duminică, 16 februarie 2025

Corvin Lupu - Fapte istorice ignorate ale României contemporane și marote din scrierile oficiale - Eseu (24)

 



Fapte istorice ignorate ale României contemporane și marote din scrierile oficiale - Eseu (24)

Prof. univ. dr. Corvin Lupu 

16 Februarie 2025

 

Organizarea mișcării de rezistență împotriva ocupației militare sovietice și a regimului sovietic (4)

 

Dintr-o Notă informativă a organelor sovietice privitoare la rezistenţa din România, se arăta că în februarie 1946, mişcarea avea aprox. 10.000 de membri bine organizaţi şi înarmaţi şi alţi 40.000 de membri, aceştia din urmă foşti combatanţi, ofiţeri epuraţi din armata regală şi ofiţeri activi. Nota informativă sovietică menţionează că grupări întregi de legionari au fost incluse în organizaţiile „Mişcarea Naţională de Rezistenţă”, „Partidul naţional-democrat al foştilor combatanţi”, „Asociaţia foştilor luptători Avântul Ţării”, „Haiducii lui Avram Iancu”, „Asociaţia foştilor voluntari ardeleni”, „Asociaţia cavalerilor ordinului Mihai Viteazul”, „Asociaţia ofiţerilor de rezervă Bărbăţie şi Credinţă” şi altele. Credem că cifrele sovietice sunt reale, organele informative sovietice fiind recunoscute pentru acurateţea informaţiilor pe care le transmiteau eşaloanelor superioare. Din rapoartele organelor române care au anchetat diverşi paraşutişti care au fost capturaţi, reiese că Mişcarea Naţională de Rezistenţă a fost creată în noiembrie 1944 şi ea s-a separat de Mişcarea Legionară, cu care s-a menţinut în contacte permanente. Această separare s-a datorat şi faptului că liderii Mişcării Naţionale de Rezistenţă doreau să fie autonomi. Pe de altă parte, Mişcarea Naţională de Rezistenţă cuprindea mulţi militari care erau fie antonescieni, fie monarhişti, care nu agreau Legiunea şi revenirea ei la conducere, după 23 august 1944. Apoi, Mişcarea Naţională de Rezistenţă, începută de paraşutiştii trimişi de germani, s-a dezvoltat în România, într-o a doua etapă şi datorită sprijinului serviciilor speciale britanice, a Intelligence Service-ului, sub coordonarea colonelului Guy Doleman (nume profesional Ross), specialist recunoscut al activităţilor de diversiune în adâncime. Avioane britanice au paraşutat mari rezerve de armament de ultimă generaţie, în regiunile Sibiu şi Braşov.

 

În toamna anului 1944 şi în primele luni ale lui 1945, legionarii aflaţi în lagărele din Germania aveau puţine speranţe că Germania va mai câştiga războiul. Doar himera inventării unei arme colosale mai ţinea trează speranţa unora în victoria lui Hitler. Ei simţeau pericolul apropierii Armatei Roşii şi legionarii ştiau că nu vor fi menajaţi de bolşevici, chiar dacă fuseseră adversarii lui Antonescu şi prizonierii lui Hitler. Unii dintre legionari s-au înscris voluntari pentru cursurile de pregătire de la Viena, dorind să fie trimişi în misiune şi pentru a ajunge în ţară, la familii, după mai bine de trei ani şi jumătate de detenţie în diverse lagăre germane. În starea de spirit a legionarilor îşi făcuseră loc îndoiala și lipsa de speranţă. Totuşi, trăsătura psihologică dominată a legionarilor era voinţa de a lupta împotriva bolşevismului, a ocupaţiei militare sovietice şi a guvernării de la Bucureşti, rezultată din alianţa regelui Mihai I cu comuniştii.

 

Mişcarea de rezistenţă din România a fost afectată de numeroase trădări şi neglijenţe în protecţia informativă. Imediat după 23 august 1944, sovieticii au găsit în sediul Ambasadei Germaniei din Bucureşti lista agenţilor Abwehr din România şi a conturilor bancare pe care aceştia le foloseau. Astfel, ei au reuşit să-l „întoarcă” informativ pe radiotelegrafistul dr. Alexandru Ţăranu, fost agent al Abwehr şi au controlat comunicaţiile grupului condus de Andreas Schmidt şi de Nicolae Petraşcu. La 9 februarie 1945, prin doctorul Alexandru Ţăranu, sovieticii au aflat de zborul unui avion de la Braşov la Viena în care se găseau Andreas Schmidt şi Constantin Stoicănescu, care pregăteau acţiunea de anvergură de răsturnare a frontului în Transilvania şi în Ungaria. Aviaţia sovietică a somat avionul să aterizeze la Debreţin. Avionul nu s-a supus somaţiilor şi cele două avioane româneşti de vânătoare care-l urmăreau au deschis focul, doborându-l. Ambii importanţi pasageri, au fost grav răniţi. Ei au fost duşi în Uniunea Sovietică, anchetaţi şi şi-au găsit sfârşitul acolo. Reputatul cercetător Florin Constantiniu nu apreciază acţiunea Schmidt-Stoicănescu drept un proiect viabil, care ar fi putut, pentru moment, să conducă la ruperea liniilor sovietice din Transilvania-Ungaria-Cehoslovacia. El nu credea, precum o făcea Horia Sima, că acţiunea ar fi întârziat înaintarea sovietică spre Germania, într-o asemenea măsură încât ar fi impus aducerea de trupe anglo-americane în Balcani, situaţie care ar fi putut determina unele schimbări politice în configurarea zonelor de influenţă în sud-estul Europei.

 

După capitularea Germaniei, la 9 mai 1945, diplomaţii germani acreditaţi pe lângă guvernul român constituit în exil la Viena s-au desprins de români şi au predat autorităţilor militare americane lista românilor care activau în jurul guvernului român de la Viena şi care se aflau internaţi într-un hotel din Bad Gastein.

 

Mişcarea de rezistenţă din România a cuprins şi cetăţeni germani rămaşi şi ascunşi în România, după 23 august 1944, care se temeau să se întoarcă în Germania, unde ar fi fost arestaţi şi deportaţi în Rusia. Majoritatea luptătorilor din mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România, ca şi a foarte numeroaselor grupuri de sprijin al luptătorilor, a fost constituită din etnici români, majoritatea legionari. Implicarea Mişcării Legionare în lupta anticomunistă din România a fost agreată de învingătorii occidentali din al doilea război mondial, astfel încât la procesul de la Nürnberg, după ce i-a fost analizată activitatea în Camera preliminară a Tribunalului de la Nürnberg, ea nu a fost incriminată ca fiind organizaţie criminală, fascistă sau nazistă, aşa cum s-a întâmplat cu alte organizaţii politice de dreapta care au susţinut lupta Germaniei, în general lupta împotriva Aliaţilor învingători în al doilea război mondial. Cu toate acestea, în mod cu totul abuziv, fără să existe nici o sentință de condamnare a Mișcării Legionare, ea este catalogată în mod fals ca fiind fascistă/nazistă/criminală și învederată ca atare în lege.

 

După încheierea războiului, mişcarea de rezistenţă a slăbit datorită lipsei sprijinului german şi a lipsei de resurse a guvernului român din exil, de la Viena. Slăbirea rezistenţei s-a datorat şi faptului că la 6 august 1945 Nicolae Petraşcu a emis o Circulară pentru întreaga Mişcare Legionară prin care anunţa hotărârea de retragere „imperială” a legionarilor din viaţa politică şi cantonarea Mişcării în efortul de reconstrucţie a ţării pe linie morală. În Circulară, Nicolae Petraşcu îi sfătuia pe „legionarii dinăuntru şi din afara închisorilor”, „să păstreze o poziţie de respect şi de libertate faţă de autoritatea de stat, iar faţă de organizaţiile politice româneşti să respecte în ele ce au şi făcut bun şi folositor pentru viitorul ţării”. Această Circulară a fost emisă după ce Nicolae Petraşcu fusese anunţat (subversiv şi descurajator) de prim-ministrul Petru Groza, prin intermediul legionarului dr. Vasile Noveanu, că membrii Legiunii urmau să fie deportaţi cu toţii în Siberia, din ordinul Kremlinului.

 

Cu sabia lui Damocles deasupra capului, având şi o condamnare la închisoare pe viaţă dată în contumacie de regimul Antonescu pentru participare la rebeliune, Nicolae Petrașcu a căutat soluții de salvare a Mișcării Legionare şi a sa personală. Pe Horia Sima și pe capii legionarilor din exil nu putea să conteze. Ca semn de clemenţă, în 30 septembrie 1945, comuniştii au desfiinţat lagărele în care erau internaţi legionarii. La începutul lui decembrie 1945, au fost capturaţi şi întemniţaţi de către poliţiştii români capii legionarilor, Nicolae Petraşcu şi Nistor Chioreanu.

 

La începutul lunii decembrie 1945, din închisoare, cu câteva zile înainte de a fi eliberat, Nicolae Petraşcu a emis o Circulară către Mişcarea Legionară prin care îi indemna pe toţi membrii la linişte, îi sfătuia să recunoască guvernul şi să se reintegreze în societate.

 

La 10 decembrie 1945, la mai puțin de două luni după ce Gheorghe Gheorghiu-Dej a preluat conducerea Partidului Comunist Român, s-a decis încheierea unui acord de colaborare scris și semnat al partidului cu Mișcarea Legionară. În timpul războiului, în închisori, Gheorghe Gheorghiu-Dej și alți comuniști de etnie română, inclusiv Chivu Stoica, Emil Bodnăraș sau Nicolae Ceaușescu, au avut relații bune cu deținuții legionari. Comuniștii aveau mare nevoie să-și consolideze partidul, atât la nivel central, cât și local, pentru a putea guverna țara, iar Mișcarea Legionară era foarte bine organizată și disciplinată. Gheorghe Gheorghiu-Dej era înconjurat în partid în majoritate de minoritari etnici, mai ales evrei. Prin aducerea unui mare număr de legionari, Partidul Comunist se mai româniza. Pe de cealaltă parte, secretarul general al Mișcării Legionare, Nicolae Petraşcu, împuternicit cu depline puteri de decizie de către comandantul Horia Sima, spera ca prin acest acord să obţină eliberarea multor legionari din închisori, unde fuseseră închişi de Antonescu, după rebeliune, ca şi condiţii mai favorabile pentru legionarii care nu vor fi eliberaţi. De asemenea, în ascuns, Petraşcu urmărea să-şi infiltreze oamenii în rândul comuniştilor şi să continue activitatea în slujba cauzei legionare, care era una anti-bolșevică. Desigur, nu putem exclude nici speranţa lui Nicolae Petraşcu în uşurarea propriei situaţii, chiar speranţa că el va fi eliberat din închisoare, ceea ce s-a și întâmplat. Pe de altă parte, comuniştii sperau ca prin acest acord să poată supraveghea mai bine Mişcarea Legionară, cea mai numeroasă şi influentă forţă politică din ţară, de natură să nu aibă probleme cu legionarii, în urma cărora să trezească nemulțumirile ocupantului sovietic, iar acesta să înăsprească regimul de regimul de ocupație militară.

 

Acordul a fost semnat de secretarul general al Mişcării Legionare, Nicolae Petraşcu şi de ministrul de Interne, Teohari Georgescu. El a condus la ieşirea majorităţii legionarilor din ascunzători, dar şi din luptă. Un număr de aprox. 1.900 de legionari care figurau ca dispăruţi în evidenţele Siguranţei au reapărut, iar 700-800 de legionari au ieşit din clandestinitate şi au predat autorităţilor române cantităţi mari de armament, muniţie şi explozibili.

 

Această retragere a legionarilor din lupta de gherilă s-a datorat dorinţei lor de a intra legal în viaţa publică. Acordul a slăbit mult rezistenţa clandestină anticomunistă. Ca garanţie a sincerităţii lui Nicolae Petraşcu, Teohari Georgescu i-a cerut listele cu toţi legionarii din România care nu erau cunoscuţi de Siguranţă. Nicolae Petraşcu a cerut listele de la toţi şefii de organizaţii legionare din ţară şi le-a predat. Gestul său a fost şi este încă apreciat de legionari, de urmaşi ai lor şi de unii simpatizanţi de astăzi ai fostei Mişcări Legionare drept o trădare.

 

Mulţi dintre legionari au intrat în rândurile Partidului Comunist. Partidul a beneficiat astfel de un plus de capacitate organizatorică şi de spirit de disciplină, care erau necesare pentru conducerea întregii societăţi. După încheierea acordului şi răspândirea lui în rândul opiniei publice, numeroși legionari au intrat în rândurile PCR. Concomitent însă, legionarii acționau în favoarea Mișcării de Rezistență și nu erau loiali Partidului Comunist. În 1948, acordul a încetat de la sine, autoritățile trecând la arestarea unui mare număr de legionari. Între Mișcarea Legionară și Partidul Comunist existau incompatibilități greu surmontabile, în acel moment istoric în care Partidul Comunist era supus total Uniunii Sovietice și ducea politica internaționalismului proletar (globalismul promovat de iudeo-bolșevici), în timp de legionarii erau patrioți naționaliști români. De asemenea, a început alungarea legionarilor din Partidul Comunist, devenit, în 1948, Muncitoresc. Nu cunoaștem cifra exactă a legionarilor care au intrat și au activat în Partidul Comunist/Muncitoresc Român. În anul 1952, când s-a făcut o epurare a Partidului Muncitoresc Român, au fost dați afară din partid 2.000 de legionari.

 

- Va urma -









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu