marți, 23 octombrie 2018

C.A.R.P. “SOLIDARITATEA” VASLUI - Emoționantă ȋntȃlnire de suflet




C.A.R.P. “SOLIDARITATEA” VASLUI

Emoționantă ȋntȃlnire de suflet


Marți, 16 octombrie 2018, la Casa de Ajutor Reciproc  a Pensionarilor “Solidaritatea” Vaslui, a avut loc o ȋntȃlnire de suflet a membrilor acestei asociații de binefacere. De mai multă vreme s-a instaurat aici bunul obicei de a lărgi aria de cuprindere a activităților, depășindu-se preocuparea zilnică, cea  a satisfacerii solicitărilor membrilor pe problem financiare și de a păși ȋn sfera acțiunilor cultural-artistice și științifice. Inițiativa aparține conducerii instituției şi coincide cu perioada relativ scurtă de cȃnd rolul de preşedinte a fost ocupat, prin alegeri democratice, de doamna profesoară Valentina Lupu, personalitate binecunoscută ȋn aria preocupărilor pentru cultură şi cu vastă experiență ȋn acest domeniu, acumulată  ȋn ani mulți de muncă de bibliotecar la Casa Corpului Didactic Vaslui.
Ȋn fiecare lună are loc cel puțin cȃte o ȋntȃlnire cu membrii asociației, prilej de prezentare a unor teme din sfera celor specifice vȃrstei a treia, teme prioritare la menținerea sănătății pensionarilor, la cunoașterea potențialurilor fizice și mentale ale acestora. Sunt atent marcate ȋn planul de activitate cele mai importante evenimente din istoria și din viața poporului nostru.
          Mai multe asemenea acțiuni au fost dedicate Marii Uniri a Romȃnilor, act petrecut ȋn urma cu un secol.
          Luna septembrie a fost marcată de o excursie de trei zile la Alba Iulia – acțiune cu mare impact emoțional, patriotic, instructiv și educativ pentru cei 40 pensionari beneficiari.
          Iată că, ȋn octombrie a.c., membrii care frecventează aceste activități, au avut parte de o surprinzatoare și plăcută surpriză, acțiune ȋncheiată cu ȋnmȃnarea unor diplome de onoare, ca semn de aleasă prețuire pentru sprijinul acordat membrilor C.A.R.P. “Solidaritatea” Vaslui și pentru colaborarea ȋn activități de sprijin a pensionarilor și persoanelor vȃrstnice.
          La ȋnceputul acțiunii, domnul doctor Valeriu Lupu, deseori protagonist a activităților științifice, dar și istorice susținute aici, bun cunoscător al problemelor vȃrstei a treia, cunoscut om de cultură, documentat ȋn toate detaliile temelor expuse ȋn fața publicului, ne-a surprins pe toți, scoțȃnd ȋn evidență calități ale intelectualului celui care a depășit anii deplinelor potentialuri fizice și psihice, bazȃndu-se pe literatura de specialitate și pe exemple de maximă creativitate a septuagenarilor și octogenarilor din antichitate și din lumea modernă.
          Opere scrise ale celebrilor filosofi ai antichității elene, dar și opere ale unor artiști din ultimul secol, precum Pablo Picasso, și-au desăvȃrșit creațiile la vȃrste octogenare.
          Domnul doctor a pus accent pe felul ȋn care vȃrstnicii activi se integrează social, se bucură de respectul celor din jur și beneficiază de bunăvoința acestora la impactul cu slăbiciunile inerente ale vȃrstei.
          Din rȃndul publicului a luat apoi cuvȃntul domnul Tudorache Caloian, pilon de maximă importanță ȋn activitatea financiară a societății și  - totodată – personalitate distinct dedicată profesiei de economist, contabil șef, expert contabil, fost director al Administrației Financiare Vaslui și mai ales profesor la prestigiosul Colegiu “Anghel Rugină” Vaslui – O viață dedicată muncii neȋntrerupte și exemplare, o viață dedicată studiului permanent, urcȃnd toate treptele autoperfecționării.
           Și-a expus unele elemente din propria viață dedicată ȋnvățămȃntului și educației exemplare a copiilor din clasele primare, doamna ȋnvățătoare Virginia Alupoaei.
           Au urmat și alți vorbitori: Neculai Sandu, Paraschiva Ciobanu, Eva Costin, Mariana Sandu, Gheorghe Alupoaei și alții, care pe ansamblu, au dat culoare activității, nuanțȃnd-o diversificat, conform particularităților profesionale ale fiecăruia dintre vorbitori.
          Finalul activității a fost marcat de un moment muzical pe care ni l-a făcut cadou domnul Tudorache Caloian, un ȋmpătimit al muzicii instrumentale, dar și vocale, interpretȃnd célèbre piese din creația romȃnească și universală, influențȃndu-i astfel pe toți să se ralieze actului de interpretare ȋn cor.
Aceste sublime momente de trăire emotională la cote “tinerești”  au fost acompaniate de domnul Caloian, pe rȃnd la fluier, caval, taragot, nai și orgă electronică.
          Ȋn respect pentru frumaosele tradiții ale romȃnilor, prin gena lor milenară de a a fi sociabili și primitori, s-a cinstit și un pahar de șampanie, deschizător de dorința  de a fi comunicativi și cu sufletul curat.
          Nu poate fi trecută sub tăcere impresia de intimitate și de viață intelectuală pur romȃnească a salonului ȋn care se organizează aceste ȋntruniri. Sunt numeroase semne ale iubirii pentru poetul nostru național, Mihai Eminescu. Sunt panouri cu numeroase fotografii ale activităților recente, precum excursia de la Alba Iulia sau momentul de la 1 octombrie, de comemorare a generalului Ioan Rășcanu, petrecut ȋn fața monumentului. Iar toate acestea sunt ca niște pagini ale unei cronici illustrate, ele fiind opera doamnei Valentina Lupu, ȋmpătimit reporter fotograf non-profit, dar impulsionată de dorința de a fi cat mai mult utilă prin imaginație, prin acțiune și inițiative, prin originalitate, ȋn folosul semenilor.

Prof. Gheorghe Alupoaei.

         




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu