miercuri, 11 noiembrie 2020

LIGYA DIACONESCU - Scrisoare de suflet!

 



Scrisoare de suflet!

LIGYA DIACONESCU - Azi, in zi de sarbatoare crestina, am primit o minunata"scrisoare " de la parintele Ernest Herman din Texas, Statele Unite care mi-a mangaiat  sufletul!

Credinta reprezinta speranta, optimism!Domnul IISUS HRISTOS e aproape de noi, uneori, in noi! Trebuie doar sa-l acceptam!

 

Ernest Herman

10 nov. 2020, 21:48

   


Texas  Statele Unite / Prea Aleasă și Luminată Doamnă, Ligya Diaconescu

 

 

Mulțumesc frumos pentru urările minunate pe care mi le-ați făcut! Vă pot anunța cu multă bucurie (și în același timp și recunoștință față de Domnul Dumnezeu) că, într-adevăr, mi-a făcut parte de tot binele, succesul, sănătatea și Binecuvântarea pe care ar fi putut să mi le dea. Iar toate acestea le-a făcut începând cu, și din pricina lui, Iisus Hristos, Fiul Său iubit! El, Iisus Hristos mi-a plătit vina păcatului meu și m-a îndreptățit din nou înaintea lui Dumnezeu. Mai mult chiar, neînchipuit cu mult mai mult, mi-a dat un statut nou înaintea Lui, statut pe care nu l-a avut nici măcar Adam, protopărintele nostru. Adam era numai făcut de Dumnezeu; dar eu sunt născut de Dumnezeu, fiu al lui Dumnezeu (Ioan 1:13). Sfânta Tradiție Ortodoxă vorbește despre asta, spre exemplu, Sfântul Macarie cel Mare ne face cunoscut în Omilia sa a XVI că, spune sfinția sa, „Creștinii, deci, aparțin altei lumi; ei sunt fii ai lui Adam celui ceresc, făptură nouă, fii ai Duhului Sfânt, frați luminoși ai lui Hristos, asemenea Părintelui lor...”

 

Pentru că tot suntem în Statele Unite (cel puțin eu sunt în State, în Texas), am să evidențiez această diferență dintre a fi făcut și a fi născut vorbind, prin comparație, despre căpătarea statutului de cetățean al Statelor Unite pe calea uneia dintre cele două procese – naturalizarea unui imigrant și nașterea pe pământul Statelor Unite.

 

Eu sunt cetățean prin procesul de naturalizare. Am căpătat acest statut pe calea completării unei bucăți de hârtie ca urmare a faptului că am trecut un examen de cetățenie. Așa e, în dosarele americanilor sunt cetățean american și am toate drepturile unui american (mai puțin unul despre care am să vorbesc mai jos). Dar în bucătăria casei mele se gătește tot românește. De ce? Pentru că am sânge de român - american sunt doar cu numele, în hârtiile lor. În bucătăria mea se ridică abur plăcut mirositor de la mămăliga pe care scumpa și frumoasa mea soție o mestecă cu făcălețul de lemn în tuciul de aluminiu (adus din România, în care mestec și eu, câteodată), se fierb delicioasele sarmale cu o bucată de slană afumată și împănată, așezată pe fundul foarte gros al oalei (ca să nu se prindă și să se afume), se fierbe tradiționala ciorbă de văcuță, la care se pune puțină smântână, pe care o cumpărăm foarte naturală de la menoniți, savurăm delicioasa supă cu găluște, tocăniță de pui; se mănâncă pește fript cu mujdei de usturoi (de-ți umple toată casa și curtea de miros până la al treilea vecin), cuptorul coace vestitul nostru cozonac românesc ș.a.m.d. – articole despre care americanul născut nici măcar na auzit vreodată și, celor mai mulți, nici nu le place.

 

Dar există o lege interesantă, o lege cu tâlc, care reglementează un anumit drept al cetățeniei americane – și tocmai asta face toată diferența. Pentru asta trebuie să luăm un exemplu. Hai să presupunem că ai fi fost adoptat de părinți americani și adus în America la vârsta de numai câteva săptămâni de zile. În cazul acesta, pentru că ești crescut de părinți americani în cadrul culturii americane, desigur, nu ai nici un fel de accent străin în vorbire, nu ai nici măcar habar de limba română. Nimeni nu poate nici măcar să bănuiască faptul că n-ai fi american nativ, deoarece n-ai vorbit niciodată altă limbă, nici atât românește. Cu toate acestea, fără să se țină seamă că singura limbă pe care o cunoști pe lume este engleza, și că trăiești ca un american get-beget, că poate nici nu știi că există o țară România pe planetă (pentru că părinții adoptivi n-au vrut să cunoști asta), este un anumit drept pe care nu-l poți avea în America, datorită certificatului de naștere românesc: nu ai dreptul să devii președinte al Statelor Unite. Poți să deții funcția de vicepreședinte, dar nu de președinte. Aici ești dat de gol asupra adevăratei origini a nașterii tale, chiar dacă părinții au ținut asta ascuns de tine și chiar dacă nici măcar tu însuți n-ai auzit vreodată de România, și n-ai mâncat niciodată mămăligă și sarmale.

 

Spuneam mai sus, deci, că eu, Ernest Herman, sunt american, dar sunt american făcut, adică prin naturalizare. Însă băiatul meu, William Herman, este american născut în America (primul meu copil născut în State). Amândoi suntem cetățeni americani, dar numai el poate să candideze pentru președinție. Chiar dacă eu sunt cel care l-am adus în America, unde s-a născut (el fiind în coapsele mele când am imigrat în State, ca să zicem așa), fiul meu are dreptul la a deține autoritate de conducător suprem, ca președinte peste întreaga țară a Statelor Unite – o țară cu trei sute de milioane de oameni, cât și asupra mea, tatăl lui biologic; dar eu nu pot căpăta această supremație politico-economică, nici măcar asupra lui, în ciuda faptului că, vorba noastră a românului, eu l-am făcut pe el, nu el pe mine. De ce? Aici este tot secretul: el este american născut, eu sunt american făcut. Nașterea fiului meu pe pământul Statelor Unite îi dă stăpânire și autoritate peste mine, dacă vrem să vorbim așa, în ciuda faptului că este copilul meu, pentru că el este născut pe pământul Americii. El a mâncat hamburger la McDonalds, eu am mâncat mămăligă mestecată cu făcălețul în tuciul de aluminiu, și sarmale fierte în oală de pământ.

 

Prea aleasă și stimată Doamnă Diaconescu, iertați-mă, vă rog frumos, că m-am lungit la vorbă. Dvs. sunteți „vinovată”. Urările frumoase pe care mi le-ați făcut, inclusiv și mai ales cea de la urmă (Binecuvântare cu „B”, nu cu „b”), acestea m-au stimulat la scris. Și pentru că eu sunt pensionar – un pensionar foarte fericit, și am timp, m-am lungit la scris. Este și un defect profesional deoarece eu scriu cărți. Chiar așa, ilustrația de mai sus privind lămurirea diferenței dintre statutul de cetățean (american) făcut și cetățean (american) născut este un citat din ultima carte pe care am scris-o și în care am evidențiat diferența dintre creștin făcut prin scrierea numelui pe un registru (o bucată de hârtie) la biserică, și creștin născut din Dumnezeu, de la Duhul Sfânt, așa cum a fost născut și Dumnezeu-omul Iisus Hristos (Matei 1:20). Iar dacă mesajul acesta al meu vă va găsi cu bine, sănătoasă și dispusă, vă pot trimite și lămuririle pe care le-am urmărit prin ilustrația de mai sus.

 

Domnul Dumnezeu să vă Binecuvânteze și, dacă nu v-a făcut încă parte până acum, fie ca mesajul meu să vă stârnească dorința aprinsă de a vă bucura și luminăția voastră de statutul minunat de fiică a lui Dumnezeu, născută de la Duhul Sfânt, soră cu Iisus Hristos (Evrei 2:11) Care Și-a luat trup omenesc din Prea Curata Fecioară Maria, Maica după trup a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos!

 

Al dvs.,

 

Ernest Herman.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu