joi, 16 ianuarie 2025

Redactia ART-EMIS - General Prof. univ. dr. DHC Vasile Cândea - o viață dedicață științei

 



General Prof. univ. dr. DHC Vasile Cândea - o viață dedicață științei

Redactia ART-EMIS

15 Ianuarie 2025

 

În data de 13 ianuarie 2025, la Academia Oamenilor de Știință din România a avut loc un eveniment de comemorare și omagiere a Generalului (r) Prof. univ. Dr. DHC Vasile Cândea, de la a cărui plecare în eternitate au trecut cinci ani (n. 24 mai 1932, Lisa, Teleorman - d. 14 ianuarie 2020). Evenimentul s-a desfășurat în Sala de Conferințe a A.O.S.R., în prezența unui public select, format din membri ai corpului academic, din foști colegi și discipoli ai Marelui Profesor.

 

 Profesorul Vasile Cândea a fost o personalitate de prestigiu a învățământului academic românesc și al științelor medicale, un medic chirurg de elită, cu rol de pionierat în domeniul chirurgiei cardiovasculare din țară, fondator de școală medicală, om de știință de talie internațională. Profesorul Vasile Cândea a fost președintele-fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România după 1990, odată cu revenirea țării la valorile democratice europene, continuând istoria și evoluția unei instituții academice importante în domeniul științei și cercetării, Academia de Științe din România, fondată în martie 1935 de Profesorul și Medicul Constantin Angelescu, cel mai mare ministru al Instrucțiunii Publice după Spiru Haret, personalitate de prim rang a științelor medicale și a vieții politice românești. Prin demersurile întreprinse de Domnia Sa de la înălțimea unui prestigiu unanim recunoscut pe plan național și internațional, Profesorul Vasile Cândea a avut rolul fundamental în renașterea Academiei înființate de marele său înaintaș și în reformarea acesteia pe baze noi într-un timp nou, al renașterii naționale, sub titulatura actuală: Academia Oamenilor de Știință din România. Pentru contribuția sa la renașterea Academiei de Științe a României în spiritul fondatorilor ei, Generalul Profesor Vasile Cândea a rămas în memoria contemporanilor drept Reformatorul Academiei Oamenilor de Știință din România.

 

În cadrul manifestării, au fost evocate personalitatea Profesorului Vasile Cândea, valoarea operei și activității sale, contribuția sa la dezvoltarea învățământului medical românesc, rolul de deschizător de drumuri în domeniul chirurgiei cardiovasculare în România, portretul său științific, profesional, moral și uman.

 

Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a afirmat că Profesorul Vasile Cândea a fost un model pentru mulți și că poate fi un model autentic și pentru generațiile tinere, prin profesionalism, probitate profesională, prin calitățile sale și prin umanism. Într-o evocare sub genericul Laudatio, Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, a subliniat că Profesorul Vasile Cândea a fost un lider de necontestat în toate funcțiile îndeplinite, un om care a marcat viața celor din jur, un Om cu „O” mare, care a avut mereu pentru fiecare un cuvânt frumos și bun.

 

Pentru tot ce a fost și a făcut pentru știință și pentru oameni,  avem datoria de a-i păstra mereu vie amintirea. Președintele de onoare a propus un moment de reculegere în memoria ilustrului Profesor. Prof. univ. dr. Viorel Jinga, vicepreședinte al A.O.S.R., rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a spus că Profesorul Vasile Cândea a redefinit standardele de referință în medicină, că, în decurs de o jumătate de secol, s-a impus ca un promotor al chirurgiei cardiovasculare și ca un ambasador al medicinei românești. Amintirea sa ne dă forța de a continua, iar noi și noile generații trebuie să-i ducem mai departe visul. Prof. univ. dr. Mărgărit Pavelescu, Președintele Secției de Științe Fizice a A.O.S.R., a afirmat că Profesorul a fost o figură emblematică a vieții academice românești, un vizionar cu o capacitate extraordinară de gândire strategică, un spirit umanist, caracterizat de generozitate spirituală, dorință neobosită de a sprijini și inspira, un om devotat științei, un patriot autentic, definit de dragostea față de România.

 

A făcut din A.O.S.R. un bastion al științei, un spațiu al cooperării interdisciplinare și al convergenței ideilor pentru progresul întregii societăți. Moștenirea lui rămâne vie în inimile noastre, iar noi avem datoria de a-i continua munca și de a-i perpetua idealurile. Prof. univ. dr. Dan-Liviu Mischianu, Vicepreședintele Secției de Științe Medicale a A.O.S.R., a reliefat, prin prisma colaborării și prieteniei cu marele savant și medic, că Profesorul Vasile Cândea a fost un om luminat, un constructor, un vizionar și un învingător. Prof. univ. dr. ing. Petru Andea, secretarul științific al A.O.S.R., a afirmat că Profesorul Vasile Cândea a fost un mare român, un summum de trăsături de caracter exemplare, o personalitate complexă și completă. S-a dedicat unui proiect instituțional, acela de a reorganiza A.O.S.R., prin care a contribuit în mod fundamental la reformarea și dezvoltarea instituției. Nu-l putem uita, îl respectăm și îl iubim, iar Domnul Profesor Vasile Cândea va fi mereu prezent în universul nostru.[1]

 

Prof. dr. Dan Mischianu – Profesorul Doctor Vasile Cândea, un medic savant, un patriot și un înțelept

 

Cele ce doresc să afirm în aceste momentesunt chestiuni “împănate” cu o doză de „obidă”. Obida este o stare de întristare adâncă, de durere sufletească. Ziua de 16 ianuarie 2020 a fost o zi tristă, friguroasă, cețoasă și plină de înțelesuri. Pentru mine. Poate și pentru mulți din cei ce vor citi aceste rânduri.

 

Am ajuns printre primii la slujba de înmormântare a Profesorului. Era prezentă familia, sicriul era acoperit cu tricolor și, până la sosirea Inalt Prea Sfințitului Teodosie - căruia Profesorul dorise să-și încredințeze sufletul și nemurirea, am stat și am gândit.

 

Profesorul mi-a luminat existența demult, mai precis din 1974, când Maiorul dr. Vasile Cândea mi-a fost asistent universitar la Disciplina Fiziopatologie - moment în care își desăvârșea pregătirea tezei de doctorat sub conducerea vestitului Profesor dr. Ion Teodorescu Exarcu.

 

Apoi Profesorul a plecat la Spitalul Fundeni unde a înființat secția de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Militar Central. După știința mea a mai existat o personalitate fabuloasă a medicinei militare de la noi, tot chirurg generalist „la bază”, bun prieten cu Profesorul, anume Generalul Profesor dr. doc. Gheorghe Niculescu care a consimțit, în 1959, să renunțe la drumul său de până atunci pentru a înființa o altă secție ce lipsea din organigrama Spitalului - Secția de Ortopedie și Traumatologie.

 

Cred, mai ales acum, privind în urmă, că Profesorul a fost un vizionar. În 1990 când lumea românească exulta și s-au împlinit și lucruri bune de către cei ce vedeau cu un pas înainte, Profesorul Cândea a năzuit ridicarea în curtea de 8 ha a Spitalului Militar Central a unui pavilion dedicat numai Cardiologiei și Chirurgiei Cardiovasculare – totul grefat pe formula de „Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei”. Centrul s-a înființat, ca unitate medico-militară de sine stătătoare. După același exemplu vizionar au apărut în țară și alte centre (Timișoara, Iași, Fundeni, șa.), în schimb pavilionul visat, de sine stătător, nu.

 

Vorba lui Miron Costin: „Nu sunt vremile subt om, ci bietul om subt vremuri!”

 

În cartea „General Profesor universitar Dr. H.C. Vasile Cândea - o viață dedicată științei am încercat să trimit niște „mesaje” sărbătoritului și celor ce urmau să citească cele scrise. Anume că „doctorul Vasile Cândea este un constructor prin gând, prin trudă și prin tot ce a înfăptuit. Că este, acum și dintotdeauna un om luminat, socotind că destinul Academiei Oamenilor de Știință din România trebuie mereu „resuscitat” (vezi cele ce   s-au întâmplat la nivelul Parlamentului Român în ultimii ani!) și, mai ales, este un Om care a dovedit prin tot ce a înfăptuit că e un învingător!”.

 

Așadar, un om luminat, un constructor, un învingător și un vizionar!

 

Doctorul Alexandru Bucur, o altă personalitate a medicinei militare române, cunoscut nouă și îndrăgit de Profesor fiindcă împreună au scris vestita monografie „Șocul” premiată de Academia Română, scria cândva: „Când te uită toată lumea/ Și încă mai exiști/ Unde-ți este înțelepciunea/ Să-ți închidă ochii triști?”

 

Și atunci, în ziua de 16 ianuarie 2020, ca și acum, parcă văd cu ochii minții și simt frigul pătrunzător ce ne intra în oase, afară începuse să plouă deja și aud vocea tărăgănată a Vladicii Teodosie rugându-se: Primește, Doamne, sufletul robului Tău Vasile…Vasile…Vasile!…

 

Dumnezeu Să-l aibă în paza Sa pe Profesorul Doctor Vasile Cândea!”[2]

 

La 14 ianuarie 2025 s-au împlinit cinci ani de la plecarea uneia dintre cele mai mari personalități ştiinţifice a României, un mare medic, un vizionar care şi-a pus întreaga viaţă, inteligenţă şi putere de muncă în slujba oamenilor şi a promovării ştiinţei, Generalul (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile Cândea, Preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi fondatorul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei din cadrul Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (S.U.U.M.C.)

 

Pentru noi, a fost un privilegiu să fim contemporani cu un savant, cu un cărturar, cu un Om de talia lui Vasile Cândea, cu Profesorul, Generalul, Medicul, Chirurgul, Președintele, Fondatorul Vasile Cândea, un Om care și-a descoperit vocația existenței în a salva vieți, în a lucra, studia, cerceta pentru a face bine oamenilor.

 

Sunt și din pacate au fost puține asemenea personalități, care să îmbine la nivel superior calități de ordin profesional-specific, creativ-științific, managerial, relațional și psihomoral, precum a fost Profesorul Cândea. Cu un larg orizont științific și cultural, cu o înțelegere cuprinzătoare și profundă a omului și a problematicii sale ca ființă biologică și socială, Vasile Cândea s-a impus în sens constructiv și creativ ca o mare autoritate, nu numai în activitatea profesională de bază - medicina, respectiv, cardiologia și chirurgia cardio-vasculară, ci și în funcțiile de conducere de mare răspundere pe care le-a exercitat, fără întrerupere, timp de peste patru decenii (1976-2017), în diferite foruri și instituții naționale și internaționale.

 

În domeniul medicinei, numele sau se leagă de contribuții originale remarcabile, cu rezonanta nu numai naționala, ci și internaționala, în studiul și tratamentul clinico-chirurgical al bolilor cardio-vasculare, al afecțiunilor plămânului, ficatului, pancreasului și sistemului imunitar.

 

Profesorul universitar dr. Vasile Cândea a fost un om de o ținută morală de excepție, de o ținută intelectuală de aceeași măsură, un adevărat prieten și om de suflet care a ajuns să cucerească multe personalități și a ajuns să fie salvatorul a mii de vieți. Cu fiecare viață salvată și-a sporit noblețea sufletului, s-a apropiat mai mult de Dumnezeu, s-a apropiat mai mult de semenii săi și, paradoxal, a sporit în smerenie și modestie deși, personalitatea sa proteică este impresionantă și aproape de necuprins în câteva cuvinte. S-a dăruit semenilor și i-a adunat pe semeni în jurul său în numele unui ideal comun, acela de a-și dărui viața și deopotrivă de a reda viața celorlalți. A format și a condus colective de cercetare, a format și a condus echipe chirurgicale în intervenții grele, de ore întregi, cu timp și fără timp, nu odată fiind chemat în mijlocul nopții din rândul familiei, pentru că doar el, medicul Vasile Cândea era pentru cel aflat în suferință, garanția și nădejdea că viața va continua. Atâtea și atâtea vieți i se datorează. Atâția și atâția oameni trăiesc pentru că Bunul Dumnezeu i-a dat acestui om plăpând, harul și puterea de a se jertfi pentru semenii săi.

 

În urmă cu aproape trei decenii, Profesorul universitar dr. Vasile Cândea a fost un vizionar al medicinei militare și nu numai, atunci când a implementat, în premieră internaţională, o soluţie integrativă pentru problematica bolilor cardiovasculare, fundamentată pe ideea soluţionării acesteia, în formatul unei echipe multidisciplinare: cardiologie clinică, cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, domnia sa fiind adeptul muncii în echipă.

 

Profesorul Cândea a fost modelul și reperul de care atât noi, cei care am avut șansa să lucrăm și să ne desăvârșim cariera alături de personalitatea marcandă a domniei sale, cât și noile generații care urmează, avem în continuare, nevoie.

 

Noi, toți cei care am avut privilegiul să fim atinși, chiar și tangențial, de lumina personalității Generalului (r) Profesor universitar dr. Vasile Cândea, noi nu vrem și nici nu putem să-l uităm, pentru că spiritul și valorile pe care le-a promovat în toata cariera sa, vor continua să fie o prezență la fel de vie, de firească și de motivantă în lumea noastră medico-militară și științifică, ca până acum, iar numele său va continua să ne ocrotească destinele, înscris fiind pe frontispiciul Centrului de Boli Cardiovasculare din Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (S.U.U.M.C.).

 

Avem onoarea să vă salutăm, domnule Generalul Profesor universitar dr. Vasile Cândea! Fie ca recunoștința noastră să vă lumineze drumul între îngeri, acolo unde vă este locul![3]

 

-------------------------------------------

[1] Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România - https://www.aosr.ro/generalul-profesor-universitar-vasile-candea-comemorat-si-omagiat-la-academia-oamenilor-de-stiinta-din-romania/

[2] Prof. dr. Dan Mischianu https://www.scumc.ro/profesorul-doctor-vasile-candea-un-medic-savant-un-patriot-si-un-intelept/

[3] Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” - https://www.scumc.ro/profesorul-doctor-vasile-candea-un-medic-savant-un-patriot-si-un-intelept/








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu