duminică, 5 ianuarie 2025

Marian Ioan - Ce car’va’zică specializarea!

 



Ce car’va’zică specializarea!

Marian Ioan

05 Ianuarie 2025

 

Dom’le, și dacă nu aș fi abordat eu acest subiect, specializarea tot e cunoscută, chiar și recunoscută și constituie motiv al aplecării multora spre specializare. Adevărul este că orice problemă este mai bine, mai sigur, mai complet și ține mai mult, dacă rezolvarea ei este găsită de un specialist.

 

Firesc, la început, specializarea a apărut în domeniile practice. Așa au apărut specialiștii în cosit, specialiștii în pus copite la cai, specialiștii în reparat broasca de la ușă. Ăștia, de la ușă, sunt destul de rari, eu a trebuit să umblu două zile prin tot orașul, când mi s-a stricat broasca. Am avut noroc că am dat peste un specialist în sfaturi, care m-a sfătuit să o scot pe aia veche și să pun alta nouă și astfel am rezolvat eu necazul, n-am mai umblat după alți specialiști.

 

Cum ziceam, la început specializările a apărut în domeniile practice, dar, cu timpul, și chiar și cu timpurile, specializarea s-a extins, astfel că, acum, omenirea geme de specialiști în emanat sunete împletite sub formă de lozinci. Iar în domeniul acesta s-a trecut, deja, la al doilea grad de specializare, astfel că unii specialiști se numesc politicieni, alții jurnaliști, iar alții protestatari. Există chiar și doctori în aceste domenii. Adică, specialiști specializați.

 

Mai sunt și alte specialități de specializări în acest domeniu, dar eu vreau să trec la muzică. În domeniul muzicii, se știe, există două categorii mari de specialiști. Unii compun, sau cântă, sau și compun și cântă, iar alții ascultă. Bine, la ăștia care ascultă au apărut noi specialități, sunt ăia care și fluieră în timp ce ascultă, ăia care bat din palme. Eu sunt ascultător de muzică, dar am o specializare din aia veche, cam demodată. Eu când ascult, doar ascult, nu bat, nu strig, nu fluier. Sigur, depinde și ce anume ascult, că, dacă e vreo d-aia săltăreață, bubuie tavanul celor care locuiesc sub noi.

 

Ca să evoluez și eu, am încercat să mă specializez nițel în ascultat. Se știe că eu am 400 (patru sute) de discuri cu muzică de Chopin. Cum, Chopin nu a compus 400 de lucrări diferite, e clar că multe din lucările lui se regăsesc pe multe dintre cele 400 de discuri, dar interpretate de diverși … interpreți. M-am gândit că trebuie să existe un motiv serios pentru care o acceași lucrare este interpretată de atât de mulți … interpreți. Iar când m-am întrebat, mi-am și răspuns că, probabil, există anumite particularități ale interpreților care-i fac diferiți și, în consecință, și interpretările lor sunt diferite. De exemplu, chestiunea degetelor cu care apasă pe clapele pianului. Căci, așa cum însuși Chopin zisese, una e să apeși pe o clapă cu degetul arătător și alta e să apeși cu degetul mic.

 

Nu știu ce-i veni curiozității din mine și mă puse să ascult cele 400 de discuri cu Chopin. Mi-a luat vreo săptămână de ascultat zilnic, toată ziua, dar, la final, m-am lămurit. Deosebirea sesizată de mine consta în faptul că discurile pe care sunt înregistrate aceleași lucrări, în interpretări diferite, … stau pe rafturi diferite. Că, eu le-am pus pe rafturi după inițialele numelor interpreților.

 

Cam asta este prima mea specializare în domeniul ascultării muzicii.

-----------------------------------------------

https://altfel.wordpress.com/2025/01/03/ce-carvazica-specializarea/








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu