joi, 13 iulie 2017

Mariana Gurza - George Roca la ANIVERSARĂ


George ROCA cu ŢARA în colţul inimii


Scriitorul George Roca, un nume de referinţă în spaţiul virtual şi nu numai. Deşi locuieşte în Australia, inima de român a rămas pe meleaguri bihorene. Parafrazându-l pe Kogălniceanu, ,,omul înainte de neam şi-a iubit familia, înainte de lume şi-a iubit neamul şi patria sa de pământ, fie mare, fie mică, în care părinţii săi au trăit şi i-a îngropat, în care el s-a născut, în care a petrecut dulcii ani ai copilăriei, ce nu se mai întorc, în care a simţit cea dintâi bucurie şi cea dintâi durere de bărbat.”
Acum, în zi aniversară, îi aducem omagiu nostru sincer celui care s-a dovedit ani în şir, un autentic şi inimos promotor al culturii române, un prieten de nădejde al românilor.
Este un exemplu de urmat pentru cei plecaţi din ţară prin dragostea de ,,loc” şi pământul străbun, despre care Papa Ioan Paul al II-lea a spus că este Grădina Maicii Domnului. Domnul George Roca a ştiut să iasă din vârtejul cotidian şi să privească dincolo de agitaţia lumii, adunând în jurul domniei sale creatori de frumos, scriitori, pictori, sculptori, promovând românismul cu patima iubitorilor de neam.
Nu este singurul emigrant care nu şi-a uitat originile. Peste tot în lume regăsim fraţi care oriunde s-ar afla poartă ţara într-un colţ al inimii, un sentiment nobil şi iubitor de netăgăduit. Poetul, nostalgicul George Roca, a reuşit să-i adune pe aceşti iubitori de limbă şi neam sub un curcubeu cultural românesc, făcându-i cunoscuţi în lume prin operele lor. Domnia sa se regăseşte în spatele multor articole şi elemente de grafică apărute în diverse reviste de cultură, împărţindu-se ,,între literatură şi grafica digitală”. Revistele româneşti înfiinţate de domnia sa au avut ca scop, promovarea literaturii române în spaţiul virtual.
În fiecare an, la începutul toamnei, scriitorul Geoge Roca revine acasă pentru a-şi vedea locul copilăriei, pentru a se întâlni cu prietenii, pentru a-şi lansa câte un volum sau, aşa cum declara într-un interviu:  ,,Să mai învăţ expresii româneşti de ultimă oră (de alde „aşa vrea muşchii mei!") Să mai lansez o carte. Să-mi încarc bateriile!”
Scriitori, poeţi, pictori, fotografi s-au bucurat de atenţia iscusitului promotor cultural George Roca şi au beneficiat de talentul, priceperea şi compentenţa sa profesională, fiind promovaţi sau făcându-i cunoscuţi. O muncă benevolă a maestrului, voluntară, necupreţind nimic pentru frumos şi calitate. O face din dragoste de oameni, ca iubitor de cultură şi ca bun român. Merge pe ideea lui Heraclit considerând cultura ,,un al doilea soare pentru cei culţi”.
Omul de cultură George Roca este impresionat de arta românească contemporană pe care o consideră în plină înflorire. Pledează şi acţionează cu dăruire şi pasiune pentru cunoaşterea ei şi a creatorilor, autorilor români în afara perimetrului naţional. ,,Mulţi străini rămân uimiţi şi încântaţi când au tangenţă cu aceasta.
Scriitorul George Roca este considerat ,,o personalitate multitalentată”, jurnalist, fondator de reviste, scriitor, poet, actor, fotograf. Întrebat într-un interviu care este totuşi forma de artă pe care o preferă şi care îl fascinează,  George Roca a răspuns: ,,Am rămas cu scrisul şi cu fotografia. Vorbind de fascinaţie, pot să vă spun că încă din copilărie, m-au fascinat toate artele. Am încercat chiar şi pictură şi sculptură. Păcat că ziua are doar 24 de ore! Păcat! Întotdeauna sunt în criza de timp liber. E o satisfacţie enormă să descoperi noi (sau chiar necunoscuţi) producători de literatură şi artă, să-i faci să iasă la suprafaţă, să prevaleze, să-i etalezi cititorului cu ce au ei mai bun. O mare satisfacţie! Să-i vezi că se bucură cu toţii, atât producătorul cât şi cititorul”.  

Consideră că un bun jurnalist, în primul rând trebuie să aibă ,,suflet şi inimă” pentru a înţelege ce doreşte cititorul. O calitate indispensabilă, pe lângă faptul că trebuie să fie la zi cu realitatea înconjurătoare ,,să înţeleagă atât doleanţele producătorului de frumos sau de informaţie scrisă cât şi cele ale cititorului. De fapt nu numai cititorul te judecă, ci şi autorii. Dacă nu-i satisfaci, te părăsesc amândoi!“
Îl cunosc pe scriitorul George Roca din perioada, silvestriană, amândoi fiind apropiaţi colaboratori ai revistelor ARP, înfiinţate de cărturarul Artur Silvestri. Ne-am cunoscut şi personal, fiind prezent la Timişoara, la postul local Tv şi la unele lansări de carte, aş specifica lansarea volumului “Flori pentru Madalina al poetei Cornelia Turlea-Chifu, o prietenă comună.
Un Om impunător ca prezenţă şi cald sufleteşte. Aş spune chiar fascinant.
Chiar dacă o perioadă tăcerea ne-a îndepărtat,  stima şi respectul pentru omul de cultură au crescut.
Primind şi eu materiale pentru a promova tinere talente, în George Roca am avut mereu sprijin, ducând mai departe creaţiile celor care scriu.
Azi, LA ANIVERSARĂ, doresc să-i mulţumesc pentru fiecare gest făcut pentru promovarea limbii române a artei şi frumosului şi pentru multe altele…

Să ne trăiți întru mulţi ani!

------------------

Mariana Gurza
14 iulie 2017
Timişoara


***DATE DESPRE GEORGE ROCA

Născut la 14 iulie 1946, România  
În 1980 s-a stabilit la Sydney, în Australia. Are o bogată activitate literară și publicistică, fiind prezent cu poezii și proză în multe reviste din România, Australia și America. Este membru al Academiei de Științe, Literatură şi Arte (ASLA), al Academiei Româno-Americane, al Academiei Româno-Australiene, al Ligii Scriitorilor din România etc.  
Studii  
1964 – Liceul Nr. 4 ,,Mihai Eminescu”, Oradea  
1964-1967 – Facultatea de Filologie – Oradea  
1977-1980 Studii de actorie și arta mânuirii păpușilor – București  
Curs de 3 ani organizat de Ministerul Culturii și Institutul de Teatru ,,Ion Luca Caragiale” (I.A.T.C.)  
1988 – Curs de un an. Specializare consultanți turism – T.A.F.E. – Dover Heights, Sydney, Australia  
1990-1994 (Faculty of Tourism) The School of Business and Administrative Studies – Sydney Institute of Technology Australia  
  
Limbi străine vorbite  
Bine: engleza, maghiara, italiana, franceza  
Satisfăcător: spaniola, rusa, germana  
  
Activitate profesională  
1967 – Actor la Teatrul pentru Tineret „Arcadia” – Oradea  
1971 – 1974 Actor stagiar la o secţie a Teatrului de Stat Ploieşti  
1975 – 1979 Salariat al Ministerului Turismului – Bucureşti  
1980 – Pleacă din ţară. După aproape doi ani de şedere la New York (SUA), se stabileşte la Sydney, Australia, unde locuieşte şi în prezent  
1982 – 1988 Lucrează pentru firma turistică „Phill Travel Agency” ca reprezentant pentru compania aviatică română „TAROM”  
1998 – Interpretează un rol de compoziţie în filmul artistic de lung metraj „A Change of Heart”. Producţie australiană. (Regia: Rod Hay)  
2000 – National Olympic Commitee Assistant – S.O.C.O.G. (Comitetul Organizatoric al Jocurilor Olimpice de la Sydney), pentru Lotul Olimpic Român  
2001– 2008 Translator, Interpret, traducător şi cenzor acreditat al guvernului australian (LOTE, AADAKE – Probleme juridice şi medicale), Australian Council of the Arts (literatură), Australian Institute o Modern Languages (reclame vorbite la radio)  
2005 – 2015 Scriitor, ziarist, fotograf freelancer, grafician, editor de carte, redactor la diferite reviste literare româneşti din jurul lumii.  
  
Cărţi publicate (personale):  
1. „Dezvoltarea arhitecturii în perioada de domnie a binecredinciosului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Editura Carpathia Press, Bucureşti, 2006, Studiu istoric  
2. „Evadare din spaţiul virtual”, Editura Anamarol, Bucureşti, 2009, Poezie, 120 pagini  
3. „De vorbă cu stelele” (Vol 1), Editura Anamarol, Bucureşti, 2010, Proză, 312 pagini  
4. „De vorbă cu stelele” (Vol 2), Editura Anamarol, Bucureşti, 2011, Proză, 296 pagini  
5. „Căutând insula fericirii”, Edtura Anamarol, Bucureşti, 2013, Poezie, 108 pagini  
6. Poeme multilingve cifrate", Editura Anamarol, Bucureşti, 2015, Poezie, 208 pagini  
  
Cărţi publicate (antologii – mai mulţi autori):  
1. „Orizonturi albastre” – (Antologie – poezie), Editura Cogito, Oradea, 1993  
2. „Dincolo de orizont” – (Antologie – poezie), Editura Călăuza, Deva, 1996  
(autor şi editor de carte)  
3. „Mărturisire de credinţă literară” (Vol 1) – (Antologie – proză), Edit. Carpathia Press, Bucureşti, 2006  
4. „Arta de a fi” – (Antologie – poezie), Editura Anamarol, Bucureşti, 2009  
5.„Simbioze lirice” – (Volumele 1-20) (Antologie-poezie) 20 de autori – 320 pagini/volum, Editura Anamarol, Bucureşti, 2012-2016 (co-autor şi grafician de carte)  
6. „Scripta Manent”- (Volumele 1-10) (Antologie-proză) 20 de autori – 400 pagini/volum, Editura Anamarol, Bucureşti, 2012-2016 (co-autor şi grafician de carte)  

Cărţi editate în limba română (editor, redactor şi grafică):  
Mai mulţi autori, „Alexandru Husar în Australia” - (Antologie – proză), Sydney, 2002  
Bugariu, Adrian, „Tehnici de manipulare prin radio”-(Jurnalistică), 96 pagini, Sydney, 2004  
Abrudan Iosif, „Torentele vieţii” - (Poeme alese), 80 pagini, Sydney, 2006  
Mai mulţi autori „Daruri de Crăciun” – (Antologie – poezie), 198 pagini, Timişoara, 2007  
Balaci, Paşcu, „Fluerul de oţel”- (Teatru – Dramă istorică), 165 pagini, Oradea, 2008  
Roca, George, „Evadare din spaţiul virtual” -(Poezie), 120 pagini, Bucureşti, 2009  
Roca, George, „De vorbă cu stelele” (Vol 1) – (Interviuri), 312 pagini, Bucureşti, 2010  
Roca, George, „De vorbă cu stelele” (Vol 2) - (Interviuri), 296 pagini, Bucureşti, 2010  
Vintilă, Viorel, „Românaş la San Francisco” - (Proză scurtă), 152 pagini, Bucureşti, 2011  
Ţene, Al. Florin, „Geamănul din oglindă”– (Roman), 192 pagini, Cluj Napoca, 2011
Roca, George, „Căutând insula fericirii” - (Poezie), 108 pagini, Bucureşti, 2013  
Ţene Al Florin, „Inelul de iarbă”, (Roman) - 192 pagini, Târgu Mureş, 2013  
Roca, George, Poeme multilingve cifrate", (Poezie), 208 pagini, Bucureşti, 2015  
2017   
Schor, Dorel, "Chemaţi doctorul", (Schiţe umoristice), 220 pagini, Tel Aviv, 2017  
Rosenkrantz-Herscovici, Adina, "Dadu" (Studiu biografic), 144 pagini, Tel Aviv, 2017
—————————————————————
  Titluri academice
1993 – Devine membru (fondator) al Academiei de Ştiinţe, Literatură şi Arte (ASLA Oradea)http://asla.rexlibris.net  
2002- Devine membru al Academiei Româno-Americane (ARA)http://www.americanromanianacademy.org/  
2006 – Devine membru al Asociaţiei Române pentru Patrimoniu (ARP)http://arp-romania.com  
2008 – Devine membru al Asociaţiei Naţionale a Cavalerilor de Clio (Istorie)  
2009 – Devine membru al Ligii Scriitorilor din România http://liga-scriitorilor-romani.com  
2010 – Devine membru al Academy of International Interferences „Paul Polidor”  
2011 – Devine membru de onoare al International Association of Paradoxism, Gallup, New Mexico, SUA  
2011 – Devine membru al Fundaţiei „Academia DacoRomână”.  
2013 – Devine „Emeritus Member” al Academiei Româno-Americane (ARA) http://www.americanromanianacademy.org/list-of-members  
2013 – Primeşte diploma de „Doctor în Dacoromânistică” al Academiei DacoRomâne – Bucureşti  
2013 – Primeşte ordinul „Ambasadorii culturii” din partea Ligii Scriitorilor Români - Filiala Bucureşti  
2013 – Primeşte medalia „Virtutea literară” din partea Ligii Scriitorilor Români  
2014 - Devine membru (fondator) al Academiei Româno-Australiene  
—————————————————————————————————–  
Creator de publicaţii şi membru în colegiile de redacţie:  
2000 – 2000 Creator al revistei (fizice) personale „Jurnal olimpic” pentru Olimpiada de Sydney  
2000 – 2003 Creator al revistei (virtuale) personale „Rexlibris”www.netcolony.com/arts/rexlibris  
2001 – 2009 Creator şi redactor al website „ASLA Romania”şi al primului dicţionar virtual al personalităţilor româneşti http.asla.rexlibris.net  
2002 – 2004 Creator al revistei (virtuale) personale „Prolibris” http://prolibris.rexlibris.net  
2002 – 2005 Redactor al revistei (fizice) „Românul Australian”, Melbourne, Australia  
2004 – 2005 Creator al revistei (virtuale) personale „Paradox”http://paradox.rexlibris.net  
2005 – 2006 Redactor şef al revistei (fizice) „Spirit românesc”, Sydney, Australia  
2006 – 2009 Redactor al revistei (virtuale) „Agero”, Stuttgart, Germaniahttp://www.agero-stuttgart.de  
2006 – 2008 Membru al colegiului de redacţie al revistei (fizice şi virtuale) „Viaţa parohială”, Sydney, Australia, Creator al suplimentului literar „Revista Junior”http://www.scribd.com/doc/941954/augdec-07  
2007 – 2009 Redactor al revistei (virtuale) „Arcada”http://www.arcada.org.ro  
2008 – 2009 Redactor al revistei (virtuale) „Romanian VIP” http://www.romanianvip.com  
2008 – >>>>Creator al nano-revistei electronice „Expresia”(Blog personal) în cadrul grupării „Reţeaua literară” http://reteaualiterara.ning.com/profile/GeorgeROCA, Proză  http://reteaualiterara.ning.com/profile/GeorgeROCA74, Poezii  
2008 – >>>>Membru al colegiului de redacţie al revistei virtuale „Starpress”, România – Canada – USA, http://www.valcea-turism.ro/j15/index.php?option=com_content&view=article&id=225&Itemid=148  
2008 – >>>>Membru al colegiului de redacţie al revistei (fizice şi virtuale) „Familia română” http://www.bibliotecamm.ro/biblioteca/fr_2009_2&3.pdf  
2009 – >>>>Membru al colegiului de redacţie al revistei (fizice şi virtuale) „Oglinda literară” http://www.oglindaliterara.ro/arhiva/Oglinda96.pdf  
2009 – >>>>Membru al colegiului de redacţie al revistei (fizice şi virtuale) Ligii scriitorilor din România  „Cetatea lui Bucur” https://cetatealuibucur.wordpress.com
2009 –2015 >>>>Membru al colegiului de redacţie al revistei (fizice şi virtuale) „Pagini româneşti din Noua Zeelandă” romanianpages@yahoo.co.nz  
2008 – >>>>Senior editor al revistei (fizice şi virtuale) „Mioriţa”din Sacramento, California, SUA  http://www.mioritausa.news/redactia/
2009–2012 >>>>Membru al colegiului de redacţie al revistei (fizice şi virtuale) „Contraatac”  
2009 – Membru al colegiului de redacţie al revistei (fizice şi virtuale) „Clipa”, Anaheim, California, SUA http://www.clipa.com/a18-Despre-Ziar.aspx  
2009 – 2010 Redactor şef al revistei (virtuale) „Romanian VIP
2010 – 2011 Senior editor al revistei (fizice şi virtuale) „Român în lume”, Madrid, Spania  
2011 – 2012 Senior editor al revistei (fizice şi virtuale) „Occident românesc”, Madrid, Spania http://occidentul-romanesc.com/?page_id=2  
2011 – 2012 Membru al colegiului de redacţie al revistei virtuale „ZIDUL” (Redactor literar) http://ziarulzidul.ro/?page_id=44  
2011 – 2013 Membru al colegiului de redacţie al revistei virtuale „Vocea ta”, Nürnberg, Germania
2011-2016 – >>>>Membru al colegiului de redacţie al Agenţiei de presă „Aşii români”, Germania-România   http://www.asiiromani.com/
2011 – >>>>Membru al Consiliului director şi redactor şef-adjunct al revistei Ligii Scriitorilor Români „Cetatea lui Bucur”(varianta virtuală şi tipărită)
2011 – >>>> Creator al revistei (virtuale) personale „Expresia”, Sydney, AUShttp://expresia.rexlibris.net  
2012 – >>>> cofondator al revistei virtuale „Confluenţe Literare”
2013 – >>>> Membru al Colegiului de redacţie al revistei „Booklook”, Iaşi, România  https://www.scribd.com/document/150103432/Revista-Booklook-nr-27
2013 – >>>> Redactor şef al revistei (virtuale) „ProLitera”, Zirndorf, Germania http://www.prodiaspora.de/V5/index.php/revista-prolitera şihttp://prodiaspora.de/  
2015 – >>>> Creator al revistei (virtuale) personale „Australiana”, Sydney, AU  
2016 – >>>> Creator al revistei (virtuale) personale „Argument", Sydney, AU  
2015 – >>>> Cofondator al revistei virtuale „Esenţe Culturale", Sydney, AU - Turda, România http://esenteculturale.strikingly.com/  
——————————————————————-  
Referinţe critice:  
- BĂCIUŢ, Nicolae, „Anchetă despre exilul românesc” – Revista Confluenţe Literare, 8 martie 2015,  
- BĂLAN, Dimitrie, „Oamenii cetăţii şi nopţile lor albe” – (Interviu cu George Roca, pp. 142-145), Editura Arca, Oradea, 2006  
- BOTEZ, Adrian, „Interviu cu scriitorul australian George Roca, jurnalist şi promotor cultural”, Revista Cetatea lui Bucur, Nr. 11, ianuarie 2010  
- BUICĂ, Elena, „George Roca de vorbă cu stelele”, Revista Gândacul de Colorado, USA, 7 oct. 2010,  
- BUICĂ, Elena, „Poeme bilingve”, Uniunea Ziariştilor Profesionişti, Bucureşti, 1 Mai 2013,  
- CĂCIULARU, Roni, „Un trubadur al spaţiului virtual”, Revista Animanews, 4 mai 2010,http://www.animanews.com/politic/orientul-mijlociu/1329-roni-cciularu-un-trubadur-al-spaiului-virtual.html  
- CĂTUNESCU, Carmen, PROFIL DE PERSONALITATE CREATOARE, Ziarul Curentul Internaţional, Sterling Heights, Michigan, SUA, 17 decembrie 2009,  
- CHIVA, Laura, „Lansare de carte românească la Madrid”, Ziarul Adevărul (Spania), 23 septembrie 2009,http://www.adevarul.es/stiri/social/lansare-carte-romaneasca-madrid  
- CIUBOTARU, T. Constantin, „George Roca, românul de la marginea lumii”, Revista Phoenix Magazine, Phoenix, Arizona, SUA, 1 septembrie 2010,  
- CUC, Melania, „Evadare din spaţiul virtual”, Revista Port@Leu, Nr. 10, Bucureşti,  
- DEFESES, Eva, „Interviu cu George Roca”, Revista NIRAM ART Nr.9/2009 , Madrid, Spania, http://revistaniramart.wordpress.com/2009/07/16/  
- EVU Eugen, „Păcatul traducerilor neprofesionale – (Interviu cu George Roca)”, Revista Agero, Stuttgart, Germania,  
- IONAŞ, Loredana, „Scriitorul George Roca s-a întâlnit cu viitorii jurnalişti”, Ziarul Crişana, Oradea, 22 octombrie 2008, p.6  
- IVANOV, Veronica, „Interviu cu George Roca – Despre prietenie, literatură şi artă – între două continente”,Revista Clipa, Anaheim, California, SUA, 26 aprilie 2014  
- KATZ, Silvia, „Un om de departe”, Revista Familiei, Israel, noiembrie 2011  
- MĂLINAŞ, Constantin, „George Roca, un cavaler al poeziei”, Jurnal de Botoşani şi Dorohoi (RGNews), http://www.jurnalulbtd.ro/articol-George-Roca–un-cavaler-al-poeziei-6-1669.html  
- MARTINEZ SANZ, Hector, „Escape from Cyberspace”, Revista Retrato Literario, Madrid, Espana, 29 septebre 2009,  
- MARTINEZ SANZ, Hector, „Videoconferencia y encuentro virtual con el escritor George Roca. Sydney-Madrid”, Revista Defeses Fine Arts, Madrid, Spania, noiembrie 2010  
- MAXIMINIAN, Menuţ, „George Roca: de vorbă cu stelele”, Revista Clipa, Anaheim, California, SUA, 27 noiembrie, 2010,http://www.clipa.com/print_a2061-DE-VORBA-CU-STELELE.aspx  
- MUNTEANU, Lucian, „George Roca, încă o valoare neconvenţională”, Revista Agero, Stuttgart, Germania,  
- NEDELCU, Georgeta, „Interviu cu poetul şi ziaristul George Roca”, Revista Gândacul de Colorado, 31 ianuarie 2011,  
- PETCU, Gabriela, „George Roca, un evadat din spaţiul virtual, regăsit într-o poveste pe Insula Fericirii”, Revista Curentul International, Sterling Heights, Michigan, SUA, 25 septembrie 2009,  
- POPA, Iosif, „Personalităţi locale: George Roca, actor, scriitor şi manager turistic”, Ziarul Informaţia de Vest, 6-12 noiembrie 2003, p.7  
- POPESCU, Maria Diana, „Interviu cu George Roca”, Blog Reţeaua Literară, august 2008,  
- POPESCU, Maria Diana, „George Roca, un romantic avant lettre”, Revista Clipa, Anaheim, California, SUA,  
- POPESCU, Maria Diana, „George Roca: Epoca Ştefaniană – Cercetare istorică de importanţă majoră”, Revista NOI NU, Cluj-Napoca, 9 noiembrie 2008,  
- SILVESTRI, Artur, „George Roca: Epoca Ştefaniană – Viziunea răzeşească”, Editura Carpathia Press, 2006,  
- STOICA, Daniela, „Portret: George Roca îşi reprezintă ţara cu mândrie”, Cotidianul Adevărul de seară (Oradea), ediţia de luni, 7 septembrie 2009, p.16  
- Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”- Iaşi, AL. HUSAR – 80, (Bibliografie), (Ediţia a II-a), Editura Vasiliana ’98, Iaşi, 2003, p. 88  
- STOICA-MUJEA, Oana, „Interviu cu George Roca”, Revista Argeş, august 2007, p.1  
- TOMESCU-TUDOR, Loredana, „Portret: George Roca, sau arta de a fi, la capătul lumii, mai român decât românii de acasă”, Revista Spirit Românesc Nr.6, Sydney, Australia, 16 iunie 2006  
- ŢENE, Alexandru Florin, „George Roca: Evadare din spaţiul virtual”, Revista Armonia, Saltmin, SUA, 21 octombrie 2010,  
- ŢENE, Alexandru Florin, „Întâlnire cu steaua George Roca la lansarea cărţii «De vorbă cu stelele», Ziarul Făclia, Cluj, octombrie, 2011  
- VASILESCU, Stelian, „Oameni din Bihor – 1940-2000 – Dicţionar sentimental”, Editura Iosif Vulcan, Oradea, 2002  
—————————–  
Adresa de e-mail: georgeroca@gmail.com  
RG CV 1 iulie 2017  
  
„Tot ce face Dumnezeu e să ne privească  
şi să ne omoare când devenim plictisitori”  
C. Palahniuk  Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu