miercuri, 12 februarie 2025

ALIANTA FAMILIILOR - ROMANIA ARE NEVOIE DE UN STATESMAN

 



ROMANIA ARE NEVOIE DE UN STATESMAN

Februarie 13, 2025

 

România are nevoie de un statesman. Îl vom alege?

 

Guvernul ilegitim Ciolacu II a anunțat că alegerile prezidențiale se vor ține în mai. Spre deosebire de cele din 24 noiembrie, cele care urmează vor fi ilegitime. Vom avea însă nevoie de un statesman la Cotroceni. Un om de stat. Un președinte nu e neapărat echivalentul unui statesman / om de stat. Biden nu a fost un om de stat. Statesmen / oamenii de stat nu apar peste noapte. Nu îi găsești la fiecare colț al străzii. Nu fiecare președinte ales, în orice țară, este un statesman. Un statesman este o raritate, o persoană care apare de obicei la cotiturile istoriei. Trump I nu a fost un statesman, dar indiciile arată că Trump II foarte probabil va fi.

 

De obicei, un statesman nu este în anii 30 ai vieții. Poate nici chiar în anii 40. Un statesman este o personalitate cu o vastă educație, o vastă experiență de viață, o vastă experiență profesională, o viață morală doveditoare de integritate. O persoana care pricepe vremurile. Știe cum bat vânturile istoriei pe perioada lui de viață. Știe de unde vin și încotro se duc. Știe cum să navigheze vremurile tulburi ale vremurilor în care trăiește. Știe cum să navigheze vasul vast care este națiunea și țara unde îi este hărăzit să trăiască. Știe cum și când să ridice catargele vasului pentru a-l direcționa în direcția de care țara are nevoie, la viteza necesara și cu o precizie fără greș.

 

Un statesman nu este echivalentul politicianului. Iar politicianul nu este echivalentul unui statesman. Politicianul este șmecherul care se pricepe la șmecherii politice, asemenea politicienilor care au abrogat democrația în România, în decembrie. Istoria unei țări nu propășește cu astfel de oameni. Politicienii șmecheri, după cum îi vedem în România, sunt în general needucați. Nu pot să țină un discurs. Doar să-l citească. În permanență în jurul lui plutesc mistere de genul „are bacalaureatul”? „Se pricepe la ceva”?

 

Din contră, un statesman are capacitatea de a procesa informații. Și asta instantaneu, fără a pune prea multe întrebări ori a se baza excesiv pe consilieri și experți. Un om de stat anticipează ce se întâmplă la nivel național și internațional, ce piese se mută pe tabla de șah a globului, și anticipează cum trebuie România să își schimbe poziția în avantajul ei și al nostru.

 

Un om de stat știe ce este ceea ce liderii numesc economic statecraft, political statecraft și mai ales cum să navigheze resursele unei țări pentru a dobândi aceste deziderate. [Link: https://www.foreignaffairs.com/.../rise-and-fall-economic...]

 

Sistemul global e fără milă. E unul în care țările care pricep economic și political statecraft o iau înaintea celor care nu le pricep. Dl Iohannis nu a fost un statesman. De fapt, în ultimii 80 de ani, România nu a avut niciun statesman. Dar are nevoie de un statesman acum. În zilele în care trăim direcția vânturilor istoriei se redirecționează. Sistemul global e în tensiune. Economia Europei e în declin. Influența Uniunii Europene scade la nivel global. Soarta României e legată de soarta Europei prin tratatele și alegerile făcute de cei dinaintea noastră. Vremurile sunt tulburi. De aici decurge nevoia obiectivă a unui statesman pentru România.  Îl vom avea? Va candida? Până acum s-au anunțat în cursă la prezidențiale dl Crin Antonescu și Nicușor Dan. Nici unul dintre ei nu are stofă de statesman. De politician probabil, dar de om de stat nu. Le lipsește experiența, priceperea, intuiția, expertiza. Se pricep la lucrurile mici, nu la cele mari. La politică, fără însă a avea capacitatea de leadership. Următoarele alegeri prezidențiale vor fi cruciale pentru România. Așteptăm și alte candidaturi, dar ale unor oameni capabili, care să ne poată dovedi că vor putea da României ceea ce după 1945 încă nu am avut, un statesman.

 

România și viitorul cuantic al omenirii

 

Subiectul acesta este extrem de important, dar din nefericire nu este in atentia candidatilor la prezidentiale. Nu a fost nici in noiembrie. El, însă, este important mai ales pentru generația tânără care are nevoie de locuri de muncă abundente, bine plătite, elegante, prestigioase, și din care pot să-și câștige un trai decent pentru a putea întemeia și întreține o familie. În primul rând, aici e vorba de tinerii României care sunt excepțional de bine dotați din punct de vedere intelectual și al înclinațiilor spre științele exacte. Tocmai de un astfel de capital uman are nevoie societatea contemporană.

 

Viitorul președinte al României va trebui să se priceapă și la economie, să știe unde și în ce domenii se găsesc locuri de muncă din abundență și cum să le atragă înspre România.

 

Importanta subiectului e oglindita intr-un comentariu publicat de Foreign Affairs luna trecută și intitulat The Race to Lead the Quantum Future / Cursa pentru supremație în viitorul cuantic. [Link: https://www.foreignaffairs.com/.../race-lead-quantum...] Articolul e scris de trei manageri de vârf a lui Google si are un ton cit se poate de serios.

 

Dacă România își dorește o economie prosperă care să țină tinerii acasă și să îi atragă pe cei din afară din nou acasă, dezvoltarea în România a unei economii cuantice este indispensabilă.

 

În ultimii ani, scriu managerii de la Google, în paralel cu explozia inteligenței artificiale s-au produs schimbări masive în domeniul calculului cuantic. Teoria calculului cuantic a fost demarată de Richard Feynman în 1981, pentru care a și fost premiat cu Premiul Nobel.

 

Teoria poate fi explicată foarte simplu ca un proces de calcul extrem de rapid, mult mai rapid decât orice sistem de calcul cunoscut sau folosit de noi astăzi. Tot echipamentul digital folosit de noi astăzi este o funcție a capacității dispozitivelor noastre digitale de a procesa informații: calitativ, cantitativ și în timp. La nivel cuantic, capacitatea de procesare va deveni extrem de ridicată.

 

Cu alte cuvinte, oamenii de știință deja creează un viitor cuantic care, ne spun ei, va înlocui prezentul digital.

 

Implicațiile vor fi enorme pentru orice domeniu de activitate: informatică, economie, militar, mecanică, farmaceutice, fabricarea de baterii (mici și mari), criptarea, agricultura, potențialul de reducere enormă a cantității de energie pe care o folosim astăzi etc. Lista e practic interminabilă.

 

Un exemplu ușor de înțeles e telefonul pe care îl folosim. Mesajele pe WhatsApp sunt criptate, dar vor putea fi sparte prin atacuri cuantice. Implicațiile sunt la fel de serioase pentru securitatea națională și domeniul militar.

 

Construirea unui viitor cuantic nu poate fi ignorat și nici evitat. Deja se formează alianțe pentru a construi viitorul cuantic. SUA și-a ales ca parteneri UE, India, Australia și Japonia. De cealaltă parte e China. Pe moment, SUA pare să fie cu un pas înaintea Chinei. Se preconizează că viitorul cuantic se va produce în șase (6) faze. SUA, ni se spune, e în Faza II, iar China în Faza I. Autorii articolului, însă, atrag atenția că viitorul cuantic nu poate fi realizat (1) doar de o singură țară; ori (2) de o singură companie. Va putea fi realizat doar de un conglomerat de țări și de un conglomerat de companii. Oportunitatea economică este atât de mare cât a fost cea privind economia verde.

 

Lecțiile pentru România din acest articol sunt multe. Ne rezumam la două.

 

1. România trebuie să se integreze în acest circuit din care deja fac parte SUA, Olanda, Marea Britanie, Franța și încă câteva țări. Avem resursele necesare pentru asta în România – tinerii inteligenți și dotați cu înclinații tehnice.

 

2. Integrarea în acest circuit va avea consecințe benefice din perspectiva geo-politică și a siguranței naționale. Scriu autorii: „there are geopolitical advantages for any country to maintain the domestic capacity to build a strategic component / există avantaje geopolitice pentru oricare țară să dezvolte capacitatea de a produce componente strategice” pentru viitorul cuantic. Benefic pentru Romania este că Rusia nu este menționată în articol ca potențial arhitect al viitorului cuantic.

 

România trebuie să-și investească resursele cu cap. E nevoie de bani. Dar banii deja există – dacă nu la noi, la alții – și vor continua să existe. SUA alocă miliarde de dolari în cercetare în diverse țări pentru a construi viitorul cuantic. Pentru a beneficia de astfel de fonduri, însă, e nevoie în primul rând să creăm în România o generație de tineri interesați de domeniul cuantic.

 

E mult de lucru, spun managerii de la Google, dar și mulți bani. Viitorul cuantic va apărea pe orizont doar de acum în 10 ani și va lua decenii pentru a fi finalizat și implementat. Asta înseamnă două generații de oameni. România poate câștiga din asta, dar e nevoie de o clasă politică și de președinți care să fie interesați și care se pricep.

 

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

 

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

 

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti

Fax 0318.153.082

www.alianta-familiilor.ro










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu