vineri, 4 august 2017

Creierul este ca vinul ! Cu cat este mai vechi , cu atat ...




Starea umana dupa 50 de ani

Intr-o carte despre hipnoza (scrisa de cercetatori in domeniu) se spune ca fiecare om are un ritm biologic de 90 minute, dupa care timp de 20 minute trebuie facuta pauza, deoarece intra in repaus emisfera stanga. Orice se face in aceste 20 min. nu are eficienta. Ramane ca, fiecare din noi sa ne descoperim intervalul de repaus mintal.

Mintea umană funcţionează cel mai eficient în jurul vârstei de 50 de ani, nu în tinereţe. Corpul şi creierul nu îmbătrânesc în acelaşi ritm.

Dimpotrivă, puterea minţii creşte odată cu vârsta, arată studiile.
Chiar este creierul condamnat la degradare? - se întreabă Barbara Strauch, jurnalist la "The New York Times" şi autoare a cărţii "Viaţa secretă a creierului adulţilor: Descoperiţi talentele surprinzătoare ale minţii de la vârsta mijlocie".
A descoperit că este înconjurată de oameni de vârstă similară care, deşi nu-şi puteau aminti numele restaurantului la care au mâncat sau al cărţii pe care tocmai o terminaseră de citit, puteau să coordoneze afaceri pe continente diferite, scrie Strauch în cartea ei, citată de "The Daily Mail".
Cercetătorii - sociologi, psihologi şi neurologi - au descoperit însă că, în cazul unei persoane ajunsă la vârsta a doua, creierul nu se comportă ca restul corpului.
Este adevărat că memoria este afectată, la fel şi alte funcţii ale creierului legate de motricitate. Pe de altă parte, creşte abilitatea de a lua decizii corecte despre lumea din jur.

Cercetătorii au folosit rezonanţa magnetică pentru a analiza efectele îmbătrânirii şi au constatat că celulele creierului nu se împuţinează subit. Dimpotrivă, creierul se adaptează şi le permite persoanelor trecute de 50 de ani să-l folosească mult mai eficient. Astfel, dacă tinerii folosesc pe rând cele două emisfere ale creierului, persoanele în vârstă reuşesc să le utilizeze simultan.

De asemenea, se îmbunătăţesc capacităţile cognitive, după cum demonstrează un studiu care a urmărit evoluţia vieţii a 6.000 de americani timp de 40 de ani.

Testele de vocabular, memorie, aritmetică, orientare spaţială, viteză de reacţie şi logică au demonstrat că oamenii cu vârste între 40 şi 60 de ani au obţinut rezultate mai bune decât cei de 20 de ani.
Bărbaţii au avut cele mai bune rezultate în jurul vârstei de 50 de ani, pe când la femei, abilităţile s-au îmbunătăţit şi după vârsta de 60 de ani.

Chiar şi abilităţile sociale şi capacitatea de a judeca corect oamenii şi situaţiile cresc odată cu vârsta.
Partea creierului responsabilă cu emoţiile umane se micşorează mai lent decât celelalte zone.
. // .
- 2 -

Un studiu realizat de Universitatea Harvard demonstrează că oamenii trecuţi de 50 de ani iau şi cele mai bune decizii financiare.

Nu în ultimul rând, studiile contrazic şi teoria conform căreia, îmbătrânirea aduce după ea dezamăgire şi depresii.

Se pare că, pe măsură ce îmbătrânim, reacţionăm altfel la necazuri, creierul reuşeşte să se programeze să accentueze aspectele pozitive şi să le elimine pe cele negative.

Vreţi să aveţi o minte clară şi la bătrâneţe ?
Exista o metoda de a va mentine creierul tanar.

Nu va opriti niciodata din invatat! Studiaţi organizat (ca la scoala)

Stati in preajma oamenilor pozitivi si motivati.

Suplimentar: Fiţi activi. Nu deveniti lenesi, pentru ca dauneaza grav sänätatii.

Implicati-va tot timpul in diverse activitati, pentru a va mentine mintea alertä.
Beţi ceai verde ( atentie hipertensivi ! )

Beti cafea, moderat, dar beti! (evitati Ness). Beti vin, dar nu mai mult de un pahar pe zi - care vä va ajuta sä cästigati cu 20% mai multa sänatate mentalä, Hidrataţi-vă mintea.

Oamenii care beau zilnic suc proaspat au cu 76% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer.

Cantitatea mare de polyphenoli, antioxidanti gasiti in fructe, protejeaza creierul de boalä. Mâncaţi multe fructe şi legume
( evitaţi mâncărurile grase, care diminueaza abilitatea celulelor nervoase de a comunica intre ele) .

Nu evitati oul. Oul contine vitamina B, care obliga celulele nervoase sä arda glucoza, cea mai importantä sursa de energie a creierului. Oul mai contine si antioxidanti, care protejeaza neuronii de stricaciuni si acizi grasi omega-3, care mentin impulsurile nervoase la ritmuri optime.
Râdeţi. Luati-va o pauza de la problemele cotidiene si rädeti. Cititi bancuri, uitati-va la filmulete amuzante. Chiar si anticiparea räsului scade stresul cu 39% pana la 70%! Räsul este extrem de bun si pentru inimä.
Dormiţi suficient. Somnul este important pentru o stare mentala buna. Memoria se organizeaza in creier in timpul somnului. 7 ore sunt obligatorii. Nu vă mai uitaţi la TV in exces (2 ore pe zi sunt indeajuns).

Nu cititi ziare in exces. In schimb cititi cat mai multe carti.

Spalaţi-vă bine pe dinţi.O gingie inflamata, sängeranda, poate sugera o problemä a sänätätii. In plus, toate bacteriile care se strang in gura, ajung in sange si apoi la organele vitale, inclusiv la creier. De aici si o stare mentalä extrem de proastä.
PS
Banuiesc ca acum dupa cercetarile contemporane ale oamenilor de stiinta americani… este mai bine inteleasa zicala strabunilor nostri care nu dispuneau de mijloacele tehnico-stiintifice ale lumii in care traim si ne indeamnau cat se poate de scurt , clar si concis …
“ SA NE CUMPARAM BATRANI , DACA NU-I AVEM ! “
Cu drag va doresc o zi buna !

Sursa: Prof. Valentina Lupu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu