joi, 27 iunie 2019

Părinții permisivi dau naștere unei generații de monștri - Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați
Părinții permisivi dau naștere unei generații de monștri
Dr. David Eberhard, Suedia
23 Iunie 2019


A-i spune „Nu! ” unui copil nu este același lucru cu a-l bate


Un cunoscut psihiatru suedez, specializat în problemele psihice ale copiilor, atrage atenția că părinții permisivi dat naștere unei generații de monștri, punând în discuție stilul tot mai liber al adulților de a-și crește copiii. Psihiatrul David Eberhard, tatăl a 6 copii, spune că stilul permisiv de a fi părinte creează o generație de tineri adulți fără empatie socială, fără norme și limite, care, după o copilărie de răsfăț, sfârșesc prin a fi dezamăgiți în viață: „A-i spune « Nu! » unui copil nu este același lucru cu a-l bate. Copilul trebuie să știe ce înseamnă limitele, trebuie să știe ce înseamnă refuzul și opoziția. Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați, iar părinții preferă să nu intervină în proces.

Atunci când cineva încearcă să le îndeplinească funcția de părinte sau îi critică copiii pentru o conduită inadecvată sau necorespunzătoare mediului sau ocaziei, aceștia devin extrem de frustrați. Anterior, societatea noastră a fost o societate a adulților.

Au existat aceleași valori în ceea ce privește problemele de educație. În cazul în care copilul a avut un comportament necuviincios, oricine putea să se apropie și să-i facă observație cu spusele „Nu e frumos cum te porți, termină”. O astfel de coerență nu mai există astăzi. Noi, adulții, nu suntem acum responsabili unul pentru celălalt, dar numai pentru copiii nostri.

În noua sa carte „Copiii la putere”, psihiatrul suedez scrie despre educația liberală ca o metodă care renunță la constrângeri și pedepse și susține că vinovați sunt părinții care nu se comportă ca adulți responsabili. Aceștia consideră că trebuie să devină cei mai buni prieteni ai copiilor: coboară la nivelul lor și nu îndrăznesc să le contrazică și să stabilească anumite limite. Părinții nu mai decid nimic și doresc să fie la fel de cool și rebeli ca și odrasla lor. Acum societatea noastră e compusă în întregime din adolescenți.


Avertisment

Psihiatrul susține că acest stil de a-ți lăsa copilul să fie șeful a eșuat; ca dovezi, el arată către prăbușirea disciplinei în școli și a calității procesului educațional, dar și spre creșterea îngrijorătoare a tentativelor de sinucidere în rândul adolescenților. Eberhard avertizează însă că problemele sociale sunt în creștere în școlile din Suedia, unde elevii refuză în mod obișnuit să urmeze instrucțiunile profesorilor, iar problemele continuă în ceea ce el numește o viață adultă neîmplinită. Potrivit acestuia, „așteptările lor (ale copiilor) sunt prea mari și viață e prea dură pentru ei. O vedem în tulburările de anxietate și de automutilare, care au crescut în mod dramatic”[1].

-----------------------------------

[1] https://psihologiadeazi.ro/psihiatru-suedez-parintii-permisivi-dau-nastere-unei-generatii-de-monstri-spune-nu-unui-copil-nu-este-acelasi-lucru-cu-l-bate/?fbclid=IwAR0V8baZjC2YwxHUB3euK7wLffJXtFFQxjdj8crDoTVMeI_qOsikciH77Qc#

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu