joi, 31 august 2017

[SONETELE LUI ADRIAN MUNTEANU] Vineri, la Sfantu Gheorghe


Vineri, la Sfantu Gheorghe - vă așteptăm să luați parte la evenimentului cultural-literar dedicat Zilei Limbii Române - ''O poveste a limbii române – de la Romulus Cioflec la Adrian Munteanu''

Aprecieri:


Spectacolul pe care ni-l ofera actorul Adrian Munteanu scoate in evidenta formula de satira spirituala si morala ce concluzioneaza dizertatia concisa a sonetelor. Derivat din cuvantul « son », poemul-sonet isi merita din plin numele in spectacolul Fluturele din fantana, deoarece percepem muzicalitatea versului si a zbaterii existentiale. Poezia transporta mesaje profunde, ce explodeaza intr-un imperativ al urgentei de a trai, de a percepe si intelege.
Gratie verbului vibrant al poetului Adrian Munteanu, iata ca sonetul –genul acesta de poem codificat, propriu mai ales poetilor Pleiadei renascentiste si saloanelor aristocratice-, ne este accesibil si rezoneaza in acord cu prezentul pe care il traim ca pe un vortex ametitor. Incarcatura de simboluri si de figuri de stil la inceput destabilizeaza creand efectul-surpriza, apoi, pe masura ce avansam in continut, ne smulge din goana cotidiana proprie secolului vitezei si inaltei tehnologii, transpunandu-ne intr-un spatiu al reflectiei, al elegantei clasice, al certitudinii ca existam cu adevarat atunci cand simtim emotia si energia creatoare. Intalnirea cu Poezia sonetistului Adrian Munteanu ne-a unit pe toti cei prezenti in aceeasi vibratie si a mai potolit un pic aleanul celor dusi departe, cei care traiesc acum dincolo de spatiul mioritic aflat intre fatalitate si firesc, dincolo de orice granita, intr-o altfel de patrie, numita Dor…
Otilia Tunaru(Montreal)


Mă bucur imens pentru tot ce reprezintă pentru tine satisfacția împlinirii și răsplata efortului, alături de recunoaștera valorii acestor sonete sprijinite de talentul de a le apăra, prin interpretatea lor în fața acestui public, ceva mai elitist, iubitor al limbii noastre românești pe care, într-adevăr, sonetul tău o îmbogățește, cu atît mai mult și mai prețios cu cît verbul, metafora, ideea, sensul și rostul găsesc substanța articulării și contur deplin, prin recrearea și interpretarea lor, în prezența unui public receptiv la poezie, carora le oferi acest unic spectacol al sonetului. 
Sergiu Cioiu(Ottawa)


A fost extraordinar! Sunteți un om de excepție și va mulțumesc din suflet ca ați venit la noi sa topiți gheata acumulata de-a lungul anilor și sa deschideți larg poarta spre emoție și poezie.
Dana Pescarus (Quebec)Adevaratul ambasador al culturii romanesti, felicitari maestre! Privilegiatii au devalizat tara economic si cultural, functia politica nu reprezinta intelectualul rasat de altadata, actualmente politica reprezinta afacere pentru anumite grupuri de interese carora nu le pasa de interesele tarii, asa ca ma plec in fata domniei voastre pentru promovarea actului de cultura romanesc.
Carmen Oltenschi


Recunoștință pentru toate darurile pe care le primim de la domnia voastră. Vă doresc din suflet multă fericire și drumuri luminate peste tot pe unde purtați frumusețea și sensibilitatea limbii române prin ofranda de talent și muncă.
Valeria Suciu


Este prea putin sa-ti fac complimente si felicitari!.. TU ESTI ROMANUL CARE AI PURTAT IN LUME DOMNIA, CULTURA SÌ ONOAREA TARII NOSTRE.
Mioara Meo


Felicitari pentru remarcabila realizare! Suntem mandri ca suntem romani si avem un astfel de mesager al creativitatii sufletului neamului nostru!
Liliana Codleanu


O cãlãtorie plinã de peripetii, un turneu deosebit, un om frumos, curajos, care mi-a amintit pentru a nu stiu câta oara ca am avut norocul sã mã nasc în România!
Laczcko A. Angela-Doina

Santeti cel mai bun si elocvent exemplu de " DA.SE POATE !"
Sunteti exemplu pentru toti: tineri dar mai ales pentru cei "mai putin tineri", oarecum speriati si dezamagiti. Dezamagiti de ei sau poate de catre cei de langa ei. Macinati de "ingheturi si dezgheturi", nu mai au aceeasi forta sa o ia de la capat la fel de vigurosi.
Dumneavoastra aratati tuturor ca ..ar trebui sa o faca. POSIBILUL se afla in ei ..sau/si .. pe aproape.
Continuati sa mergeti zambind si cu  incredere  ...pe minunata cale pe care va aflati acum .Cu respect si pretuire
Profesor Cornelia Petre (Brasov)
TE FELICIT DIN TOATA INIMA. CHIAR AI DAT O LECTIE DE CUM SE POATE PREZENTA POEZIA. EXEMPLUL TAU POATE FACE SCOALA. TREBUIE DOAR SA AI TALENT SI ASTA E O MARE PROBLEMA.
Eugen D.Popin (Germania)Era linişte ca într-o seară târzie pe peronul unei gări. Şi iată că din spatele sălii, cu o valiză în mână, a trecut printre noi un călător. Acesta era poetul care venise din Braşovul de departe spre a ne convinge că...”mai întâi a fost cuvântul.” Noi cunoşteam adevărul acesta Divin, dar ne plăcea să ne convingem din nou. Noul sosit ne privea în ochi lăsând impresia ca parcă ne-ar cunoaşte de undeva, nu a salutat măcar, a privit în jur apoi şi-a pus valiza pe un scaun. Liniştea se adâncea mereu. Omul nostru era blând ca un Hemingwei după o coridă. Şi tăcea mereu. Ştiam de la marii oratori ai antichităţii că tiradele publice erau sonore, rostite pe acorduri de vibraţii nemuritoare, înflăcărate şi convingătoare. Şi mai ştiam că marii rostitori de cuvinte îşi sfârseau marile tirade cu celebra frază rostită în latină...”sic erat demonstrandum!” Dar n-am fost dezamăgiţi. Poetul îşi pregătise bine trucul. El ne vorbea prin mimică şi prin gestică. Poetul devenise actor, iar actorul rostea din poet. Îl aveam în faţă pe ARTIST. Şi artistul şi-a intrat în rol...Marele sonetist şi-a înlănţuit sonetele într-un discurs recitat publicului pe care l-a captivat şi l-a făcut părtaş la fenomenul poetic. Vă reamintesc că oratorii antichităţii foloseau adesea tonalităţi înalte. Vă amintesc şi că prin secolul nostru nouăsprezece s-au mai răstit la omenire câţiva nebuni proverbiali ca lenin, stalin, musolini, hitler, hrusciov, ceauşescu etc...dar lătratul lor nu a convins pe nimeni de nimic. Adrian Munteanu şi-a rostit poemele-sonete aproape şoptit, dar cristalul vocii lui mângâia sala cu dolce farniente. Plus gestica...modul acesta original de a comunica al Artistului.S-a rostit poezie mai gravă şi mai dulceagă. Glumele nu şi-au găsit locul de-a lungul tiradei de un ceas. Şi tot atât de firesc a revenit liniştea. În scurtul cuvânt de încheiere poetul ne-a zis...”acesta sunt eu...” Au urmat autografele, pozele, strângerile de mâini şi...LA REVEDERE.Volumul cu sonete „FLUTURELE DIN FÂNTÂNĂ” a plecat în casele multor români.

George Filip (Montreal)


Poezia d-stra o simt vibrind! Emotie, bucurie, recunostinta, in mine ca in val. Cuvintele s-au transformat, culmea, chiar blind, intr-o cascada sacra de apa vie. Imi amintesc de trecutul meu! Versuri legate, curgind, pulsind poate, precum singele in vene. Vene ce duc in tot corpul, plapind sau viguros! Va multumesc din inima si suflet, cu toata fiinta mea, pentru aceasta poezie pe care efectiv o simt, o traiesc si o ador!

Sandu Magda


Felicitări pentru prestația deosebită. A fost ceva atât de „alt ceva”! Ați oferit un spectacol captivant. S-au întâlnit laolaltă, calitatea înaltă a poeziei, muzicalitatea versului, imaginea, mișcarea, tonalitatea rostirii, emoția... Desigur, trăirea de acest fel consumă, autodevorează, însă, totodată (numai) acest tip de combustie face lumină mare (și) în jurul „rugului”, iar ceea ce se dăruiește astfel rezistă vreme îndelungată, trece peste granițele acelui foc. Mulțumim. Felicitări! Și, succes...
Vă dorim, în continuare, rodnica prietenie a harului.

Monica Rohan


Sincere felicitări, dragă ADRIAN! Ce ai realizat tu pe cont propriu, desigur cu ajutorul distinsului tău sponsor, este unic !

Nicolae Grigore Marasanu


Dupa spectacol eram  fericita pentru tine …fericita ca lumea te iubeste, te admira… Tu nu vei mai putea nicicind sa apartii doar unei singure persoane; tu apartii lumii intregi, caci poezia ta e poezia sufletului omenesc… Mergeam pe strazi si ma gindeam intr-una ca,  daca toate lucrurile ar trebui sa aiba un sens pe lumea asta, atunci care ar fi sensul acestei veniri-plecari ale tale din viata noastra? … Apoi m-am gindit ca sint oameni, pe lumea asta, care traiesc o viata intreaga ca niste roboti si carora  nu le este dat niciodata sa traiasca un moment ca al acestui spectacol. Cred ca gasisem sensul acestei intilniri: eternitatea cuprinsa intr-o clipa.

Violeta NeculaValeria Suciu  - Recunoștință pentru toate darurile pe care le primim de la domnia voastră. Vă doresc din suflet multă fericire și drumuri luminate peste tot pe unde purtați frumusețea și sensibilitatea limbii române prin ofranda de talent și muncă.

Daniela Şontică  - Ştiu câtă pasiune puneţi în fiecare recital şi imi imaginez cât de mare a fost consumul energetic şi emoţional. Oamenii v-au răsplătit cu admiraţia lor. Meritaţi toate aplauzele!

Danny Cheoreanu Multumim ca ai împărtășit cu noi o bucata din sufletul tău și ca ne-ai îmbătat cu frumusețea cuvântului românesc. Ascult zilnic discul tău si nu ma mai satur.

Lidia Sinzianu Felicitari pentru tot, ati mai...spalat obrazul Romaniei! Reprezentati cu cinste literatura romana contemporana! Demersul dumneavoastra peste ocean ne onoreaza pe toti cei care suntem Romani! Va multumesc ca ati ridicat la nivel de arta universala un ...segment important al liricii romanesti!

Smaranda Nicula - Recitalul de ieri, aici in Ottawa, a fost un regal, mult talent. Poezia este de un mare rafinament. Apreciez !! Succes in continuare poetului Adrian Munteanu !!

Preot Dumitru Ichim (Khiciner)- Admiraaaaaaaabil! Din succes în succes, pretutindeni culegând laurii binemeritatei glorii de poet și actor. Unic în toată literatura română!

Luci Csekme - Degeaba te ascunzi sau vrei să te amăgești.Tu ești tu, un bard puternic care ai spus continu cine ești, prin tot ce ai făurit. Tu nu poți dispărea în ceață, ai lăsat o urmă prea puternică în spate, se aud pașii tăi, respirația recitând vibrant, strigătul de la tribună sau cel care declamă cu atâta patos rolul vieții sale, a noastre. Iti doresc să rămâi puternic și zeci de ani în viitor să-i farmeci pe iubitorii de poezie și de frumos.

Ariadna Petri - Omenirea are nevoie de poeți care își iau misiunea cu atâta seriozitate ca Adrian! Poemele lui - și rar mi s-a întâmplat cu alții - simt că au puterea de a schimba cursul istoriei, de a opri carnagii, războaie inutile, incongruente la sufragii, încăpățânari infantile de copii bătrâni ce lasă-n scaun cu rotile milioane, zeci și sute de drame infinite dar personale, ce nu se aud, nu caută orchestra, doar colțul amar de pâine și o poveste să îi elibereze numai câteva momente din incredibila, imposibila, dezgustatoarea realitate mai presus de orice ficțiune pe care și-ar fi inchipuit-o cei din birourile rotunde, ovale, pentagonale, troici și alte forme geometrice infernale. Te rog găsește o modalitate de a trimite un fișic de poeme la marile cancelarii ale lumii! Te rog!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu