Apă caldă cu cacao
– mai eficientă decât orice
medicament
Cacaua este
cea mai bogată sursă de antioxidanți polifenoli, cu efecte cardio-protectoare
senzaționale. Acum câteva mii de ani, când cacaua a fost “domesticită” pentru
prima dată, oamenii o consumau în băuturi simple, neîndulcite, preparate cu
apă. Ciocolata neagră este la momentul actual cel mai sănătos “dulce” pe care
nutriționiștii ni-l recomandă, referindu-se la acele sortimente cu un conținut
de cacao de peste 70%. Cu toate acestea, astfel de produse au un adaos de zahăr
și calorii care ne împiedică să ne bucurăm pe deplin de beneficiile pe care
cacaua le are asupra sănătății noastre. Cacao caldă – rețetă Se pare că
locuitorii din Guatemala au descoperit o metodă simplă și eficientă de a savura
la maxim proprietățile terapeutice ale pudrei de cacao. Aceștia beau “cacao
caldă”, preparată cu apă fierbinte. Fără lapte, fără zahăr. Ingrediente
necesare: • 2 linguri de cacao • 1 cană de apă fierbinte Ingrediente opționale:
• ½ linguriță de scorțișoară • 2 lingurițe de zahăr brun sau miere • 1 lingură
de lichior Mod de preparare: Puneți pulberea de cacao (zahărul, mierea și
scorțișoara, dacă folosiți) într-o cană. Turnați puțină apă rece, și amestecați
cu o linguriță, pentru când ingredientele să se omogenizeze și să se transforme
într-o pastă. Turnați peste ele apa fierbinte, și amestecați. Beți această
cacao caldă dimineața, în loc de cafea. Dacă nu puteți renunța la cafea, beți
cacaua caldă mai târziu, până în ora 14. Puteți înlocui cacaua cu carob (pudră
de roșcove). Este la fel de bogată în antioxidanți. Se găsește la magazinele
naturiste. Beneficii Cacaua este una din numeroasele miracole ale naturii. Este
considerată titanul tuturor super-alimentelor nou cercetate de oamenii de
știință. Unii spun că după apă, cacaua este cea mai sănătoasă substanță pe care
o putem ingera. Cacaua conține peste 700 de compuși cunoscuți, în special
antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși pe care plantele le fabrică pentru a
preveni distrugerea prematură a propriilor celule, cauzată de expunerea la
căldură, lumină, aer, umiditate și timp. În corpul nostru, mulți din acești
compuși previn deteriorarea celulelor, îmbătrânirea prematură și bolile. Pudră
de Cacao Pulberea de cacao este foarte bogată în polifenoli, un grup de
antioxidanți protectori, regăsiți de asemenea în vinul roșu și în ceaiul verde:
antociani, izoflavone, flavonoide, flavonoli și flavone. Aceștia au o influență
benefică îndeosebi asupra sistemului cardiovascular. – reduc riscul de infarct
și atac vascular cerebral – scad tensiunea arterială și combat hipertensiunea
arterială – scad colesterolul – relaxează vasele de sânge – subțiază sângele –
împiedică formarea de cheaguri Un interes aparte al cercetătorilor s-a axat
asupra flavonolilor din cacao: flavan-3-oli, catechine, epicatechine și
proantocianidine. Acești compuși naturali nu doar protejează celulele corpului
de distrugerea prematură, ci reduc și riscul de boli mortale. Polifenolii din
cacao își exercită efectul cardio-protector în două feluri: reduc oxidarea
colesterolului “rău” (principalul factor al bolilor coronariene – infarctul și
atacul vascular cerebral), și previn ateroscleroza. Cacaua are de asemenea un
efect anti-coagulant asemănător aspirinei. Chiar și o cantitate mică de cacao
poate reduce colesterolul din sânge și tensiunea arterială. Consumul regulat de
cacao s-a dovedit util în îmbunătățirea funcției generale a venelor și
arterelor. Cacaua caldă este de asemenea un tonic foarte bun pentru psihic:
alungă depresia și îmbunătățește considerabil dispoziția. Alte alimente bogate
în antioxidanți care protejează sistemul cardiovascular sunt: ceapa, merele,
ceaiul verde și vinul roșu.
Sursa: Prof. Valentina Lupu
http://www.secretulcunoasterii.ro/apa-calda-cu-cacao-mai-eficienta-decat-orice-medicament/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu