duminică, 5 iulie 2015

Capodopere arhitecturale din România
Trăiesc în România și asta îmi umple tot sufletul!

***

Arcul de Triumf (Bucuresti) a fost construit în perioada 1921-1922. Comemorează victoria României în Primul Război Mondial.

***

Ansamblul “Sugalete” reprezinta un sir de case cu arhitectura gotica cu portic. Acest complex este unul dintre cele mai importante exemple de ansambluri arhitecturale urbane medievale pastrate in Transilvania, mai exact

***

 Belis, Jud Cluj: biserica de sub lac. Prima mentionare documentara a Belisului dateaza din 1737. In urma cu 40 de ani, toti taranii din Belis au fost nevoiti sa-si paraseasca gospodariile si sa se mute pe un deal aflat in imediata apropiere a comunei. Peste Belis au venit apele, edilii acelor vremuri triste, construind un imens baraj hidrografic. La ora actuala peste vechea vatra a asezarii se afla lacul de acumulare Fantanele-Belis.

***

 Biertan, este un sat în partea de nord a județului Sibiu, în Podișul Hârtibaciului. Este reședința comunei Biertan. Este situată la c.c.a 80 de km de Sibiu. A fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1224.

***

Biserica Anglicana - Bucuresti. Clădirea de cărămidă roşie tipic britanică, cu arhitectură de început de secol XX, de pe strada Xenopol, colţ cu Arthur Verona, e parte integrantă a peisajului bucureştean, o surprinzătoare bucată de Anglie în plin centru al Capitalei. A fost construită în perioada dintre anii 1913-1914 după planurile arhitecturale ale lui V. Ştefănescu.

***
Cetatea Prejmer

***

Biserica Hiliseu-Crisan, Botosani

*** 

Biserica Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

*** 

Biserica Romano Catolica Sf. Mihail, Cluj Napoca

***

Biserica "Sf. Gheorghe" din Hârlău este o biserică ctitorită de Ştefan cel Mare în anul 1492. Ea este considerată parte a ansamblului Curţii domneşti din Hârlău, alături de ruinele curţii domneşti.

***

Biserica Sfantul Nicolae din Densuş, judetul Hunedoara

*** 

Brasov - Biserica Neagra, centrul vechi

***

 Casa cu Lei, Constanta.
O cladire deosebita, ridicata in stil genovez intre 1895-1898, numele provenind de la cei patru lei sculptati ce strajuiesc coloanele de sustinere a cladirii.

*** 

Casa memoriala Mihai Eminescu, satul Ipotesti din comuna Mihai Eminescu judetul Botosani

***
 
Casa Pocol, Baia Mare

***
Castelul Apaffi, Costiui, comuna Rona de Sus, judetul Maramures

***
Castelul Banffy de la Bontida

***

Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, judetul Alba, este situat în partea de nord-est a localităţii, fiind menţionat documentar din secolul al XVII-lea. Între anii 1615-1624, a fost ridicat după modelul castelului Chambord din Franţa, de către principele Transilvaniei Gabriel Bethlen.

*** 

Castelul Bran, situat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, la 30 de km de Brasov. Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei la 19 noimebrie 1377, confirmă saşilor din Scaunul Braşovului dreptul de a ridica o nouă cetate de piatră la Bran (in locul celei din lemn construita in 1212).

***

Castelul Cândestilor, ajuns hotel si restaurant de o stea La numai câtiva km de Hateg se afla localitatea Sfânta Marie Orlea, unde se găseste Castelul Cândestilor, sau al familiei Kendeffy. Castelul Cândestilor este mentionat documentar de la 1363, iar actuala constructie, în stil baroc, dateaza din anul 1782.

***

Castelul Cantacuzino, Busteni

***

Castelul Contelui Lazar din Lazarea, judetul Harghita

***

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoara este un castel din Hunedoara, cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania.

*** 

Castelul de la Gornesti, a apartinut familiei Teleki. Construit in stil baroc, intre 1770 si 1778

*** 

Castelul din Sofronea, judetul Arad a apartinut familiei Purglydin in anul 1889. Cladirea este inconjurata de un parc, iar in spatele castelului se afla un strand cu apa termala.

***

Castelul Fermecat, Craiova

*** 

Castelul Foisor (Sinaia). Se afla langa Castelul Pelisor, destinatia initiala a Foisorului era de cabana de vanatoare a regelui Carol I si are 42 de incaperi. Foisorul nu a putut fi vizitat niciodata, deoarece apartine protocolului de stat ca resedinta rezidentiala.

*** 

Castelul Huniade sau Castelul Huniazilor este un monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construit între anii 1443 - 1447 de către Iancu de Hunedoara.

***

Castelul Martha Bibescu

 ***

Castelul Macea, judetul Arad. Localitatea Macea este situata la 23 kilometri de municipiul Arad si are ca principala atractie pentru cei ce viziteaza aceste locuri castelul si parcul dendrologic.

*** 

Castelul Iulia Hasdeu, Campina

***

Castelul Rosu din Parcul Dendrologic Hemeiusi, judetul Bacau. (construit in anul 1864)

***

Castelul regal de la Săvârșin este un castel deținut de familia regală română și situat pe domeniul de la Săvârșin, județul Arad.

*** 

A fost construit la dorința regelui Carol I al României între 1873 și 1914. Castelul Peleș poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

***

Castelul Mikes judetul Covasna

***

Castelul Sturdza, Miclăuşeni, judeţul Iaşi

***

Castelul Szentkereszty Zsigmond din Arcus, judetul Covasna

***

Castelul Turnul Rosu din Boita, judetul Sibiu

***

Castrul roman Arutela este un monument istoric, situat între localitățile Păușa și Căciulata, în punctul Poiana Bivolari, lângă orasul Călimănesti

***

Cetatea Neamț este o cetate medievală din Moldova, aflată lângă orașul Târgu Neamț

***

Centrala Hidroelectrica Grebla, Resita, judetul Caras Severin

***

Cazinoul este una dintre primele caldiri ridicate la Constanta, aproape imediat dupa ce acest oras a fost preluat de catre administratia romaneasca si nu s-a mai numit Kustenge

***

Catedrala Romano Catolica si Statuia lui Mihai Viteazul din Alba Iulia

***

Cetatea Fagarasului a fost ridicata in anul 1310 de Ladislau Apo chiar in centrul orasului

*** 

Cetatea Medievală Enisala, judeţul Tulcea

***

Cetatea Miko sau Muzeul Secuiesc al Ciucului

*** 

Cetatea Neamț este o cetate medievală din Moldova, aflată lângă orașul Târgu Neamț

*** 

Cetatea Soimos datand din anul 1278. dealul Cioara Tautului

***

Cetatea Taraneasca din Slimnic, Sibiu, cu o incarcatura istorica deosebita

***

Cluj. Vedere impresionanta de pe cetatuie

*** 

Coloana Infinită, Targu Jiu

***

Conacul din Cândești, județul Buzău

***

Conacul dintre Vii este o structură de primire turistică dezvoltată într-un fost conac boieresc

***

Conacul boierului Palade, jud. Gorj - construit pe tapsanul din imediata apropiere a confluentei Motrului cu Motru Sec, conacul a apartinut boierul Palade, fiind construit pe mosia sotiei.

***

Curtea Domneasca, Piatra Neamt

***

Hotel Dacia, Satu Mare

***

Hanul lui Manuc, construit intre 1804 si 1808 de un armean bogat, este singurul han care a rezistat din acea perioada. Constructia se gasea chiar in inima comerciala a orasului - pe strada Lipscani - si era faimoasa pentru zgomotul, agitatia si amestecul colorat de oameni pe care ii atragea. Unul dintre cele mai frumoase exemple ale vechii arhitecturi urbane valahe, Hanul lui Manuc si-a pastrat pana in prezent atmosfera si stilul, servind acum drept hotel, restaurant si crama.

***

Cunoscuta ca una din cele mai vechi si complexe monumente istorice si de arta din Romania, Manastirea Cozia este situata pe malul drept al Oltului la 22 km de Ramnicu Valcea si 75 km de Sibiu

***

Copsa Mare, judetul Sibiu

***

Din ansamblul monahal de la Manastirea Hadambu, judetul Iasi. Marele edificiu al arhondaricului, proiectat de arhitectul Bogdan Negoita

***

Curtea domneasca, Targoviste. Vedere din Turnul Chindiei

***

Conacul Octavian Goga din Ciucea, judetul Cluj

***

Manastirea Colilia- Dobrogea

***

Hotelul de Gheata de la Balea Lac

***

Manastirea Curtea de Arges

***

Judetul Caras Severin. Baile Herculane - cea mai veche statiune din Romania

***

Manastirea Mraconia se afla in comuna Dubova din judetul Mehedinti, la o distanta de 15 kilometri vest fata de orasul Orsova

***

Manastirea Botiza, judetul Maramures

***

Manastirea Oasa, jud Alba, vazuta de pe vf. Fetita, masivul Parang

***

Manastirea Cetatuia Negru- Voda, judetul Arges

***

Manastirea Putna. Potrivit vechilor cronici moldovenești, zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469

***

Mânăstirea Voroneț este situată în satul cu același nume, la 36 km de Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai patru luni și jumătate ceea ce constituie un record pentru acea vreme

***

Masa tăcerii, Targu Jiu

***

Mănăstirea Cârţa, judeţul Sibiu

***

Mănăstirea Bârsana, judeţul Maramureş

***

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăţ, judeţul Argeş

***

Orasul Victoria, la poalele muntilor Fagaras

*** 

Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea

***

Muzeul memorial Nicolae Balcescu

***

Muzeul de Arta Populara Prof. Nicolae Minovici, Bucuresti. Un loc perfect pentru o plimbare de toamna

*** 

Ridicat in memoria celor peste 14000 de ostasi romani cazuti in Primul Razboi Mondial (1916-1918) pe fronturile de la Oituz, Coșna, Cireșoaia, monumentul eroilor de pe Dealul Măgura este unul impresionant. Unicat în țară, atat din punct de vedere arhitectural cât și prin prisma amplasamentului său (520 m. altitudine)

*** 

Micul Trianon, construit dupa cel de la Versailles. De data asta il gasim in Floresti Prahova

***

Mănăstirea Dragomirna este o mănăstire fortificată din România, zidită între anii 1608 și 1609. Este situată la 15 km nord de Suceava

***

Palatul Culturii din Iasi

*** 
Palatul Domnesc Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa-construit în 1804, judeţul Iaşi (a aparținut iniţial familiei Sturdza)

*** 

Palatul Ghika, Comanesti, judetul Bacau

***

Palatul primăriei în Oradea este o clădire amplasată în partea de nord-vest a Pieței Centrale (Unirii)

***
 
Palatul Patriarhal, Bucuresti

***

Palatul Parlamentului (Casa Poporului), Bucuresti

***

Palatul Mogosoaia

***

Pe raza comunei Ciorogarla, la nici 20 de km. de Bucuresti, se afla manastirea de maici Samurcasesti, singura din tara care are 3 altare

***
 
Sarmisegetuza Regia, Grădiştea Muncelului, judeţul Hunedoara

***

Rasnov, orasul

***
Pavilion al castelului de la Banloc (în trecut Castelul familiei Karátsonyi), judeţul Timiş

***

Primavara la biserica saseasca din Amnas (Saliste)

***

Patrimoniu cultural de exceptie, cetatea Rupea , Brasov

***
Palatul Stirbei, a fost construit de Alexandru Barbu Stirbei (1837-1895), fiul domnitorului Tarii Romanesti (1848-1856) Barbu Bibescu Stirbei, pe malul nordic al lacului Buftea, la 20 km de Bucuresti

***

Palatul Cantacuzino, situat pe unul dintre cele mai vechi bulevarde ale Capitalei, Calea Victoriei, a fost construit in primii ani ai secolului XX de arhitectul I. Berindey, intr-un stil ce imbina academismul francez cu amintiri ale rococo-ului si accente decorative de Art Nouveau

***

Timisoara-vedere aeriana

***

Teatrul de Stat, Oradea

***

Orasul Sighisoara

***

Sibiu, Piata Mare

***

Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța

***

Una dintre cele mai autentice podoabe ale arhitecturii bisericeşti autohtone, Mănăstirea Cozia trăieşte şi va dăinui în istoria poporului român

***

Viaductul Poiana Teiului, vazut de pe un deal din Calugareni

***

Vicariatul sarb ortodox, Timisoara

***

Zona castrului Roman POROLISSUM

***

Castelul de la Suncuius, judetul Bihor

***

Biserica Evanghelică din Sibiu
 este una dintre cele mai frumoase și impresionante clădiri gotice din Transilvania

***

Biserica Romano Catolica Vinga, Arad.

***

Vila Elisabeta - Baile Herculane

***

Palatul de Justiție din Bucuresti a fost construit între anii 1890-1895 după planurile arhitecților Albert Ballu și Ion Mincu. Este amplasat pe malul Dâmboviței

***
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu