marți, 12 iunie 2018

INVITATI LA VERNISAJUL - „Hallo, mein Name ist Bukarest – 100 Jahre Stadtgeschichte”




LIGYA DIACONESCU INVITATA LA BERLIN , LA VERNISAJUL - „Hallo, mein Name ist Bukarest – 100 Jahre Stadtgeschichte”
Muzeul Municipiului București a  invitat  colaboratorii si prietenii  la vernisajul expoziției „Hallo, mein Name ist Bukarest – 100 Jahre Stadtgeschichte” (Hello my Name is Bucharest – 100 Years of Urban History), care va avea loc la Berlin vineri, 15 iunie 2018, ora 19.00.
Expoziția „Hallo, mein Name ist Bukarest – 100 Jahre Stadtgeschichte”, organizată de Institutul Cultural Român din Berlin în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și curatoriată de Dan Pîrvulescu, director adjunct al muzeului, este un proiect expozițional în cadrul Festivalului Make City. Cele 28 de fotografii de epocă vor fi prezentate în spațiul expozițional al galeriei ICR Berlin în perioada 15 iunie – 13 iulie 2018. Expoziția de fotografie prezintă o călătorie prin secolul XX, care își propune să evidențieze evoluția arhitecturii și dezvoltarea urbanistică a Capitalei României.
În prezent, modul în care dorim să locuim, precum și aspirația fiecăruia pentru locuința ideală, sunt tributare secolului XX, reușitelor sau experimentelor eșuate ce au avut loc în ultima sută de ani. Orașele sunt în continuă mișcare. București este orașul vitezelor simultan diferite și totodată un oraș care trăiește ambivalent. A avut și foarte mult de suferit, dar a știut întotdeauna să-și recâștige liniștea și bucuria de a trăi. Și astăzi Bucureștii continuă să fie la confluența unor zone culturale variate.
În această lună, ICR Berlin marchează Centenarul Marii Uniri printr-o serie de proiecte dedicate orașului București. Este vorba despre două expoziții de fotografie „Hallo, mein Name ist Bukarest – 100 Jahre Stadtgeschichte” și Mobile Churches, prezentate în cadrul celei de-a doua ediții a festivalului berlinez de arhitectură Make City (14.06-01.07) și concertul duoului francez Nathalie Joly (voce) și Thierry Rocque (acordeon), ce evocă atmosfera muzicală a „micului Paris” interbelic.
Make City este primul festival din Berlin dedicat arhitecturii şi alternativelor urbane şi se adresează nu doar arhitecților sau specialiștilor din domeniul planificării urbane, ci îşi propune să aducă mai aproape de publicul larg teme actuale din domeniul arhitecturii şi designului urban. Prima ediție din 2015 a reunit un număr de 66 de evenimente, 161 vorbitori, peste 150 de parteneri, peste 100 de relatări mass-media și s-a bucurat de un număr de 15.000 de vizitatori.
Proiectul de față își propune să cartografieze geografiile umane ale secolului XX, iar hărțile care se suprapun nu aparțin exclusiv trecutului, ci mai ales unui prezent în desfășurare, care încearcă să definească o posibilă prognoză pentru un termen mediu. Bucureştiul – precum toate aşezările lumii cunoscute – are un trecut construit pe două tipuri diferite de cartografieri istorice. Pe de o parte există o hartă a spaţiului, orizontală, cronologică, înregistrată de istoria clasică prin documentul scris. Iar pe de altă parte avem o hartă umană, verticală, care intersectează cronologia şi timpul în sensuri variate. Este cea mai grea perspectivă de abordat, definit şi comentat, deoarece ea se referă la moduri de viaţă, comportamente, gesturi, preocupări, atitudini, traume colective care, la rândul lor, au schimbat mereu viaţa oamenilor.


Această călătorie prin secolul XX nu-şi propune să detalieze evoluţia societății urbane, ci să arate în linii generale câteva modificări de comportament, mod de viață, preocupări, chiar tipul de locuire şi ambientare interioară. Noi, cei de astăzi, cu felul în care dorim să locuim precum şi cu aspiraţia fiecăruia pentru locuinţa ideală, suntem - cu toate aceste repere, tributari secolului XX, reuşitelor sau experimentelor eşuate care s-au produs în ultima sută de ani” - a declarat Dr. Adrian MAJURU, director al Muzeului Municipiului București.



LIGYA DIACONESCU invitata la Al XVIII- lea Simpozion Internaţional despre “Experimentul Piteşti – Reeducarea prin tortură” – PERT’18 - Piteşti, 28 ÷ 30 sept. 2018


Multumesc domnului Prof.univ.dr.ing. Ilie Popa - pentru invitatie!

Evenimentul este organizat de : Fundaţia Culturală MEMORIA - Filiala Argeş; Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România; Muzeul Judeţean Argeş; Primăria Piteşti; Fundația Română pentru Democrație, Bucureşti; Institutul pentru Studiul Arhivelor, Chișinău; Institutul și Biblioteca Română, Freiburg, Germania; Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria”, Univ. Chișinău, Republica Moldova; Centrul de Cercetări Istorice,Cernăuți (Ucraina).

 Prin dezbaterile care vor avea loc, simpozionul din acest an îşi propune să prezinte opiniei publice din ţară şi din străinătate atât aspecte privind criminalul experiment de „REEDUCARE PRIN TORTURĂ”, viața supravieţuitorilor şi familiilor lor după acest experiment, ALTE

 ASPECTE DE REPRESIUNE ÎN PERIOADA DICTATURILOR COMUNISTE din România, din spaţiul sovietic şi din alte părți ale lumii, cât şi aspecte legate de. actul unirii tuturor românilor cu ocazia sărbătoririi CENTENARULUI MARII UNIRI DIN 1918.
Este recomandabil să se prezinte aspecte inedite legate de detenţie și torționari privind exterminarea sau mutilarea fizică şi psihică a deţinuţilor politici trecuţi prin ”reeducări”, despre alte forme de represiune folosite de autoritățile dictaturilor comuniste împotriva oponenților.

Sunt acceptate lucrări originale care să prezinte și aspecte privitoare la desăvârșirea procesului de unire a tuturor românilor într-un stat unitar (Marea și Mica Unire), cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri din 1918.

Cu ocazia acestei manifestări va avea loc o vizită şi un moment de reculegere la Monumentul Memorial „Experimentul Piteşti - Reeducarea prin tortură” în memoria victimelor comunismului.

Articolele pot conţine documente, figuri, poze, tabele care să se încadreze în formatul de pagină prezentat.

Lucrările prezentate vor fi tipărite în volum.

Limbi de prezentare: română, engleză şi franceză.




Comitetul Ştiinţific:

• Prof.univ.dr.Dennis Deletant(Univ.Georgetown USA)

• Acad. prof. Al. Zub (Univ. Iaşi)

• Acad. Nicolae Dabija (Republica Moldova)

• Prof.univ.dr.Cornel Constantinescu(Șc.Politehnică Zürich)

• Prof.univ.dr. Emil Constantinescu (Univ. Bucureşti)

• Dr. Alexandru Popescu (Univ. Oxford)

• Prof.univ.dr.ing. Ilie Popa (Univ. Piteşti)

• Prof.univ.dr.ing. Gh.Boldur Lăţescu (ASE Bucureşti)

• Prof.univ.dr. Victor Grecu (Univ. Sibiu)

• Prof.univ.dr. Ioana Voicu-Arnăuţoiu (Univ.Muzică Buc.)

• Prof.univ.dr.hab. Anatol Petrencu (Univ. de Stat Chișinău)

• Dr. Marius Oprea (IICCMER Bucureşti)

• Dr. Cornel POPESCU (Muzeul Judeţean Argeş)

• Dr. Mihai Neagu Basarab (Institutul Român Freiburg)

• Dr. Mihai Tașcă (Inst. pt. Studiul Arhivelor, Chișinău)

• Prof. univ.dr. Sorin Ilieşiu (U.N.A.T.C. Bucureşti)

• Prof. Petru Grior (Institutul de Cercetări Istorice, Cernăuți)

• Scriitor Micaela Ghiţescu (MEMORIA Bucureşti)

• Publicist Lucia Hossu Longin (TV Romania)

• Ing. Octav Bjoza (AFDP România)



 Comitetul de organizare locală:

• Sergiu Rizescu, Preşedinte AFDPR, filiala Argeş

• Constantin Cornel Ionică, Primar municipiul Piteşti

• Nestor Dumitru, Fundaţia Memoria Filiala Argeş

• Tedy Drăguţă, Fundaţia Memoria Filiala Argeş

• Ştefănescu Bogdan, Fundaţia Memoria Filiala Argeş

• Vali Motreanu, Muzeul Judeţean Argeş

• Alexandru German, Fundaţia Memoria Filiala Argeş




Mult Distinsă Doamnă Ligya iaconescu,
Mă bucur mult de aceste  Tematici abordate, un balsam pentru cei năpăstuiți în momentele acelea  pline de cruzime și pentrucă pot deveni cunoscute tuturor și mai ales generației tinere spre a înțelege sacrificiul celor vârstnici
  Voi redirecționa spre a atrage corespondenți
Referitor la noi date despre Unirea  cea Mare , vă voi redirecționa Revista ,,Heliopolis”Timișoara.
Cu deosebită stimă, 
 Melania Rusu Caragioiu








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu