vineri, 18 august 2023

MIRCEA DINESCU - Colivă din grîu ucrainean (Scrisoare deschisă ... )

 



Colivă din grîu ucrainean

(Scrisoare deschisă către generalii români de la CNN-ul dîmbovițean)

MARȚI, 28 MARTIE 2023

 

 

Stimați domni,

 

De cîte ori vă văd în geamul televizorului vorbind despre războiul fratricid din Ucraina, am sentimentul că asist la colocviul unor peștișori de acvariu care, cu aplomb și seninătate, descriu lupta cașaloților din adîncul oceanelor.

 

Aidoma copiilor noștri care pe vremuri își luau porția de desene animate bulgărești, am devenit și noi dependenți de „leka noci“-ul dumneavoastră.

 

Servindu-ne seară de seară cîte o linguriță de slavă ucraineană, ne-ați băgat într-o dulce adormire că armata rusă ar fi pe butuci, condusă de un damblagiu cu un picior în groapă căruia, din trei în trei săptămîni, îi prevesteați parastasul. Și uite așa, sastisiți de coliva iluzorie a altora, ne-am trezit după un an de zile pritocind una de-a noastră, făcută din grîu ucrainean.

 

Eu înțeleg că sînteți generali NATO, care va să zică de partea binelui, dar normal ar fi fost să nu uitați că sînteți în primul rînd generali români, adică de partea binelui românesc, și să reacționați cînd cei pe care nu i-am lăsat să moară nu ne lasă să trăim. Fiindcă nu v-am auzit vorbind nici despre drama fermierilor români striviți de revărsarea necontrolată a puhoaielor de grîu ucrainean, mînărit în porturile românești, nici despre deversarea apelor Deltei în canalul Bîstroe, adîncit ilegal și care, conform principiului vaselor comunicante al lui Blaise Pascal, va provoca o mare tragedie în vară cînd scad de obicei apele Dunării.

 

Și dacă încă ne jucăm de-a măsuratul canalelor ucrainene, ce-ar fi, domnilor generali, să cerem aprobare de la Dumnezeu să măsurăm adîncimile sufletești ale președintelui Klaus Iohannis, să vedem dacă nu cumva i s-a colmatat canalul de comunicare cu poporul român?

 

Eu v-am înțeles cînd v-ați exprimat compasiunea asupra avionului american fără pilot pe care a făcut pipi de frică un Suhoi rusesc, dar mă așteptam să plîngeți și de mila avioanelor ruginite cumpărate la mîna a doua de Klaus Iohannis cu cîteva miliarde de dolari pe care le vor plăti nepoții și strănepoții noștri. Și n-aș fi vrut să rămîneți indiferenți la stropirea cu kerosen falsificat a flotilei militare de către colegii dumneavoastră de la manutanță căci e cam jenant să stați de veghe la catafalcul anchetei care, din cîte bag seama, a murit chiar din clipa nașterii.

 

Domniile-voastre, care țineți loc de societate civilă într-o Românie condusă, vai, de un general, ar trebui să nu mai dați la pește cu mămăligă în Marea Neagră, ci să-i trageți de mînecă și să-i treziți la realitate pe politicienii noștri care nu pricep că al treilea război mondial va purta pseudonimul Apocalipsei.

 

Dansul pe marginea prăpastiei al președintelui Biden care insistă să aducă pacea cu ajutorul războiului n-a făcut altceva decît să arunce în brațele Chinei o Rusie rănită. Or, mistrețului rănit îi dispare frica de moarte și, în loc să fugă și să supraviețuiască, se întoarce împotriva vînătorului să-i ronțăie pușca.

 

Eu sîunt un mare admirator al miracolului chinezesc din secolul XXI, dar e de ajuns să vezi fotografia de grup a liderilor chinezi, toți în uniforme militare, bătrîni și tineri, gata să schimbe fața lumii cu orice preț, și te cutremuri.

 

Oare zîmbetul satisfăcut al lui Kim Jong-un, care și-a scos fetița în Orășelul Copiilor ca să-i arate jucăriile sale cu focoase nucleare, nu vă dă fiori pe șira spinării?!

 

Oare cucoanele acelea bete de fericire de la Bruxelles, care au îmboldit-o pe domnișoara Maia Sandu să zgîndere dulăii pravoslavnici printre stinghiile gardului, nu v-au amintit de efectele cîntecului războinic de odinioară, fredonat cu inconștiență de ostașii români morți la Cotul Donului:

 

„Sus, pe malul Prutului,

paște calul rusului,

calul paște și nechează,

rusul plînge și oftează.

Stai, rusule, nu ofta,

că Moldova nu-i a ta,

că din pielea lui Stalin

facem cizme la Berlin,

din pielea lui Molotov

facem tocuri la pantof“?

 

Urmarea acelui cîntecel a fost că, vreme de cincizeci de ani, și-au făcut ei cizme din pielea noastră. Sincer să fiu, domnilor generali, eu aș prefera să ne plimbăm desculți prin Grădina Maicii Domnului decît să-l mai cîntăm încă o dată.

 

Vreți Corabia Nebunilor? Accesați www.mirceadinescu.ro

 

 



 

COMENTARII:

 

Jarcaletz

28 martie 2023

Cand eram copil era o lozinca imbecila cu care trebuia sa inchei orice cerere ,, La lupta pentru pace ! ,, In prezent nu se mai utilizeaza , dar se aplica.

 

Răspunde

#2

 

Adrian Cristescu

29 martie 2023

Interesant cum, de la Nistru pan-la NATO, tot romanu’ e cu unirea cu Rep. M. ( aia furata de rusi) in gura. Nu si cu Bucovina ( tot de rusi, da-nchiriata la UA pe stil nou).

 

Răspunde

#3

 

iulian

30 martie 2023

Toate bune, dar cine garantează că o rusie care a înghițit Ucraina se va opri la Prut? În numele evitării Armaghedonului, va trebui să ne declarăm gubernie, că cam acolo se duce logica articolului.

 

Răspunde

#4

 

marcel cozma

2 aprilie 2023

o logica culinara…

 

Răspunde

#5

 

Dan

10 aprilie 2023

cine ti-a adus argumente solide că rusii vor să cucerească Europa? sper că nu te referi la propaganda americană, sau la celebrul „se știe că” :)))

 

Răspunde

#6

 

Constantinescu Valentin-Ionut

1 aprilie 2023

Domnule Mircea Dinescu

Maestrul Ion Cristoiu va lauda poezia si articolul acum vreo 3 zile.

Cu moldovenii problema e alta,ei nu vor sa se uneasca cu Romania,nu au nici o treaba cu Romania,le foloseste faptul ca au pasapoarte romanesti,pot merge in vest,de asemenea pot merge si in est la munca,uniii din ei au afaceri sau combinatii pe aici,repet,ei nu au nici o treaba cu Romania si nu vor sa se uneasca cu Romania,asta o stiu de la molodoveni cu care am stat de vorba nu din ziare.

Toata Stima!!!

Vali Constantinescu

ps.cat despre caricaturile cu stele capace bere,imi este Mie rusine de rusinea(sau nerusinarea) lor.

 

Răspunde

#7

 

Roxana Rizescu

5 mai 2023

Generalii romani sunt adormitii care nici ei nu mai stiu care e tara lor, asa cum nici „marele” Iohanis nu mai stie ca este presedintele Romaneiei. In naveta saptamanala la Sibiu ca sa-si salute nevestica, oare mai stie cat am platit ca niste prosti ce suntem pentru renovarea casei prezidentiale, renovare comandata de marea doamna Ioha dar care pe urma s-a razgandit si nu a mai vrut sa vina la Bucuresti?!?!?

Povestea cu Ucraina e un mizilic fata de imensul dispsret pentru noi toti romanii fraieri, care am sperat ca niste fraieri ca un neamt are caracter! Ne-a aratat cat de mult ne-am inselat! Fie-i tarana usoara si coliva dulce din grau ucrainian!

 

Răspunde

 

 

 

 

Sursa: MARIAN ILIE










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu