duminică, 30 august 2015

Mesajul ministrului delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, cu ocazia Zilelor Limbii Române în Spania, 27-31 august 2015, Coslada (Madrid, Spania)



In faţa profesorilor care predau cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie în şcoli, în cadrul asociaţiilor sau al bisericilor din Spania care au participat la cursurile de formare „Metode moderne de predare a limbii române ca limbă straină” Zvetlana Preoteasa, director general al „Institutul Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a transmis mesajul ministrului delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, cu ocazia „Zilelor Limbii Române in Spania”. În perioada 27-31 august 2015, in Coslada (Madrid, Spania) au loc „Zilele Limbii Române”, un amplu program cultural dedicat românilor din regiune.

Departamentul de Comunicare, Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul Afacerilor Externe
Telefon 004 021 310 26 98
Fax 004 021 310 15 36
Mobil 004 0743 078 396




Dragi români, dragi profesori,

Limba română este sâmburele identității noastre. În ea ne regăsim oriunde ne-am afla: La București, la Chișinău și Cernăuți, la Roma sau Madrid. Este gramatica sufletului românesc. Prin ea înțelegem lumea și viața. Ea este calea pe care cei care ne iubesc ajung să ne cunoască.
Limba română este o creație a spiritului care trebuie admirată prin tezaurul ce și-a găsit expresie în formele sale. Prin ea a fost redată în cuvinte înțelepciunea și gândirea românească: limba colindelor, a doinelor și cântecelor din bătrâni, limba cronicilor și letopisețelor.
Limba română este limba unei culturi importante a Europei. Este limba poeziei lui Eminescu, limba filosofiei lui Blaga, a istoriei lui Iorga și a multor altor creatori.
Aici, în Spania, trăiește o importantă comunitate românească. O comunitate bogată și diversă. Românii de aici fac ca limba noastră să fie auzită peste tot. Este limba unor oameni care studiază, care cercetează, care conduc afaceri mai mari sau mai mici, care muncesc. Pe toți acești oameni limba română îi face să se recunoască și să se apropie, să formeze o comunitate.
Chiar dacă unii dintre acești români și-au întemeiat pe pământ spaniol un cămin, inima lor a rămas românească: ei vor ca și copiii lor să învețe versurile Luceafărului, istoria lui Decebal și a lui Traian, să aibă în minte imaginea Mănăstirii Argeșului din baladă. Vor să știe tot despre limba, cultura și civilizația românească.
Primele cuvinte ale unei limbi se deprind de la părinți, rolul familiei în insuflarea iubirii pentru identitatea românească este esențial, dar învățarea limbii corecte și mai ales descoperirea literaturii născute în acea limbă sunt posibile doar cu ajutorul cadrelor didactice.
Profesorii și învățătorii construiesc temelia culturii. Lor le datorăm faptul că limba română, creația literară românească, valorile gândirii românești sunt cunoscute în mod durabil. Acest lucru se întâmplă și aici în Spania. Astfel de slujitori ai limbii române se regăsesc și la Madrid, la Zaragoza, Tomelloso, Valenda, Alcala de Henares, Castelllon de la Plana sau Asturia, și în multe alte locuri din regat. Lor aș dori să le mulțumesc pentru toată munca pe care, cu vocație, o depun. Ca profesor știu și eu că tot ce este frumos în această meserie este și foarte greu.
Îmi exprim regretul că nu mă aflu astăzi alături de Dumneavoastră decât cu inima, așa cum sunt alături de mulți alți români de pretutindeni, care în această zi sărbătoresc Ziua Limbii Române.
Vom fi întotdeauna alături de toți cei care iubesc limba română, de toți românii care doresc să o păstreze în sufletele lor ca limbă vie, limbă a inimii, limbă a simțirii umane și a legăturii lor cu neamul nostru de pretutindeni.
Toate acestea fac ca Ziua Limbii Române să fie o sărbătoare, deopotrivă, a României și a românilor de pretutindeni, a celor ce simt românește și a celor iremediabil îndrăgostiți de frumusețea poporului nostru. Bucuria împărtășită între frați și prieteni.

Să ne bucurăm în limba română toți cei care simțim românește!


Angel Tîlvăr, ministru delegat




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu