duminică, 24 septembrie 2017

Superioritatea occidentalilor... (43)






Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (43)

Reporter: „E drept ca in valahi nu poti avea absolut nici o incredere. Sunt de un sovinism exasperant - unii. Alti sunt recalcitranti. Alti au intrat in protoistorie. Ma uit la mine: tind spre protoistorie si sunt gata de harta si recalcitrant pentru orice fleac.“ (Petre Pandrea: Crugul Mandarinului, Bucuresti 2002, p. 212) Lipsa de incredere, stagnarea, dezinteresul si silnicia se datoreaza absentei unui ideal national, ne spune si Horia Vincentiu Patrascu in cartea sa aparuta recent „Idealul valah“ …

VR: … pe aceasta tema gasim pagini memorabile la Constantin Radulescu Motru, Lucian Blaga, Emil Cioran, Mircea Vulcanescu, Stefan Zeletin, Dumitru Draghicescu, Mircea Eliade si nu in ultimul rand la mandarinul valah Pandrea …

Reporter: … fara „Idealul valah“ milioane s-au bajenit in vest unde se nasc deja mai multi copii decat in tara. Care-i idealul Occidentului?
VR: „Ce este Europa, v-o spun acuma: o tripla sinteza de ordine juridica a Romei, logica si simetria artistica a Athenei, plus caritatea Ierusalimului.“ (Pandrea, p. 483) Aceasta formulare eleganta sintetiza Revolutia papala de dupa Marea Schisma, care a pus bazele Occidentului la care a aderat de jure Romania 2007. Dar daca moldovenii au luat contact cu occidentul, catolicismul la Cracovia si ardelenii s-au unit cu Roma, valahii s-au orientat spre vest numai prin cultura, masonerie si dinastie si nu au cum intalege Occidentul. Rezultatul e de la Eminescu pana azi: „Forme fara Fond“, un „Ideal valah“ neconvingator si degradarea Scolii Ardelene la iluminismul fara Dumnezeu. Putem fi totusi optimisti, pentru ca dialogul inceput in 1999 intr-o atmosfera entuziasta la Bucuresti de Fericitul Ioan Paul II in vederea unirii cu Roma si integrarii de facto in civilizatia occidentala, continua. De rezultatul vizitei papei Francisc, care vine cu prilejul aniversarii a o 100 de ani de la Marea Unire, depinde daca ortodocsii moldo-valahii vor iesi din groapa milenara greco-pravoslavnica si se vor emancipa de lanturile grele ale soborniciei si duhovniciei moscovite si constantinopolitane, expresii memorabile din vremea mandarinului valah Petre Pandrea.












Un comentariu:

  1. Este interesant acest Viorel Roman care mereu accentueaza niste denumiri regionale si/sau straine de neamul nostru. Chiar daca unii sunt moldoveni, altii ardeleni sau olteni, munteni, cu totii suntem romani. Nu -as da atat de mult credit nici lui Petre Pandrea, care a fost un filo=comunist, dezamagit apoi, dar foarte dezamagitor. Cat priveste grozavia, superioritatea Occidentului, mai ales privita si privit prin prisma catolica, devine ridicol,pe alocuri periculos. Sa vedem insa ce va mai ramane din acest Occident...Cat priveste formele noastre fara fond, ca nu avem numai din acestea, dar cele pe care le avem se datoreaza unor"ganditori" sau "intelectuali" cu alura de slugi. Si=apoi tot ei se plang si lovesc in neamul in mijlocul carora s-au nascut.

    RăspundețiȘtergere