miercuri, 31 august 2022

ALIANTA FAMILIILOR - FETELE CRESTINE REZISTA TERORISMUL ISLAMIST

 
FETELE CRESTINE REZISTA TERORISMUL ISLAMIST

September 1, 2022

 

 

Solidari cu fetele crestine din Nigeria rapite de Boko Haram!

 

Mentionam des in comentariile noastre ca cel mai persecutat si discriminat grup de fiinte umane de pe Terra sunt crestinii. Iar dintre ei, cel mai persecutat, prigonit si discriminat grup sunt femeile crestine rapite de teroristii musulmani. Conform traditiei musulmane, odata impregnate, fetele crestine sunt considerate musulmane. Dar ramin prigonite in continuare, fiind tratate ca si niste roabe in casele musulmanilor, atit de sotii lor cit si de familiile largite ale sotilor lor.

 

Exprimarea durerii care o simtim fata de aceasta tragedie este greu de pus in cuvinte. Parca nimeni nu ia in seama tragedia aceasta. In Congo, in Uganda, in Nigeria, aceasta tragedie este o realitate aproape zilnica pentru unele fete crestine. Presa occidentala tace in fata acestor crime impotriva umanitatii. Uneori, femeile rapite scapa din robie si se intorc in catunele lor crestine, iar viata lor in captivitate este din cind in cind descrisa in publicatii online.

 

Cel mai bine cunoscut caz privind astfel de situatii este cel al fetelor crestine din Nigeria. Pe 14 aprilie 2014, peste 270 dintre ele au fost rapite de la o scoala din Chibok. Fetele se aparau de teroristi rostind cuvintele "I am married to Jesus Christ / sunt casatorita cu Iisus Hristos"!

 

De atunci au trecut 8 ani. Unele dintre fete au fost gasite si aduse inapoi in familii, altele au fost ucise, unele sunt date disparute, unele s-au facut musulmane, iar altele probabil sunt traficate si tinute in sclavie sexuala. Doar citeva zeci dintre ele au refuzat sa se converteasca la islam.

 

Din fericire, fetele si tragedia lor nu au fost uitate. Anul trecut a fost publiata o carte despre ele, cu titlul "Bring Back Our Gilrs / Aduceti-ne fetele acasa"! Va oferim o recenzie a cartii, tradusa in romana din engleza de parintele Emil Ember (AFR Baia mare). Ii multumim:

 

Recenzia in engleza poate fi citita aici: https://www.firstthings.com/web-exclusives/2022/08/the-girls-who-resisted-boko-haram

 

 

Rapirea fetelor

 

Pe 14 aprilie 2014, Boko Haram a răpit sute de fete de la școala lor din Chibok, Nigeria, ducându-le până în inima pădurii Sambisa. Două săptămâni mai târziu, un militant și-a înfruntat prizonierii în timp ce aceștia stăteau ghemuiți în noroiul de sub un tamarind. Se plimba în fața lor, fluturând un Coran și o Biblie. A spune că Isus este Fiul lui Dumnezeu, le-a spus, este o blasfemie. Pentru fete era interzis să fie educate — haram. Numele lui era Aliyu Ahmed și a apărut odată într-un videoclip de pe YouTube în care executa prizonieri cu un topor. Islamul era adevărata religie, țipa la ei, iar fetele erau dintre necredincioși. El le-a oferit o alegere directă: „Puteți să vă convertiți la adevăratul islam, să vă alăturați nouă și să-I mulțumiți lui Dumnezeu. Sau veți fi executate.”

 

Această scenă este din Aduceți-le înapoi pe fetele noastre: Povestea nespusă a căutării globale a elevelor nigeriene dispărute  de jurnaliştii Drew Hinshaw şi Joe Parkinson. Aceasta prezintă relatarea  răpirii care a declanșat o campanie globală pe rețelele sociale, a captat atenția celebrităților și a liderilor mondiali și a dus la operațiuni militare multinaționale care au costat miliarde de dolari în zone nemaiauzite până acum ale junglei nigeriene. Cartea este rezultatul a șase ani de reportaje pe patru continente și a sutelor de interviuri, de la președinți la copii soldați. Este, de asemenea, povestea despre cum o mână de fete s-au agățat de credința lor creștină, aflându-se sub o presiune inimaginabilă.

 

 

Terorizarea fetelor

 

Când Boko Haram a luat cu asalt școala din Chibok, ei nu căutau fete, ci căutau un producător de cărămidă care să le deservească taberele îndepărtate, de unde gruparea teroristă islamică a organizat împușcături, atentate sinucigașe și răpiri în marile orașe. Practica obișnuită a lui Boko Haram era să răpească băieți pentru a servi ca copii soldați, iar ei se așteptau ca incinta școlii să fie pustie. În schimb, au găsit în jur de 270 de fete îngrozite. Impulsiv, le-au împins în camionete și le-au luat cu ei. Povestea a fost raportată doar local. A fost nevoie de un tweet pentru a atrage privirile lumii către violența care a făcut furori în Nigeria de ani de zile.

 

Mogulul muzicii, Russell Simons, a declanșat campania pe rețelele de socializare. El a trimis un scurt tweet despre poveste de pe iahtul său din St. Barts. Reacția în lanț a început, iar povestea a lovit stratosfera rețelelor sociale. Michelle Obama și Hillary Clinton au postat pe Twitter despre asta. Mitinguri au avut loc la Washington, Boston, Kansas și Connecticut. Semnele cu #BringBackOurGirls au fost arborate pe covorul roșu de la Hollywood de Mel Gibson și Harrison Ford. În mod ironic, campania a avut consecințe neintenționate – atenția le-a transformat pe fete în cel mai de preț bun al Boko Haram. Hinshaw și Parkinson descriu modul în care liderii terorismului le-au văzut pe fete drept pretenția lor la faimă – și probabil au prelungit captivitatea prizonierilor lor.

 

 

Casatorite cu Hristos

 

În timp ce lumea le cerea întoarcerea, fetele captive au fost supuse unei presiuni necruțătoare să se convertească la islam și să se căsătorească cu militanții aleși pentru ele. Erau amenințate cu decapitarea sau sclavia brutală dacă refuzau. Multe dintre fete, paralizate de frică, au cedat. Altele au cedat în urma spălării creierului de către un militant desemnat să le inculce în doctrinele islamului. El le-a forțat pe „fiicele necredincioșilor” să ia ore de curs în care memorau Coranul. Fetelor li s-a spus că, dacă se căsătoresc, vor primi case, sclavi și onoare. În secret, fetele au împărtășit pasaje din Biblie și s-au rugat cu ardoare împreună pentru putere și salvare. Au cântat imnuri în mâinile lor și în pahare cu apă pentru a înăbuși sunetul. Un cântec gospel favorit le-a susținut:

 

E nevoie ca încercările să vină

Dar dacă rămânem fermi până la capăt

Vom primi coroana

Și vom fi ca îngerii

 

Fetele au scris versuri pe care nu voiau să le uite în caietele care le-au primit pentru copierea Coranului. Când militanții au descoperit că au o Biblie, fetele au îngropat-o pentru siguranță. Când bătăile s-au intensificat, au postit pe rând pentru putere. Și când celor aproximativ două duzini de supraviețuitoare hotărâte li s-a spus că alegerea lor era între islam, căsătorie sau focul iadului (au presupus că asta însemna execuție) și că au avut la dispoziție două săptămâni pentru a se decide, au postit și s-au rugat. După o săptămână, le-au spus răpitorilor lor că nu mai au nevoie de timp. Li s-a spus să-și noteze numele – cu negru pentru islam, cu roșu pentru Hristos. Rând pe rând, și-au scris numele în roșu.

 

 

Tenacitatea fetelor

 

Una dintre fete a apărut ca lider al grupului mic care a rămas ferm. La douăzeci și patru de ani, Naomi Adamu era cea mai în vârstă dintre fete și a ținut un jurnal secret în timpul celor trei ani de captivitate. Sfidarea ei le-a întărit pe celelalte fete și i-a câștigat porecla de „șef infidel”. Când instructorul islamic i-a oferit să aleagă între căsătorie sau sclavie, iar ea a refuzat, el a țipat la ea. Ea a strigat înapoi la el, în timp ce celelalte fete ascultau: „Chiar dacă cerul și pământul se unesc, nu mă voi căsători!” El i-a spus că o va ucide și a zdrobit-o în ceafă cu Kalashnikov-ul său, o lovitură care îi va lăsa o cicatrice permanentă. „Dumnezeu te va judeca”, a spus ea în timp ce el se îndepărta. Când militanții au încercat să le înfometeze pe fete ca să le supună, multe au ales postul ca răspuns. Cum ar putea fi amenințate de foame dacă ar alege asta?

 

 

Eliberarea fetelor

 

Fetele nu știau, dar în timp ce îndurau aceste încercări, o operațiune masivă de căutare era în desfășurare. Guvernul nigerian a vânat cu disperare captivii; Dronele americane zburau deasupra capetelor lor; negocierile au început, s-au spulberat și s-au blocat. Zece dintre fete au fost ucise într-un atac aerian nigerian destinat să-l elimine pe liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, iar restul – cei care nu au cedat servituții sexuale a „căsătorii” forțate – au trăit în teroare.

 

Negocierile au reușit în sfârșit în mai 2017, când Naomi și optzeci și două dintre celelalte fete au fost eliberate în custodia Crucii Roșii. Din cele 276 de eleve răpite, 164 au fost eliberate, 112 rămân dispărute oficial și cel puțin 40 au murit. La momentul redactării acestui articol, relatează Hinshaw și Parkinson, Crucea Roșie raportează că cel puțin 22.000 de nigerieni din nord-estul Nigeriei sunt dispăruți.

 

Mulți dintre cei care au trimis tweet-uri #BringBackOurGirls au uitat de poveste în câteva zile. Relatarea lui Hinshaw și Parkinson detaliază ceea ce fetele au îndurat în timpul captivității lor - curajul lor, suferința lor, credința lor. Creștinii în special ar putea învăța din această poveste. Un set de versuri pe care fetele le-au copiat în secret în caietele lor spune: „Nabucodonosor este regele Babilonului, marele rege al Babilonului/ Noi, copiii lui Israel, nu ne vom închina.”

 

 

DECLARATIA DE LA TIMISOARA – Va rugam semnati!

 

https://www.alianta-familiilor.ro/declaratia-de-la-timisoara/

 

Buna dimineata! A mai trecut un an de la ultimul apel pentru semnarea Declaratiei de la Timisoara, o declaratie a constiintei crestine. Pe 21 august s-au implinit doisprezece (12) ani de cind a fost lansata si de atunci a fost semnata de peste 15 000 de persoane. Dorim sa ajungem la  cel putin 16.000 de semnaturi in urmatoarele citeva saptamini. Socotim potrivit sa re-lansam anual Declaratia dand astfel posibilitatea multora dintre d-tra si noilor nostri cititori sa o semneze. Semnarea ei, dar mai ales cunoasterea punctele ei esentiale, este de o importanta care nu necesita explicatii.

 

Traim in vremuri tulburi cind valorile morale si crestine sunt asediate, trivializate si se schimba la viteza luminii. Spre rau. Este deci important si necesar sa ne re-amintim periodic de principiile fundamentale si punctele cardinale valorice care sunt comune tuturor crestinilor din Romania si mai ales sa afirmam valorile crestine in viata publica a Romaniei. Declaratia afirma adevarurile si valorile fundamentale pentru care miscarea pro-familie si pro-viata din Romania militeaza de ani de zile. Va rugam, deci, cititi Declaratia, semnati-o si dati-o la cit mai multi altii sa o semneze. Sprijiniti eforturile noastre semnind Declaratia! Haideti, deci, in citeva saptamini sa ajungem la 16.000 de semnaturi!

 

 

CUM SE SEMNEAZA DECLARATIA?

 

Semnarea Declaratiei se face in doua etape. Bifati linkul https://www.alianta-familiilor.ro/declaratia-de-la-timisoara/ si semnati Declaratia. Dupa aceea veti primi un mesaj care va va cere sa confirmati semnatura apasind pe un link de confirmare. Fara confirmarea semnaturii, numele si semnatura dvs. nu vor aparea in lista semnatarilor. Linkul de confirmare a semnaturii apare in limba engleza cu urmatorul text: “Thanks for filling out our petition, you’re almost done! Please confirm your signature by clicking on the link below:” (Adica: “Multumim pentru ca ati completat formularul petitiei. Semnarea petitiei e aproape gata. Va rugam confirmati-va semnatura apasind pe linkul de mai jos.”)

 

Important: Declaratia accepta doar o singura semnatura de adresa electronica. Ca atare, sugeram ca in situatiile unde doua persoane folosesc aceeasi adresa electronica, de exemplu sotul si sotia, semnatura sa fie data in numele ambilor soti, de exemplu “Ioan si Maria Ionescu.”  

 

Rugaminte: Va rugam semnati Declaratia cu numele intreg nu doar cu initiale. Va multumim.

 

 

CUM CRESTEM SEMNATURILE IMPREUNA?

 

Cum putem creste impreuna numarul de semnaturi? Nu implica mare lucru sau investitie de timp. Doar citeva actiuni simple care iau doar citeva minute. In consecinta:

 

1.         Cei care inca nu ati semnat Declaratia sunteti invitati inca o data sa o semnati.

 

2.         Trimiteti linkul Declaratiei sau mesajul acesta la toate persoanele din baza dvs. de adrese electronice pentru a fi semnata. Daca deja ati facut-o va rugam sa o faceti inca o data, sau chiar periodic, eventual saptaminal, pentru citeva luni.

 

3.         Postati Declaratia si linkul ei pe siturile dvs. electronice, biserici, parohii, grupuri de discutii, etc.

 

4.         Promovati-o in scoli, la clasele de stiinte sociale sau religie.

 

5.         Cei care sunteti inscrisi pe situri de socializare (facebook, hi5, netlog...) sunteti rugati sa postati periodic informatii despre Declaratia de la Timisoara si linkul, cu indemnul de a fi semnata.

 

6.         Parinti - aveti copii care sunt ei inscrisi pe diferite situri electronice. Mergeti la ei, cand sunt la calculator, si cereti-le sa dea un mesaj in retea solicitand semnarea Declaratiei - sau scrieti-l dvs. si trimiteti-l de pe contul lor.

 

 

TEXTUL DECLARATIEI DE LA TIMISOARA

 

Redactata de Alianta Familiilor din Romania cu prilejul conferintei anuale AFR tinuta la Centrul Areopagus din Timisoara pe 20 martie 2010 si deschisa publicului spre semnare.

 

Preambul

 

Societatea umana a trecut, in epoca moderna, prin schimbari majore in plan politic, social, cultural si economic.  Aceste transformari, care au cunoscut un ritm accelerat in secolul XX si care continua in secolul XXI, au condus societatea umana spre mai bine. Viata comunitatilor si a indivizilor a fost in general imbunatatita. Au fost eliminate, in multe parti ale lumii, nedreptati si inechitati profunde, prin asigurarea unor drepturi fundamentale si prin salturi calitative ale vietii.

 

In acelasi timp insa, acest context a adus cu sine coagularea unor curente care submineaza valori fundamentale ale societatii umane. Secularismul agresiv, tendinte radicale de redefinire a familiei, marginalizarea valorilor moral-crestine sunt o realitate manifesta. Societatea romaneasca nu a ramas izolata de aceste evolutii. Iesita dintr-o lunga perioada totalitara, Romania si locuitorii sai inca lupta pentru re-gasirea de sine, pentru redescoperirea acelor valori comune, care fac parte din tesatura sa intima. Din aceasta identitate comuna face parte, la loc de frunte, credinta crestina, impartasita de un procent covarsitor dintre cetatenii Romaniei, intretesuta in ethosul nostru national si care influenteaza manifestarile sociale, culturale si politice ale romanilor, fiind reperul la care ne raportam ca la un standard comun, atemporal si absolut.

 

Totusi, in contextul transformarilor social-politice ale secolului XXI, s-a creat potentialul pentru un conflict incipient intre valorile moralei crestine si "noile valori" seculare, in esenta anti-crestine, promovate la nivel international, in special in cadrul Uniunii Europene. Putem constata ca acest conflict este deja manifest in unele state membre ale UE. Asistam, in ultima vreme, la tot mai multe cazuri in care crestinii sunt adusi in fata Justitiei ca invinuiti datorita credintei lor, suferind o forma de pedeapsa pentru ca valorile lor crestine exprimate incalca noi legi sau noi "drepturi ale omului", in marea lor majoritate iluzorii, contrare ratiunii si binelui autentic al omului. Aceasta evolutie nefericita creeaza o presiune asupra crestinilor, pentru a-si cenzura sau chiar abandona credinta si valorile, pentru a nu se face pasibili de incalcarea unor norme ale statului sau vietii publice. Nu putini crestini vad in aceasta situatie o intoarcere la perioadele istorice in care crestinii erau prigoniti pentru credinta lor.

 

Avand in vedere cele de mai sus, subsemnatii, crestini care urmam invatatura Sfintei Scripturi, a Sfintilor Apostoli ai Domnului si Mantuitorului Iisus Hristos si a celor ce le-au urmat lor si care ne-au invatat calea lasand deoparte disputele teologice, marturisim valorile crestine comune insuflate de Sfantul Duh si afirmam cu tarie cele ce urmeaza:

 

            a.         Iisus Hristos este acelasi, ieri si azi si in veci (Evrei 13:8). Credinta crestina pe care o marturisim este deasupra transformarilor sociale vremelnice ori a spiritului unei epoci sau al alteia. 

 

            b.         Aceasta credinta ne determina viata si actiunile de zi cu zi, in tot locul si in tot ceasul. Ea nu poate fi tinuta ascunsa; nu putem fi crestini numai acasa sau doar la biserica. 

 

            c.         Potrivit Sfintei Scripturi, intelegem sa ne facem datoria de cetateni si sa dam Cezarului - conducerii legitime a Statului - ceea ce se cuvine si sa ne supunem autoritatilor si legilor, in masura in care acestea nu contravin constiintei si valorilor noastre crestine.

 

            d.         Familia intemeiata pe casatoria intre un barbat si o femeie este o institutie fundamentala a societatii, creata de Dumnezeu si expresie a complementaritatii naturale dintre barbat si femeie, a dragostei si respectului reciproce.

 

            e.         In calitate de parinti crestini, avem fata de copiii nostri datoria sa ii crestem si sa-i educam in spiritul ascultarii de Dumnezeu. Suntem ingrijorati de manifestarile imorale, permise sau chiar promovate in numele drepturilor omului si al unei tolerante fara discernamant.

 

            f.          Drepturile parintilor sunt drepturi fundamentale, intre ele primordial fiind dreptul de a dispune de educatia civica, morala si religioasa a copiilor lor.

 

            g.         Fiecare copil are dreptul sa fie nascut si crescut intr-o familie care se constituie dintr-un barbat si o femeie.

 

            h.         Dreptul la viata, incepand cu momentul conceperii si pana la moartea naturala, este un drept fundamental al tuturor fiintelor umane.

 

            i.          Libertatea religioasa si libertatea de constiinta sunt drepturi fundamentale si istorice. 

 

            j.          Demnitatea umana este intrinseca fiecarei fiinte umane, creata dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu si este deasupra oricarei autoritati lumesti.

 

            k.         In participarea noastra la viata cetatii si viata politica, sprijinim si conlucram cu acei factori care adera la valorile in care credem. Oricare ales sau reprezentant trebuie sa ii reprezinte pe cei ce-l voteaza si sa afirme valorile lor. 

 

In incheiere, chemam Statul Roman si reprezentantii sai sa respecte si sa reflecte, in formularea legilor si politicilor publice, valorile si traditiile sociale si culturale, de inspiratie crestina, ale poporului roman, pentru a nu se ajunge la conflicte - de constiinta sau manifeste - intre cetatean si autoritatea din care izvorasc aceste legi.

 

Semnati: https://www.alianta-familiilor.ro/declaratia-de-la-timisoara/

 

Rugaminte: Va rugam postati si publicati peste tot apelul nostru pentru semnarea Declaratiei de la Timisoara, inclusiv linkul petitiei.

 

 

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

 

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

 

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti

Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082

www.alianta-familiilor.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu