joi, 14 septembrie 2017

AS VREA SA MOR AICI





AS VREA SA MOR AICI - Compozitorul Arvo Part

Am cunoscut un baietas care s-a întâmplat sa ajunga într-o zi într-un loc foarte placut, un loc serios, oarecum, si frumos. Un baietas care avea, poate, vreo zece ani. Si iata ca el a spus: „Aici e atât de bine si frumos; as vrea sa mor aici”. Avea înca toata viata înainte! De unde astfel de gânduri? Însa aceasta a fost un fel de pauza… În viata lui s-a deschis dintr-odata ceva neobisnuit pentru dânsul si el a grait asa. Iata. Pentru ca un calculator sa scoata un asemenea gând, cu totul nou, ar fi trebuit sa faca miliarde de calcule în fiece secunda, iar calculatoarele cele vechi ar fi avut nevoie de câteva zile, pe când în sufletul omenesc se naste dintr-odata un astfel de gând. Vedeti, ce bogatie, ce masinarie avem sub stapânirea noastra… nu stiu unde… si în inima, si &ici rc;n cap , si în trup în acelasi timp… Si muzica e un fel de limba straina mai ciudata; ea traduce, într-un chip oarecare; în toate aceste situatii, ea este ca un fel de mijlocitor.

Compozitorul Arvo Part, Cantul inimii și puterea cuvantului si a muzicii (AP), traducere de Laura Marcean & Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2012, p. 113-114



TRANSPARENTA - Sfantul Ioan din Kronstadt

Razele soarelui strabat aerul transparent care se contopesc, ca sa spunem asa, cu lumina, desi aceasta, ca un element subtil ce este, poate oricând sa îl paraseasca. Apa de izvor, cristalul, sticla sunt de asemenea strabatute de lumini si se fac una cu ea. Numeroase corpuri capabile sa reflecte sau sa refracte lumina sunt scaldate sau stralucesc de lumina soarelui, sau a unei surse de lumina, primesc si caldura de la ea. La odajdiile cusute cu fire de aur sau de argint, în fiecare sclipire straluceste lumina soarelui. Exact la fel si alesii neamului omenesc, sufletele dreptilor, devin penetrabile Luminii Dumnezeului Ratiunii, stralucesc de lumina Lui, se dizolva în ea. Întocmai si fiecare particica din Sfintele si Datatoarele-de-viata Taine, prefacute în Trupul si Sângele Stapânului Însusi este, toata, numai lumina, stralucire, caldura, viata. Nici cea mai marunta p articula nu ramâne neprefacuta în lumina si viata Dumnezeirii.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 441



Sursa: Pr. Alexandru Stanciulescu Barda









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu