Metoda africană prin care roșiile se
păstrează timp de 6 luni fără să se strice
Vital
Nduwimana era foarte nemulțumit de pierderile pe care le înregistra la
producția sa de roșii. Dacă nu reușea să vândă rapid toată recolta, după doar
trei-patru zile de la cules, tomatele se stricau și erau numai bune de aruncat.
”Nu reușeam niciodată să vând tot ce produceam și pierdeam mare parte din
recoltă. Mai rău, ce reușeam totuși să valorific era la un preț foarte mic. Așa
că în 2015 am început serios să caut metode pentru conservarea roșiilor
proaspete, o soluție care să le păstreze nu doar gustul, ci și aspectul
comercial”, spune fermierul care cultivă legume în partea de est a statului
african Burundi, la doar cinci kilometri de granița cu Tanzania.
De precizat
că zona unde face agricultură Nduwimana este renumită pentru producția de
roșii, tomatele fiind abundente în piețe în sezonul de cules, adică din august
până în septembrie.
Printre
tehnicile de conservare testate de african s-au numărat păstrarea roșiilor în
apă, în lut, în depozite săpate în pământ, în hârtie sau chiar în nisip. Toate fără
rezultate pe măsura nevoilor producătorului. Într-o zi, însă, a descoperit că
mai multe roșii lăsate sub bananierul din curtea sa nu se stricaseră și a
sesizat că ele era puse pe un pat de cenușă. Așa că a decis să testeze dacă
aceasta ar fi o variantă pentru păstrarea lor îndelungată, iar rezultatele
obținute l-au uimit.
Astăzi,
Vital Nduwimana își conservă tot surplusul de roșii în cenușă. O folosește pe
cea rămasă în sobe în care se arde lemn, o curăță bine de cuie sau alte
”reziduuri”, apoi așează cenușa în cutii de carton unde pune, cu grijă, și
tomatele. Cu această tehnică, roșiile se păstrează intacte timp de mai multe
luni, ceea ce îi permite fermierului să le scoată la piață și în afara
sezonului.
”Păstrez
roșiile în cenușă timp de cinci sau șase luni și le pot vinde în decembrie,
ianuarie sau februarie când prețurile sunt mai mari – deoarece tomatele sunt
atunci rare și devin mai scumpe. Mai mult, nu există nici un risc de toxicitate
în cazul roșiilor păstrate în cenușă”, dă asigurări fermierul care este agronom
de profesie.
Sursa: Pr. Alexandru
Stanciulescu Barda
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu