duminică, 7 octombrie 2018

MINILECTURA cu Gand de Seara - MINUNAREA SUFLETULUI




MINUNAREA SUFLETULUI - Sfantul Ioan din Kronstadt


            Închipuie-ti, pe cât de viu poti, atotputernicia si maretia cuvântului lui Dumnezeu. El zice, si Cuvântul Sau devine imediat fiinte multe si diferite. El zice: „Sa fie lumina” – si iata lumina. El zice: „Sa fie o tarie”, si El creeaza taria. El zice: „Apele de sub tarie sa se adune la un loc… Sa fie luminatori pe taria cerului… În ape sa misune vietuitoare – si a fost asa” (Facere 1, 3-20) dupa Cuvântul Sau, dupa cum vocea unui comandant, vibrând în aer, ajunge la urechile soldatilor si face ca trupele sa se miste dupa vointa lui, le asaza aici sau dincolo, le face sa împlineasca o anumita miscare, sa realizeze intentiile si planurile sale.

            Închipuie-ti masa materiei create. Închipuie-ti muntii enormi iesind din pamânt la Cuvântul lui Dumnezeu; închipuie-ti zgomotul marilor ape atunci când s-au adunat în oceane, în mari, în râuri si în izvoare.

             Închipuie-ti cum s-a risipit aerul; cum la un singur Cuvânt al lui Dumnezeu-Creatorul, nemarginita varietate a plantelor a aparut dintr-o data. Închipuie-ti cum au aparut planetele, cum si-au început ele drumul fara sfârsit; cum pestii, pasarile, reptilele au aparut dintr-o data, si, în sfârsit omul. Si toate acestea (înafara omului) au fost create din aceeasi materie informa, sau mai bine zis din cele patru elemente, fara suflet, fara forma, fara viata. O, nu-i asa ca sufletul se minuneaza de aceasta? „Cât de minunate sunt lucrurile Tale, Doamne, toate cu întelepciune le-ai facut!” (Psalm 103, 25). Astfel, si acum înca Stapânul scoate din materie tot ceea ce Îi place. El zice, si se face. El preface pâinea si vinul în Trupul si Sângele Sau euharistic.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea intru Hristos, traducere de diac. Dumitru Dura, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 1995, p. 165-166.



TATĂL NECREDINCIOS



         Odată a avut loc următorul dialog dintre un tată și fiul său:

 – Tată, a spus într-o Duminică fiul tatălui său, am voie să merg la Biserică?

 – Nu, i-a răspuns necredinciosul tată. Biserica nu este pentru tine. Este pentru moșnegi și babe.

 – Dar, tăticule, la școală am învățat că porunca a patra a lui Dumnezeu, spune să mergem în fiecare Duminică la biserică, ca să-L adorăm pe Dumnezeu: „Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste”.

 – Aceasta este o prostie, a răspuns tatăl.

 – Atunci, tăticule, dacă este o prostie să păzim porunca a patra, tot o prostie este să păzim și porunca a cincea, care spune să-i cinstești pe părinții tăi: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca bine să-ți fie bine și mulți ani să trăiești pe pământ”.

Cuvintele acestea au căzut ca un fulger în urechile tatălui, care în cele din urmă a acceptat dorința copilului său. Căci Dumnezeu ne învață și prin pruncii cei mici… Să luăm aminte, așadar, ce-i învățăm pe copii!



ANTONAKI


   Drumul era plin de joculețe. Copilul pe care-l ținea tatăl de mână se smiorcăia întruna, cu toate că îi cumpărase cu puțin mai înainte un joc. Se vede că voia și altceva. Plângea și se smiorcăia și îl trăgea pe tatăl său spre locul unde voia el. Acela însă, păstrându-și sângele rece, șoptea încet și cu blândețe:

 – Liniștește-te, Antonaki! Nu te mânia, Antonaki! Stăpânește-te, Antonaki!

Doamna care venea în urma lor, aproape că s-a indignat văzând purtarea copilului răsfățat. Se minuna de stăpânirea de sine a tatălui său, de aceea a vrut să-l felicite pentru aceasta:

 – Domnul meu, vreau să vă felicit pentru blândețea dumneavoastră. Eu, dacă ar fi fost al meu copilul, nu aș fi putut să mă stăpânesc. I-aș fi tras la funduleț vreo două-trei, ca să mă țină minte.

Apoi s-a întors spre copil și i-a spus:

 – Copiii cuminți nu fac așa ca tine, Antonaki. Nici nu plâng pe stradă, nici nu-l supără pe tatăl lor.

Atunci copilul s-a oprit pentru puțin din scâncit și privind cu mirare pe femeie, i-a spus:

 – Nu mă cheamă Antonaki, ci Iannis. Pe tatăl meu îl cheamă Antonaki…




Sursa: ALEXANDRU STANCIULESCU BARDA








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu