joi, 28 septembrie 2017

Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul






Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul

Biserica Sfanta Sofia, aflata in Istanbul - vechiul Constantinopol - este o fosta biserica crestina, si o fosta moschee musulmana, in prezent servind doar pe post de muzeu. Biserica Sfanta Sofia este recunoscuta mondial drept una dintre cele mai mari si impresionante cladiri din lume.



Sfanta Sofia - Catedrala din Constantinopol (astazi Istambul)
Biserica este cunoscuta sub denumirea de "Haghia Sophia" sau "Sfanta Intelepciune".
Sfanta Sofia - prima mare capodopera a stilului bizantin

Din pacate, nimic nu a mai ramas din prima biserica ridicata pe acest loc, in secolul al IV-lea, de catre imparatul Constantin cel Mare. Constantin a fost primul imparat si crestin si intemeietorul orasului care ii poarta numele - Constantinopol. Imparatul isi numea orasul si cu numele de "Noua Roma". Biserica Sfanta Sofia este una dintre multele biserici ridicate de catre imparat pe intreg cuprinsul imperiului sau.



Sfanta Sofia - Catedrala din Constantinopol (astazi Istambul)

La scurt timp dupa daramarea primei biserici, o a doua a fost ridicata de catre fiul sau, Constantiu si de catre imparatul Teodosie cel Mare. Aceasta biserica nu a avut nici ea o istorie prea lunga, fiind arsa intr-un incendiu din timpul revoltelor rascoalei Nika, in anul 532. Din aceasta biserica se mai pastreaza doar unele fragmente, expuse astazi in muzeul catedralei.



Sfanta Sofia - marturia evlaviei imparatului Justinian

Sfanta Sofia a fost construita maret, in forma ei actuala, intre anii 532 si 537, sub purtarea de grija a imparatului Justinian I. Iustinian a inceput constructia ei in anul 532, pe unul din dealurile orasului Constantinopol.



Sfanta Sofia - Catedrala din Constantinopol (astazi Istambul)

Pentru a construi biserica, Iustinian a importat materiale speciale de constructie, de pe tot cuprinsul Imperiului. Marmura alba si galbena au fost aduse pe vase, iar sculptori, tamplari, zidari si mozaicari au inceput sa lucreze pentru a crea aceasta bijuterie a crestinatatii in numai cinci ani.



Sfanta Sofia - Catedrala din Constantinopol (astazi Istambul)

Cand biserica a fost terminata, cupola si tavanul sau au fost in intregime poleite cu aur, a carui sralucire se reflecta in fiecare suprafata lustruita. Tonalitatile coloanelor de marmura erau atat de delicate, incat l-au facut pe un istoric al timpurilor, Procopius, sa le asemene cu o pajiste inflorita.



Sfanta Sofia - Aghia Sophia din Constantinopol

Splendoarea bisericii s-a diminuat treptat, de-a lungul istoriei, insa in momentul ei de apogeu, dupa terminarea acesteia, se spune ca imparatul Justinian ar fi exclamat urmatoarele: "Solomone, te-am intrecut!".



Sfanta Sofia - Aghia Sophia din Constantinopol

Arhitectii impresionantei biserici sunt Isidor de Milet si Anthemiu de Tralles, care indeplineau si functia de profesori de geometrie la Universitatea din Constantinopol. Aceasta este unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii bizantine, abundand in mozaicuri, coloane de marmura si vestminte.


Sfanta Sofia - Aghia Sophia din Constantinopol

Basilica lui Justinian este, in acelasi timp, culmea dezvoltarii arhitecturii antice tarzii, si prima capodopera a noului stil bizantin. Influentele intalnite in compozitia acesteia, atat cele liturgice cat si cele arhitecturale, au ajuns, in scurt timp, sa fie larg raspandite in lumea crestina rasariteana, romano-catolica, dar si musulmana.



Sfanta Sofia - Aghia Sophia din Constantinopol

Pentru mai bine de 900 de ani, Biserica Sfanta Sofia a fost folosita drept scaun episcopal de catre Patriarhul Ortodox de Constantinopol. Totodata, biserica a gazduit si cele mai mari sinoade bisericesti si ceremonii imperiale. Structura acesteia a fost grav avariata de catre o serie de cutremure de pamant. Domul original al acesteia s-a surpat in urma unui cutremur de pamant din anul 558, urmatorul dom picand si el in anul 563. Alte surpari au mai avut loc si in anii 989 si 1346.



Sfanta Sofia - Aghia Sophia din Constantinopol

In anul 1204, mareata Biserica Sfanta Sofia a fost jefuita si dezbracata complet de podoabele sale de catre cruciati. Acest eveniment, care a lipsit biserica constantinopolitana de relicve foarte pretioase, a tensionat si mai mult relatiile dintre cele doua Biserici - de Rasarit si de Apus. Multe dintre bogatiile furate de catre cruciati din Biserica Sfanta Sofia pot fi vazute astazi in interiorul Basilicii Sfantului Marcu din Venetia.



Sfanta Sofia - Aghia Sophia din Constantinopol

Se spune ca slujbele tinute in Sfanta Sofia erau atat de grandioase incat participarea la una din aceste slujbe a determinat delegatia cneazuluiVladimir I sa opteze pentru crestinarea rusilor de catre Patriarhia de Constantinopol.



Sfanta Sofia - minunata biserica scapa nedaramata, dar ajunge moschee

In pofida tuturor greutatilor prin care a trecut cladirea, Biserica Sfanta Sofia a functionat pe post de biserica pana in ziua de marti, 29 mai 1453, cand sultanul Mohammed al II-lea - Cuceritorul - a intrat triumfator in orasul Constantinopol.



Sfanta Sofia - Catedrala din Constantinopol (astazi Istambul)

Sultanul a ramas uimit de frumusetea Bisericii Sfanta Sofia, hotarand transformarea bisericii in moschee imperiala. Cuceritorul a tratat cu respect Sfanta





Sursa: Prof. Valentina Lupu











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu