marți, 25 iulie 2017

MANEGA - "Rubla Eminescu”


"Rubla Eminescu”
De ce au imprimat sovieticii chipul lui Eminescu pe 2 milioane de monede, la câteva zile după „Revoluția” din 1989?

 ISTORIE INEDITĂ: În acest moment, Eminescu este tradus în 150 de limbi din 250 de țări. Această statistică a fost realizată de reputatul eminescolog documentarist Dumitru Copilu-Copillin. Amploarea extensiei în spațiul universal a receptării operei poetice a lui Eminescu este fără precedent. Și nici nu e de mirare dacă ne gândim că William Shakespeare care a însemnat mult pentru dramaturgia britanică a secolului al XVI-lea, timp de 100 de ani după moartea sa a rămas într-un inexplicabil con de umbră și abia după aceea a început ​ ​ să intre în universalitate. ​               
  Asistăm la un fenomen similar în privința lui Eminescu, iar declanșarea acestuia pare să fi venit din Rusia, pe vremea când încă se numea URSS.Astfel, în 1989 (an declarat de UNESCO „Anul Internaţional Eminescu”), la 100 de ani de la moartea fizică a poetului nostru național, Uniunea Sovietică a emis o monedă omagială cu portretul lui Eminescu, având valoarea nominală de o rublă.

Moneda este rară şi foarte puţin cunoscută în România.Rubla Eminescu a fost pusă în circulaţie în URSS pe 26 decembrie 1989 (în prima zi după execuţia lui Ceauşescu). A fost bătută la monetăria din Leningrad ‒ azi Sankt-Petersburg ‒, iar tirajul a fost de două milioane de monede, din care 200 000 de o calitate specială. Chipul lui Eminescu avea ca model imagologic fotografia acestuia din 1869, făcută de Jan Tomas la Praga. Este, desigur, o trimitere simbolică spre dimensiunea valorii „de piaţă” a lui Eminescu, dar e regretabil că acest demers a fost făcut în URSS, nu în România. E adevărat că cea mai valoroasă bancnotă a României (bancnota de 500 de lei) are pe ea chipul lui Eminescu – ceea ce are o evidentă încărcătură simbolică, în expresie financiară ‒, însă forța de semnificație a „rublei Eminescu” este mult mai mare, căci reprezintă o recunoaște revenită din partea unei țări și a unei culturi ostile. Se pare că rușii au o perspectivă mai clară asupra valorii universale a „omului deplin al culturii române” (cum îl definea Constantin Noica), pe care noi, aici, în „codrii Vlăsiei”, continuăm să-l minimalizăm, confirmându-i astfel „profeția” din „Scrisoarea I” („Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?/Ei vor aplauda desigur biografia subţire/Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,/C-ai fost om cum sunt şi dânşii… Măgulit e fiecare/Că n-ai fost mai mult ca dânsul…”).

Nu știm ce interese politice sau geopolitice s-au ascuns în spatele acestui gest, dar rușii/sovieticii l-au făcut și faptul rămâne consemnat istoricește ca atare, indiferent ce interpretări conspiraționiste sau minimalizatoare s-ar „croșeta” de jur-împrejur. Pe când rușii, în campaniile lor nemiloase de „defrișare” identitară a populației românești din stânga Nistrului, s-au izbit de un reper spiritual fundamental, care s-a dovedit de neclintit și de netrecut: numele lui Mihai Eminescu. Ceea ce, fără a exclude ura și dușmănia istorică împotriva poporului român, le-a impus respectul și recunoașterea.

Miron Manega


Veronica- Averio

”Prietenia este firul de aur care leagă inima întregii lumi”, iar voi, sunteți lumea mea!

Sursa: Valentina Lupu


Comentarii:

Bunica

Din totdeauna rusii au apreciat valorile romanesti la adevarata valoare, mult mai mult decat o fac chiar romanii. „unei țări și a unei culturi ostile”, „ura și dușmănia istorică împotriva poporului român” sunt doar niste sintagme cu care sunt indobitociti romanii inca de mult timp. Orice om normal la cap, cu o judecata sanatoasa si care nu se lasa manipulat si indobitocit de diferite ideologii, poate sa constate, atunci cand face o analiza lucida si obiectiva, ca Romania este pentru Rusia mult mai mult o „tara si o cultura ostila” iar vina pentru relatiile proaste cu Rusia apartine in masura mult mai mare Romaniei. https://www.youtube.com/watch?v=2iNP0tQs_FM

Bunica continua

Imi vine de multe ori sa plang cand vad ce colonie jalnica satanista-sclavagista a ajuns Romania. Si cand ii mai vad si pe cei care se imbata cu apa rece cu „ce popor de daci viteji si spirituali” suntem, imi vine de-a dreptul sa vomit. Nu zic ca in trecutul indepartat nu ar fi pornit civilizatia de pe aceste meleaguri, dar ce folos cand acum suntem vai de capul nostru (aproape ca nici nu mai suntem ca popor).
Dar nu e de mirare, pentru ca am observat ca principalele caracteristici a „dacilor” sunt: sa fie prosti, lasi, dezbinati, tradatori si SLUGI. N-ai sa gasesti la rusi asemnea specimene de „daci”.
Unii zic ca datorita faptului ca „satanele mondiale” s-au focusat foarte mult pe aceasta tara si acest popor inca din secolul 19 s-a ajuns in aceasta situatie. Eu zic ca partial este adevarat, dar adevarul intreg este faptul ca aici „s-a intalnit hotul cu prostul” realizand o foarte buna „comuniune si simbioza”. Cine e „hotul” si cine e „prostul” trageti voi concluzia.
Partea buna a acestui neam este ca a dat, si poate inca da, si „diamante” destul de multe. E firesc. Acolo unde noroiul si mizeria esta cea mai mare se gasesc si „diamantele” pe care rusii cu adevarat stiu sa le aprecieze.

http://www.cunoastelumea.ro/rubla-eminescu-de-ce-au-imprimat-sovieticii-chipul-lui-eminescu-pe-2-milioane-de-monede-la-cateva-zile-dupa-revolutia-din-1989/
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu