marți, 16 octombrie 2018

col. (rtr.) Constantin CHIPER - Pe urmele eroilor români + -INVITATIE-CARP Vaslui-






Pe urmele eroilor români


În iarna anului 1916/1919 Armata Română s-a reorganizat pe două armate: Armata 1-a Română, comandată de generalul de divizie Constantin Cristescu și de la 31 iulie 1917 de generalul de divizie Eremia Grigorescu. A avut în subordine Corpurile de Armată nr. 3, 5 şi 6. Armata  a 2-a Română comandată de generalul de divizie Alexandru Averescu a avut în subordine Corpurile 1, 2 şi 4 Armată.
Corpul al treilea de Armată Galaţi a fost compus din Diviziile 5 Infanterie Buzău, 13 Infanterie Ploieşti şi 14 Infanterie Iaşi. Acest Corp de Armată şi-a terminat reorganizarea la data de 1 iunie.
Corpul al cincilea de Armată compus din Diviziile 9 infanterie Constanţa, 10 Infanterie Tulcea, 15 Infanterie Constanţa s-au reorganizat în regiunea Vaslui, până la sfârşitul lunii iunie.
Corpul unu Armată compus din Diviziile 2 Infanterie Craiova, 4 Infanterie Bucureşti şi 11 Infanterie Slatina s-au reorganizat în împrejurimile Iaşilor, reorgannizate greu datorită greutăţilor materiale şi boliilor.
Reorganizarea Armatei a 2-a Române s-a refăcut pe frontul de luptă. Pe front s-au refăcut Corpul 2  Armată  cu Diviziile 1 Infanterie Infanterie Mehedinţi, 3 Infanterie Târgoviştede şi 12 Infanteribie şi Corpul 4 Armată  cu Diviziile 6 Infanterie Focşani, 7 Infanterie  Roman şi 8 Infantezie Botoşani. Aceste Divizie au luptat la Mărăşti.
La data de 29 şi 30 septembrie 2018, cu două  luni înainte de Centenarul Marii Uniri, Comitetul Asociaţiei Persoanelor Vârstnice din Vaslui a organizat o excursie omagială dedicată eroilor vasluieni, căzuţi în luptele din Războiul nostru cel mare 1916-1921.
Vasluienii au trimis în acest război următoalele unităţi militare: R. 25 Inf. Vaslui, dublura lui R. &5 Inf. Vaslui, R. 12 Infanterie Bârlad, dublura lui R.52 Inf. Bârlad, R.2 Roşiori Bârlad, R. 3 Roşiori Bârlad şi alte subunităţi militare.     
În ziua de 28 septembrie 2018, ora 07:00, autocarul asigurat de Primăria Municipiului Vaslui a plecat spre Alba Iulia, cetatea de scaun a Marii Uniri, înscriindu-se pe traseul : Soleşti, localitate care,
a dat României pe prima doamnă a României moderne, Elena Rosetti-Cuza, pe fraţii săi Dimitrie şi Theodor, mari oameni de cultură şi politicieni de seamă, pe Gheorghe Rosetti, fiul gospodarului Costache Rosetti, primul frate al Elenei Rosetti-Cuza, fost ambasador al României la Petrograd, căsătorit cu Olga Girez, fiica ambasadorului Franţei la Petrograd. De la Soleşti excursioniştii au trecut pe la Movila lui Burcel, obiectiv deosebit de important de supraveghere a deplasărilor popoarelor migratoare şi a grupărilor invadatoare tătăreşti şi turceşti în epoca medievală, îndeosebi a domnitorilor Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Vasile Lupu şi alţii. De aici ne-am îndreptat spre Iaşi, neavând timp să ne oprim la Conacul familiei Racoviţă de la Dăneşti şi la mănăstirea construită de Ştefan cel Mare la Dobrovăţ. Ajunşi în Dealul Repedea, ne emoţionăm privind oraşul Iaşi, aşezat pe şapte coline (parcă ar fi o copie a oraşului Roma). Oraşul Iaşi a suferit mult în anii 1859-1865, când şi-a pierdut statutul de capitală a Moldovei. Totuşi, românii şi îndeosebi moldovenii şi azi consideră oraşul Iaşi, capitală a Moldovei, cu rol însemnat în domeniul culturii şi chiar al dezvoltării economice. Din decembrie 1916 şi până în decembrie 1918 acest oraş, a îndeplinit şi rolul de Capitală a României, rămasă cu şase judeţe după ocuparea Olteniei, Munteniei, şi  Dobrogei de către armata germană, bulgară şi turcă.
Oraşul Iaşi a găzduit în anii grei ai războiului Casa regală, cazată în fosta reşedinţă domnească a lui Alecsandru Ioan Cuza (azi Muzeul Unirii), Parlamentul Unirii a fost găzduit de localul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, guvernul României a fost găzduit de Casa Pogor şi localul Primăriei Iaşi. Marii oameni de cultură, în frunte cu marele savant Nicolae Iorga, au încurajat Casa Regală, Parlamentul şi guvernul pentru a depăşi uriaşele greutăţi de ordin social, material, sanitar şi militar, în perioada de refacere a Armatei Române în iarna anilor 1916/1917. Cuvântarea marelui Nicolae Iorga, ţinută la data de 15 decembrie 1916 în localul Teatrului Naţional a însufleţit pe participanţi. Ajutaţi de misiunea militară Franceză, condusă de generalul Mathyas Henry Berthelot, Marele Cartier General Român, comandanţii de subunităţi, unităţi şi mari unităţi militare au reuşit să reorganizeze armata română, s-o doteze cu mijloace de luptă şi s-o instruiască pe baze moderne. Toate acestea şi măsurile adoptate de Regele Ferdinand I, sfătuit corect de către Regina Maria şi primul ministru Ion I. C. Brătianu cu privire la pregătirea măsurilor de împroprietărire a ţăranilor care constituiau baza oştirii, au condus la strălucitele victorii din Campania militară din vara anului 1917, în bătăliile desfăşurate în triunghiul morţii şi al eroismului de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.
Judeţul Iaşi a găzduit armata română în refacere (400.000),  un milion de ostaşi ruşi, în condiţii deosebit de grele. I-a hrănit bine, în comparaţie cu ostaşii români, nemaiprimind sumele de bani promise de către armata rusă.
Judeţul Iaşi a trimis în lupte Divizia a 14-a Infanterie la Mărăşeşti, Divizia a 2-a Cavalerie la Mărăşeşti, în Transilvania şi Ungaria, Regimentul 13 Infanterie la Mărăşti, Oituz şi Campania Militară din Ungaria (1919), Regimentul 53 Infanterie în Dobrogea şi Oituz, Regimentul 7 Roşiori şi 4 Vânători (Infanterie) în Transilvania şi Campania din Ungaria (1919).


Plecăm din Iaşi spre Paşcani, trecând prin sate, comune şi oraşe (Cucuteni, Cepleniţa (Ştefan cel Mare făcea uneori popas să dea un cep la Niţa) , Podul Iloaei, Târgu Frumos (târgul frumoasei, la care făcea câte un popas Ştefan cel Mare), Ruginoasa (palatul lui Mihail Sturza, vândut verişoarei sale Elena Cuza şi domnului Al. Ioan Cuza), amintindu-ne că toate aceste localităţi au contribuit la refacerea armatei române şi la primenirea subunităţilor şi unităţilor militare cu ostaşi luptători. La data de 20 august 1944 s-a spart frontul Iaşi-Chişinău în cel de al Doilea Război Mondial, în localitatea Târgu Frumos, cu imlicaţii deosebite pentru poporul român şi armata sa.  
De la Paşcani ne îndreptăm spre Fălticeni, amintindu-ne de eroismul cu care au luptat ostaşii de pe aceste meleaguri (Reg. 16 Dorobanţi Suceava-Fălticeni la Oituz şi împreună la alungarea ostaşilor ruşi şi ucrainieni la Şerpăteşti (marginea de vest a oraşului Fălticeni) şi apoi din Bucovina, peste Prut şi Nistru.
Ajungem la Suceava, vechea cetate de scaun a Muşatinilor. În iarna anului 1916/1917 localitatea Burdujeni a cartiruit Divizia a 2-a Cavalerie Iaşi şi unităţile componente pentru refacere, dotare cu mijloace de luptă şi instruire.
De la Suceava ne îndreptăm spre Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei, zonă în care a fost cartiruită Armata a 9-a Rusă până în septembrie 1917. De aici mergem spre Bistriţa Năsăud-Cluj-Turda-Alba Iulia. După remobilizarea Armatei Române la sfârşitul lunii octombrie 1918, favorizată de ofensiva aliaţilor conduşi de generalul francez Esprey, de la Salonic şi scoaterea din luptă a Bulgariei, Consiliul Naţional Român din Transilvania a solicitat ajutorul Regelui Ferdinand I şi guvernului României pentru a trimite trupe militare române, în scopul ajutării Gărzilor militare transilvănene pentru realizarea ordinei interioare şi stoparea acţiunilor duşmănoase ale gărzilor ungureşti.
Întrucât Aliaţii au încheiat Armistiţiu cu Puterile Centrale la data de 11 noiembrie 1918, Marele Cartier General al Aematei Române, a trimis  din zona Piatra Neamţ pe la Bicaz, Divizia a 7-a Infanterie Roman, comandată de generalul Traian Moşoiu care s-a deplasat spre zona ce o parcurgem noi. Consiliul Militar Interaliat cu sediul la Paris , la intervenţia M.C.G. al Armatei Române, a aprobat înaintarea până pe Mureş. Pe la Oituz a fost trecută în Transilvania spre Breţcu-Miercurea Ciuc-Braşov, Divizia 1-a Vânători (Infanterie) Craiova, adusă din Basarabia. În Zona Făgăraş-Sibiu-Deva au fost trimise Divizia a 6-a Infanterie Focşani şi Divizia a 2-a Vânători (Infanterie) Bucureşti.
              După înfăptuirea Marii Uniri, Consiliul Dirigent al Transilvaniei, ales la Alba Iulia a solicitat M.C.G. să intervină la Paris pentru a permite Armatei Române să pătrundă până în zona Cluj, în scopul potolirii excesului de zel al administraţiei ungare care, pesecuta pe români, îndeosebi pe cei ce au participat la Marea Adunare de la Alba Iulia. După intervenţia generalului Berthelot, s-a aprobat înaintarea trupelor române, la sfârşitul lunii decembrie 1918.
  În lunile ianuarie-februarie 1919 se intensifică spiritul revoluţionar al bolşevicilor  unguri la Budapesta. Bolşevicii au înfăptuit la data de 21 martie 1919 revoluţia bolşevică, statuând puterea sovietelor, comisarul pentru relaţii externe Bela Kun fiind numit preşedinte. El a luat legătura cu bolşevicii ruşi, intenţionând să realizeze o alianţă împotriva statelor din estul şi centrul Europei.
Dându-şi seama de pericolul unguresc, M.C.G. a întreprins măsuri pentru intensificarea pregătirii Armatei Române şi a apelat iarăşi la generalul Berthelot pentru a interveni la Paris să obţină aprobarea de înaintare pe Munţii Apuseni. M.C.G. a fost înştiinţat că Ungurii pregătesc un atac armat împotriva Armatei României şi atunci a înfiinţat la Sibiu Comandamentul Militar al Transilvaniei numindu-l comandant pe generalul Gheorghe Mărdărescu din Iaşi. Colaborând bine cu Consiliul Dirigent, timp de cinci zile (16-21 aprilie 1919) Armata Română şi Diviziile 16 şi 18 Infanterie, constituite din luptători ardeleni (participanţi în război în armata austriacă şi ungară), au desfăşurat lupte dârze împotriva armatei ungureşti pe văile Someşului şi Crişurilor Alb, Negru şi Repede, eliberând teritoriul de vest, obligându-i pe unguri să se retragă pe aliniamentul Csap-Niregyihaza-Debreţin-Bichiş-Csaba. Au fost eliberate oraşele Satu Mare, Carei, Beiuş, Oradea.
La înapoiere pe la Tg. Mureș-Oarba Cimitirul care adăposteşte pe cei 11.000 de ostaşi căzuţi în luptele împotriva ungurilor şi nemţilor în septembrie 1944 , apoi spre Bicaz-Piatra Neamţ-Roman-Vaslui.



1 Arhivele Militare Române, Fond Regimentul 2 Roşiori, Registrul Istoric nr. 958.
2. Arhivele Militare Române, Fond Regimentul 3 Roşiori, Jurnal de Operaţii, nr. 1010.
3. Gheorghe Marin, Istoria Cavaleriei Române, Editura Academiei de Înalte Studii Militare, Bucureşti, 1988.
4. col. (rtr.) Constantin Chiper, Cronica Militară  a Judeţului Vaslui, Editura Pim, Iaşi, 2012.



col. (rtr.) Constantin CHIPER









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu