sâmbătă, 16 septembrie 2017

MINCIUNA, ADEVAR, EROS





MINCIUNA SI ADEVAR - Cuviosul Bonifatie de la Teofania

Cu toate ca orice mincinos doreste sa ascunda adevarul, nu oricine doreste sa ascunda adevarul e mincinos. Adeseori adevarul este ascuns nu prin amagire, ci doar prin tacere. Asa a facut si Domnul când a zis: „Înca multe am a va spune, însa acum nu le puteti purta” (Ioan 16, 12).

Cuviosul Bonifatie de la Teofania, Bucuria de a fi ortodox, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 108.




EROSUL - Arhiepiscopul Iustinian Chira

Iubirea, aceasta iubire, erosul, iubirea trupeasca, pamânteasca, nu dureaza mult. Nu dureaza prea mult. În rare cupluri se pastreaza aceeasi iubire ca si la început. Pâna la urma ea se raceste si traieste sotul lânga sotie din niste obligatii sociale. Iubirea a disparut. Erosul! Aceasta este iubirea pamânteasca, lumeasca. Oamenii normali se uita la iubirea sufleteasca. Îsi iubeste omul femeia numai pentru ca e femeie si pentru ca are nevoie de trupul ei?! Nu! O iubeste ca pe o partenera. O iubeste ca pe o prietena scumpa. Dupa iubirea aceasta trupeasca despre care am vorbit, vine cea sufleteasca. Aceasta trebuie cultivata. Sigur ca la baza ei e tot credinta, adica respectarea poruncilor lui Dumnezeu. Adica, dupa iubirea aceasta care se epuizeaza, tânarul si tânara îsi încheie ciclul de dragoste trupeasca si devin doua personalitati care se completeaza un a pe alta.

Arhiepiscopul Iustinian Chira, Convorbiri in amurg, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2006, p. 77

S:Pr. A.S.B.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu