miercuri, 14 februarie 2024

Redactia ART-EMIS - România cere anticiparea unui conflict armat cu Rusia. Moscova denunță „isteria militară”

 



România cere anticiparea unui conflict armat cu Rusia. Moscova denunță „isteria militară”

Redactia ART-EMIS

14 Februarie 2024

 

Vă prezentăm articolul „România cere anticiparea unui conflict armat cu Rusia. Moscova denunță «isteria militară»”, articol apărut în „France-Soir” - unul dintre cele mai vechi ziare din Franța - cu referire la poziția belicoasă a Șefului Statului Major al Apărării Armatei României, generalul-locotenent Vlad Gheorghiță față de Federația Rusă. Apreciem că declarațiile acestuia contravin intereselor României, fiind doar trompeta ordinelor impuse de cei interesați de declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial. Războiul din Ucraina nu este războiul românilor, dar actualii conducători ai țării vor să ne ducă în marș forțat către un conflic militar cu consecințe catastrofale. Se preconizează că încă 20.000 de militari N.A.T.O. vor fi aduși în România, iar cazarea, hrana, asistența medicală etc. a acestora o vor suporta românii. 2024 este an electoral. Aveți grijă de viitorul românilor. (Ion Măldărescu, ART-EMIS).

 

„Un vânt de panică bate în țările Europei. După Belgia, Suedia și Polonia, fără a uita Germania și Marea Britanie, este rândul României să-și exprime îngrijorarea cu privire la un posibil conflict armat direct cu Rusia. Șeful Statului Major al Apărării din România, Gheorghiță Vlad, consideră că Moscova nu se va opri în cazul unei victorii în Ucraina și Moldova, precum și în Balcanii de Vest ar fi în vizor. El afirmă că nici N.A.T.O. și cu atât mai puțin țara sa nu sunt pregătite pentru această potențială confruntare directă.

 

„Rusia nu este o amenințare”, reacționează Kremlinul, care denunță „isteria militară” în Europa. Multiplele avertismente de la înalți oficiali militari din țările membre NATO sună ca un apel clar la mobilizare generală. Dacă apelurile Alianței Atlantice de pregătire pentru o „confruntare directă” cu Moscova datează de la invazia rusă a Ucrainei, avertismentele au devenit din ce în ce mai insistente în ultimele săptămâni. Pe 7 ianuarie, Carl-Oskar Bohlin, ministrul Apărării Civile al Suediei, a vorbit despre amenințarea care ar plana asupra țărilor vecine cu Rusia. „Pentru o națiune care a cunoscut pacea ca un tovarăș plăcut timp de aproape 210 de ani, ideea că este o constantă neclintită a vieții este convenabilă. Dar să te bazezi pe această concluzie a devenit periculos decât pare” spune el.

 

Panică la bord sau efect de anunț? La câteva zile după el, șeful de stat major britanic, Patrick Sanders, a subliniat necesitatea unei „armate organizate care să crească rapid”. El a cerut „formarea și echiparea unei armate de cetățeni” pentru a face față riscurilor de conflict”. „Trebuie să fim capabili să luptăm în mod credibil și să câștigăm războaie pe uscat și nu doar în aer și pe mare. Ucraina ilustrează că armatele obișnuite încep războaie, armatele cetățenești le câștigă”, a spus el. 

 

În același timp, Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, este și mai alarmant, afirmând că Vladimir Putin ar putea ataca N.A.T.O. în „cinci-opt ani”. „Auzim amenințări de la Kremlin aproape în fiecare zi […]. Trebuie deci să ținem cont de faptul că Vladimir Putin ar putea chiar să atace într-o zi o țară N.A.T.O. […]. De asemenea, trebuie să reînvățăm cum să trăim cu pericolul”, a spus el. Președintele comitetului militar al Alianței, Rob Bauer, spune că se pregătește pentru un posibil război între NATO și Rusia în următorii 20 de ani: „Ne pregătim pentru un conflict cu Rusia. Nu căutăm conflicte, dar dacă ne atacă, trebuie să fim pregătiți”.

 

Polonia nu trebuie să fie mai prejos, iar ministrul apărării ei, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, declară Varșovia „gata” să se apere împotriva agresiunii militare ruse „în toate scenariile”. „Acestea sunt posibile și iau foarte în serios ceea ce este mai rău... Acesta este rolul unui ministru al Apărării în circumstanțele actuale... Trebuie să fim pregătiți pentru orice”.

 

Un discurs identic s-a răspândit în România, unde șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, avertizează împotriva conflictului armat cu Moscova. Într-un interviu acordat postului de radio „Europa Liberă” - România, el a explicat că țara sa nu este pregătită, cerând ca această „amenințare” să fie luată în serios: „Personal, și nu neapărat ca soldat, cred că Rusia nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, ținta principală va fi Moldova. Vom vedea tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politicile președintelui Putin se vor intensifica în viitorul imediat”.

 

El consideră că „populația României, la fel ca întreaga populație a Uniunii Europene, a Europei, trebuie să fie preocupată și trebuie să adoptăm măsurile adecvate de pregătire”. Această pregătire trebuie să privească armata sa ca pe cea a țărilor membre N.A.T.O. și trebuie să constea în reconstituirea stocurilor și conștientizarea societății asupra pericolului.

 

NATO și „isteria sa militară”

 

Gheorghiță Vlad chiar face apel la societate să dea dovadă de „reziliență”, pentru „a continua efortul de război”. În acest sens, pledează pentru revenirea la serviciul militar, a cărei desființare, în România, ca și în alte țări europene, „a dus la un deficit” de personal militar. Menționează un proiect de lege al Ministerului Apărării Naționale, care vizează introducerea serviciului militar voluntar: „Avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente de pregătire a populației (...) Repet, trebuie să avem un populație pregătită și o societate rezistentă”.

 

Un discurs cântat în cor care amintește de cel impus de Europa și de ceilalți aliați ai săi occidentali și dictat de firma McKinsey în timpul pandemiei de Covid. În orice caz, Rusia a reacţionat rapid la avertismentele transatlantice. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a profitat deja de desfășurarea exercițiului militar „Steadfast Defender 2024”, care a implicat 90.000 de membri din 31 de țări aliate și Suedia, pentru a răspunde discursurilor înalților oficiali europeni. El a amintit că și Moscova consideră N.A.T.O. o amenințare și ia măsuri pentru a se proteja: „Desigur, este o amenințare pentru noi, așa o tratăm și luăm în mod constant măsurile adecvate pentru a o contracara. Alianța și-a mutat în mod constant infrastructura militară către granițele noastre de câteva decenii”.

 

Despre Gheorghiță Vlad, Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a afirmat că „Rusia nu este o amenințare”, a avertizat România împotriva „anumitor consecințe”, având în vedere comentariile privind serviciul militar și primirea trupelor N.A.T.O. pe teritoriul său. consideră că declarațiile șefului armatei române promovează „isteria militară”.

 

----------------------------------------

 

sursa - https://www.francesoir.fr/politique-monde/la-roumanie-appelle-son-tour-anticiper-un-conflit-arme-avec-la-russie-moscou - 12 februarie 2024 - Foto Daniel Mihailescu.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu