luni, 8 iunie 2015

„Comoara” – O comoară a sufletului şi realităţii româneşti!

Val Andreescu

Dacă meleagurile vasluiene şi oamenii din aceste locuri nu sunt printre cele mai bogate-material, nu dispun de mari bogăţii ale solului şi subsolului, în schimb au fost dăruite cu minţi strălucite şi personalităţi de valoare mondială! Întors recent de la Cannes, Franţa, apreciatul regizor de talie internaţională, vasluianul Corneliu Porumboiu, la doar o săptămână de la premiera franceză a noului film „Comoara”, a hotărât un turneu de lansare a filmului. După Constanţa şi Brăila a venit rândul celor două capitale ale două judeţe vecine, Bacău şi Iaşi, să se bucure de premiera acestui film excelent din cadrul Selecţiei oficiale Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de la Cannes şi care a primit preţiosul premiu „Un Certain Talent”!



Prima proiecţie a avut loc luni, 1 iunie, la ora 18.30, la superba sală 7 din modernul Cinema City, aflat în incinta impunătorului complex Arena Mall. Un public, dacă nu foarte numeros, cu siguranţă iubitor şi bun cunoscător al fenomenului cinematografic românesc, a ţinut să fie prezent la proiecţia de gală a filmului şi la întâlnirea cu regizorul Corneliu Porumboiu însoţit de trei dintre apreciaţii actori din filmul Comoara: Toma Cuzin, Adrian Purcărescu şi vasluianul nostru Corneliu Cozmei.



În deschidere, a fost prezentat sumar filmul şi „Eroii de la Cannes” au răspuns întrebărilor din public şi la cele ale noastre (care ne-am bucurat de invitaţiile nominale şi pentru care mulţumim!), au primit aplauze şi au dat autografe. „Pentru mine toată această grădină este o parte a istoriei noastre. În scenele lungi, personajele dau senzația că sunt pierdute, traiectoriile lor sunt labirintice. Nu ajungem niciodată să le localizăm. Gravitează în jurul copacului lovit de fulger, tăiat în două de lumină într-un fel..”, afirmă distinsul regizor român Corneliu Porumboiu, iar Toma Cuzin, îndrăgitul actor din filmele "Aferim!", "Câinele japonez", "Domnișoara Cristina" etc., cel care în film joacă împreună cu soţia sa, Cristina şi cu băiatul lor Nicodim, în vârstă de opt ani a vorbit despre greutatea de a juca „în familie”, cu neprofesionişti, acolo unde emoţiile sunt duble, şi despre faptul că încă de la citirea scenariului avea certitudinea că filmul va avea succes, dar nu se gândea atât de departe, la premiul „Un Certain Talent”!






„Oricine dintre noi se poate regăsi în poveştile din film, deoarece toţi visăm să scăpăm la un moment dat de datorii, de povara zilei de mâine şi să asigurăm un trai decent familiilor noastre!”, a mai afirmat Toma Cuzin, cel care în acest cadru festiv şi-a sărbătorit ziua de naştere, chiar de 1 iunie şi a fost aclamat de spectatori, aşa cum merită un actor şi un artist de talia sa! Este greu de imaginat că ar fi cineva care  văzând filmul să nu aprecieze la superlativ prestaţia artistică de înaltă ţinută a acestui actor dăruit cu valoare şi talent, cel care în film joacă personajul Costi, cel ce captivează imediat publicul spectator. Pietenul şi colaboratorul nostru, apreciatul vasluian Corneliu Cozmei, ne-a mărturisit cu binecunoscutul său umnor că prin acest film „mi-am demonstrat valoarea de actor înăscut, unul cu un acces fulminant! Actori importanţi îmbătrânesc şi nu ajung la Festivalul de la Cannes, pe când eu am ajuns cu primul meu rol, cel de debut, direct la festivalul francez şi am şi fost premiat! Păi, e puţin lucru!” Întrebat ce i s-a părut mai greu în timpul filmărilor, Cornel (Nea Cornel, cum este numit în film) a spus cu aerul său mucalit: „Cel mai greu mi-a fost atunci când pentru scena cu aprinsul ţigării am fumat cât nu poate nici cel mai înrăit fumător! Am fumat timp de o sută de duble succesive!”
Filmul prezintă povestea personajului Costi (excelent interpretat de Toma Cuzin), o poveste redată cu măiestrie cinematografică şi care poate fi cea a oricărui român obligat să înoate în apele socio-economice încă nelimpezite şi să facă faţă unor neajuinsuri majore. Costi este un om normal, care are un salariu de angajat la o primărie şi care din nobleţe sufletească, din altruism şi interes, nu-l refuză pe vecinul său, aflat într-o situaţie financiară precară şi tipică pentru majoritatea românilor care au împrumutat din bancă pentru a construi o casă, iar mai târziu, neputând plăti ratele, bancă îl ameninţă cu pierderea acestei locuinţe. Împreună pornesc în căutarea unei comori în proprietatea de la ţară a vecinului. Acţiunea filmului este insipirată de povestea reală a străbunicului lui Adrian Purcărescu, actorul care joacă foarte bine rolul strănepotului. Strănepotul află că bunul său ar fi îngropat în curtea casei o comoară. După naţionalizare, oamenii din sat au început să o caute şi în ciuda încercărilor, nu au găsit nimic. Corneliu Porumboiu a folosit cu marele său talent această poveste şi a transformat-o într-un film plin de sinceritate, încredere, optimism, pesimism, cu un final fericit pentru cei mari şi cu bucuria unui tată care are o excelentă relaţie cu fiul său de 6 ani, căruia îi citeşte din Robin Hood, şi care văzând dezamăgirea copilului la vederea „comorii” ce conţinea doar hârtii, de altfel nişte acţiuni foarte scumpe, şi nicidecum aur, diamante, platină, pietre scumpe, schibă doar câteva acţiuni, merge într-un magazin luxos de unde cumpără a cutie mare şi plină cu imitaţii de bijuterii, aur şi pietre scumpe pe care o aduce copilului său, în văzul şi spre bucuria tuturor colegilor de joacă al fiului său, cel care a spus peste tot că tatăl să caută o comoară. Copilşul descoperă că are o comoară de tată, cineva care nu-l minte! Filmul şi jocul actorilor sunt de o naturaleţe rar întâlnită, nimic forţat iar regizorul reuşeşte să impună o poveste cinematografică pe cât de rară, pe atât de incitantă. Dramatismul şi realitatea imediată sunt admirabil împletite cu ficţiunea, jocul actorilor conferă realism deplin iar marele merit al regizorului şi al echipei sale este şi acela că reuşeşte a „ţine cu sufletul la gură” spectatorul, fără a urmări o notă de exaltare şi dramatism comercial, această artă cu care admirabilul regizor ştie a stăpâni, dimensiona şi echilibra situaţii, stări şi sentimente şi care poate este nota valorică şi de originalitate care l-a făcut apreciat şi premiat  pentru debut cu Camera d’Or în 2006 pentru A fost sau n-a fost?, iar în 2009, Poliţist, adjectiv a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard. Filmul Comoara va rula în 30 de cinematografe din 19 orașe, iar noi ne mândrim că în premieră a fost prezentat şi a rulat la Bacău (Cinema City din Arena Moll) şi la cinematograful Multiplex din Iaşi! O poveste şi o “comoară de film” aşteptat să ruleze şi la Vaslui.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu