Cugetări
despre bătrânețe
Ştiţi ... timpul are un fel al său de a se mişca repede şi de a nu-ţi
da răgaz să devii conştient de trecerea anilor. Parcă mai ieri eram tânăr, abia
căsătorit şi urcându-mă la bordul noii vieţi alături de partenera mea de cuplu.
Într-un fel, parcă s-a întâmplat cu ani în urmă şi mă întreb unde s-au dus toţi
aceşti ani. Ştiu că i-am trăit pe toţi. Am străfulgerări în care văd cum era odată,
cu toate speranţele şi visele.
Dar iată că acum trăiesc ... iarna vieţii mele şi sunt luat prin surprindere.
Cum am ajuns aici atât de repede? Unde s-au dus anii şi unde s-a dus tinereţea?
Îmi amintesc clar cum întâlneam oameni mai în vârstă decât mine de-a lungul anilor
şi cum gândeam că aceşti oameni mai în vârstă erau la ani distanţă de mine, astfel
încât această iarnă părea atât de departe, încât nici măcar nu mi-o puteam imagina
prea bine.
Dar iată-mă aici ... prietenii mei sunt şi ei pensionari şi au încărunţit, se
mişcă mai încet şi eu văd în ei persoane vârstnice. Unii sunt într-o formă mai bună,
alţii într-o formă mai proastă decât mine, dar la toţi constat o mare schimbare
... Nu mai regăsesc în ei pe cei de care îmi amintesc că erau tineri şi vibranţi,
ci ... ca şi mine, vârsta lor începe să se arate şi acum suntem noi acei oameni
mai în vârstă pe care îi vedeam şi în care nu ne imaginam că ne vom transforma.
Acum, în fiecare zi am sentimentul că şi a face un duş reprezintă o provocare pentru
ziua respectivă! Iar a trage un pui de somn după-amiaza nu mai înseamnă răsfăţ,ci
obligaţie! Căci dacă nu dorm din proprie voinţă, adorm pe locul în care mă aflu!
Astfel, intru acum în acest alt anotimp al vieţii mele nepregătit pentru
toate durerile şi junghiurile, pentru pierderea puterii şi a capacităţii de a merge
şi de a face lucruri pe care mi-am dorit să le fac dar nu am reuşit niciodată !
Cel puţin însă ştiu că iarna a sosit şi nu ştiu cât va dura. Asta ştiu, că atunci
când s-a terminat pe acest pământ, s-a terminat pur şi simplu. Va începe o nouă
aventură!
Da, am regrete. Există lucruri pe care nu aş fi vrut să le fac, lucruri
pe care ar fi trebuit să le fac, dar, într-adevăr, sunt şi multe lucruri de care
mă bucur că le-am făcut. Toate s-au întâmplat într-o singură viaţă. Aşa că, dacă
nu te afli în iarna vieţii tale, lasă-mă să-ţi reamintesc că ea va sosi mai repede
decât îţi închipui. Deci, orice ce ţi-ai dori să realizezi în viaţă, tesfătuiesc
să realizezi repede! Nu amâna prea mult lucrurile! Viaţa trece repede.
Fă azi tot ceea ce poţi, căci nu poţi şti cu siguranţă dacă te afli
sau nu în iarna vieţii tale!
Nu ţi s-a promis că tu vei avea parte de toate anotimpurile, aşa că
trăieşte pentru azi şi spune toate lucrurile pe care vrei ca cei dragi să şi le
amintească ... şi speră că ei te vor aprecia şi iubi pentru toate lucrurile pe care
le-ai făcut pentru ei în toţi anii trecuţi!
"Viaţa" este un dar pentru tine. Felul în care îţi trăieşti
viaţa este darul tău pentru cei care vin după tine. Transformă-l într-unul fantastic.
TRĂIEŞTE-ŢI BINE VIAŢA!
BUCURĂ-TE DE AZI! FĂ CEVA AMUZANT!
FII FERICIT! FĂ DIN ACEASTĂ ZI UNA GROZAVĂ!
Ţine minte, "Adevărata avere este
sănătatea, nu nişte amărâţi de bani."
ÎN SFÂRŞIT, GÂNDEŞTE-TE LA URMĂTOARELE: AZI EŞTI MAI BĂTRÂN DECÂT AI
FOST VREODATĂ, TOTUŞI EŞTI MAI TÂNĂR DECÂT VEI FI DE ACUM ÎNAINTE, BUCURĂ-TE DE
ACEASTĂ ZI, DE LA UN CAPĂT LA ALTUL AL EI.
Copiii tăi devin tu, dar nepoţii tăi sunt perfecţi!
Să ieşi din casă este bine, a te întoarce acasă este mai bine!
Uiţi nume, dar ... este bine, căci alţi oameni uită şi că te-au cunoscut
vreodată!!!
Nu-ţi mai pasă de lucrurile de care îţi păsa, dar cu siguranţă îţi
pasă că nu-ţi mai pasă de ele.
Dormi mai bine pe un fotoliu cu televizorul zbârnâindu-ţi în faţă decât
într-un pat. Acesta se numeste "pre-somn".
Îţi lipsesc zilele când totul mergea doar apăsând pe un buton de "pornit"
şi "oprit". Ai tendinţa de a folosi mai multe cuvinte cu patru litere
... "când", "unde.
Ceea ce odată erau pistrui, sunt acum pete hepatice.
Dar VECHI este bun în anumite sensuri: cântece vechi, filme vechi şi
mai ales prieteni vechi!
Bucură-te "prieten vechi!" Trimite acest mesaj altor prieteni
vechi şi fă-i să râdă aprobator.
Nu ceea ce Aduni, ci ceea ce Răspândeşti spune ce fel de viaţă ai trăit.
Primit de la Gigi C. prin Prof. Valentina Lupu
Incredibil – chiar și 1 curmală
cauzează un proces ireversibil în organism
Alimentându-ne doar cu curmale și
apă, avem posibilitatea de a supraviețui ani întregi.
Curmalele –
un fruct extraordinar, care în multe țări este descris drept unul ce întărește
sănătatea și prelungește viața. Se spune că în China există un grup de oameni
centenari, ce au ca aliment de bază curmalele. În orice caz, aceste fructe sunt
foarte folositoare și se recomandă a fi consumate în loc de dulce. Și pe lângă
toate, ele au și proprietăți curative.
Doctorii au
stabilit că scăzuta cantitate de zahăr în sânge provoacă un simț considerabil
de foame, însă după consumul doar a câtorva curmale, foamea va dispărea.
Astfel, organismul va fi îndestulat cu o cantitate mică de mâncare, ceea ce va
preveni abuzul de alimente și afectarea stării sufletești.
Acestea conțin
23 tipuri de aminoacizi, care nu se găsesc în majoritatea altor fructe.
La fel,
curmalele sunt bogate și în triptofan de aminoacizi, care este foarte important
pentru funcționarea optimă a creierului și menținerea unei stări psihice
normale, îndeosebi pentru persoanele in vârstă.Triptofanul transformă procesul
de îmbătrânire în unul mai lent. Acesta permite într-o oarecare măsură
întreruperea procesului de îmbătrânire a celulelor. Adițional, datorita
triptofanului, curmalele au acel efect ușor calmant și somnifer.
Pe lângă
triptofan, curmalele conțin și alt aminoacid – glutamic, care împiedică
arsurile din cauza nivelului ridicat de suc gastric. Seleniu – scade riscul
îmbolnăvirilor cancerigene, întărește sistemul imunitar și reduce riscul
îmbolnăvirilor cardio vasculare.
Datorită
combinației cantității enorme de zahăr (glucoză și fructoză(26-55%), care se
asimilează rapid de organism) cu vitamina B 5, fructele palmierului de curmale
au proprietatea nu doar de a ține satul, ci și de a recupera forța fizică,
energie și prospețimea creierului și a nervilor.
Ca și
majoritatea produselor alimentare de origine vegetală, curmalele nu conțin
colesterol. Valoarea energetică pentru 100 gr. a parții comestibile a fructelor
– 142-274 calorii, ușor uscate – 340 calorii. Curmalele conțin dela 40 până la
77,5 componente uscate. Acestea au puține calorii deci consumați-le fără griji
in loc de dulce și nu veți avea probleme cu cântarul.
Specialiștii
susțin ca 10 curmale în zi sunt deajuns pentru a asigura nevoiea zilnică de
magniu, cupru, sulf și jumate din fier, o pătrime din nevoia de calciu. Astfel
consumând doar curmale și apă poți trai câțiva ani.
Medicina
contemporană și-a îndreptat atenția către acest fruct drept obiect de studii
îndelungate, cercetări științifice datorită căreia au fost descoperite
beneficiile acestui produs.
Printre
care: Curmalele nu reprezintă o cale de transmitere a anumitor bacterii,
microbi și paraziți dăunători sănătății; Curmalele conțin substanțe care
nimicesc bacteriile dăunătoare din organismul omului; Curmalele – leacul și
mâncarea perfecta pentru cosmonauți și mult mai folositoare decât caviarul;
Curmalele conțin substanțe ce contribuie încordării puternice a mușchilor
uterului, ceea ce simplifică procesul de naștere la femei, făcându-l mai rapid
și mai puțin dureros; Curmalele conțin vitamina A care îmbunătățește vederea;
Datorită vitaminei B, curmalele sunt folositoare pentru funcționarea și
dezvolta-rea normală a sistemului muscular; Curmalele îmbunătățesc pofta de
mâncare.
Se recomandă
consumul curmalelor în următoarele cazuri: La stresuri mentale.Se consideră
ca curmalele uscate influențează pozitiv asupra creierului, mărind
productivitatea lui cu 20% si mai mult; La epuizare și oboseală fizica.Doar
peste jumătate de oră dela consumul curmalelor chiar și către o persoană supra
obosită se întoarce puterea și energia; La bolile cailor respiratorii; La
bolile cardiovasculare, datorită conținutului înalt de kaliu; La anemie; La
prevenirea îmbolnăvirilor stomacului și intestinelor; La mărirea cantității
spermei la bărbați;
La
impotența; La rău de mare; La răceală; La prevenirea pierderii sarcinii;
Pentru fortificarea pereților capilarelor; Pentru îmbunătățirea sistemului
digestiv; Pentru îmbunătățirea vederii; Pentru fortificarea circulației
sangvine, și scăderii tensiunii arteriale; Pentru scăderea efectului secundar
al antibioticelor; Pentru îmbogățirea laptelui matern cu vitamine; Pentru
stoparea sîngerării gingiilor; Pentru micșorarea probabilității formării
chiagurilor de singe; Pentru lecuirea amețelilor provocate de bolile urechii
interne; La sindromul premenstrual al femeilor; La reglarea conținutului de
zahăr în singe; La eliminarea din organism a ionilor de metale grele; La
micșorarea riscului de formare a cancerului al pancreasului.
https://eushtiu.com/incredibil-chiar-si-o-curmala-cauzeaza-un-proces-ireversibil-in-organism/
http://doctor.info.ro/curmalele.html
CURMALELE
Beneficiile
curmalelor sunt nenumarate avand in vedere ca aceste fructe sunt bogate in
fibre naturale. Aceste produse naturale contin, deasemenea calciu, sulf, fier,
potasiu, fosfor, mangan, cupru si magneziu. Se considera ca o curmala este
necesarul minim pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Fructele ajuta
in lupta impotriva constipatiei, tulburarilor intestinale, cresterii in
greutate, afectiunilor cardiovasculare si cancerului. Fiind un aliment laxativ,
curmalele s-au dovedit a fi benefice pentru cei care sufera de constipatie. Ele
se pot scufunda in apa peste noapte si consumate sub forma de sirop in
dimineata urmatoare pentru a asigura un efect laxativ. Continutul nicotinic
care este prezent in curmale este benefic pentru tratarea oricarui tip de
tulburari intestinale. Consumul regulat de curmale ajuta la mentinerea unui
control asupra ritmului de crestere a organismelor patologice si, prin urmare,
la mentinerea florei intestinale normale. Curmalele sunt o parte importanta
intr-o dieta sanatoasa. Ele contin zahar, grasimi, proteine, precum si multe
vitamine esentiale. In cazul in care sunt consumate cu pasta de castraveti, se
poate pierde cu usurinta in greutate. Un kilogram de curmale contine aproape
3.000 de calorii. Aceste calorii sunt suficiente pentru a indeplini cerintele
de zi cu zi ale unui organism uman. Ele pot fi utilizate si ca un inlocuitor al
zaharului sau chiar la prepararea bauturilor alcoolice fermentate. Curmalele
uscate se pot macina si folosi ca faina. Curmalele proaspete au mult mai putine
calorii decat cele uscate si contin cantitati mici de vitamina C, care lipsesc
din cele uscate. Curmalele proaspete furnizeaza o energie de 96 kcal/100g iar
cele uscate furnizeaza 248 kcal/100 g. Doar unul sau doua soiuri de curmale au
o concentratie modesta de fier, restul au un continut mult mai mare. Acest
lucru, impreuna cu energia usor de asimilat, le fac un aliment ideal pentru cei
care sufera de anemie si afectiuni care produc oboseala cronica. 25 g de
curmale pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale
organismului. Avand acest efect energizant, curmalele se recomanda anemicilor,
celor extenuati, convalescentilor, copiilor, sportivilor, precum si persoanelor
in varsta. Desi contin doar in cantitati mici vitamina B, ele ofera in schimb cantitati
suficiente de acid folic. Magneziul continut de curmale tonifica muschii si
intarzie imbatranirea, evitand acumularea deseurilor alimentare. Curmalele
exercita o actiune benefica si asupra prostatei si rinichilor. Unele
experimente au evidentiat intarirea musculaturii uterine ca urmare a consumului
de curmale. Acest lucru este benefic in special in ultimele luni de sarcina.
Cercetarile au constatat o legatura intre curmale si o reducere a hemoragiei
postpartum. Curmalele sunt un beneficiu real pentru femei atat in timpul
sarcinii cat si in perioada de alaptare. Se considera ca, curmalele contin
elemente care contribuie la atenuarea depresiei mamelor si imbogatirea laptelui
matern cu elemente necesare cresterii rezistentei copilului la diverse boli.
Curmalele ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii. Atunci cand sunt
lasate in apa toata noaptea si consumate zdrobite dimineata, acestea se
dovedesc a fi destul de benefice pentru inima. Ele ajuta la intarirea inimii,
daca sunt consumate de doua ori pe saptamana.
Curmalele
sunt considerate un stimulent sexual foarte eficient. O mana de curmale, atunci
cand sunt inmuiate in lapte de capra proaspat o noapte intreaga si apoi
macinate in lapte, cu un amestec de praf de nucsoara si miere, devine un tonic
foarte util pentru rezistenta sexuala. Curmalele sunt cunoscute ca un remediu
excelent pentru intoxicatia alcoolica. Unul dintre principalele avantaje ale
consumului de curmale este capacitatea acestor fructe de a mentine un sistem
nervos sanatos, datorita continutului bogat de potasiu. Cercetarile au
recomandat ca aportul ridicat de potasiu (aproximativ 400 mg) poate sa reduca
riscul de accident vascular cerebral cu 40%. S-a constatat ca, consumul zilnic
de curmale timp de patru saptamani poate imbunatati calitatea de lipide
(grasimi) in sange, fara cresterea nivelului de zahar. Deoarece curmalele
contin fluor, acestea pot ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare.
Totusi fructele uscate trebuie consumate cu moderatie. Clatirea gurii cu apa in
timpul si dupa mese ar trebui sa contribuie la prevenirea cariilor dentare.
Dupa ce ati mancat fructe cu un continut ridicat de zahar, care lasa reziduuri
pe dinti (cum ar fi curmalele uscate) trebuie sa va spalati intotdeauna pe
dinti. Curmala furnizeaza si o bautura utila in cazul afectiunilor pulmonare.
Pentru a beneficia de actiunea sa expectoranta, trebuie preparat un decoct din
50 g de curmale, care se fierb intr-un litru de apa, timp de zece minute. Se
strecoara si se bea in patru prize in timpul zilei. Cu un continut ridicat de
glucide, acest fruct nu este recomandat diabeticilor. Desi curmalele contin
valori nutritive extraordinare, alegerea lor trebuie facuta cu mare grija,
deoarece suprafata lor adeziva atrage diverse impuritati. Prin urmare, ar trebui
sa se consume doar acele curmale care sunt corect ambalate. Altfel inainte de
consum, curmalele trebuie spalate pentru a elimina impuritatile prezente in
ele.
Dr. Roxana Popescu
https://www.youtube.com/watch?v=Z1y4_rVBiv0
https://www.youtube.com/watch?v=8cuBxkTel5A
https://www.youtube.com/watch?v=W5-u43N-4Bs
https://www.youtube.com/watch?v=VUyEPf-IvdM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu