marți, 2 octombrie 2018

Cât de țigan român a fost marele CHARLIE CHAPLIN?





Cât de țigan român a fost marele CHARLIE CHAPLIN? ”Romani este singura limbă străină pe care am vorbit-o!”


Cel mai  mare actor din toate timpurile, uriașul Charlie Chaplin, spune, în a sa autobiografie, ”cred că bunica maternă era pe jumătate țigancă iar Romani este singura limbă străină pe care am vorbit-o”. Pentru că nu există un act de naștere cu numele său, unii consideră că a venit pe lume într-o șatră, aproape de Birmingham. Geraldine, fiica, adaugă: ”Tata mi-a zis că o șaisprezecime din sângele meu e românesc!”
Precizare: materialul de față nu vrea a aduce nici cea mai mică știrbire geniului numit Charlie Chaplin, probabil cel mai mare actor din toate timpurile. Locul în care s-a născut, împrejurările în care a venit pe lume și apartenența sa la o anumită comunitate nu-i pot lua ”Vagabondului” din strălucire. Sunt puse, cap la cap, câteva idei compilate din ”Autobiografia” sa, din lucrările celor care l-au cunoscut și din amintirile copiilor. De asemenea, titlul apare cu semnul de întrebare pentru că deși există multe detalii ce conduc spre o asemenea pistă, uriașul actor nu a recunoscut, niciodată, că ar fi țigan sau, și mai mult, un țigan român. Sunt, însă, trei aspecte interesante din viața lui ”Charlot”, ce nu pot fin ignorate.
Știm despre Sir CHARLES SPENCER ”CHARLIE” CHAPLIN că s-a născut pe 16 aprilie 1889. Locul nu e precizat nicăieri, deși actorul a ținut, tot timpul, să sublinieze că este londonez prin naștere. A fost fiul lui Charles Chaplin Sr. și al lui Hannah Hariett Pedlingham Hill, la acea vreme actori de music-hall.
1. În 1964, apare ”Autobiografia mea”, sub semnătura lui Chaplin. Cu un an înainte ca opera să iasă de sub tipar, în toamna lui 1963, actorul ajunge la Londra. Plătește pentru a putea verifica baza de date a Registrelor Centrale, în speranța că aici va găsi actul său de naștere. Logic, acesta nu apare pentru simplul fapt că nu există, nefiind redactat niciodată. ”Am ajuns, aici, la Somerset House, lângă Tamisa...Dar nu există niciun Charlie Chaplin”, scrie el. Presa e asmuțită asupra sa. Se știe că în perioada erei Victoriene, când ”Vagabondul” a venit pe lume, a fi țigan era un lucru de neacceptat, mai ales pentru o viitoare vedetă de o asemenea talie. ”De ce lipsește actul meu? Am venit pe lume într-o familie de muzicieni stradali, de oameni de circ, de oameni care mergeau la tot felul de carnavale”, iscălește același actor. Cu toate acestea, crede că Mary Ann Hill, bunica sa pe linie maternă, ar fi putut fi ”țigancă sau pe jumătate țigancă. Nu m-am descurcat în viața mea, în nicio limbă străină. Dar Romani (n.r. - limba țigănească) este singura pe care am înțeles-o și am vorbit-o și asta grație bunicii”, încheie Chaplin.



2. Ediția electronică a cotidianului ”Birmingham Mail”, din 25 iulie 2015, prezintă declarațiile unor experți britanici care susțin că, în proporție de 99, 9 la sută, Charlie Chaplin s-ar fi născut într-o șatră, în Black Patch Park, din Smethwick, a așezare situată în Midlands, la șapte kilometri de Birmingham. Ted Rudge, liderul unei comunități rrome de acolo, preciza că Michael Chaplin, cel de-al doilea fiu al lui Charlie cu Oona O'Neill, acceptase să ajungă în Smethwick, pentru a dezveli o placă în memoria comunității. ”Nu avem nicio hârtie oficială care să certifice faptul că marele Charlie Chaplin s-ar fi putut naște pe aceste meleaguri, dar ne bazăm pe caracterul oral al poveștii transmise, ce precizează că a văzut lumina zilei în Black Patch Park”, adaugă Rudge.
Mai mult, materialul face referire la uriașa descoperire făcută, în 1991, de către Victoria, fiica unui anume Jack Hill, din Tamworth. Conform scrisorii găsite, acesta îl făcea ”mincinos” pe Chaplin, pe care-l acuza că și-a falsificat biografia, scriind că s-a născut la Londra. ”Ai văzut lumina zilei în Black Patch, în Smethwick, într-o caravană. Știu asta pentru că și eu m-am născut tot acolo, doi ani și jumătate mai târziu. Mama ta nu și-a mai urmat tatăl, din nu știu ce motive, dar acolo te-a adus pe lume, nu la Londra! Știi bine că sunt singurul om din lume care cunoaște acest lucru”, spunea scrisoarea datată 1952.
”Bunica mea urla cu cea mai curată voce din lume: vând flori, vând flori. Care dorești viorele?”
O altă precizare importantă vine de la David Robinson, cel mai mare exeget al filmelor și al vieții lui Charlie Chaplin. În faimoasa sa lucrare din 1985, ”Chaplin. His Life and Art” (n.a. - alături de ”My Autobiography” a constituit sursa de inspirație pentru celebra peliculă ”Chaplin”, din 1992, în care Robert Downey Jr. face un rol de nedescris), Robinson precizează că Charlie se trăgea din Hannah, ”fiica unui pantofar dintr-o șatră țigănească”...

”Dacă mă tăiam, mi se scurgea tot sângele românesc din mine!”

3. Cea mai interesantă declarație este, însă, cea a Geraldinei Chaplin, primul copil al lui Charlie cu Oona, nepoata marelui dramaturg american Eugene O'Neill, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură. Aceasta, care i-a călcat, oarecum, pe urme, marelui Chaplin, a devenit actriță, cu peste 100 de filme la activ. În 2012, a fost invitată la TIFF, la Cluj, spre a primi un premiu pentru toată activitatea. La conferința de presă a făcut dezvăluiri incredibile: "Tata mi-a spus, când eram copil, că o șaisprezecime din sângele meu e românesc, așa că, de fiecare când mă tăiam sau mă loveam și sângeram, mi-era frică să nu-mi pierd acea particică românească”. Actrița a adăugat, de asemenea, încântată de țara noastră și, date fiind originile străbunicii sale, că a învățat și un cuvânt din limba Romani, spunând despre festivalul la care a participat că este...”Mișto!” Mai mult, Geraldine a adăugat că mătușa sa a fost româncă get-beget. Sydney, fratele lui Charlie, s-a căsătorit, după moartea primei soții, Minnie, de cancer la sân, prin 1946, cu Henriette, o româncă, stabilindu-se la Nisa. Inutil să mai precizăm că porecla Henriettei era ”Gypsy”.



Chaplin cu Geraldine (stânga) și Oona
Concluzii: Nimeni nu precizează, cu exactitate, dacă Charlie Chaplin a avut - sau nu - rădăcini țigănești și mai ales românești. Se știe doar că actul său de naștere nu există, că și-a falsificat locul în care a venit pe lume, că a refuzat să declare posibila sa apartenență la cultura Romani într-o perioadă în care cariera putea avea de suferit, că n-a negat, niciodată, faptul că provenea dintr-o familie de muzicieni stradali, care umblau de colo - colo și că, uneori, îi spunea Geraldinei, fiica sa, că are 1/16 sânge românesco-țigănesc.
În afara acestor chestiuni cancanistice rămân cei 53 de ani de carieră uriașă, cele peste 80 de filme și inimitabilele sale gaguri...
Surse: ”My Autobiography”, Charlie Chaplin, 1964. ”Chaplin. His Life and Art”, David Robinson, 1985, ”Birmingham Mail”, www.ednapurviance.org


Sursa: Prof. Valentina Lupu








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu