vineri, 29 septembrie 2017

Carol I și Elisabeta – Primii regi ai României







Documentarul Carol I și Elisabeta – Primii regi ai României prezintă istoria cuplului care a deschis epoca regalității și a modernizării țării noastre. Carol I a fost primul rege al românilor și a avut cea mai lungă domnie din istoria României. Carol I domnit 48 de ani, dar puțină lume știe că acesta a pătruns în țara noastră fiind deghizat şi cu paşaport fals. Sub Carol I, România a devenit independentă și și-a crescut teritoriul, cu Dobrogea şi Cadrilaterul. Regele Carol I a fost o personalitate rece şi calculată. Istoricii epocii l-au descris ca fiind „un militar riguros”.

După ce România a obținut victoria în Războiul de Independenţă, Carol a devenit rege al țării. Coroana de oţel pe care a purtat-o la ceremonia de încoronare a fost făcută dintr-o bucată de tun tucesc, ce fuese capturat la Griviţa în 1877.

Principesa Elisabeta de Wied s-a măritat cu Carol de Hohenzollern în 1869 și a devenit prima regină a țării noastre. Tânăra avea 26 de ani la data cununiei cu Carol şi nu se putea spune despre ea că era o frumusețe. Aparent, cultura sa bogată și aerul intelectual au impus o oarecare distanță pretendenților. Acesta a fost motivul pentru care a ajuns să se mărite abia la 26 de ani, o vârstă înaintată pentru standardele vremii.

Trecuse deja un an de la căsătorie când, în septembrie 1870, regina Elisabeta născut o fată, Maria. Iată că primii regi ai României aveau o urmașă. Numai că, la vârsta de patru ani, copila s-a îmbolnăvit de scarlatină și a murit. Acest eveniment a devenit tragedia vieții reginei. În total, regina Elisabeta a pierdut 18 sarcini, potrivit însemnărilor pe care le-a lăsat în jurnalul său intim.






Sursa: Prof. Valentina Lupu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu