ADEVARAT SAU FALS DESPRE CARNE
Carnea fiarta nu ingrasa?
ADEVARAT.
Prin fierbere, carnea devine usor de digerat, insa trebuie pusa la fiert in apa
clocotita pentru ca porii sa se inchida imediat si toate substantele nutritive
sa ramina in carne, nu in apa de fiert.
Oul fiert tare este
indigest?
ADEVARAT.
Albumina din albus este o proteina ce se digera doar daca este fiarta, in
schimb, galbenusul devine indigest daca este tare. Ideal, oul se maninca fiert
moale sau cleios.
Carnea de pui este mai
sanatoasa decit cea de porc?
DEPINDE.
Daca urmarim continutul in grasime trebuie evitata carnea de porc in cazul
persoanelor cu colesterol si trigliceride crescute. In ceea ce priveste
persoanele anemice este bine de stiut ca fierul exista doar in carnea rosie. In
cazul puilor se pune si problema de citi hormoni a fost nevoie ca sa ajunga in
timp record la greutatea unei gaini. Parerea mea: carnea rosie, categoric.
Mai bine peste decit
carne de porc, vita sau pui?
ADEVARAT.
Pestele contine proteine ca si celelalte tipuri de carne, dar este bogat in
grasimi nesaturate ( cele sanatoase) si minerale si este mult mai usor
digerabil fata de acestea. Pestele si fructele de mare sint mai putin calorice
si de aceea este obligatoriu sa mincam peste ( de preferinta proaspat ) de
minim 3 ori/saptamina. Insa nimeni nu va fi certat daca in fiecare zi va
consuma peste. Va mai amintiti sloganul “nici o masa fara peste”, ei bine nu
era un slogan comunist.
In spanac gasim mai
mult fier decit in carne?
FALS. Chiar
daca continutul de fier in spanac si alte legume cu frunze verzi este foarte
crescut, acesta nu poate fi absorbit in intestinul uman. Principala sursa de
fier a omului este carnea, cit mai rosie si mai cruda, alaturi de organe precum
ficatul si splina, depozite de fier atit la om, cit si la animale. Fierul din
carne se absoarbe si mai bine in prezenta vitaminei C, deci o friptura in singe
alaturi de o salata verde e reteta perfecta impotriva anemiei.
Carnea nu contine
fibre?
ADEVARAT.
Din metabolismul carnii nu rezulta nici un fel de reziduuri solide si, ca
urmare, bolul alimentar trebuie completat cu legume proaspete si produse
cereale, altfel exista riscul ca un regim bogat in carne sa fie urmat de
constipatie.
Carnea e responsabila
de guta?
ADEVARAT.
Toate alimentele bogate in purina (carne rosie, vinat, carne de animal tinar –
vitel, miel, dar si ciocolata, au ca rezultat depunerea acidului uric la
nivelul articulatiilor mici si aparitia atacului de guta.
Regimul proteic duce la
slabire rapida?
ADEVARAT. Se
pot pierde in 2 saptamini 5-7 kg prin consumul exclusiv de proteine, pentru ca
excesul de proteina se transforma foarte greu in grasime. Exista insa riscul de
pierdere a masei musculare deoarece organismul este obligat sa-si arda
proteinele constitutionale pentru a obtine putina glucoza, ca sursa de energie
si pentru buna functionare a sistemului nervos.
Cei care vor “muschi”
trebuie sa manince carne?
ADEVARAT. In
conditiile unui efort fizic intens sau daca este urmarita cresterea masei
musculare prin sport este indicat sa fie consumate inm principal proteine de
calitate superioara (carne, lapte, oua) ca materie prima pentru sinteza de
aminoacizi. Aportul proteic trebuie sa fie cu 30% mai mare. Similar, la femeile
gravide sau care alapteaza este nevoie de o crestere a ratei proteice cu 20-30%
pentru a asigura dezvoltarea adecvata a embrionului si a fatului.
Regimul vegetarian este
mai sanatos?
FALS.
Legumele si cerealele nu contin toti aminoacizii esentiali, prin urmare, unele
proteine ce au la baza acesti aminoacizi nu pot fi sintetizate. Regimul
vegetarian duce si la o carenta de vitamine, mai ales cele din grupul B si
vitaminele liposolubile A, D care se gasesc doar in produsele animale, ca sa nu
mai vorbim de fier si zinc. Este recomandat, ca solutie de mijloc, regimul
lacto-vegetarian pentru a putea asigura organismului toate principiile
alimentare de baza.
ADEVARAT SAU FALS DESPRE GLUCIDE
Este adevarat ca piinea ingrasa?
FALS. Nu
piinea ingrasa, ci produsele care sint asociate cu ea. O felie de piine are 80
calorii, iar 1 felie de cascaval are 180 calorii. Bineinteles ca 1 piine
intreaga ingrasa, dar 1-2 felii la masa sint obligatorii.
Piinea prajita e mai
putin calorica?
FALS. O
felie de piine prajita are exact acelasi numar de calorii ca una proaspata
deoarece prin prajire se pierde numai apa, deci este mai usoara ca greutate.
Piinea proaspata
“umfla” burta?
ADEVARAT. In
procesul tehnologic de pregatire al piinii, se foloseste drojdia de bere a
carei perioada completa de fermentatie este de 12 ore. De aceea este recomandat
sa fie consumata piine “veche” de 1 zi.
Grahamul sau piinea cu
tarite nu ingrasa?
FALS. Piinea
neagra sau intermediara contine mai multe tarite (fibre) care ajuta digestia,
insa continutul caloric este usor inferior piinii albe (230 calorii/100g fata
de 280 calorii/100 g). Piinea neagra (1 felie = 35g) este mai grea decit piinea
alba (1 felie = 25 g) si in final se ajunge la echilibru, adica 1 felie piine
alba 25 g = 1 felie, piine neagra 35g = 80 calorii.
Nu trebuie sa asociem
carnea cu piinea sau cartofii?
FALS.
Alimentatia corecta si sanatoasa prevede ca fiecare masa sa contina toate
principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne sa fie
asociate cu glucidele lente din garnitura pentru a se absorbi adecvat.
Disocierea dintre proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte, de maxim
2 saptamini si are ca scop slabirea rapida (dar incorecta) dictata de probleme
stricte de sanatate.
Mierea este naturala,
deci nu ingrasa?
FALS. Mierea
este naturala si sanatoasa, dar contine fructoza si acelasi numar de calorii ca
si zaharul (4 calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat si ocupa volum
mai mare se ajunge la ecuatia paradoxala : 1 lingurita zahar = 13 calorii, 1
lingurita miere = 22 calorii. Mierea mai are si proprietatea de a stimula pofta
de mincare, prin urmare este recomandata copiilor si persoanelor subnutrite sau
care si-au pierdut apetitul. In cazul in care vreti sa folositi miere la
indulcit, un virf de lingurita este suficient, pentru ca puterea de indulcire
este de 4 ori mai mare decit a zaharului.
Zaharul brun este mai
sanatos decit cel alb?
ADEVARAT.
Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si
rafinat decit zaharul clasic obtinut din sfecla de zahar. Ca numar de calorii
insa este identic.
Zaharina este
cancerigena?
FALS. Nu a
fost demonstrata stiintific aceasta teorie, insa principalul dezavantaj al
zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la temperatura inalta.
Aparitia indulcitorilor sintetici pe baza de aspartam a rezolvat aceasta
problema, acestia fiind stabili termic. Fructoza lichida este un alt indulcitor
natural ce poate substitui cu succes zaharul.
Ciocolata pentru
diabetici nu ingrasa?
FALS. In
diabet, pacientii prezinta un deficit de insulina si deci nu au voie sa consume
zahar. Dulciurile pentru diabetici sint facute cu fructoza pentru ca ea este
mai noninsulinogena (nu determina descarcare in singe de insulina). Prin
urmare, obiectivul acestor produse este de a nu contine zahar rapid si nu
calorii mai putine. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe
calorii decit cea normala.
Laptele cald baut seara
te ajuta sa adormi?
ADEVARAT.
Senzatia de foame si glicemia scazuta din singe au ca efect o stare de
anxietate, irascibilitate, nervozitate, slabiciune musculara. Glucidele lente
din lapte reusesc sa rezolve aceasta situatie, cu un aport caloric minim (100
calorii/cana), iar starea de bine ce urmeaza ne permite sa adormim.
O dieta fara dulciuri
duce la depresie?
ADEVARAT.
Serotonina este o substanta care se secreta la nivelul creierului si da “starea
de bine”. Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei, dar acelasi
efect il putem avea si cu 1 portie de orez sau paste, nu este obligatorie felia
de tort pentru a fi binedispusi. Si cealalta extrema este valabila, dietele
proteice pe linga faptul ca duc la depresie, pofta de dulciuri creste extrem de
mult si exista pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa inghitim 2
ciocolate intregi.
ADEVARAT SAU FALS DESPRE LIPIDIE
Exista colesterol “bun” si colesterol
“rau”?
ADEVARAT. In
sange exista LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare
si se reflecta de obicei in valoarea colesterolemiei. Este un colesterol “rau”
a carui valoare nu trebuie sa depaseasca 200 mg/ml si care reflecta de obicei
cantitatea de trigliceride (grasimi) pe care le mincam. Fractiunea “buna” a
colesterolului este HDL- colesterol cu rol de protectie cardiovasculara si cu
valoare ideala de peste 50 mg/ml in singe.
Oul trebuie evitat
pentru ca este bogat in colesterol?
FALS. Oul
este un aliment complet ce contine proteine de inalta calitate (proteine
etalon), numeroase vitamine (A, D, E, B) si fier alaturi de principala lui
calitate – este colecistokinetic, adica duce la contractia vezicii biliare cu
..eliberarea de saruri biliare esentiale in digestie. Colesterolul din ou nu
duce la cresterea colesterolului din singe, deci nu exista contraindicatie
absoluta de a consuma oua in dislipidemii.
Anumite uleiuri nu au
colesterol?
ADEVARAT.
Colesterolul exista doar in produsele animale, ca urmare, nici unul din uleiurile
vegetale nu contine colesterol. Sloganul “fara colesterol” afisat de anumite
etichete este pur publicitar, uleiurile nu contin colesterol, dar cantitatea de
calorii este la fel de mare cu a grasimilor animale (unt, slanina).
Uleiul de masline este
mai sanatos?
ADEVARAT.
Uleiul de masline contine acizi grasi nesaturati cu rol protector pentru inima,
in timp ce uleiul de floarea soarelui este bogat in vitamina E. O alta mare
calitate a uleiului de masline este stabilitatea termica, adica posibilitatea
de a fi incalzit la temperaturi foarte mari fara a-si modifica structura. Este
corect prin urmare ca prajelile sa fie facute in ulei de masline, uleiul de
floarea soarelui se descompune in produsi toxici – acetilcolina.
Margarina este mai
sanatoasa decit untul?
FALS. Margarina
este un produs inferior (si, evident, mai ieftin) obtinut prin solidificarea
fortata a uleiurilor vegetale care sint transformate din starea lor naturala
lichida in stare solida cu ajutorul hidrogenizarii. In jurul acestui proces pot
aparea accidente din care rezulta acizi grasi in forma “trans” care sint
cancerigeni. Este de preferat sa consumam un unt de calitate superioara, bogat
in vitamina A, D si E in cantitate mai mica decit sa apelam la margarina. Si nu
uitati: caloriile sint aceleasi!
Uleiul de peste este
sanatos?
ADEVARAT.
Grasimea din peste este o grasime speciala ce contine acizi grasi nesaturati cu
rol protector cardiovascular. Din pacate, la noi in tara nu se consuma
suficient peste si de aceea este recomandat ca pestele si fructele de mare sa
existe de cel putin 3-4 ori in meniul nostru saptaminal. De preferat pestele
proaspat (nu conservele) si salbatic (nu de crescatorie), iar uleiul de peste
trebuie folosit in cazuri de stricta necesitate, altfel poate duce la
supraponderabilitate sau obezitate la adulti.
Alunele si nucile
hranesc creierul?
ADEVARAT. 10
nuci sau alune consumate zilnic hranesc celula nervoasa si ne ajuta sa fim “mai
destepti”
Exista alimente care
cresc colesterolul?
FOARTE
ADEVARAT. Acestea sunt zaharul rafinat, deci toate dulciurile, grasimile
animale (slanina, unt, smintina), margarina,
Produsele
care scad colesterolul sint: fructele, legumele, cerealele, soia, grasimea din
peste, laptele si produsele lactate degresate, uleiul de porumb, masline,
CEAPA, USTUROIUL SI ARDEIUL IUTE.
Branza nu ingrasa?
FALS. Brinza
este cel mai mare pericol pentru silueta, ea contine pina la 80% grasime. O
felie de cascaval este echivalenta cu 3 felii de paine, asa ca nu va amagiti
mancand telemea cu rosii, nu o sa slabiti prea tare.
https://anatolbasarab.ro/adevarat-sau-fals/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu