sâmbătă, 3 iulie 2021

DIMITRIE GRAMA - OMUL MAȘINA ȘI MASS-MEDIA

 




DIMITRIE  GRAMA

OMUL MAȘINA  ȘI  MASS-MEDIA

 

 Ce inseamna puterea mass-mediei in procesul de deformare a realitatii, in procesul de a ascunde sau a prezenta un "adevar" anume si ce inseamna "mass-media" in procesul de indoctrinare a maselor?

 

 

Inseamna aproape Totul!

 

 

   Intr-o societate umana tot mai uniformizata, "globalizata", Omul (masina) modern, isi inchipuie si chiar crede ca este, educat si emancipat, dar in realitate el nu este, deoarece marea majoritate a fiintelor umane, cu toate ca ar avea posibilitatea sa se documenteze serios in orice domeniu stiintific, politic, filozofic si religios, ele (fiintele umane), nu fac acest lucru, ci se complac, din comoditate, sa fie informate si educate de ziare si reviste, de TV si radio si de alte canale "oficiale" de raspandire si popularizare a unor idei, principii sau evenimente social-cultural-politice.

 

 

Fiind "oficiale", deci recunoscute si promovate de "Putere", lumea crede ca aceste instrumente de difuzare a anumitor informatii reprezinta ceva serios, corect si just, ceva promovat de cei luminati si binevoitori sa serveasca cat mai bine publicul, plebea! Este deci vorba de un instrument de masura al conduitei morale? Un instrument cu ajutorul caruia Omul poate sa valorifice si sa masoare demnitatea umana la care au ajuns cei care al reprezinta?

 

 

    Cu foarte mici exceptii, neinsemnate in contextul universal, mass-media actuala nu reprezinta nimic altceva decat o institutie total dependenta si aservita intereselor social-politice, militare si religioase ale unor tari sau federatii.

 

 

Cine nu a trait in fascism sau comunism, poate nu intelege despre ce vorbesc, dar si acum sunt exemple clare de totatla aservire a mass-mediei intereselor ideologice a unor natii sau religii. Dau cateva exemple care, in fond, nici nu merita sa le discut mai pe larg: Nord Corea si China, Iran si Arabia Saudita. Bine, este logic sa ne gandim  ca astfel de natiuni sunt supuse unor sisteme dictatoriale bazate pe o ideologie politica sau religioasa stramta, intoleranta, unde doar o anumita forma de expresie este acceptata si prezentata publicului si acest lucru nu este valabil in tarile democratice, unde Omul este liber sa-si exprime ideile si sa-si manifeste crezul.

 

 

   In principiu aceasta libertate exista, dar ea nu mai are vreo valoare deosebita deoarece majoritatea fiintelor umane cu drept de vot din aceste societati "democratice", sunt indoctrinate, sunt masinarii programate sa creada doar ceeace le este servit de mass-media pe tava comoditatii de cand se nasc si pana cand mor. Nu demult am scris despre suedezi care, de buna voie se lasa indoctrinati, gandesc, cred si se comporta similar. In felul lor de a fi, se ascunde aroganta si deci, prostia omului care crede ca el stie cel mai bine Ce si Cum si atunci, acolo, in aceasta atitudine zace si imposibilitatea unui dialog. La fel ca suedezii sunt, in general, si restul europenilor si americanii si australienii si canadienii. Creduli, indoctrinati si aroganti!

 

 


 

  Nu scriam aceste randuri, daca nu isteria mass-mediala care expune alegerile prezidentiale din SUA nu ma-r fi dezgustat in halul in care m-a dezgustat!

Niciodata nu m-a interesat si nici acum, in fond, nu ma intereseaza cine va fi Presedintele Americii, Conducatorul vreunei natii aparte sau Liderul diverselor secte religioase,  deoarece in sistemul meu de gandire aceste lupte pentru putere reprezinta doar actiunile Omului Masina, acel individ cu o constiinta rudimentara comuna si care, in cel mai bun caz reprezinta o unealta biologica utila. Un fel de rulment din carne si oase, un perpetum mobile cu un exponent de geniu si cu unul de reproducere. Si totusi, o jucarie mecanica!

Probabil ca si eu, in mare masura sunt la fel, dar incerc sa ma revolt, sa ma razbun pe mine insumi si incerc sa-mi demasc limitele si prostia.

 

 

 

  Pana acum, alegerile prezidentiala din SUA, reprezentau concursul intre doua tabere, "republicana" si "democratica", tabere care, in mare, aveau aceiasi ideologie social-politica si religioasa si dupa o "campanie" indelungata cu diverse discursuri, demagogie clasica si tot felul de alte murdarii, tabara care reusea sa faca cele mai bune aranjamente cu mass-media  si cu puterea financiara, iesea invingatoare.

 

 

  Acum insa, pe scena politica americana apare ceva nou, apare un "analfabet" politic caruia ai este indiferent de ce cred politicienii americani despre el, ai este indiferent de ce crede mass-media sau restul omenirii si vine, asa, de niciunde si are tupeul sa spuna ca pe el al intereseaza interesele americanului de rand si ale USA si nimic altceva!

Ce neobrazare! Cum adica, vrea sa ajunga acolo sus fara sa pupe-n fund CNN-ul si pe cei de la Washington Post? Fara sa-i pupe-n fund pe ceilalti politicieni republicani crescuti in pepinierele politice de la Harvard sau Columbia University! Este de necrezut! Haos total!

Cu aceasta ocazie, CNN, BBc, TV3 Suedia, Antena 3, TV France, Italia, Spania, Mexico si Luxemburg, au descoperit un monstru! E strigator la cer! Si cum indrazneste cineva, oricine ar fi el, sa nu se teama de noi, creatorii de opinii!

Lasa, ca-i aratam noi lui!

 

Monstrul este expus mass-medial pe toate continentele. De frica "opiniei publice", deci de frica mass-mediei si a celor 80% de marionete cu surub, majoritatea politicienilor din acelasi partid, hai sa-i zicem "republican" se distanteaza de monstru, hai sa-i zicem monstrului, Donald si indirect politicienii republicani se departeaza de populatia cu simpatii republicane, care l-ar vrea ca Presedinte pe monstru Donald. Confuzia este asa de grava incat politicienii care traditional al trebui sa-l sprijine pe Donald, deci "republicanii", alearga ca niste gaini speriate si tot dau sa sara gardul la vechii dusmani, "democratii".

 

 

  In tabara opusa, o femeie, hai s-ai zicem Hillary, politiciana de cariera, cu o lunga cariera politica si unsa cu toate unsorile demagogiei. Langa ea, ca un simbol al credibilitatii, sotul ei, fost Presedinte al SUA, om care s-a jurat ca nu minte si a fost prins cu minciuna!  Deci un mincinos, face o caracterizare "obiectiva"  sotiei, pentru ca aceasta sa fie promovata la cea mai inalta functie de stat si mass-media prezinta acest spectacol oribil in minciuna si deceptie ca si cand ar fi un adevar.

 

 

Cum, nu exista chiar nimeni la CNN, BBC, NCBC, etc., care sa-i spuna lui Bil doar atat: "Bil, tu nu poti sa vorbesti pentru ca ai fost prins cu minciuna si esti compromis!"?

Dar chiar daca s-ar trezi cineva vorbind logic si care ar avea bun-simtul sa fie impartial, ar avea oare vreo importanta? Nu este mai important ca si USA sa aibe acum, dupa un Presedinte de culoare si un Presedinte femeie? Nu suna acest lucru bine? Democratic? Egalitarian?

Bravo!

   Doar printr-o minune, Donald va fi ales ca Presedinte al SUA. Ales de cei care nu prea mai cred in ceeace spun ziarele, radioul, teleul sau polticienii de cariera.

Incurajator este faptul ca aproape 50% din americani al sustin pe Monstrul Donald, deci aproape 50% nu se mai lasa manipulati de interesele celor care "expun adevarul" asa cum vor ei, dupa o liturghie a imoralitatii bazata doar pe ideologia banului.

 

 

D.G, Uppsala 30 octombrie 2016

 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu