vineri, 23 februarie 2024

Alex. Stanciulescu Barda - MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ - DOAR O VORBĂ......! + MULȚUMIRI!

 




CUM SĂ NE RUGĂM?

- ARSENIE PAPACIOC -

 

 

Iubire și nepăsare

 

Eu sunt întrebat toată ziua: Cum să ne rugăm, cum? Doamne, Doamne, Doamne, Doamne, dacă zicem, e bun. Pentru că Dumnezeu nu-i supărat pe noi atât de mult, cât pentru faptul că suntem nepăsători. E supărat pentru asta Dumnezeu. Eu v-am făcut şi la Mine nu vă gândiţi. Eu vă iau, eu vă fericesc, eu vă judec, nu vă gândiţi şi la Mine deloc? Această nepăsare Îl doare pe Dumnezeu. Ca orice mamă căreia nu-i plânge copilul deloc ca să-i dea ţâţă. Ei, nepăsarea asta e foarte dureroasă.

 

Unde-i iubirea autentică? Deci întrebarea este: De ce n-ai iubit? Răspunsul e limpede: Pentru că am urât, am duşmănit. Și asta este ce ai băgat în traista veşniciei tale. Trăistioara aia mică, nici aia nu e plină.Din ea te hrăneşti o veşnicie întreagă, cu un simplu: Doamne, Doamne, Doamne, Doamne.

 

Rugăciuni lungi sau scurte?

 

Nu trebuie să ne concentrăm pe rugăciuni lungi sau rugăciuni mistice. Aceea este a oamenilor mari. Noi suntem viermi, dar poate nici aşa.

 

Rugăciunea Doamne Iisuse e o rugăciune foarte importantă, de mare taină, dar să fie tăcută. Pretinde lucrul ăsta, rugăciunea inimii: taină. Dacă se poate, nici tu să nu ştii că zici. Aşa de tainică este. Ai rugăciuni Tatăl nostru, ai psalmi.

 

Şi dacă nu taci, ai vorbit faţă de tine însuţi, că eu suflu şi răsuflu. Dar nu te-ai întrebat: De unde e puterea aceasta?

 

Despre Rugăciunea inimii – Sângele Duhului

 

Rugăciunea inimii e o rugăciune foarte importantă şi foarte bogată, foarte înzestrată, dar tainică. Dacă ai vorbit este egal cu a mâna oile la un cioban. Dar ăla ştie de ce le mâna, tu nici nu ştii ce faci. Am auzit şi eu şi zic că e ceva decât nimic; dar tu eşti departe de nimic.

 

Rugăciunea inimii e viaţa ta: sufli şi răsufli. Nu se vorbeşte. Prezinţi acest lucru, intri într-o intimidate cu divinitatea: Doamne Iisuse, Dumnezeule, miluiește-mă pe mine păcătosul! Dar eu am redus-o până la să zic aşa: Doamne, Doamne, Doamne… Nu merge să păcăleşti. Spun Doamne, Doamne, dar pe toate fibrele, nu pe unde trece sângele vieţii, sângele nevăzut. Nu sângele roşu, sângele duhului. Să-mi spuneţi unde greşesc şi mă corectez. Cine poate să se plângă că nu a ştiut? N-ai ştiut că bate clopotele? Te întreb: De ce bat?… Cheamă viii, plânge morţii şi opreşte viforniţa.

 

(Extras din Revista Atitudini Nr. 10)

 

 

 

 

ARIPILE

- Sfantul Ioan din Kronstadt -

 

 

Asemenea puisorilor sub aripile unei closti, lumea toata sta sub aripile lui Dumnezeu, toate soboarele îngeresti, toti oamenii, toate animalele necugetatoare, lumile materiale. El aduce lumina în toti si în toate: unora le da lumina ratiunii, altora lumina fizica; tuturor le da caldura: unora caldura duhovniceasca, altora caldura fizica. Si asemenea unei closti, aude piuitul si scâncetul puilor de sub aripile Sale. Domnul ne aude suspinele cele mai tainice, rugaciunile, laudele, ne vede nevoile. „Acopera-ne pe noi cu acoperamântul aripilor Tale” (cf. Psalmul 60, 5).

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 413

 

 

 

ROADELE OSTENELII

- Sfantul Tihon din Zadonsk -

 

 

Vezi, iarasi, un plugar care aduna cu bucurie roadele ostenelii sale. Gândeste-te cu ce bucurie se vor desfata de roadele trudei lor aceia care acum se ostenesc întru nevointa credintei si a rabdarii. „Cei ce seamana cu lacrimi, cu bucurie vor secera. Mergând, mergeau si plângeau aruncând semintele lor, dar venind, vor veni cu bucurie, ridicând snopii lor” (Psalmul 125, 5-6). Vazând aceasta, sa nu slabesti întru nevointa cea pentru cucernicie.

 

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 77.

 


PUTEREA GANDULUI

- Sfantul Ioan din Kronstadt -

 

 

         Stii din viata ca gândul poate sa se înalte de oriunde, ca nici un fel de ziduri nu-i pot atine zborul. Într-o clipita poate sa se avânte din odaia în care te afli, sa zboare pe deasupra norilor, dintr-o parte a lumii într-alta, dintr-un oras într-altul, dintr-o tara într-alta. Iar sufletul, acest nucleu gânditor, este chip al lui Dumnezeu, minuscula icoana a nemarginitului Duh al lui Dumnezeu. Daca gândul nu-ti poate fi oprit între patru pereti, nu-l stinghereste nici spatiul, nici timpul, cine sau ce l-ar putea opri pe Dumnezeu, Cel care a creat toate câte sunt? Ar putea oare sa-I stea în cale peretii, sa-I impuna limite spatiul si timpul, oricât ar fi ele de infinite, dupa masura noastra omeneasca? Stapânirea Sa se întinde peste tot locul! Ochiul Sau vede tot si pe toti. Pe cei ce se ascund în locuri tainice – în creierul muntilor sau în cetati inaccesibile – El îi vede ca-n palma. Uneori Domnul îsi ascunde fata de la tine, de parca ar vrea sa te lase în bezna sufleteasca, sa te chinui în ea, ca sa nu uiti niciodata lumina lui Dumnezeu, cea prin care si sufletul tau viaza si ca daca Dumnezeu îsi va întoarce fata de la tine si îl va lua de la tine pe Duhul Sfânt, atunci vei ramâne definitiv în bezna iadului, în chinurile iadului, si vei cunoaste, fie si într-o mica masura, ce va însemna cândva pentru tine iadul.

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 91

 

 

 

BÂRFIREA APROAPELUI

- Pr. PetroniuTănase -

 

 

 

 

Bârfirea aproapelui este la mare cinste între oameni, în mănăstire și la noi: Sf. Ioan Scărarul o numește odrasla urii, lipitoare ascunsă, care suge sângele dragostei. Cuviosul Pimen zice: gândul urii și al bârfelii nicidecum să nu ne intre în inimă, altfel pierdem toată osteneala, vorbăria în biserică – contra dragostei de Dumnezeu; bârfeala – contra dragostei de aproapele.

 

Dimpotrivă, purtarea noastră în biserică trebuie să fie cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, iar față de aproapele după cuvântul Părinților: „Ai văzut pe fratele? Ai văzut pe Dumnezeu”.

 

 

 

ATENTIE LA CAP!

- Sfantul Teofan Zavoratul -

 

 

          Dintre toate madularele trupului tau, cel mai de seama este capul, si daca da cineva în tine cu piatra, sau cu toiagul, sau cu sabia, jertfesti, ca sa abati lovitura de la cap, alt madular al trupului, stiind ca fara cap nu poti trai în aceasta viata: si pentru tine lucrul cel mai de seama sa fie credinta în Preasfânta Treime, Cea de o fiinta, caci fara aceasta credinta nimeni nu poate sa vietuiasca viata adevarata.

 

Sfantul Teofan Zavoratul, Psaltire sau cugetari evlavioase si rugaciuni, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 96.


CUVINTE DE FOLOS (I)

- PR. PETRONIU TĂNASE -

 

 

La 13 ani de al adormirea marelui stareț athonit, Părintele Petroniu Tănase, vă prezentăm câteva din prețioasele sale sfaturi duhovnicești. Cuvinte vii, pline de trezvie și înțelepciune, cuvinte care liniștesc sufletul din tumultul lumesc. Lectură cu folos!

 

DIMENSIUNEA OMULUI TOTAL

 

Cu toate progresele uimitoare ale civilizației de azi, omul a rămas însă, „ființă necunoscută”. Ambițios să cucerească și să stăpânească materia, cosmosul, omul s-a neglijat pe sine, a rămas necunoscut în propria-i casă. Genetica, medicina, psihanaliza au făcut pași uriași, dar o știință antropologică, o știință care să îmbrățișeze integral pe om, încă nu există. Există în om adâncimi abisale foarte puțin explorate. Omul presimte că aici poate găsi cheia dezlegării multora dintre frământările vieții sale. Viața călugărească, retrasă, simplă, întoarsă spre lăuntru, explorează de secole aceste dimensiuni.

 

 

REGULI DUHOVNICEȘTI

 

Viața duhovnicească este meșteșug, artă, iscusire. Și pentru a ajunge din om grosolan, pătimaș, om duhovnicesc, pentru a crește până la „măsura bărbatului desăvârșit”, trebuie să cunoști meșteșugul, arta artelor, știința înduhovnicirii. Pentru aceasta, Sf. Părinți ne dau reguli scurte, simple, ușor de ținut minte, dar bogate în cuprins, îndeajuns să te călăuzească toată viața. Câteva:

 

De la Cuviosul Antonie ce Mare: oriunde vei merge, să ai pe Dumnezeu înaintea ta; orice vei face, să ai mărturie din Scripturi; oriunde te vei așeza, să nu te muți degrabă. Așa făcând, te vei mântui.

 

De la Cuviosul Arsenie cel Mare: rugându-se el lui Dumnezeu să-l învețe cum să se mântuiască, a auzit un glas zicându-i: „Arsenie, fugi! Taci! Liniștește-te!”. Acestea sunt rădăcinile nepătimirii.

 

De la Cuviosul Simion Noul Teolog: cel ce voiește a învăța meșteșugul sfințitei rugăciuni și atenției, să-și păzească conștiința neprihănită din cele patru părți: față de Dumnezeu, față de aproapele, față de lucruri și față de sine. Cum? În curăție, smerenie, răbdare și dragoste.

 

De la un stareț (Ioanichie Moroi): „Frate, ia aminte de sine, păzește-ți mintea și nu uita pe «Doamne Iisuse…»”.




MIREASMA ODAII

- Sfantul Tihon din Zadonsk -

 

 

Vezi ca aceia care vor sa scoata dintr-o odaie miasma stricaciunii aprind pulberi binemirositoare sau altceva ce ar putea folosi pentru aceasta si astfel, prin buna mireasma, îndeparteaza acea duhoare. Sufletul omului este întocmai ca si o odaie care mai înainte de caderea stramosilor nostri era plina de frumusete si bunacuviinta, ca de niste arome placut mirositoare, fiind loc de salasluire pentru Sfântul Duh; însa dupa cadere a intrat în suflet rautatea si l-a umplut cu duhoarea stricaciunii. Simtim si mirosim în noi aceasta putoare atunci când dinlauntrul nostru, „din inima ies gânduri rele” (Matei 15, 19), ca niste miasme rau mirositoare; simtim, iubite crestine, si suspinam din pricina lor, voind a ne dezbraca de omul cel vechi si a ne învesmânta întru cel nou. O, fie ca sa ne învredniceasca si pe noi de aceasta Domnul cel Iubitor de oameni, Care de dragul omului S-a facut El Însusi om! Cum altfel am putea sa izgonim duhoarea din sufletul nostru, daca nu printr-o buna mireasma potrivnica aceleia? Caci cele ce sunt potrivnice se alunga una pe cealalta. Asa se izgoneste întunericul prin lumina si frigul prin caldura. Rautatea si naravul cel rau au intrat în sufletele noastre prin caderea lui Adam. Dumnezeu a venit pe pamânt si ne-a aratat chipul sfintei Sale virtuti si bunatati, ne-a înfatisat chipul smereniei, al rabdarii, al blândetii, al dragostei si al celorlalte sfinte virtuti care se aflau în inima Sa dumnezeiasca; si întocmai cum vulturul îsi învata puii sa zboare, asa i-a povatuit El pe credinciosi cum sa traiasca în aceasta lume si cum sa fie bineplacuti lui Dumnezeu, caci zice: „Învatati-va de la Mine” (Matei 11, 29); si înca: „V-am dat voua pilda, ca, precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi” (Ioan 13, 15); si Apostolul spune: „Hristos a patimit pentru noi, lasându-ne pilda ca sa pasim pe urmele Lui” (1 Petru 2, 21). Prin bunatatea, smerenia, rabdarea, blândetea si dragostea Lui sa izgonim din inimile noastre rautatea, mândria, mânia, ura, invidia si toata necuratia. Si astfel, aducând în sufletele noastre virtutea lui Hristos, sa ne straduim a ne izbavi de raul nostru obicei si, prin podoaba obiceiurilor celor neprihanite ale lui Hristos, sa alungam duhoarea venita de la vrajmasul. Si cu cât mai mult vom face acest lucru, cu atât se va curata mai mult casa sufletului nostru, asa precum, arzând tot mai mult din pulberea cea binemirositoare, odaia se izbaveste de putoare si aduna în sine mireasma cea bineplacuta. Greu îi este trupului nostru, crestine, sa se lepede de naravul sau cel rau; dar acest lucru ni se cere prin datoria credintei noastre crestinesti.

 

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 214

 

 

 

MULȚUMIRI!

 

 

Mulțumesc cordial tuturor prietenilor și neprietenilor mei, care au binevoit să-mi adreseze urări de bine și de sănătate cu prilejul zilei mele de naștere, care au avut doar intenția s-o facă dar au uitat, cât și Dumneavoastră tuturor celor care citiți aceste rânduri și vă rog să primiți și din partea mea aceleași urări de bine și de sănătate.

 

Vine o vreme, când ai impresia că prietenii sunt tot mai puțini, că cei mai mulți au plecat  în lumea tinereții fără bătrânețe, că ești tot mai singur. Zilele aniversare și mijloacele acestea electronice de comunicare între oameni îți dovedesc contrariul. Descoperi atunci că sunt sute de oameni care te respectă, poate chiar te iubesc, care-ți adresează urări și gânduri bune. Toate acestea sunt ca o gură de oxigen, pe care ți-l oferă societatea. Înțelegi atunci nu numai că nu ești singur, dar că oamenii au nevoie de tine, de munca ta, de prezența ta în mijlocul lor, de cuvântul tău și de dragostea ta pentru ei.

 

La mulți ani cu sănătate, pace și bucurii, dragii mei de aproape și de departe!

 

                                Pr. Al. Stănciulescu-Bârda



Sanatate vesnica Inalt Prea Sfintia Voastra !

Cu bucurie,
                 Ben Todica









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu