Binefacerile vinului fiert
Dupa o zi
obositoare la serviciu ori o plimbare mai lunga prin frig, vant si ninsoare, odata
ajuns acasa, o cana de vin fiert, aromat cu mirodenii, de preferat piper si
scortisoara, e tot ce poate fi mai bun pentru sanatate.
Nu se stie
cand si cine a fiert vin pentru prima data, dar se presupune ca a facut-o ca sa
vina in sprijinul persoanelor care munceau afara. Cu timpul, vinului fiert i
s-a adaugat miere, apoi zahar, dupa care s-au folosit si mirodenii, pentru gust
si aroma.
Vinul fiert
- se prefera cel rosu - este antiseptic, incalzeste, incurajeaza transpiratia,
scade febra si grabeste vindecarea in caz raceala, gripa si pneumonie.
Bun in caz
de epuizare fizica sau psihica
In plus,
reduce inflamatiile, este nutritiv si revigorant, creste pofta de mancare,
fiind ideal in anemii si epuizare fizica sau psihica. Toate aceste calitati se
datoreaza zaharurilor, acizilor organici, glicerolului, compusilor fenolici,
aminoacizilor, vitaminelor, precum A, B1, B2, PP, si mineralelor.
La tara,
bunicile si mamele dadeau, la masa, cate un paharut de vin copiilor slabi,
palizi, anemici, lipsiti de pofta de mancare. Dar vinul trebuie sa fie natural,
facut in propria gospodarie.
Strugurii
rosii si negri, ca si vinul rosu, contin resveratrol, un antioxidant puternic,
capapil sa fluidifice vasele de sange si sa previna deteriorarea lor, diminuand
astfel trombozele.
Vinul rosu,
consumat regulat, cu deosebire in anotimpul rece, te tine departe de infarct si
previne bolile de inima. Studii recente au relevant faptul ca resveratrolul, o
minune de antioxidant, inhiba raspandirea celulelor canceroase.
Baut in
cantitati rezonabile, ca medicament, vinul rosu creste valoarea colesterolului
bun si previne formarea celui rau, fiind totodata excellent pentru o digestie
normala.
Fierbe vinul
ca la carte!
Daca-ti
place sa te rasfeti cu o cana de vin fiert, privind pe geam la iarna zgribulita
de afara, iata cum trebuie fiert vinul ca sa-si pastreze toate calitatile.
Se pune
vinul la foc mic impreuna cu mierea sau zaharul, dupa preferinta, si
mirodeniile, dar... nu se fierbe. Se inchide focul inainte ca lichidul din
ibric sa atinga punctul de fierbere si spuma care se formeaza deasupra nu se
indeparteaza.
Daca ai
racit, nu te indrepta spre dulapiorul cu aspirina si paracetamol.
Incalzeste
niste vin rosu, bea-l cat poti de fierbinte si apoi baga-te sub plapuma. Vei
adormi indata si-ti va fi mult mai bine cand te vei trezi.
Sa avem
sanatate!
Ptr. cei
care nu pot bea vin rosu, exista produsul natural Resveratrol care contine si
Coenzima Q10.
-anticancerigen
(reduce multiplicarea celulelor maligne)-cancer de: colon, prostata, col uterin
-antiimbatranire
-puternic
antioxidant
-reface
nivelul de glutation
-detoxifiaza
ficatul
-protector
cardiovascular (scade tensiunea, scade colesterolul si trigliceridele, subtiaza
sangele)
-intareste
imunitatea
Sursa: George Balica
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu