marți, 1 iunie 2021

Alexandru Stănciulescu-Bârda - Vremuri apocaliptice, vremuri de sfârșit de lume

 


APA

Sfantul Vasile cel Mare

 

          Tu cunosti miscarile apei, ca apa curge în jos, ca nu sta într-un loc si ca în chip firesc o porneste spre locurile aplecate si adânci, dupa ce Stapânul a dat apei aceasta porunca. Dar ce putere avea apa înaintea de a i se fi poruncit sa urmeze aceasta cale, nici tu n-o stii si nici n-ai auzit pe altul care sa fi vazut.

          Gândeste-te ca glasul lui Dumnezeu, prin natura lui, are putere creatoare si ca porunca, data atunci zidirii, a aratat celor zidite de Creator calea pe care trebuia sa o urmeze în viitor. Ziua si noaptea au fost create în acelasi timp; si de atunci pâna acum ele urmeaza una dupa alta si nu înceteaza sa împarta timpul în mod egal.

           Natura apelor a primit porunca sa curga si apele niciodata nu obosesc, pentru ca sunt silite necontenit de porunca aceea. Aceasta o spun cu privire la natura curgatoare a apei, ca sunt ape care curg de la sine, de pilda izvoarele si râurile; mai sunt si alte ape adunate la un loc, care nu curg; dar acum vorbesc de apele care se misca.

         Daca tu vreodata, stând lânga un izvor care da multa apa, ai sa întrebi: Cine este cel care împinge apa aceasta din sânul pamântului? Cine o sileste sa mearga înainte? Ce fel sunt vistieriile din care porneste? Care este locul spre care se grabesc? Cum se face ca izvoarele acestea nu înceteaza sa curga, iar locurile spre care se duc nu se umplu? La toate aceste întrebari este un singur raspuns: Datorita acelui dintâi glas! Porunca aceea face ca apa sa alerge. Asa ca atunci când vorbesti de ape adu-ti aminte de acel prim glas: „Sa se adune apele!” (Facerea 1, 9). Trebuia sa alerge apele, ca sa-si ocupe propriul lor loc; apoi, ajunse în locurile hotarâte lor, sa ramâna pe loc si sa nu se duca mai departe. De aceea dupa cuvântul Ecclesiatului: „Toate pâraiele se duc în mare si marea nu se umple” (Ecclesiastul 1, 7). Ca si apele curg datorita poruncii dumnezeiesti, iar marea ramâne împrejmuita de hotarele ei, datorita legii celei dintâi, care a spus: „Sa se adune apele într-o adunare”. Dar pentru ca apa, care este nestabila, sa nu se reverse în afara locurilor care au primit-o, mutându-se totdeauna dintr-un loc în altul si în continuare sa înece pamântul, Dumnezeu a poruncit apei: „Sa se adune apele într-o adunare”. De aceea de multe ori se înfurie marea din pricina vânturilor si-si ridica valurile la mare înaltime; dar când ajunge la tarm se întoarce înapoi, prefacând în spuma furia ei.

 

Sfantul Vasile cel Mare, Omilii la Hexaemeron, traducere de Pr. Dumitru Fecioru, Ed. IBMBOR, Bucuresti, 1986, p. 112

 

 

FRUMUSETEA FLORILOR

Sfantul Ioan din Kronstadt

 

 

        Cât de minunate si felurite ca forma, culoare si miros sunt nenumaratele flori si, îndeobste, plante din natura si din feluritele clime ale pamântului! Nu te poti îndulci destul de înfatisarea si mireasma lor. Daca plantele sunt atât de minunate, sa ne gândim ce buna mireasma vor raspândi în rai sfintii, dreptii lui Dumnezeu din toate tagmele, rangurile si vredniciile! „Daca pe iarba câmpului, care astazi este si mâine se arunca în cuptor, Dumnezeu asa o îmbraca, nu cu mult mai vârtos pe voi, putin credinciosilor?” (Matei 6, 30) Straduieste-te, omule, sa ajungi la frumusetea cea launtrica a credintei, a virtutii si nu te lenevi. Ce buna mireasma raspândesc, mai presus de cea a orisicarei flori, moastele sfintilor! Minunat este Dumnezeu întru sfintii Lui!

Sfantul Ioan din Kronstadt, Spicul viu și ganduri despre calea mantuitoare, traducere de Adrian si Xenia Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2002, p. 166

 

 

STRESSUL

Arhiepiscopul Iustinian Chira

          

 

         Stressul se creeaza din grija exagerata. Din grija si iar din grija. Toate relele vin din aceasta exagerata grija… La eforturile celui ce conduce, la eforturile tatalui, copii n-au dreptul sa fie nepasatori. Când tata se lupta, de da de ceasul mortii pentru traiul lor, ei n-au dreptul sa fie nepasatori. Si ei trebuie sa contribuie, dar nu în mod exagerat, adica sa-i spuna tatalui: „Da-te deoparte si lasa-ma pe mine”. Asa facem noi, copiii, Îl înlaturam, Îl dam deoparte pe Dumnezeu si spunem: „Lasa ca rezolvam noi problemele”.

 

Arhiepiscopul Iustinian Chira, Convorbiri in amurg, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2006, p. 157




Vremuri apocaliptice, vremuri de sfârșit de lume

Pr. Prof. dr. Alexandru Stănciulescu-Bârda

01 Iunie 2021

 

De la o vreme încoace, mulţi dintre Dvs. aţi văzut manifestări de-a dreptul oribile în Bucureşti și prin alte burguri ale „culturii” europene.  Păcatul cel  mai scârbos şi oribil din lume a triumfat! Adepţii lui, români şi creştini de-ai noştri, mascaţi şi coloraţi, au defilat pe străzile Capitalei, cerând legalizarea căsătoriei… LGBTQ+-iștilor-istelor. Spus mai pe înţelesul tuturor, se cere o lege, care să recunoască faptul că Ion se însoară cu Gheorghe, iar  Leana se mărită cu Mariţa. Aceşti indivizi cer Parlamentului României şi statului român să recunoască astfel de „căsătorii”, să le dea certificat de căsătorie cu ștampilă, să-i pună în toate drepturile pe care le are o familie propriu-zisă. Păcatul a ieşit la lumină şi nu se ruşinează de oameni, nu se înfricoşează de Dumnezeu. Strigă în gura mare pe străzi… Au uitat de mamă și de tată, acum vor „părinte 1” și „părinte 2”… că-i poruncă de la Turnul lu' Babel din Bruxelles - n.r.). Doamne, Doamne, ce-am  ajuns să trăim în ţara noastră!

 

Cred că se zvârcolesc în morminte moşii şi strămoşii noştri, care şi-au jertfit viaţa pe câmpurile de luptă, ca să apere pământul românesc şi să-l dea nepoţilor şi strănepoţilor curat şi sfânt!  Sodoma şi Gomora altădată au  adus asupra lor mânia lui Dumnezeu şi  cele două oraşe au fost făcute scrum, aşa că azi nu li se mai ştie nici locul! Noi repetăm fără frică şi fără ruşinare acele păcate, apoi ne mirăm că vin asupra noastră atâtea nenorociri: inundaţii, alunecări de teren, nerodirea ţarinilor, (covidul - n.r.) şi multe altele! Oare, chiar nu înţelegem  limba prin care ne grăieşte Dumnezeu şi-Şi arată mânia Sa cea cu dreptate pornită asupra noastră?

 

Cu mulţi ani înainte, în şcoală, aveam profesori care făcuseră studiile în ţări occidentale. Ne spuneau de multe ori că noi, tinerii români, suntem nişte sfinţi în comparaţie cu cei din Apus. Nu intrau în amănunte, iar noi nu prea înţelegeam ce vor să zică. Astăzi vedem ce se întâmplă, vedem scursorile Occidentului cum ne otrăvesc copiii şi înţelegem perfect ce voiau să ne spună atunci profesorii. Când vezi asemenea manifestaţii, nu se poate să nu-l vezi şi pe Scaraoţchi dansând printre participanţi (alături cu de-al de Barna, Bulei, , bucuros că şi-a atins scopul şi a batjocorit şi de data aceasta chipul lui Dumnezeu din oameni.

 

Să sperăm că în ţara noastră sunt mulţi, sunt foarte mulţi oameni de bine, creştini adevăraţi, care păstrează bunul simţ şi frica de Dumnezeu şi pentru aceştia Dumnezeu nu ne va pierde ţara întreagă, aşa cum a făcut-o în cazul Sodomei şi Gomorei.

 

Să ferească Dumnezeu, de asemenea, să  nu se ajungă până acolo, încât  Ion  cu Gheorghe să vină la biserică  şi să-mi ceară să-i cunun, iar dacă îi voi da afară din biserică, să mă dea în judecată şi să  aibă câştig de cauză, fiindcă, vezi, Doamne, am încălcat „drepturile omului”! Trăim vremuri apocaliptice, fraţilor, vremuri de sfârşit de lume![1].

 

------------------------------------

[1] Vremuri apocaliptice, în ,,Datina”, Tr. Severin, an. XIX(2012), nr. 5728(24 aug.), p. 6; în vol. Scrisoare pastorală, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, vol. III, 2008, pp. 55 – 56 ; 403 – 404 ;







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu