miercuri, 20 septembrie 2017

6 obiecte misterioase






6 obiecte misterioase care nu pot fi explicate

Istoria umanității se întinde pe multe mii de ani, iar cercetătorii nu îi vor pătrunde niciodată toate secretele. Obiectele misterioase descoperite în timpul studiilor arheologice ridică unori întrebări la care nu pot răspunde nici măcar cei mai erudiți experți. Dar asta face ca toată aventura căutării adevărului cu atât mai interesantă.
Vă prezentăm în acest articol câteva dintre cele mai remarcabile artefacte descoperite de-a lungul anilor, pe care istoricii și arheologii nu le pot explica.


Sferele de piatră din Costa Rica

Aceste misterioase obiecte de piatră suscită curiozitatea nu doar datorită formelor sferice perfecte, ci și pentru că originile și scopul pentru care au fost create sunt învăluite în mister.

obiecte misterioase, Sferele de piatră din Costa Rica

Au fost descoperite în anii ’30 de niște muncitori care curățau o porțiune de junglă pentru o viitoare plantație de banane. Legendele locale spun că sferele de piatră din Costa Rica ar conține aur. De altfel, unele sfere au fost aruncate în aer cu dinamită, dar s-a dovedit că interiorul lor nu conținea altceva decât piatră.


Nimeni nu știe cine și de ce a construit sferele de piatră din Costa Rica. Unele teorii susțin că acestea erau folosite ca borne sau pietre de hotar care delimitau teritoriile triburilor.

Altele avansează ideea că sferele ar reprezenta constelații din antichitate. Oricum, din moment ce multe dintre sferele de piatră din Costa Rica au fost mutate din configurațiile lor originale, este puțin probabil ca această teorie să poată fi probată.


Obiecte misterioase din Mesopotamia – Bateria din Bagdad


Se pare că locuitori Mesopotamiei antice aveau cunoștințe despre producerea curentului electric cu multe mii de ani înainte ca noi să descoperim acest proces. Tot în anii ’30, un obiect misterios a fost descoperit în timpul unor săpături arheologice desfășurate nu departe de Bagdad.

Așa-numita „baterie din Bagdad” este alcătuită dintr-un vas de ceramică lung de 13 centimetri, ce are în interior o bară de fier corodat și un cilindru de cupru care conține o altă bară de fier.obiecte misterioase, bateria din Bagdad
După ce au examinat obiectul, experții au ajuns la concluzia că aceasta era o baterie antică, ce putea produce 1 Volt de curent electric.
Potrivit unei teorii, o astfel de baterie ar fi putut fi folosită la placarea cu aur a anumitor obiecte metalice. Numai că cercetătorii nu își pot explica de ce o tehnologie atât de importantă a fost ulterior uitată și de ce nimic asemănător nu a mai fost descoperit în regiunile învecinate.


Manuscrisul Voynich

Manuscrisul Voynich este, probabil, cea mai misterioasă carte din lume. Autorul său este necunoscut, textul este scris într-o limbă indescifrabilă, iar paginile sale sunt pline de simboluri inexplicabile și ilustrații stranii.


obiecte misterioase, manuscrisul Voynich

Ceea ce face acest manuscris cu totul neobișnuit este faptul că a fost scris într-un alfabet absolut unic, care nu are nimic în comun cu nicio limbă vorbită vreodată pe Pământ. Aceste text impenetrabil a fost studiat de cei mai importanți criptografi ai secolului XX, însă niciunul nu a reușit să îl descifreze.



obiecte misterioase, manuscrisul Voynich

 

Figurinele incașe de aur

Acese figurine de aur ce reprezintă animale misterioase din America de Sud seamănă izbitor cu niște aparate de zbor, ceea ce te poate duce cu gândul la lucruri greu de crezut… Totuși, rămâne un mister ce anume a servit drept model pentru aceste obiecte.

 obiecte misterioase, Figurinele incașe de aur

În 1996, constructorii germani de modele aeronautice Algund Eeboom și Peter Belting au făcut mai multe teste, încercând să confirme ipoteza că figurinele sunt mașini zburătoare. Cei doi au construit replici ale figurinelor incașe de aur, la scara 1:16, și le-au echipat cu motoare și sisteme de control prin radio.


obiecte misterioase, Figurinele incașe de aur

Cele două modele nu doar că s-au ridicat de la sol, dar au efectuat și manevre complexe în zbor, chiar și cu motoarele oprite.


Discul genetic

Acest artefact neobișnuit pare să înfățișeze procese pe care savanții moderni le pot observa numai la microscop. În special – oricât de ciudat sună – acest disc pare să arate procesul concepției și dezvoltării embrionului uman. Mai mult, imaginile prezintă o variantă bizară a capului de om.


obiecte misterioase, Discul genetic

Discul est confecționat dintr-un matrial extrem de dur, al cărui proces de creare este necunoscut. Așadar, cel puțin teoretic, ar fi fost imposibil ca Discul genetic să fie produs de o cultură din antichitate.


Mecanismul de la Antikythera

Ar fi fost foarte greu ca din lista de obiecte misterioase să lipsească Mecanismul de la Antikythera. Acesta este unul dintre cele mai vechi sisteme de calcul din lume. Este, probabil, primul computer analog din istorie și are un design incredibil de complex.


obiecte misterioase, Mecanismul de la Antikythera

După zeci de ani de cercetări, istoricii au stabilit că mecanismul era folosit la stabilirea pozițiilor Soarelui și Lunii și mișcărilor planetelor pe cer. De asemenea, mecanismul de la Antikythera calcula când aveau loc eclipsele de Lună și evenimentele-cheie ale lumii de la acea vreme, precum Jocurie Olimpice.


obiecte misterioase, Mecanismul de la Antikythera

Unii experți susțin că designul mecanismului de la Antikythera – un sistem de roți dințate din bronz – a fost o puternică sursă de inspirație pentru mecanismele similare construite în mileniul care a urmat.

Sursa: Prof. Valentina Lupu







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu