sâmbătă, 26 august 2017

Phoenix Vino Tepes - melodia lui Nicu Kovaci






Videoclipul de pe You Tube la melodia lui Nicu Kovaci,
Phoenix Vino Tepes –
Vlad Tepes nu este Dracula
A produs zarva in lumea fanilor CARE AU PROTESTAT CA VIDEOCLIPUL SA FIE REPORNIT.
Cateva comentarii mai jos referitoare la acest act.


Sherlock Holmes
2 months ago
Basarabia is basically Romania`s kosovo. Both should come back to their old countries. Long live Serbian Empire and greater Romania.

Asta este a doua varianta a clipului, avind in vedere faptul ca unii au sarit imediat cu gura ca ar fi opera lui Nicu Covaci clipul sau facut la comanda.
Am scos sigla Phoenix, am scos poza cu Nicu Covaci. Ce vreti sa mai scot? Textul piesei? Ca sa ramina piesa instrumentala?

Sau poate si varianta instrumentala este subversiva?
Nesimtirea si nemernicia dinozaurilor politicii romanesti a ajuns de-a dreptul hilara. Sau poate le este doar frica. Ca au cam inceput sa intre la pirnaie. Si stau cam multi la coada sa intre si ei.

Si inca nici nu a venit un Tepes. Darmite daca se ridica unul din neamul asta ... A cam sosit vremea ...

Pentru cei care inca nu au inteles asta, mie nu imi da comenzi nici macar Bunul Dumnezeu. Probabil ca are el motivele lui. 

https://www.youtube.com/watch?v=g76ZG...
Realizator Valentin Triponescu, Valentin Serban.


JE SUIS TEPES


Acest articol este de fapt raspunsul la un comentariu al unui cititor necunoscut, la postarea anterioara. Stefan, iti multumesc pentru sustinere. Si pentru comentariu. Pentru mine chiar nu conteaza cine este sau nu este de partea mea. Ceea ce ma intereseaza este ca cei care ma citesc sa fie convinsi ca nu mint. Ca sint subiectiv, aia este clar. Toti sintem, pina la urmelor, nu? Eu stiu de foarte mult timp de ce este considerat Nicu un om dificil. Si chiar si de ce l-au parasit unii. Dar asta este alt subiect.
Ceea ce imi pare rau este ca pina nu demult il injurau multi, motivat sau nemotivat, insa acuma a ajuns sa rida de el mai toata lumea si in curind va ajunge chiar si de risul curcilor …
In ceea ce priveste piesa si clipul, am o parere asemanatoare cu a ta. Si mie imi place piesa, desi nu se inscrie pe linia compozitiilor si aranjamentelor cu care ne-a obisnuit Nicu. Chiar asta a fost unul din motivele pentru care am facut clipul. Pentru a da mai muta culoare si a crea un impact mai puternic.
Initial, Nicu gindise un mini-CD, o cu totul si cu totul alta aparitie decit cea care a iesit in final, fiind vorba de 3-4 piese, printre care Vino Tepes, Marea Tiganiada si Nu va fie Frica. Piesa forte fiind Marea Tiganiada, reprezentata corespunzator grafic pe coperta. Marea Tiganiada, care este o piesa si mai departe de Phoenix decit Vino Tepes.
Tocmai pentru a nu trage in jos, dupa ea in derizoriu, piesa Vino Tepes – care vorba ta, poate sa placa, desi nu suna a Phoenix – am facut clipul imediat dupa ce Nicu a facut publica piesa. Eu o stiam dinainte, evident, in mai multe variante de lucru, asa ca nu mi-a fost deloc greu. Ideea era de a transpune in imagini textul – telling more than words – si chiar de a inlocui ideea ca introducerea baladei ar putea fi lipsa de inspiratie. In videoclip balada apare natural si deloc fortata.
Toate astea le-am facut din proprie initiativa si dupa mintea mea, fara absolut nici o sugestie din partea lui Nicu. Eram anul trecut pe vremea asta in plina perioada „mai putina vorbarie si mai multe fapte”, care a fost destul de productiva. Chestie care se pare ca a suparat-o grozav pe Mara, care se vroia de pe atunci factotum in Phoenix. Clipul a fost creat in 12 ore cap-coada, se vroia de fapt o propunere de proiect pentru clipul oficial. Daca lui Nicu i-ar fi placut, ar fi urmat sa ramina unul din multele clipuri facute de amatori pe muzica Phoenix.
Nu facusem altceva decit sa transpun in practica vorba lui Nicu – daca stii sa faci, fa, m-am saturat de atita vorbarie. Nemultumirea lui Nicu era legata in ceea ce priveste clipurile, de „luatul pe aratura” al realizatorilor, de exemplu clipul oficial „In Umbra Marelui Urss”, care a costat ceva bani, mult mai multi decit merita.
Eu chiar am participat la mai multe discutii cu realizatorul clipului, incepind cu prima, la Nicu acasa si stiu ce a vrut Nicu. S-au nascut idei si s-a creat un scenariu pentru clip. Ceea ce a facut realizatorul pina la urma este rahat pe bat. Poate 5% din ceea ce ar fi trebuit sa fie. Nicu era turbat, ca s-au aruncat banii pe geam.
Legat de un alt proiect al sau, din scenariul de film scris de el, s-a facut in urma cu ani de zile, un film de cacat, de care ii este rusine si jena. Deci avea nu doar reticente ci chiar repulsie fata de ideea de clip oficial, care sa fie o labareala.
De cite ori ii spuneam – eu ti-as fi facut unul mai de doamne-ajuta de cinci ori mai ieftin, Nicu se enerva. Bine ma, toti sinteti genii cind e pe vorbe. Si nimeni nu face nimica, tot eu ma lupt cu toate problemele, in loc sa imi vad de treaba mea, de muzica …
Si uite asa s-a nascut clipul. Ca propunere in loc de vorbarie goala. Bineinteles ca lui Nicu i-a placut, ca si propunere. Imagini plastice, neechivoce, un clip cu cap si coada, care iti da cu istoria contemporana si nepasarea tipic romaneasca in cap si propune o atitudine, creind o punte intre gloria neegalata in istorie a lui Tepes si cauzele care au determinat evocarea tot mai deasa a eroului si a versurilor lui Eminescu in ziua de astazi.O punte intre simbolul eroului national, fara de care istoria noastra nu ar insemna nimica – vorba lui Tutea – si imperioasa necesitate a aparitiei unui nou Tepes pe plaiurile fatal mioritice.
Un clip care vine sa completeze muzica si textul, amplificindu-le, dureros citeodata, amintindu-ne ca tradarea inseamna conspiratie. Toti anticonspirationistii care se prefac ca rid de cei care sustin diverse teorii conspirative, sint de fapt niste lepre, niste detestabili mincatori de cacat. Pentru ca toata istoria, nu doar a noastra, este marcata de tradari. Si nu exista tradari fara tradatori care conspira, corup sau se lasa corupti.
Clipul vine si ilustreaza plastic partea nespusa a povestii lui Nicu, propusa de cineva care stie foarte bine cum gindeste Nicu. Nu degeaba unii politicieni romani, amici cu Nicu, au sarit imediat ca electrocutati, dupa ce s-au vazut in clip. Unii dintre ei au facut deja puscarie, altii sint arestati, altii au dosare pe rol. Insa anul trecut pe vremea asta inca mai erau calare pe cai mari.
Sa vina Nicu sa povesteasca cum a fost sunat de unii si luat la 11 metri ca in virtutea amicitiei, nu este frumos ca a facut clipul asa. Degeaba a sustinut Nicu ca nu el a comandat clipul, nu l-au crezut. El a zis atunci sus si tare – l-a facut Vali dupa mintea lui, nu am cum sa interzic nimanui sa exprime ceea ce gindeste, nu este nici legal nici moral.
Dar iata ca intre timp lucrurile s-au schimbat. Din stilp al credintei in dreptate si lider al celor cu coloana vertebrala, in tara asta, care cred in dreptul de exprimare, Nicu a devenit peste noapte tradator, mincinos si adept infocat al corectitudinii politice. El este cel care a trecut pe partea cealalta a baricadei, nu eu! El este cel care a transformat sloganul – Nu va fie frica! – in „Vali, sa iti fie frica!”
Ei bine, uite ca nu imi este frica! Am si dovedit-o in Timisoara mergind la cheful de dupa concert. M-am dus la el si i-am intins mina. Pe care el a refuzat sa o stringa, ostentativ. Si la fel de ostentativ m-a luat la parte si a inceput sa ma ameninte. Drept urmare i-am raspuns cu propriul sau text – Mi se rupe! Si i-am intors elegant spatele. Am ramas acolo toata noaptea cu niste prieteni, ferindu-mi ochii de penibilul spectacol pe care Nicu l-a oferit invitindu-l la masa pe „tradatorul” Cristi Gram, pe care il injura de mama focului in urma cu un an.
Dar sa revenim la oile noastre, la clip. Nicu avea in minte un proiect de clip realizat la Tirgoviste. Tinind cont de faptul ca este orasul emblematic pentru Tepes si faptul ca i s-a promis finantare. Asa cum banuiam de la bun inceput, finalizarea intirzie, in asteptarea zilei cu soare, asa cum ironic am scris in genericul versiunii a doua.
Prin vara, vazind el ca treaba cu finantarea s-a inmuiat, mi-a propus sa facem din clipul meu clip oficial. Completindu-l cu niste filmari cu trupa in Tirgoviste. Bineinteles ca era preocupat de drepturile de autor pentru folosirea secventelor din filmul Tepes, clipul urmind sa devina comercial, aparind pe un DVD. Asa ca mi-a spus sa ma interesez cit ne-ar costa. Ceea ce am si facut. Am primit un prim raspuns, urmind sa primesc un raspuns detaliat. Dupa aceea Nicu a fost foarte prins cu realizarea CD-ului si nu am mai discutat pe tema asta.
Imaginati-va surpriza mea cind la o saptamina dupa concertul de la Beraria H, unde m-am intilnit cu el, m-am trezit cu clipul sters de pe Youtube ca urmare a unui denunt pentru incalcarea drepturilor de autor, din partea lui Nicu. Si supriza si mai mare cind dupa o prima convorbire telefonica in care zicea ca nu stie cine cine a sters clipul, seara m-a luat cu – Nu am stiut nimica de clipul asta, acum l-am vazut prima oara. Eu am crezut ca paralizez! Nu imi venea sa cred ce auzeam. In spate se auzea Mara care ii dicta ce sa imi spuna! Invoca senilismul de care sufera de mai multa vreme.
Mda … stiam eu cum e … Pe linga faptul ca senilismul sau este unul real, el profita si abuzeaza de aceasta scuza de cite ori ii este convenabil sau are el chef. Nu stiu nimica, nu imi aduc aminte …
Pe linga asta a inceput cu pupincurismul la adresa lui Merkel si a lui Obama, care apar in clip si chiar sa ma ameninte. Aveam impresia ca halucinez … Deci omul asta ori a fost spalat pe creier de catre Mara, ori a innebunit. Sau amindoua.
Iar acuma alta surpriza – stergerea primei variante a clipului … tot pentru incalcarea drepturilor de autor. De data asta autorul fiind Mara! Prin SRL-ul ei, Fangorn Acoustic! Probabil ca proasta satului a trimis notificatie pentru stergerea ambelor clipuri, insa habarnista cum este in domeniul dreptului de autor, in care sa da mare „specialista” nu a stiut ca nu poate fi sters a doua oara un clip de pe youtube decit prin hotarire judecatoreasca.
Deci dupa ce ca e proasta de da in gropi, nu numai ca semnalizeaza, dar si ridica un stindard, pe care il infige lui Nicu undeva, nu zic unde … Problema este ca el si Phoenix vor avea de suferit, nu ea. Pentru ca ea este un nimeni in drum. Dar totusi un nimeni in drum care il scoate pe Nicu intr-o inedit de … naiva formula mini-Phoenix la pascut pe plaiuri mioritice, la behait lautareste prin birturi coveruri.
Cum sa faci tu un turneu de coveruri dupa 52 de ani de muzica si muzichie? Mai ales la doar 3 luni dupa ce ai scos un album nou, mult asteptat si ai avut doar un singur concert de promovare a albumului. Unul singur! Din cele 2 concerte de lansare a albumului programate initial.
Dar vezi doamne, Mara trebuie sa isi plateasca si ea cumva chiria, nu? Vorba ei – I fucking love my job! Numai ca si-a gasit nasul cu mine. Si ar fi trebuit sa vada venind asta. Sa ma ignore pur si simplu, nu sa ma provoace. Sa povesteasca cui vrea sa asculte, despre mine ca sint un betiv psihopat. De parca ea ar fi o antialcoolica. Sau o normala. Oricum, a uitat o chestie esentiala – din betie te trezesti, din prostie, nu.
Stia ea foarte bine ca eu nu inghit din astea si ca povestea poate deveni urita. Sau poate ca de asta a si fost pusa acolo, ca sa distruga definitiv Phoenix. Pina nu demult pina si Nicu o numea ghici cum? Vaca tradatoare … Dar e treaba lui Nicu, daca el nu mai vede pericolul venind, e orb.
JE SUIS ȚEPEȘ



Vino Tepes – analiza pe linga text si pe text

Daca acest text s-ar fi intitulat – Vino Johannis – as fi putut poate da o alta interpretare acestui text.
De altfel am inceput sa inteleg adevaratele motive care au dus la declansarea acestui circ in doua episoade. Stergerea clipului Vino Tepes, varianta a doua si mai nou si a primei variante, care urma sa devina finisat, videoclipul oficial. Lucrurile au decurs cam asa.
Pe una din paginile „asa zisului meu prieten“ – termen imprumutat chiar de la el, fara drepturi de autor – Nicu Covaci, Mara a postat urmatoarea imagine:


Avea un text anexat, in care se spunea ca este una din imaginile preferate ale lui Nicu. Nu mai tin minte daca in acelasi loc sau in alta postare tot ea comenta cit de emblematic este albumul si piesa Vino Tepes, in acest an electoral si cum ca Phoenix nu se va implica in nici un caz in campania electorala.
Uitase pe semne ca cineva – oare cine? – vinduse partea finala din „Invocatie“ lui Klaus Johannis si ‚Fie sa rensaca“ devenise imnul campaniei electorale a lui Klaus Johannis.
Eu, nestiind inca asta la vremea respectiva, am postat un comentariu pozitiv referitor la neimplicarea in campania electorala si am postat si linkul catre videoclipul Vino Tepes de pe youtube, care sarise bine de 11.000 de vizionari. Spre surprindera mea, nu stiu cum, aparuse si un playlist 50+ „Vino Tepes“ pe youtube.
Spre si mai marea surprindere a mea, dupa citeva ore disparuse si postarea cu oaia neagra, atit de draga lui Covaci si deci si comentariul meu cu linkul. Culmea surprinderii a fost ca mi-a fost sters de pe youtube clipul pasamite din cauza incalcarii drepturilor de autor. Restul il cunoasteti.
De data asta scenariul a fost asemanator. Din nou playlist 50+ „Vino Tepes“ pe youtube. Si prima varianta a clipului stearsa de pe youtube tot pasamite din cauza incalcarii drepturilor de autor. Insa de data asta falsul reclamant nu este Nicu Covaci, ci SRL-ul lui Mara, Fangorn Acoustic.

44

Te pomenesti ca Mara a reusit ceea ce se zvoneste demult in lumea muzicienilor, sa ciordeasca drepturile de autor ale lui Nicu Covaci, transformindu-l intr-un fel de sclav-lautar personal.
Povestea asta va deveni in orice caz, din ce in ce mai interesanta. In ceea ce priveste primul denunt impotriva mea, denunt impotriva caruia am depus contestatie si am cistigat, povestea a decurs cam asa.
Initial „asa zisul meu prieten“ – Nicu Covaci, a spus ca nu stie nimica de nici un fel de video sters, dupa care a intors-o ca la Ploiesti. Ca cica denuntul este opera sa. Si imi comunica asta dupa dictarea lui Mara.
Mi-a si trimis si un foarte dragut, dar cam haotic mesaj oficial:
   Daca nu ai avut curajul si sira spinarii sa-mi raspunzi la telefon desi ai promis-o, am sa-ti fac un tablou pe net , unde te dai activ, ca sa intelegi ce greseli poti face si poate te razgindesti in a critica gratuit nu numai prieteni dar sa-ti bati joc si de Obama si Merkel si altii CARE CONDUC PLANETA LA ORA ACEASTA.
Am sa dau adresa ta directa ca cei cere ne-au facut peri albi de la ambasada germana sa iti explice tie direct ce ii doare…….da????????
Eu iti multumesc pentru imensul serviciu ce mi l-ai facut si daca continui sa ma birfesti in continuare nu scapi de ce ti-am promis!!! Si te rog sa faci sa dispara articolul asta incorect.

Nicu
Atragindu-i atentia asupra inadvertentelor – ca sa nu le numesc minciuni – i-am raspuns asa:
Am avut curajul si sira spinarii sa iti raspund la telefon aseara, ar fi trebuit sa te sun mai tirziu, insa am ajuns dupa ora 00.00 acasa si era prea tirziu. Tocmai de aceea te-am sunat astazi. Am lamurit cu tine povestea cu videoclipul si iti voi respecta dorinta de a sterge amindoua variantele de pe net, pina le voi modifica in sensul dorit de tine, scotindu-i pe Merkel si pe Obama.
Asa ar fi trebuit rezolvata povestea asta din start, nu pe la spate, acuzindu-ma oficial printr-un denunt mincinos la Youtube pentru incalcarea drepturilor de autor.
Aflu in schimb cu stupoare ca esti un admirator al lui Merkel si Obama si a celor CARE CONDUC PLANETA LA ORA ACEASTA. Parerea mea este ca acesti nemernici isi bat joc de planeta aceasta. Si cunosc pe cineva, nu spun cine, care era pina nu demult de exact aceeasi parere si ii acuza de toate nenorocirile de pe planeta.
Poti sa dai adresa mea directa oricui vrei tu, nu imi este frica de amenintari si nici de peri albi. Nu am mintit si nu ma simt vinovat cu nimica. Iar in cazul in care nu te-ai prins, caricatura si pamfletul nu mai sint demult fapte incriminate.
Eu nu te-am birfit si nu te-am lovit pe la spate. Eu sint cel acuzat de incalcarea drepturilor de autor. Si in caz ca te referi la bataia ce mi-ai promis-o, iti aduc aminte ca amenintarea este fapta penala.
Nu voi face sa dispara acest articol deoarece este foarte corect si adevarat. Nici macar o singura minciuna. Si vor veni si altele. Tot corecte si adevarate. Pe paginile mele scriu ce vreau eu. Nu imi comanda nici Dumnezeu, stie el probabil de ce.
Aceasta ultima propozitie Mara a considerat-o geniala, cind o scrisesem in martie ca si comentariu la varianta a doua a clipului …
Din textul lui Covaci rezulta mai multe chestii destul de socante.
El considera ca ar trebui sa ii cer lui permisiunea sa ii critic gratuit sau negratuit pe cei CARE CONDUC PLANETA LA ORA ACEASTA. Ma rog, lui sau nu stiu cui, ca nu specifica … dar se pare ca s-a inrolat in slujba lor … altfel nu se explica cum de peste noapte, din acuzatorul celor care isi bat joc de planeta asta, a devenit aparatorul lor inversunat …
O sa dea adresa mea directa, – nu inteleg de ce nu si cea indirecta – celor de la ambasada germana, care le-au facut peri albi. Wow! Nicu Covaci devenit deci ori turnator ori agent al ambasadei germaniei! Conform propriilor sale declaratii.
Face referinta la bataia pe care mi-a promis-o si spune ca birfesc, cind stie de fapt foarte bine ca nu birfesc ci spun adevarul. Pe vremea cind spuneam si scriam adevaruri mult mai dureroase despre dusmanii lui si tradatorii cu care Mara se trage si la ora actuala de ciorapi, nu se numea ca birfesc, ca sint incorect, ci ca sint unul dintre foarte putinii care ridic glasul in apararea sa.
Concluzia este ca am luat chiar eu personal legatura cu ambasada germaniei ca sa aflu de la ei personal „ce ii doare“. Desi am convingerea ca nu ii doare nimica.
Sa nu imi spuna cineva ca de aia nu a mai venit Merkel in Romania, asa cum era programat, sa il sustina pe Johannis in campania electorala …
Pentru ca vezi Doamne, a vazut clipul facut de mine pe muzica lui Covaci, acelasi Covaci, care i-a vindut piesa „Fie sa renasca“ lui Johannis drept imn al campaniei electorale. Si de suparare a anulat si organizarea-finantarea unui concert de catre ambasada germaniei.
Mai fratilor, aproape ca am declansat un incident diplomatic … nu vi se pare prea halucinant?
Abia astept sa primesc raspunsul, care intirzie sa vina, de la ambasada germaniei si sa il fac public. Eu de altfel nu m-as mira de loc ca Mara si Nicu Covaci sa fi confundat Deutsche Kneipe cu ambasada germaniei.
Poate tot eu sint de vina ca de cind se ocupa Mara de Phoenix, au plecat oameni din trupa. Si ca vor continua sa plece. Pina una alta, nu am vazut nici o declaratie oficiala vis-a-vis de plecarea chitaristului Dan Albu, desi au trecut oarece timp de cind a anuntat plecarea sa, chiar pe pagina oficiala Phoenix.
Tot nimic despre plecarea „super-virtuosului“ Sergiu. Tot asa cum nu am citit nici o parere despre proiectul lui Flavius Hossu cu trupa Phenomenon. Dar cum am spus, plecari vor mai fi, viitorul va demonstra ce afirm.
Mai obscura si de neinteles mi se pare legatura dintre Mara-Covaci-Phoenix si Obama sau cei CARE CONDUC PLANETA LA ORA ACEASTA. Poate are, dar eu nu cred … Daca ar exista, titlul noului album Phoenix ar fi trebuit sa se schimbe pe ultima suta de metri in Vino Johannis, Vino Merkel, Vino Obama, Vino Kissinger sau Vino Soros.
In urma ultimei convorbiri telefonice cu Covaci, am decis sa nu ii mai raspund la telefoane, intrucit nu permit nimanui sa imi trinteasca telefonul in nas – nu este prima oara in ultimul timp – mai ales daca vorbim pe banii mei.
Acest tip de comportament nu are decit sa il aiba cu managera sa, salahorii, mercenarii si pupincuristii care il inconjoara.
Daca nu are chef sa asculte ce am de zis si nu are ce sa mai discute cu mine, asta este. De o „asa zisa prietenie“, cu amenintari cu bataia si turnatorii, chiar nu am nevoie. Nu pentru ca as fi gresit cu ceva sau mi-ar fi frica. Ci tocmai pentru ca am dreptate si pentru ca nu imi este frica.
Cred ca la toata lumea, mai putin lui Mara si lui Nicu ii este clar ca voi cistiga din nou, singurul lucru pe care l-au realizat cu ocazia asta, este sa ma transforme in atacant virulent al lui Nicu. pentru ca nu se caca nimeni in ciorba mea fara sa dea socoteala.


Iar acuma iata analiza textului piesei Vino Tepes:

Textul este evident un monument de indignare, protestatar, antisistem si cel putin la fel de mobilizator si incendiar ca si textul eminescian.

1.
S-au pornit miseii
Sa ucida mieii.

Miseii si mieii se afla intr-o ireconciliabila opozitie. Opozitia care exista intre criminal si victima. Chiar predicatul „ucida” lamureste definitiv aceasta relatie, incriminind pe misei.
Miseii nu pot fi altii decit politicienii care mint, fura, manipuleaza si citeodata chiar si ucid. Cu mina lor proprie sau prin intermediari.
„Ucida” simbolizeaza toate actiunile mai sus amintite, iar mieii reprezinta clar pe cei inocenti, pe cei fara vina, cei sacrificati fara mila, cum se specifica ceva mai jos.

Mult prapad vor face,
Nimeni nu vrea pace.

Degeaba vor mieii pace, in conditiile in care cei care le hotaresc destinele sint miseii. Macelul – prapadul este un cuvint care ne duce cu gindul la proportiile colosale ale acestei nenorociri.

Blestemat e veacul,
Cine-i stie leacul?

Acest blestem al razboiului pare sa nu aiba leac in viziunea autorului. Inca din acest moment, conflictul initial din primele patru versuri, conflict care ar fi putut parea local, mioritic, se globalizeaza prin insusi cuvintul veacul, nefiind vorba de veacul al XIX-lea sau al XV-lea ci de veacul nostru, termen legat de cuvintul pace din versul anterior, cuvint care nu se refera la pacea sociala la nivel local, ci la pacea intre tari, aplanarea tuturor conflictelor interstatale, pace pe care conducatorii si cei care controleaza tarile care controleaza lumea, nu o vor. Cine sint acestia, nu cred ca este cazul sa povestesc aici.

Din strafunduri urla
Moartea si cu Dracu.

Strafundurile nu pot fi decit iadul, ca resedinta a raului prin definitie, de unde moartea si cu dracul urla ordinele lor, celor vindu-ti lor, care au ajuns sa conduca si controleze lumea vinzindu-si sufletul diavolului.
Dar cum noi nu putem auzi direct aceste voci, mesajul lor il percepem totusi, ascultind ce mint miseii si observind cum actioneaza.
Mare diferenta intre Faust care si-a vindut sufletul diavolului din sete de cunostiinte, caruia diavolul ii aduce aminte din cind de contractul semnat, si miseii criminali, carora moartea si cu dracul le urla ordinele.

Ref.
Unde esti tu Tepes Doamne,
Ca punind mina pe ei,
Sa-i afumi , sa-i tragi in teapa,
Pe smintiti si pe misei

Parafrazare a versurilor lui Eminescu, invocarea lui Tepes trezeste in mintea cititorului-ascultatorului imaginile devenite atit de nedespartite de mitul lui Tepes – afumarea si trasul in teapa.

Si pe acei ce ne vind tara
Sa ii pui la zid pe toti
Si sa-i spinteci fara mila
Ca sunt criminali si hoti

Desfid pe oricine sa sustina ca cei care ne-au vindut tara si o vind in continuare, in viziunea oricaui, nu doar a autorului, pot fi altcineva decit politicienii, miseii amintiti la inceput.
Acest fapt pare atit de evident, ca autorul nici macar nu pomeneste de vre-un fel de judecata. Ceea ce ma duce cu gindul la necesitatea unor executii sumare, bazate pe evidenta si judecati sumare, exemplare, atit de tipice lui Tepes.

Ai murit si tu tradat,
C `asa ne e istoria,
Toti voievozii ce-au luptat,
Cu viata platit-au gloria

Tradarea, acest flagel atit de caracteristic nu doar istoriei Romaniei, dar cu un iz specific totusi, legat de aspectul national si nu personal al tradarilor, este atit de specific istoriei noastre.
De cite ori au existat momente prielnice si s-au si gasit oamnei care sa puna in practica idealuri nationale, s-au gasit si misei tradatori de neam si tara care sa ii ucida. Nu metaforic si faptic.

Vino Tepes, vino iara
Din Apus pina-n Zenit
Da-i pe Tuciurii afara,
Duca-se de-unde-au venit.

Aceasta strofa cu caracter clar rasist, a fost scrisa, insa autorul a sarit peste ea in cintec, riscind sa intre in colimatorul iubitorilor de tigani si chiar in colimatorul justitiei.
Nu este autorul nici singurul si nici ultimul roman care identifica natia tiganilor criminalitatea si antinationalismul.

2
Caci veni-va vremea
Sa murim si noi
Dara nu `nainte
De inca-un razboi

Seamana cu sloganul – Singura solutie, mai o revolutie! – dar mirosind a instigare la violenta, a ramas deasemenea neinclusa in cintec, din aceleasi motive, probabil.

S-alungam de-acuma
Tot ce-n lume-i rau
Pe cel de-l-om prinde
Fereasca-l dumniezau!

Instigarea la violenta prinde contururi mondiale, incepe sa miroase aici chiar a linsaj, ca unica solutie de extirpare a raului.

3
Ne-am nascut pe lume,
Far´s-avem vre-o vina.
Vremurile bune,
Raului se-nchina.

Desi ne-am nascut inocenti, s-a ajuns pina acolo incit nu doar miseii se inchina raului, ci raul a ajuns sa ne transforme si pe noi in complicii lor.

Behaie poporul
`nloc sa ia toporul

Aceasta complicitate, ne-a transformat din miei inocenti, in behaitori inchinati raului si orbiti de el.
Pentru ca daca nu ar fi asa, am pune mina pe topor. Ne duce cu gindul la alt iubitor de haiduci, Vali Sterian cu al sau “Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele“

Si-asteapta smerit,
Sa-l declari falit.

Daca textul a inceput punind in evidenta contrastul dintre criminal si inocenta, el se sfirseste dramatic monocrom, complicitatea devenita smerenie inchinata raului (termen posibil doar in sens apocaliptic) nu poate duce decit la rezultatul logic al crimei, minciunii, manipularii si hotiei – falimentul.
Falimetul poporului – falimentul moral, falimentul social, falimentul financiar. Faliment de care se fac vinovati conducatorii nationali care ne-au vindut conducatorilor planetei, al caror tucalar indoit de coloana vertebrala a devenit Nicu Covaci.

https://fanclubphoenix.wordpress.com/2015/02/25/je-suis-tepes/#comment-577

Asta este a doua varianta a clipului, avind in vedere faptul ca unii au sarit imediat cu gura ca ar fi opera lui Nicu Covaci clipul sau facut la comanda.
Am scos sigla Phoenix, am scos poza cu Nicu Covaci. Ce vreti sa mai scot? Textul piesei? Ca sa ramina piesa instrumentala?
Sau poate si varianta instrumentala este subversiva?
Nesimtirea si nemernicia dinozaurilor politicii romanesti a ajuns de-a dreptul hilara. Sau poate le este doar frica. Ca au cam inceput sa intre la pirnaie. Si stau cam multi la coada sa intre si ei.
Si inca nici nu a venit un Tepes. Darmite daca se ridica unul din neamul asta ... A cam sosit vremea ...
Pentru cei care inca nu au inteles asta, mie nu imi da comenzi nici macar Bunul Dumnezeu. Probabil ca are el motivele lui. 

https://www.youtube.com/watch?v=g76ZG...
Realizator Valentin Triponescu, Valentin Serban.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu