luni, 7 august 2017

Viorel ROMAN - SUPERIORITATEA OCCIDENTALILOR - I -






Viorel ROMAN

SUPERIORITATEA OCCIDENTALILOR ŞI INFERIORITATEA ORTODOCŞILOR MOLDO-VALAHI E INTOLERABILĂ (I)

1.       
Ion Marin Almăjan: Citind interviul pe care l-ai dat lui Vasile Bogdan şi care a apărut acum într-o carte - https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/ -, m-am minunat cât de bun român erai şi ce gânduri frumoase aveai, inclusiv pentru marele taragotist Luţă Ioviţă. Vorebeai despre români şi calităţile lor, nu despre moldo-valahi, ca acum iar despre Biserica Ortodoxă te pronunţai cu respectul firesc, subliniind că apropierea de Roma nu se poate face fără această piatră fundamentală a poporului român. Ce te-a schimbat?

Viorel Roman: 1989 Lagărul ortodoxo-comunist n-a ajuns din urmă şi depăşit civilizaţia crestin-occidentala, dar a încheiat paşnic Războiul Rece, ceea ce a declanşat în est şi vest un val de admiraţie şi entuziasm fără precedent. Şi mai ales după întâlnirea Fericitului Ioan Paul ÎI cu Mihail Gorbaciov o posibilă refacere a unităţii creştine de la Vancouver la Vladivostoc, deschidea noi perspective creştinilor şi întregii umanităţi. N-a fost să fie aşa şi elanul s-a metamorfizat preptat în lehamite, resemnare şi un nou Război Rece, acuma hibrid. De vină sunt Conducătorii statului şi bisericii, care nu sunt în stare să depăşească Marea Schisma şi Moscova este din nou supusă sancţiunilor, Moldova, România, Bulgaria sunt cele mai sărace din Europa, Grecia e falită. Acest blocaj - de jure în occident, de facto în orient – e tipic partidei ortodoxe moldo-valahe PMR, PCR, FSN, PSD, PNL, care după 500 de ani de cea mai stupidă administraţie din lume, cea turco-fanariota, n-au cum, nu pot intalege civilizaţia occidentală, în comparaţie cu ardelenii, maramureşenii, bihorenii, bănăţenii din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană /UE /NATO. Pentru a ieşi din groapă istorică în care supravieţuiesc, sunt ţinuţi în anonimat urmaşii legiunilor romane pierdute la Dunărea de Jos trebuie să o spunem fără menajamente politc corect: superioritatea occidentalilor şi inferioritatea ortodocşilor moldo-valahi, lipsa de unitate creştină este intolerabila, chiar dacă ortodocşii moldo-valahi sunt în acelaşi timp şi în UE/NATO şi în lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolitane. Bremen la 2 iunie 2017

2.
Superioritatea occidentalilor şi inferioritatea ortodocşilor moldo-valahi este o situaţie intolerabilă, de aceea încerc mai jos să schiţez câteva repere majore, care să ajute atât la intalegerea acestui curent de gândire religios şi politico-social – o fantomă care bântuie cam de mult prin Europa -, cât mai ales calea restabilirii normalităţii, a egalităţii.

1054 după Marea Schisma se trece imediat la refacere unităţii creştine, mai ales că ortodocşii ajung sub islam şi cer ajutor. 1095 papa Urban începe cruciadele până când se reface unitatea creştină cu spada şi se declară la Conciliul Lateran IV 1214 superioritatea catolicilor. O mare gresala, de aceea la Conciliul de la Florenţa 1439 împăratul bizantin şi papa pun pe picior de egalitate cele două Biserici surori şi refac astfel o autentică unitate creştină. De atunci avem două curente religioase şi politice, una continua linia de la 1214, asta o fac la noi maghiarii prin excelenţă, alţi cred în egalitatea creştină de după 1439.

Emanciparea naţionale şi socială a ardelenilor începe cu Unirea cu Roma 1698. Ea s-a făcut pe baza Conciliului de la Florenţa, dar când au văzut ce înseamnă asta grecii, ruşii, sârbii, dar mai ales ungurii s-au opus, au făcut pe unii ardeleni să accepte linia lor şi să se simtă şi ei superiori fraţilor lor, moldo-valahilor ajunşi robi ai sultanului turc şi patriarhului grec. Avem aşadar o primă unire cu Roma 1698 pe baza Conciliului de la Florenţa, pentru care pledez şi eu, şi o a doua unire 1701, prin maghiarii, care se pretind superiori pe baza Conciliului Lateran. Pentru aceştia intrarea în Europa e posibilă şi azi numai prin UDMR.

Moldo-valahii au o altă istorie, sunt o enigmă şi un miracol (G. Brateanu) şi au luptat eroic două secole, după căderea Constantinopolului, inpotriva turcilor. După trădarea lui Cantemir ei ajung însă jos de tot, sub greco-fanarioti şi din nou e un miracol cum au supravieţuit sub cea mai stupidă administraţie posibilă. Apoi ei reuşesc din nou miraculos sub Cuza şi Carol II, cu ajutor franco-german, să obţină independenţa şi 1918 Marea Unire. Fapta statală e lor, idee naţională e a Şcolii Ardelene, de aceea încercarea ortodocşilor moldo-valahii de a avea şi fapta şi ideea naţională, de a-i obliga pe ardeleni să fie ca ei e insuportabilă. Asta însă nu diminuiaza meritele lor, iar orientarea spre Roma, spre EU/NATO a celor patru preşedinţi ortodocşi moldo-valahi depăşeşte blocajul maghiarilor, ruşilor, sârbilor, grecilor şi sunt convins că vom asista la o refecarea a unităţii creştine pe bază de egalitate, cu ajutorul papei Francisc, care vrea o unitatea a creştinilor fără condiţii.

Superioritatea catolicilor, maghiarilor e la fel de insuportabilă, intolerabila, ca lichidarea, periferizarea de către ortodocşii moldo-valahi a Bisericii Unite cu Roma, a Şcolii Ardelene şi mai ales încercarea de a inpune stilul lor de viaţa tuturor romanilor. Asta e nodul gordian, care poate fi tăiat printr-un dialog în vederea unirii cu Roma, fără intermediari maghiari.

3.
Am primit în câteva zile cinzeci de mesaje, ceea ce dovedeşte un interes surprinzător pentru teze indezirabile în ed. Politica / Humanitas, în presa Sörös. Ieri v-am scris despre laitmotivul discuţiei noastre - Superioritatea occidentală. Azi permiteţi-mi să răspund la unele criticii. Punctul meu de vedere este al Imperiului Sfântului Petru, al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, el n-are de a face cu stânga sau dreapta neomarxista, tot aşa cum cel a tizului meu, a lui d-ului Victor Viorel Ponta este al Imperiului Sfântului Andrei, al celei de a treia Romă, Moscova. Aşa s-a văzut, din perspectiva UE, la puciul lui parlamentar. Din perspectiva orientală, era un pas necesat, legitim spre viziunea, normalitatea boierului, stăpânului drept credincios, pe care o vedem, admiram cu toţii la protectorul tuturor ortodocşilor Vladimir Putin. Desigur Ponta nu e adeptul panslavismul, ci mai degrabă a devălmăşiei valahe, a protocronismului autohton şi panortodoxiei.

Modelul baronului ortodox moldo-valah e boierul rus, stâlp al Bisericii, stăpânul procuraturii, judecătoriei, poliţiei/serviciilor, presei. Asta se vede în filmul LEVIATHAN a unui regizor rus. Orientarea baronilor Miky Spaga, Hrebenciuc, Mitrea, Mazăre, Ghiţă, Ponta, Şova (cel scăpat cu mir de la Ierusalim), Cocoş, Udrea, Blaga, adunaţi în Adunarea Naţională, în Divanul boeresc nu-i stanga/dreapta. Avem de face mai de grabă cu grupuri cu interese personale, care ajunse la vârf, nu se deosebesc de tâlhari obişnuiţi (vezi DNA/TV). EU/NATO a integrat ţări ortodoxe şi impun structuri statale pentru a fi în stare să reziste unor invazii din est şi a inpiedica degradarea materială care să ducă spre un exod sper vest. Forme fără fond?

Partidă Naţional, Biserica Unită, Scoala Ardeleana au fost lichidate de Partida Moldo-valaha, în misiune greco-pravoslavnica şi în folosul ungurilor, UDMR-ului cu care e mereu în alianţă. Faptul că ortodoxia s-a folosit de dictatura de dezvoltare comunistă atât ca stategie de dezvoltare, cât şi de distanţare de occident, Cortina de Fier, e o performanţă. Marxismul occidental se deosebeşte fundamental de ortodoxo-comunismul moldo-valah.

Dragă Viorel, Unirea Transilvaniei cu România Mare la 1918, la care şi rudeniile mele, strămoşii mei, au pus umărul, ne-a adunat pe toţi romanii într-un stat naţional. Lucru bun din punctul de vedere al mândriei naţionale, dar pentru Ardeal această unire a fost devastatoare din punct de vedere moral. Corupţia, Nepotismul, Furtul Obştesc, Minciuna, Mită, etc., etc., au fost introduse de demnitarii veniţi de la Bucureşti şi încet, încet, obiceiurile, seriozitatea şi cinstea noastră "germanica" a fost înlocuită cu ceeace există şi azi în România. Dacă acest lucru are ceva de a face şi cu biserica şi crezul, nu pot să mă exprim, dar sunt convins că are de a face cu Educaţia şi Ordinea socială a unui popor sau a unei regiuni aşa de mare ca Transilvania. State mai mici ca suprafaţă (Elveţia, Austria, Luxemburg, Andora, etc.) se descurca mult mai bine ca multe naţii mari unde şi riscul degenerării valorilor este mare. Nu sunt convins că mentalitatea romanilor, vorbesc aici de mentalitatea politicienilor, se va schimba cu trecerea României la o altă religie oficială (catolică sau protestantă), deoarece Omul în sine, romanul este bun şi fraier şi de el profită toţi cei care se luptă să-l reprezinte. România are nevoie de dascăli în Etica/Moralitate şi după vreo sută de ani de studiu serios şi Control al celor învăţate, s-ar putea ca Mentalitate Coruptă, Furtul şi Neruşinarea Publică să scadă, ca de dispărut nu cred că vor dispare vreodată. Succés! Dimitrie

4.
Superioritatea catolicismului şi inferioritatea ortodoxiei este intolerabila, de aceea, mult stimate domnule IP, recitind cele 24 de puncte critice pe care aţi avut bună voinţă de a le formula mă poticnesc mereu la “„Hai să ne unim sub mine!” şi orgolioasa creştinătate răsăriteană; nu vrea! Ca să vezi!” Aşa a fost în vremea cruciadelor, care s-au încheiat în 1214, aşa a fost în vremea unirii a doua a ardelenilor ortodocşi cu Roma, cu intermediarii maghiari, 1701. Dv, memoria colectivă a neamului nu se înşeală, dar nu vede oportunitatea zilelor noastre, când papa Francisc vine în România, cu prilejul a 100 de ani de la Marea Unire, şi spune clar, fără condiţii şi în egalitate deplină? Să refuzăm orice ofertă de emancipare în numele traumelor reale din perioada eviului mediu, feudală? Să rămânem în lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolitan, pentru că ne-am obişnuit? Desigur chestiunea ţigăneasca este minoră în comparaţie cu dialogul în vederea unirii cu Roma, dar ţiganii romanes romi Iliescu, Năstase, Georgescu, Voicu, Mitrea, Vanghelie, Udrea, cămătarii şi interlopii, sutele de mii, care au fost trimise în vest de ei, au creat o imagine distorsionată, dezavantajoasa stăpânirii ortodoxie moldo-valahe de la Bucureşti. Tiganizatea poate nu-i politic corect, dar formularea Roma-izarea, Romi-zarea, Romanes-izarea romanilor e aproape groteasca. Din fericire perioada asta tulbure de tranziţie informală romanes, ţigăneasca în misiune moscovită, plină de ilegalităţi (vezi cartea Factorul intern, de gen. Aurel Rogojan) s-a cam încheiat, cu excepţia Timisoarei unde aroganţa lor (din nou, nu merge romiasca) este mai virulenta ca niciodată. Să nu ne pierdem însă în amănunte, Catalogul Dv de constatări şi întrebări este preţios, pentru că este sincer, direct, o bază solidă de discuţii, de aceea permiteţi-mi să revin. Al Dv, vr Bremen la 26 octombrie 2016

Paler: În timp ce ne pregătim, foarte vocal, să ne alăturăm oficial civilizaţiei occidentale, integrându-ne în Uniunea Europeană, politica româneasca rămâne, văd, fidelă obiceiurilor şi mentalităţilor din celebra caracterizare ce zice (şi nu zice rău!) ca „la porţile Orientului totul e luat a la légere“. Ceea ce înseamnă nu numai „cu uşurinţă“, ci şi „fără prea multă seriozitate“. Bănuiesc că oficialii de la Bruxelles nu înţeleg foarte bine capacitatea noastră, reală, de a fi superficiali, de a nu ne emoţiona excesiv în faţa realităţii şi, la nevoie, de a rezolva printr-un „banc“ orice nenorocire.

5.
Ion Olteanu: Am citit ultimul dialog şi preciez onestitatea cu care  faci cunoscute şi opiniile preopinenţilor. Aceasta dovedeşte tăria de cremene a părerii de sine, ceea ce este foarte important pentru cei care îşi asumă misiunea unor formatori de opinie. Eu îţi cunosc modul de a gândi şi în mare parte acesta reda şi gândirea mea.

În tenacitatea d-tale rămâi însă confuz atunci când răspândeşti conceptul de "unire cu Roma". Întrucât atât catocii cât şi ortodocşii sunt creştine, ar rezulta că prin UNIRE nu se are în vedere credinţa, care este aceasi ci religia respectiv bisericile. Or, unirea bisericilor este imposibilă sau cel puţin nerealizabila într-un orizont demn de luat în seamă, întrucât în spatele fiecărei biserici se aliniază cohorte de zeci de mii de slujitori bisericeşti organizaţi şi educaţi ca o armată extrem de performanţă.

Deaceea, eu mi-am exprimat opinia să descifrezi conceptul de unire prin oportunitatea începerea unei conlucrări autentice intre biserici şi slujbaşii ei, care să accelereze dialogul şi apropierea intre mirenii catolici şi ortodocşi. Să lăsăm în plan secund ierarhiile, care, în timp vor trebui să să adapteze la voinţa credincioşilor.

Mie mi s-a părut că m-ai înţeles şi că îmi dai dreptate. Totuşi, constat că insişti pe expresia "Unirea cu Roma", lăsând să se înţeleagă unirea bisericilor, care, dat fiind proporţiile, nu ar putea fi decât absorbţia de către Vatican a bisericilor naţionale ortodocse. Văd că şi un bun amic al d-tale (Dimitrie) înţelege că d-ta ai în vedere "trecerea României la altă religie official".

S-au împlinit peste 3 secole de când a fost creată Unirea cu Roma, prin Biserică Unită. Ea a fost mai mult o mişcare politică prin care românii din Transilvania şi-au îmbunătăţit statutul civil faţă de ungurii dominatori. Dar din  punct de vedere religios, înfiinţarea acestei biserici nu a adus progrese esenţiale în unirea religioasă a ortodocşilor cu catolicii, ci, dimpotrivă a dus la înverşunarea bisericii ortodocse şi la un climat de  ură şi violenta intre mirenii creştini din România.

Revin şi închei: Importantă este conlucraea dintre biserici şi apropierea dintre mirenii acestora. Relaţiile dintre ierarhii vor fi rezolvate în timp. Tot mai mulţi credincioşi din ambele biserici, se îndepărtează de ierarhia bisericească. Bucureşti la 3 iunie 2017
Viorel Roman: „Unirea cu Roma“ a ortodocşilor nu e cea mai bună formulare? E mai bună „Unirea cu Constantinopolul, cu Moscova etc.“ a occidentalilor? Detalii, pentru că nu poate fi vorba în nici un caz, de care pe care, şi nici de absorbţia, lichidarea unei bisericii în favoarea alteia, cum a fost cea a Bisericii Unite cu Roma în 1948. Şi să nu pierdem din vedere că occidentalii au tot atâta nevoie de creştinii orientali, ortodocşi, ca şi invers. De aceea superioritatea materială a occidentalilor şi inferioritatea ortodocşilor moldo-valahi e intolerabila şi nu de rare ori se uita ortodocşii de sus la occidentalii sărăciţi spiritual de materialism şi consumerism. „Refacerea unităţii fără condiţii“ a papei Francisc e soluţia.

Să ne reamintim: Iisus Hristos a pus bazele Bisericii la Ierusalim, dar creştinismul ajunge în Europa treptată, prin nordul Africii şi se impregnează de dimensiunea imperială a Romei şi paralel în Balcani prin Asia Mică unde e interiorizata filozofia, umanismul Greciei. În afară de asta, Aristotel în occident şi Platon în orient, pragmatismul şi idealismul creştinilor în loc să concorde sunt deseori un element de discordie. Aşa s-au format în timp la Roma şi în Bizanţ, Biserici surori, care pot avea tradiţii diferie, dar n-au însă altă alternativă decât refacerea unităţii voita imperativ de Iisus. De refacerea unităţii depinde pacea, soarta umanităţii.
Revin şi închei: Romanii, urmaşii legiunilor romane, se simt m
ai la ei acasă în spaţiul imperial occidental decât în autocefalia, devălmăşia greco-pravoslavnica, a cărei ierarhie slavonă le-a fost impusă brutal de bulgari şi bizantini la sfârşitul primului mileniu. După 1989, renunţarea la ortodoxo-comunism, la profetului Amos şi Kal Marx şi reabilitarea Noului Testament, Mântuitorului, romanii s-au mutat şi muncesc în număr mare în occident, unde se nasc deja mai mulţi copii decât în ţară. Pentru ei unitatea, simbioza ortodoxo-occidentala e cât se poate de firesca, la ordine zile. Şi dacă luăm în considerarea şi viziunea Fericitului Ioan Paul ÎI, „creştinismul raspira cu doi plămâni“, vizita sa istorică la Bucureşti în 1999 şi cea anunţată a papei Francisc în 2018, cu generoasă oferta „unitate fără condiţii“, putem fi optimişti. Romanii ştiu mai bine ca alte neamuri, ca toate drumurile duc la Roma şi sunt în prima linie a refacereii unităţii voita de Iisus Hristos.

6.
Corneliu Vlad (Bucureşti): … cam scuipaţi pe propriul neam stimate domnule consilier …

Ion Marin-Almajan (Timişoara): O face de prin 1994, cu obstinaţie răspândindu-şi enormităţile prin toate mijloacele posibile în toată lumea. I-am atras atenţia asupra formulării moldo-valahii folosită de istoriografia germană, în secolul XIX-lea, cu nuanţă ironică. Între timp România s-a constituit ca stat iar români suntem în scrieri, cum este Palia de la Orăştie, încă din 1852.

Alexandru Nemoianu (Jackson, Michigan): Întreaga discuţie este pornită şi purtată greşit. Sunt amestecate două lucruri diferite: Ce este Biserica şi stări politico-istorice necesar trecătoare. În privinţa Bisericii nu poate fi vorba de "uniri" întemeiate pe expediente police. Rămâne un FAPT că după încercarea de "unire" de la Florenţa nu partizanii "unirii" au fost cu Adevărul, ci aceia ai Ortodoxiei. Figura măreaţă a Sfântului Marcu Eugenicul, al Philadelphiei este şi azi şi simbol şi exemplu. Prea marea gesticulaţie, opţiunea "occidentală" vs. Moscova mi se pare, nu vreau să jignesc pe nimeni, o speculaţie ieftină. Cred că Viorel Roman se referă la un "occident" care nu mai exista. Reforma, Iluminismul, materialismul vulgar şi finalmente globalismul au măturat tot ceeace era frumos în acel „apus". Iar dacă este să vorbim de "Moscova" atunci drept ar fi să amintim de miraculoasa renaştere Ortodoxă, fără egal de Paisie Velichikovki încoace, şi ar trebui să ne cutremurăm, măcar, de reanaltarea Catedralei "Iisus Mântuitorul" în Moscova (ca şi de ridicarea "Catedralei Neamului" la Bucureşti). În momentul de faţa între intensitatea trăirilor creştine în "apusul" Romano-Catolic şi "Răsăritul" Ortodox nu exista paralelă. „Apusul“, din punct de vedere creştin nu mai exista. Iar cu asta ajungem la Biserică. Din veacul al XIX Alexei Khomiakov a pus capăt discuţiei: "Biserica este Una“. Biserica este Trupul lui Iisus şi nu poate exista decât sub un singur ipostaz. Atunci când spunem Ortodoxie (Dreapta Credinţă) nu suntem trufaşi, căci Ortodoxia nu poate fi afirmata decât că Sfânta. Din Sfinţenie decurge Dreapta Credinţă şi nu invers. Asta nu înseamnă că cei din afara Ortodoxiei sunt condamnaţi. Astea sunt lucruri care stau sub Judecata lui Dumnezeu şi, în vorbele Episcopului Kallistos Ware, "noi ştim unde este Biserica, dar nu ştim unde nu este“. Şi încă un lucru. Este iarăşi ieftin să vorbeşti condescendent despre „moldo-valahi". Dar Romanii în totalitatea lor sunt UNA, moldo, valahi, bănăţeni, ardeleni. (Şi numele şi-l au nu de la Roma, numele şi-l iau de la Bizanţ, „romei", urmaşi ai Romei în faptă şi spirit, căci asta a fost Bizanţul, urmaşul Romei imperiale. Nu papismul a fost urmaşul Romei. NU! Toţi aceştia, repet, moldo, valahi, bănăţeni, ardeleni sunt părţi care crează un întreg şi care sunt UNA. Atunci când istoria a cerut-o, întotdeauna, Romanii au stat de o singură parte a baricadei. Şi din tot sufletul cred că o vor face şi în viitor sub scutul Dreptei Credinţe.
Adrian Zglobiu (Constantă): Desfiinţarea uniţilor de către Dej a venit într-un context de care nu se vorbeşte: dezintegrarea şi extictia din punct de vedere etnic în faţa căreia s-a răspuns cu unitate şi nu cu elucrubatii religioase. În perioada postbelică după foametea din 1947 pentru despăgubirile condiţionate pentru plecarea armatei sovieticilor şi cererea lui Tito la Stalin ce a dus la plata despăgubirilor la disperare de către regalişti, a dus la prăbuşirea regaliştilor şi la finalul regatului.

Pavel Roman (Timişoara): E greu pentru un ortodox, intoxicat de spoiala de cultură pan-slavista, să perceapă nivelul de civilizaţie şi cultura occidentală. Este deosebirea fundamentală dintre a crea, a defini şi percepe valoarea şi a lua cu japca ori a nega progresul din cauza lenei. Lenea fizică şi lenea intelectuală, exprimate de mentalitatea: de ce să muncesc dacă pot trăi şi fără muncă, e ceea ce caracterizează naţia moldo-valaha şi încremenirea ei într-un conservatorism stupid, arhaic, în care, o societate caracterizată de lene, este dominată de şmecheri mediocri. Cel care a părăsit ghetoul lenei şi s-a debarasat de sistemul bazat pe descurcăreala în detrimentul ceatiei, înţelege ce înseamnă civilizaţia occidentală care este caracterizată de disciplină şi eficientă. Cine n-a trăit şi muncit în occident, unde descurcăreala nu există (adică supravieţuire fără muncă) şi are impresia că patriotismul de paradă (cel care le camuflează lenea şi pseudo-valoarea) este cheia problemei, nu fac altceva decât să manipuleze în continuare, servind credulilor adevăruri false bazate pe abstract şi intangibil. D-l profesor încearcă, de ani de zile, să trezească conştiinţa realităţii lumii moderne, dar se loveşte, la fiecare pas, de îndărătnicia celor care istoria încă n-a reuşit să-i măture, cu toate că sunt expiraţi continuând să propage naţionalismul găunos bazat pe formule stupide şi ridicole. Enormităţile D-lui profesor Roman sunt realitatea pe care conservatorii educaţi în ideologia pan-slavista pravoslava nu vor să le accepte punter că nu mai pot vinde mujicului iluziile ce i-au consolidat ca ideologi. Superioritatea occidentalilor şi inferioritatea ortodocşilor moldo-valahi (6)

Viorel Roman (Salerno): Dacă Rusia e supusă mereu sancţiunilor, România monitorizărilor şi Grecia falită, e clar că, Cortina de Argint, dintre ortodocşi şi catolici trebuie înlăturată, depăşită în condiţiile în care invazia islamică pune din nou în pericol civilizaţia creştină, deopotrivă occidentală şi ortodoxă, ca în vremea Unirii de la Conciliului de la Florenţa şi apoi căderea Constantinopolului.

În ceea ce-i priveşte pe romani, după 500 de ani sub sultanul turc şi patriarhului sau grec, ortodocşii moldo-valahii din Vechiul Regat, Bizanţ după Bizanţ, se deosebesc fundamental de urmaşii Corifeilor Şcolii Ardelene din Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană, UE/NATO. Şi chiar dacă Biserica Unită cu Roma a fost desfiinţată pe nedrept şi azi e periferizata la fel, ei sunt totuşi predestinaţi să traducă, să facă accesibil şi fraţilor lor din sud, regăţeni, aquiul comunitar, codul canonic catolic laiciza al Europei, în care evident, toţi romanii vor să trăiască, altfel n-ar fi plecat deja cinci milioane. Cine nu mai vrea să supravietuiasaca sub despoţia greco-pravoslavnica? Decalaje, deosebiri de mentalitate, credinţă sunt pretutindeni. Germania protestantă se deosebeşte de cea catolică, Serbia de Croaţia, nordul Franţei, Italiei de sud etc.

Unirea din 1859 şi 1918 a fost forţată de occidentali împotriva expansiunii Rusiei, la fel ca şi aderarea la UE/NATO 2007. Problema e ca regăţenii sunt convinşi că ei, nu Scoala Ardeleana, Biserica Unită, au avut, formulat Ideea naţională şi au făcut şi Unirea. De aceea ei vor să impună cu forţa ceea ce vor să creadă, că sunt model de urmat pentru toţi romanii, ceea ce este nu numai absurd şi intolerabil, ci şi contraproductiv dacă privim dezastrul „modernizării fără occidentalizare“, adică fără unirea cu Roma, a preşedinţilor ortodocşi moldo-valahi Ceauşescu, Iliescu, Constantinescu şi Băsescu.

7.
Viorel Roman (Salerno): Occidentalizarea este fără de scăpare şi supune restul lumii la o presiune de adaptare, ca islamişti disperaţi se aruncă în aer. Ortodocşii moldo-valahi, care au stat sute de ani sub papucul turco-fanariota, sunt în UE/NATO, dar nu acccepta decalajul nivelului de trăi intolerabil şi emigreza în vest.  

Pentru ortodocşii, mahomedanii, idolatrii sunt străine sacralizarea din lumea catolică a dreptului roman, autonomiei persoanei, raţiunii, şcolii, eticii, adică sacralizarea tradiţiei Romei, Atenei şi Ieruslimului, fundamentul acquis-ului communautaire, codul canonic catolic modernizat UE. Când occidentalii îl preamăresc pe Creator prin munca, ortodocşi cred că astfel El e trecut cu vederea şi trădat. Concurenta lezează dragostea frăţeasca şi democraţia din vest pune la îndoială legitimitatea şefului statului şi bisericii ortodoxe. Occidentalii se uita uneori de sus la mizeria materială din est, iar ortodocşii sunt convinşi în superioritatea lor duhovnicească şi sobornicească.
http://bentodica.blogspot.it/2015/08/moldo-valahii-si-scoala-ardeleana-un.html

În 2015 am purat un amplu dialog - Moldo-valahii şi Şcoala Ardeleana -, care a evidenţiat că Şcoala e garanţia emancipării şi a ortodocşilor moldo-valahi, care n-au avut şi nu au decât tangenţial contact cu civilizaţia catolică, de aceea reproduc o privire asupra lumii, Weltanschauung, după care urmează opiniile pe care le-a primit şi sunt legate de Superioritatea occidentalilor …

Occidentalizarea, lumea depinde de (1) IMPERIUL ROMAN, astăzi UE, UŞA, FMI, NATO, OECD, de Lumea întâia, a ţărilor puternic dezoltate. Centrul lumii, Căpuş Muni (2) Lumea a doua, LIMES-ul, trăieşte din impulsurile teologice, culturale, economice, ştiinţifice, militare etc., care pleacă de la Centru. (3) Lumea a treia subdezvoltată, sunt BARBARII de azi, la care n-au ajuns încă Vechiul şi Nou Testament, ei sunt sclavii păcatelor, eternii asistaţi social de la Centru.

Roma este punctul de plecare şi aspiraţia romanilor, la LIMES intre Centru lunii şi Barbari. Transilvănenii au luat contact cu occidentul prin catolicismul maghiaro-german şi au suferit secole de-a rândul până când Roma le-a întins 1698 o mână de ajutor în descoperirea originii latine şi au articulat apoi programul naţional. Moldovenii au luat contact cu vestul prin catolicismul polonez şi iezuiţi, realizând o simbioză culturală romano-occidentala. Valahii blocaţi de turci, greci şi ruşi au luat contact cu vestul numai pe filiera culturală, iluminista, franţuzească. Civilizaţia catolică le este necunoscută şi faptul că Bucureştiul continua pe linia greco-pravoslavnica, nu a Şcolii Ardelene, blochează fireşte aderarea la Europa.
http://confluente.ro/Viorel_roman_viziuni_ortodoxe_viorel_roman_1358833598.html
http://viorel-roman-bremen.over-blog.de/article-credo-credit-119479080.html

Gheorghe, B. (Bucureşti): Mă bucur că primesc periodic de la dvs materiale f. interesante şi actuale. Acest material este o replică foarte utilă la ceea ce se intenţionează a se induce în dezbatere publică. Reacţia dvs este salutară.

Corneliu Vlad (Bucureşti): când teoretizezi, încă din titlu, superioritatea unor seminţii şi inferioritatea altora, rişti să plonjezi în zone sinistre ale istoriei nu prea vechi. ceea e oricum este exclus în cazul de fată. aşa că ar fi păcat … iar a bate tot timpul moneda pe feluriţii romani e şi anacronic, dar poate deveni şi periculos, căci pune obsedant şi tenace sămânţa de dezmembrare, doar ştim. că joc de societate poate fi chiar amuzant, ca laitmotiv, e însă cu totul altceva. n-aş fi intervenit dacă nu m-ar fi şocat titlul, făţiş jignitor la adresa romanilor.

Dimitrie Grama (Gibraltar): Nu sunt nici istoric şi nici religios, dar cunosc din familie, deci înainte de a părăsi România în 1968, anumite lucruri care mă urmăresc.Unchii mamei mele s-au luptat pentru unirea Ardealului şi Banatului cu România şi toţi ne-am mândrit cu aceşti romani patrioţi. Şi eu sunt un roman patriot, de sute de ori mai patriot decât majoritatea politicienilor şi a oamenilor de afaceri care au Furat fără ruşine totul în ţara aceia. Aceşti hoţi ordinari sunt acceptaţi şi chiar invidiaţi (cu toate că sunt complet corupţi) de marea majoritate a românilor (patrioţi şi ei), deoarece romanul accepta şi chair admira Şmecheria, Mică Învârteala, Pălăvrăgeala. Din păcate aceste attribute existau în Valahia şi Moldova mult înaintea Unirii de la 1918 (vedeţi Caragiale şi alţii) şi după Unire au fost introduse, încet-încet, în Ardeal şi Banat, teritoriu unde Munca, Responsabilitatea şi Cinstea erau practicate ca la neamţ! Toţi care nu recunosc acest lucru, înseamnă că au motivele lor să nu recunoască şi un dialog elevat, obiectiv este imposibil. Privind lucrurile în retrospectiv, eu personal cred că Ardealul şi Banatul ar fi mult mai bogate şi mai civilizate dacă ar fi independente de Bucureşti, de acea Valahie care, se pare că nu cunoaşte altă ordine socială decât cea bazată pe Corupţie, Imoralitate şi Ipocrizie. Moldova şi moldovenii suferă la fel de mult ca şi ardelenii şi sunt sigur că şi o bună parte din regăţeni suferă, dar ei îşi accepta soarta şi nu au alte repere anterioare de comparaţie, aşa cum au ardelenii şi bănăţenii. Însă în următorii 50 de ani alte forţe vor domina arena mondială şi indirect şi cea românească. Dimitrie Grama

Ion Marin-Almajan (Timişoara): Trăieşti cu nişte fixaţii, dacă nu le faci deliberat sau chiar comandat. Unirea cu Roma nu a fost singura condiţie pentru ardeleni să se situeze cândva la un nivel diferit de civilizaţie şi morală faţă de moldoveni şi munteni. Dovadă că bănăţenii nu au fost majoritari uniţi cu Roma şi nivelul de civilizaţie al Bantului nu a fost mai prejos de al Ardealului. Pentru a extrage nişte adevăruri din acest punct de vedere trebuie să cunoşti bine istoria Banatului, rolul bisericii ortodoxe, structura Banatului pe timpul cnezatelor, relaţiile cu vecinii, rolul pe care l-au avut regalitatea maghiară, cei 164 de ani de dominaţie turcească şi mai ales anii de dominaţie habsburgică. Nu poţi neglija contribuţia coloniştilor la mentalitatea şi civilizaţia bănăţeană Aş putea să aducă asemenea argumente vizavi de cultură şi civilizaţia moldovenească , cea care l-a dat pe unul din cei mai mari învăţaţi ai timpului său, Dimitrie Cantemir, dar şi a Valahiei. Pentru realizarea Statului român s-au dat jertfe de sânge, pe care tu le spurci cu blestematele tale elucubraţii. Îmi pare rău că te crezi bănăţean dar prin aceste texte aduci o ofensă Banatului, înţelept şi măsurat, în tot ce face. Aceasta ne-a deosebit de alte neamuri din juir, de alte regiuni, această înţelepciune, echilibru, Măsură. Modus în rebus, amice, pe care tu n-o cunoşti.

Decsov, E. (Timişoara): Am primit mesajul/mesajele cu analizele referitoare la influenţele diverselor facori asupra vieţii sociale politice. Eu că inginer am un punct de vedere mult mai simplificator, lipsa de educaţie de unde rezultă o consecinţă f. gravă, imoralitatea. Din păcate imoralitatea se extinde şi în vest, mai ales în lumea politică. De aici ajungem în criză generalizată în Europa. Internetul amplifică aceste efecte şi aşa zişii profesionişti o exploatează la maxim. Vezi lipsa de ideologie în politică. Ce ideologie reprezintă de ex. Merkel sau Schultz în Germania, sau ce ideologie reprezintă oedipianul Macron?  Nu vreau să Te plictisesc şi te rog să-mi trimiţi în continuare studiile tale fiindcă analizele istorice sunt f. interesante.
VA URMA
------------------------------
A consemnat,
--------------------------
Dr. Viorel ROMAN
www.viorel-roman.ro                                                            
Bremen, Germania
2017








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu