luni, 23 noiembrie 2020

Ioan Miclău-Gepianu - Un hermeneut născut precum Pasărea Phoenix

 BEN TODICA – Un hermeneut născut precum Pasărea Phoenix

 

     Ben Todica, un hermeneut născut precum pasărea Phoenix, însă din acea plămădeală românească în care s-a scufundat și din care a ieșit câștigător prin dragostea lui de autodidact spre ași dovedi întâi lui, apoi povestindu-ne și nouă, despre adevăruri din vremile când Limba noastră strămoșească devenea o matrice de turnare pentru multe alte limbi ale multor altor neamuri omenești.

       Căutând prin acea inimă din centrul izvorului graiului românesc, iată, și eu, acum, mintenaș, cum și după graiul lui Ion Creangă și Aron Pumnul dascălul lui Mihai Eminescu, căci tot din Ardeal se trag, Ardealul poartă inima României,  acolo în  Munții Orăștiei la Sarmizegetusa. Cine dorește a ocupa Ardealul, dorește a ocupa întreaga Românie!

       Așa îi ziceam și fratelui meu Ben, atunci când i-am descoperit talentul său excepțional, fiindcă el purta deja în ființa sa multe cărți ce se așteptau a fi scrise. Așadar, iată-ne, cu Ben grămadă peste noi, un adevărat student la universitatea lui Dumnezeu, cu ochii minții sale deznodând probleme și ecuații pe care se străduiau în înțelepciunea vremilor lor, strămoșii Limbii noastre Valahe-Daco-Gete spre a ni le da comoară de viață și de învățătură.

       Dar și profesiunea sa de crainic al Limbii Române în Australia, face dovada talentului său atît de bine și unitar frământat în liantul unui viu patriotism.

Cu aceeași măsură dumnezeească îi vine darul filmărilor peisajelor frumoase ale Naturii, Florei și Faunei din jurul său, considerându-se parte a acestor frumuseți universale!

       Iar de cărțile autorului Ben Todica, mai ales de cartea ”Între două lumi” dacă te apropii cu o privire cât de cât mai atentă,  vom surprinde acel fir invizibil, dar practic devenit vizibil prin tot ceea ce realizează dumnealui, prin fapte, dovedind o minte lucidă și pătrunzătoare, specifică oamenilor de seamă în cele ale gândirii și înțelegerii lumii din jur!

     Ben mai are un dar aparte și anume acela de a ajuta pe cei începători în ale scrisului românesc, și mai ales pe cei ce datorită sorții vitrege mai greu răsar la orizontul luminos al breslei scriitoricești. Deci un caracter cu principii de bunăvoință și ajutorare, de care ne dorim să avem cât mai multe în dezvoltarea culturii românești, și în general al tuturor artelor prin care ne înfrumusețăm viața!   


Să ne trăiești la MULȚI ANI!  Ioan Miclău-Gepianu – 11/24/2020

 Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu