duminică, 21 octombrie 2018

Viorel Roman - Patriarhia Ucrainei / opinii 2 + Teocratia moldo-valaha




Patriarhia Ucrainei / opinii 2

Viorel Roman: Cele 12.500 de parohii ucrainene formau o treime din posesiunile Patriarhiei Moscovei, care are 100 de milioane de adepţi în Rusia, 10 milioane în Belarus 10, 4 milioane în statele baltice si avea 30 de milioane în Ucraina. Aici pe lângă romano-catolicism şi greco-catolicism, există Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului şi Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală. Cea a Patriarhatului de Kiev a fost creată după independenţă, şi condusă din 1995 de patriarhul Filaret.

Nicolae Taran: Din articol, mesaj lipsește o informație esențială privind istoria Rusiei.: la începutul secolului XVII, polonezii și Vaticanul au încercat să catolicizeze Rusia printr-o invazie sângeroasă. Rușii denumesc acest episod: VREMURI TRULBURI (SMUTNÂIE VREMENI). Rusia și Ortodoxia rusă au fost salvate atunci de doi nobili ruși: Minin și Pojarski. Iar primul țar din dinastia Romanovilor, Dmitri; a fost salvat atunci din mâinile soldaților polonezi care încercau a-l ucidă de un țăran iobag: Ivan Susanin. Glinka a dedicat acestui erou rus opera O viață pentru țar. După venirea la putere a bolșevicilor, opera a fost denumită Ivan Susanin. Este foarte evidentă amnezia occidentalilor când este vorba de episoadele dramatice din istoria Rusiei în care ei au încercat, fără succes, să distrugă Rusia și Biserica Rusă: Vremurile Tulburi din secolul XVII și revoluția bolșevică de acum un secol. Dacă întrebi un american de ce în Piața Roșie există o singură statuie, cea a lui Minin și Pojarski, plasată lângă biserica Vasili Bajenâi, sunt sigur că nu știe să-ți răspundă. În schimb, nu există niciun rus care să nu-i prețuiască pe Minin, pe Pojarski și pe Ivan Susanin. De aceea, eu nu cred în „superioritatea” occidentalilor catolico-protestanți în raport cu ortodocșii.

Viorel Roman: De la Conciliul Florentin 1439, nici nu poate fi vorba de superioritatea, ci numai de egalitate. DE aceea ideea unui Patriarhat slav care sa uneasca cele doua Mitropoli slave apare 1576 la Roma, cand se spera ca transferarea Patriarhatului de la Constantinopol, ajuns sub sultanul turc si patriarhul sau grec, la Moscova, este o cale de inoire pe linia Conciliului de la Florenta a refacerii unitatii crestine. Un sinod la Constantinopol 1590 confirma Patriarhatul Moscovei ca pe al cincilea scaun al Bisericii Ortodoxe, dar „Rusii albi“ sau „Rusii mici“, adica ucrainienii, decid in Sinoadele episcopale de la Brest-Litovsc, 1595/6, sa se desprinda de Constantinopol si sa se uneasca cu Roma, luand de baza unirea Conciliului Florentin. Moscova n-a stat pasiva la aceasta orientare spre vest si a mobilizat adeptii Constantinopolului si mai ales pe cazaci. Asa a aparut in regatul polono-lituan doua Biserici a slavilor orientali, una orientata spre Roma si alta spre Moscova si spre Constantinopol. Atat Regele Poloniei cat si Tarul Rusiei se confruntau mereu cu contestatari. In Polonia uni voiau spre vest, Roma, alti spre est, Moscova. In Rusia, la Moscova uni voiau spre sud, Kiev, Constantinopol, alti nici nu voiau sa auda de asa ceva. Acest blocaj spiritual e inlocuit treptat in sec. XVII de fascinatia culturii occidentale, care-i determina pe ruso-pravoslavnici sa se deschida mai ales germanilor protestanti. Realitatea zilelor noastre este surprinzatoarea de asemanatoare acelor vremiri.

Tiberius Simion: Rusia se va autoizola, nici un patriarhat nu-i va recunoaște pretențiile absurde...

Nicolae Ariton Oanta: ... poate că cel de la Beijing... sau de la New Delhi...

Dan Mircea Blaj: Nu știu, dar simt că pentru uniții ruteni, de acuma încolo va începe greul!

Alexandru Nemoianu: Cui ii pasa de "uniatii" ruteni?

Dan Mircea Blaj: Chiar așa... nimănui, vor fi ca de obicei, vinovații de serviciu al razboiului fraticid dintre cele doua biserici ortodoxe.

Mihail Carausu: Cred ca da, desi tancurile rusesti au plecat cind n-a mai fost nevoie de ele in locul lor raminind "milosii" preoti ortodocsi si seful lor.

Nicolae Ariton Oanta: Dar care țin legătura permanent... Și sunt mândri de nivelul de Civilizație pe care-l livrează enoriașilor...

Petrescu Stan: Sa aducem Basarabia ortodoxa acasa, in intregimea ei. Iar guvernele de la Bucuresti si Chisinau sa nu recunoasca Mitropolia sovietica a Basarabiei.

Nicolae Ariton Oanta: Lucrurile par a se simplifica acum, dacă Patriarhia Ecumenică își exercită autoritatea...

Florian Iancu: E moarta (BOR), domnule Oanta, ce mai ai cu ea. Deja profanati morminte, ha, ha. Nu-i clar ca votul asta (2018) a ingropat-o iremediabil. Cred ca nici calugarirea tuturor mirenilor nu le mai poate spala imaginea. Alternativa sustineti ca ar fi CATOLICISMUL? Io zic ca nu, io zic ca este doar schimbare de stapan si "vanare de vant".

Nicolae Ariton Oanta: A câta oară să vă spun că se impune Reunificarea Creștinismului, iar nicidecum moartea vreunei părți din el?... Începe să mă irite superficialitatea Dvs cu accente de agresivitate!... Citiți mai atent și înțelegeți odată că Istoria nu este mecanică... Ideea patriarhatului slav apare evident după Căderea Constantinopolului. Dar la Conciliul de la Basel - Ferarra - Florența se reușise inaugurarea lui Isidor al Kievului drept Cardinal... Ceea ce însemna prima reunificare a Creștinătății... Rușii au reacționat violent la adresa acestuia pentru acceptarea demnității, iar odată cu repudierea lui au început ostilitățile... Rusia își stabilise excepționalismul... Dar Vaticanul mai avusese o astfel de experiență și cu goții, cu care s-au înțeles după Alaric... Urmează și înțelegerea cu rușii... Siberia nu poate fi păstrată doar sub protecția Ortodoxiei pravoslavnice... Este nevoie de întreaga Creștinătate pentru asta...

Florian Iancu: De acord da' autocefalia nu sub papalitate. Stefan cel Mare a stiut doarte bine de ce a inchinat tara turcilor. A fost cea mai buna solutie atunci. Stiti hine ce zic da' v-ascundeti dupa bat.

Nicolae Ariton Oanta: Și atunci și acum, românii care închină țara spre Est au aceeași viziune patriotică... Aș prefera să nu mai vorbesc despre ei...

Florian Iancu: Absolut. In mod cert calea catre est trebuie barata. Rau e ca vestul nu-i foarte hotarat. Americanii ar face-o da' nu pot lupta si cu UE si cu rusii. Avem mare noroc ca bursa hidrocarburilor e controlata de SUA.

Nicolae Ariton Oanta: Acuma împletim spiritualitatea cu hidrocarburile?... În cazul acesta, Japonia trebuia să fie rusificată din vremea lui Ivan cel Groaznic...

Florian Iancu: Dupa 1989 rusii, condusi de vizionarul Mihail S. Gorbaciov, renunta la marxism-leninismul inspirat de la Prorocul Israelului Amos si sub presedintele Federatiei Ruse Vladimir Putin, patriarhul Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii se intalneste cu papa.

Nicolae Ariton Oanta:... și ce am zis eu diferit?... Sau, când am eu păreri diferite de ale profesorului Viorel Roman... ?

Francisc Bodo: Corect! Sa nu uitam ca slavona a fost limba liturgica pana la sfarsitul sec XVII in Ardeal (greco-catolicii au introdus romana in biserica). Ortodocsii din Ardeal au trecut la romana in 1754. lar trecerea de la grafia chirilica la cea latina s-a facut dupa 1860.

Florian Iancu: O fi fost domnule Bodo dar romanii si-au vazut de ale lor, dovada ca vorbim romaneste. Chiar daca scrierea a fost in chirilica vorba a fost romaneasca … copii invata sa vorbeasca mai intai si pe urma sa scrie. In noua era tehnologica e posibil ca scrisul sa devina amintire.

Mihail Carausu: Vorbim romaneste dar nu datorita BOR-ului rusofil, ci in ciuda lui …
Nicolae Taran: Sinodul Bisericii Rusiei a sistat relațiile cu Patriarhia Constantinopolului.
https://www.academia.edu/37574283/Patriarhia_Ucrainei

https://www.academia.edu/37507652/..._secretul_occidentului_..._viorel_roman.pdf


Teocratia moldo-valaha
Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (77)

Petru Romoșan, Bucuresti: „În România, lupta dintre cele două tabere, între „estici” şi „vestici”, a atins paroxismul. „Esticii”, autohtonişti (traficând discret cu Israelul, şi nu cu Rusia, cum pretind „vesticii”), sunt urmaşii direcţi ai partidului comunist şi ai structurilor sale de putere, ele însele „paralele” cu poporul român, declaraţi corupţi, nedemocratici, primitivi, retardaţi. „Vesticii” sunt cohorte azi întinse (câteva zeci de mii) ca urmare a prezenţei SUA şi a Europei de Vest de dinaintea şi de după aderarea la NATO şi la UE. Cele două tabere par acum definitiv ireconciliabile, incapabile să mai dialogheze cât de cât civilizat. Cine are dreptate?“ lux.md 1 ian. 2018
Viorel Roman, Bangkok: Razboiul religios dintre Statul Paralel Ilegitim al ortodocsilor in lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolitane, ajutat discret de israeliti sa-si construiasa o Catedrala Nationala si cel al Bisericii Unite cu Roma, Biserica Nationala iesita din catacombe 1989 si inca fara Catedrala Nationala la Bucuresti, se clarifica in cadrul definit de Putin/Kirill si papa Francisc, „nu suntem concurenti, ci frati“, la care subscriu fireste si ortodocsi moldo-valahi, prizonieri inca ai teocratiei autohtone. Unirea crestinilor in Europa/UE/NATO e solutia, nu razboiul civil, religios. Corneliu Vlad, cel mai competent comentator de politica internationala, ne reaminteste ca invaziea islamica similara celei din zilele noastre si decizia salutara a Romei a incheiat si razboiul civil, religios de 30 de ani, cel mai sangeros din istoria continentului, dintre statele catolice si protestante din Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, azi UE/NATO.

http://viorel-roman-bremen.over-blog.de/
http://www.amosnews.ro/ce-asteapta-romanii-de-la-papa-francisc-2016-11-03
https://www.academia.edu/31003254/Geopolitica_apropierii_dintre_Ortodoxie_si_Roma_2
https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf



Dupa 28 de ani
Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (76)

Cătălin Nicolae Moldoveanu, Revista Z E I T nr. 107, Brăila: „Dupa 28 de ani“… de la marea manipulare din decembrie 1989 … ţara nu a găsit drumul spre Occident, decât scriptic … inferioritatea ortodocşilor moldo-valahi în faţa superiorităţii occidentalilor … greco-ortodoxismul şi pan-slavismul este o direcţie antagonică celei euro-atlantice şi cei peste o mie de ani sub influenţă greco-slavă îl mai trag pe Patriarhul Daniel spre duhovnicie şi sobornicie kirilică, decât spre un scris şi o gândire în latină, în comuniune cu catolicii, adică cu Papa … Inaltul prelat al Bisericii Ortodoxe Române l-a primit la Bucureşti pe omologul său din Rusia, apoi, i-a întors vizita, prezentându-se şi dânsul la Moscova, în contextul în care Papa Francisc s-a întâlnit anul acesta cu Patriahul Kiril adică, tatăl tuturor catolicilor şi cu părintele celei mai mari biserici ortodoxe din lume. Au împărţit iar Europa în sfere de influenţă precum Ribbentrop şi Molotov în 1939? Bună întrebare ….„
Viorel Roman, Bangkok: Redactorul sef al revistei face in editorialul din ianuarie 2018 o analiza detailata si rationala a destinului generatii sale si nu mai trece cu vederea importanta credintei, religiei, fundamentul decizilor social-politice, un tabu sub ortodocso-comunisti moldo-valahi Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu. Dupa ce trecere in revista fara perdea actorii si evenimentele, se intreaba pe buna dreptate, ce urmeaza … din nou fara participarea romanilor, o intalegere Ribbentrop şi Molotov ca în 1939, ca la Yalta in 1945, ca la Malta in 1989, cand ortodocsii s-au trezit cand in Lagarul moscovit, cand in cel occidental. Comitetul Executiv Național al Partidului Social Democrat a adoptat la Băile Herculane, o rezoluție prin care a denunțat "statul paralel și ilegitim, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice“. Acest Stat Paralel face obiectul unui interviu original in ZEIT si ne pune pe ganduri, pentru ca adeptii teocratiei ortodoxe moldo-valahe vad in el laicitatea, care pune la indoiala atatputernicia Stapanului legitim, pe cand adeptii democratiei euro-atlantice vad o incompatibilitate a Romaniei in structurile UE/NATO cu consecinte imprevizibile . . . din nou la Moscova? Articolul se incheie cu o dorita sau quasi rugaciune, careia ne alaturam: „Luminează-ne, Doamne, calea spre un viitor normal, spre un 2018 cum trebuie să fie, că de excese nu am dus lipsă în toţi aceşti ani de imbecilocraţie.“

https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pd





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu