miercuri, 31 august 2022

drepturile de autor

 



drepturile de autor

 

Ce sunt „drepturile de autor”?

Ce tip de lucrări sunt protejate prin drepturi de autor?

Deținerea drepturilor de autor conferă proprietarului dreptul exclusiv de a utiliza lucrarea, cu unele excepții. Când o persoană creează o lucrare originală, fixată într-un mediu tangibil, persoana respectivă devine automat deținătorul drepturilor de autor asupra lucrării respective.

 

Numeroase tipuri de lucrări sunt eligibile pentru protecție prin drepturi de autor, de exemplu:

 

lucrările audiovizuale, cum ar fi emisiunile TV, filmele și videoclipurile online;

înregistrările audio și compozițiile muzicale;

lucrări scrise, cum ar fi cursurile, articolele, cărțile și compozițiile muzicale;

lucrările vizuale, cum ar fi picturile, posterele și reclamele;

jocurile video și software-ul pentru computere;

lucrările teatrale, cum ar fi piesele de teatru și musicalurile.

Veți găsi informații online de la Copyright Office (Biroul pentru protecția drepturilor de autor) și vă puteți consulta avocatul dacă doriți să aflați mai multe.

 

O lucrare protejată prin drepturi de autor poate fi folosită fără a se încălca drepturile de autor?

Da, în anumite circumstanțe, este posibil să folosiți o lucrare protejată prin drepturi de autor fără să încălcați drepturile de autor ale proprietarului. Pentru mai multe informații despre această situație, vă recomandăm să vă informați despre folosirea conform bunelor uzanțe. Este important să rețineți că vă poate fi eliminat conținutul ca urmare a unui reclamații privind încălcarea drepturilor de autor, chiar dacă...

 

ați specificat deținătorul drepturilor de autor;

nu ați valorificat conținutul care încalcă drepturile de autor;

ați perceput un preț pentru o copie a conținutului respectiv;

ați observat conținut similar care apare în alte locații de pe internet;

ați achiziționat conținutul, inclusiv sub forma unei copii în format fizic sau digital;

ați înregistrat personal conținutul de la televizor, într-un cinematograf sau de la radio;

ați copiat personal conținutul dintr-un manual, de pe afișul unui film sau dintr-o fotografie;

ați menționat că „nu s-a intenționat încălcarea niciunui drept de autor”.

Unii creatori de conținut aleg să permită utilizarea lucrărilor lor cu anumite condiții. Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă recomandăm să vă informați despre licența Creative Commons.

 

Google stabilește calitatea de deținător al drepturilor de autor?

Nu.Google nu este în măsură să medieze litigiile privind drepturile de autor. Când primim o notificare completă și validă de eliminare, eliminăm conținutul conform legii. Când primim o contranotificare validă, o trimitem persoanei care a solicitat eliminarea. Dacă litigiul persistă, de soluționarea acestuia se vor ocupa părțile implicate, în instanță.

 

Care este diferența dintre drepturile de autor și marca comercială? Dar brevetele ce sunt?

Drepturile de autor sunt o formă de proprietate intelectuală. Acestea sunt diferite de mărcile comerciale care protejează numele de marcă, sloganurile, siglele și alte elemente de identificare ale surselor folosite de alte persoane în anumite scopuri. De asemenea, acestea sunt diferite de legea brevetelor, care protejează invențiile.

 

Care este diferența dintre drepturile de autor și confidențialitate?

Doar pentru că apăreți într-un videoclip, într-o imagine sau într-o înregistrare audio nu înseamnă că dețineți drepturile de autor asupra conținutului respectiv. De exemplu, dacă o prietenă v-a fotografiat, dreptul de autor asupra imaginii îi va aparține acesteia. Dacă prietena dvs. sau orice altă persoană a încărcat fără permisiunea dvs. un videoclip, o imagine sau o înregistrare în care apăreți și considerați că materialul respectiv vă încalcă confidențialitatea sau siguranța, vă recomandăm să trimiteți o reclamație privind confidențialitatea.

 

Cerințele pentru notificarea privind încălcarea drepturilor de autor

Cel mai simplu mod de a trimite o reclamație este să folosiți instrumentul de remediere a problemelor juridice.

 

Notificările privind încălcarea drepturilor de autor trebuie să includă următoarele elemente. Fără aceste informații, nu vom putea să luăm măsuri cu privire la solicitarea dvs.:

 

1. Informațiile dvs. de contact

 

Trebuie să ne oferiți informații care ne vor permite să vă contactăm în legătură cu reclamația, cum ar fi adresa de e-mail, adresa fizică sau numărul de telefon.

 

2. O descriere a lucrării în privința căreia credeți că vi s-au încălcat drepturile

 

Asigurați-vă că, în reclamația respectivă, descrieți în mod clar și complet conținutul protejat prin drepturile de autor pe care încercați să îl protejați. Dacă reclamația se referă la mai multe lucrări protejate prin drepturi de autor, legea permite o listă reprezentativă a acestor lucrări.

 

3. Fiecare adresă URL care încalcă drepturile de autor

 

Reclamația trebuie să conțină adresa URL exactă a conținutului despre care considerați că vă încalcă drepturile. În caz contrar, nu o vom putea găsi. Informațiile generale despre locația conținutului nu sunt adecvate. Includeți adresele URL ale conținutului exact al problemei.

 

4. Trebuie să acceptați și să confirmați ambele afirmații care urmează:

 

“Consider, cu bună credință, că utilizarea materialelor protejate prin drepturi de autor descrise mai sus, despre care se presupune că încalcă drepturile, nu este autorizată de deținătorul drepturilor de autor, de reprezentantul său sau de lege.”

și

“Informațiile cuprinse în această notificare sunt exacte și declar, sub incidența pedepsei pentru sperjur, că sunt deținătorul drepturilor de autor sau că sunt autorizat(ă) să acționez în numele deținătorului unui drept exclusiv despre care se presupune că a fost încălcat.”

5. Semnătura dvs.

 

Reclamațiile complete trebuie să includă semnătura fizică sau electronică a deținătorului drepturilor de autor sau a unui reprezentant autorizat să acționeze în numele acestuia. Pentru a vă conforma acestei cerințe, puteți să introduceți numele dvs. legal complet care va ține loc de semnătură, în partea de jos a reclamației.

 

 

Sursa: PAVEL RATUNDEANU-FERGHETE









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu