luni, 19 februarie 2024

GABRIELA RADU - 75 de ani de la masacrul de la Ip

 



75 de ani de la masacrul de la Ip

Părinţi, fraţi, bunici, copii sau oameni în vârstă au fost împuşcaţi de armata horthystă pentru simplul motiv că erau români.

 

Placa comemorativa de la Ip, cu numele si varsta victimelor. Foto: Arhiva/Wikipedia.

Articol de Adrian Lungu, Sălaj (/autor/adrian-lungu-salaj/), 13 Septembrie 2015, 14:53

La Sălaj sunt comemorate victimele masacrului de la Ip, din urmă cu 75 de ani.

"Crimele împotriva umanităţii din trecut nu trebuie să se mai repete niciodată, iar ura între naţiuni trebuie să dispară". Acesta este mesajul localnicilor din Ip, care comemorează cele 157 de victime ale masacrului comis de armata horthystă.

La acea vreme copii, mulţi dintre localnici îşi mai aduc aminte de noaptea neagră în care părinţi, fraţi, bunici, copii sau oameni în vârstă au fost împuşcaţi pentru simplul motiv că erau români.

"Bătrâni, tineri, ce le-o căzut în cale, tot, tot au împuşcat. Au incendiat satul; cum erau casele acoperite cu paie atunci, pe timpul ăla, luau mănuşi de cânepă şi aruncau pe case şi le incendiau.

"Persoanele pe care le-au găsit acasă şi prin centrul satului le-au împuşcat pe toate şi le-au înşiruit una în spatele celeilalte, le-au încolonat acolo ca să treacă un glonţ prin mai multe o dată", povesteşte un localnic.

Istorici, profesori, elevi şi studenţi vin an de an, în luna septembrie, la Monumentul martirilor din Ip pentru a se ruga în memoria victimelor, dar şi pentru a atrage atenţia lumii că astfel de evenimente nu trebuie să se mai repete.

 

 

 

Etichete :

masacrul de la ip (https://www.romania-actualitati.ro/articole-despre/masacrul+de+la+ip/)





Plăcuță comemorativa la Ip, în Transilvania.

 

 

  În perioada 1940 – 1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste.

La fel s-au purtat şi în Serbia odată cu invadarea alături de germani a Iugoslaviei în 1941.

În încheiere, ca să sintetizez relaţia dintre băştinaşii valahi şi alogenii unguri, îmi îngădui un scenariu:

Un ungur pribeag bate la uşa unui valah. Acesta, ospitalier, îl primeşte în casă. Îi întinde masa, oferindu-i ce are mai bun în cămară.

Ungurul, în timp ce se ospătează, pune ochii pe nevasta valahului (frumoasă, bineînţeles) considerând că ar fi normal ca după ospăţ valahul să îi ofere şi un desert, adică nevasta.

Indignat de faptul că după ce s-a săturat, valahul nu-i oferă şi nevasta, ungurul îi trage o palmă zdravănă valahului şi încă una.

Înainte ca mămăligarul să se dezmeticească, ungurul fuge pe uliţă strigând din toţi rărunchii: săriţi oameni buni, că mă omoară valahul, sunt o victimă.

    Aşa că, valahi, fiţi înţelegători şi daţi-le şi nevasta, dar vă avertizez că nu le va ajunge.

    Următoarea lor dorinţă va fi casa voastră."

Profesor Miodrag Stanojevic

 

Sursa: GABRIELA RADU










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu