vineri, 21 iunie 2019

Care este adevărul despre Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului?




Care este adevărul despre Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului?

Istoria cimitirului de la Valea Uzului a început în anii Primului Război Mondial. Acesta a fost înființat de autoritățile austro-ungare, pentru că 350 de militari maghiari au fost răniți în luptele purtate în zona respectivă. După terminarea războiului și a întregii Românii, cimitirul a fost preluat și îngrijit de autoritățile române.
Mai târziu, în perioada 1926-1927, Societatea Cultului Eroilor, ale cărei tradiții sunt continuate astăzi de către Asociația Națională Cultul Eroilor "Regina Maria", a amenajat la Valea Uzului un cimitir internațional, în care, împreună cu parcelele existente, au fost reînhumate  cu onorurile cuvenite, militari de diferite naționalități căzuți în luptele din acee zonă.
În total, cimitirul număra la acea dată 149 de eroi români și 1155 străini (794 de unguri, 108 germani, 4 ruși, 3 sârbi, 2 austrieci, 2 italieni și 242 neidentificați ). S-a construit și o capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Poarta de acces păstrează însemnele Societății Cultul Eroilor.
Decenii întregi, cimitirul nu a suferit deteriorări provocate intenționat și nici profanări. Aceasta până în anul 1994! Sub pretextul reamenajării și reabilitării cimitirului, trimișii primăriei din Sânmartin au scos cruci de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruși, germani, italieni, sârbi, austrieci.
Unele cruci au fost scoase ca putregăite și îngrămădite la rădăcina unui brad, iar altele au fost făcute arse în rugul aprins într-un șanț din afara cimitirului.
Mai mult!
A fost doborât la pământ și distrus obeliscul Glorie eroilor români, ridicat de Ministerul Apărării Naționale în anul 1985.
 Locul nu a rămas însă, gol. Pe acel loc a fost instalat un alt monument, cu inscripția: “Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară”.
Zău? Dacă ei aveau în Transilvania o “patrie milenară”- ce fals! -, atunci patria românilor cum este?
 De atunci, intrarea în cimitir se face pe o poartă tipic secuiască. Finanțarea lucrărilor a fost asigurată cu fonduri ale comunității locale și de la Ministerul Apărării Ungar!
Cunosc autoritățile suverane cele petrecute la Valea Uzului?
Și-au dat ele acordul tacit?
Cunosc că, practic, cimitirul nu mai este internațional, ci doar al eroilor maghiari?
Cutremurător și condamnabil, răspunsul este Da, la toate întrebările.
Totul s-a făcut în disprețul eroilor, al legilor României și al legilor internaționale privind protejarea operațională a comemorărilor de război.  Asociația Națională Cultul Eroilor "Regina Maria" a semnalat, la momentul respectiv, atât Guvernului, cât și Parlamentului României, acest caz de devastare și maghiarizare a unui cimitir internațional.
Protestele noastre nu au avut absolut nici o ecou, ani și ani.
Abia în 2018, într-o acțiune finanțată de Ministerul Apărării Naționale din România și de bugetul local al orașului Dărmănești, județul Bacău, s-au demarat lucrările de reamenajare a unei parcele rezervate eroilor români, ridicându-se 52 de cruci și un monument de granit.
Respectul nostru și respectul tuturor cetățenilor acestei țări!
Nu al tuturor! Unii nu au arătat respect, ci ostilitate.
 A cui ostilitate?
A membrilor grupului de acțiune Valea Uzului, siniștri profanatori cu saci de gunoi. Ostilitate și profanare sub pretextul că mormintele eroilor români au fost plasate ilegal în cimitirul onorific Valea Uzului.
Nerușinare! Ipocrizie!
Tocmai cei care au distrus un cimitir internațional și au aruncat crucile de pe mormintele eroilor români invocă respectarea legii!
Dacă autoritățile din Dărmănești au încălcat legea, de ce acest "grup de acțiune Valea Uzului" nu a apelat la lege? De ce a preferat fărădelegea?
Prin actul lor barbar și-au arătat primitivismul, ostilitatea și ura împotriva românilor. Jignitor și revoltător nu numai pentru memoria ostașilor români căzuți în război, ci și pentru noi, nepoții soldaților români, și pentru străbunii lor, locuitori pe aceste meleaguri de milenii.


Sursa: Franculescu Mircea











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu