miercuri, 5 iulie 2017

Urşii de apă


Urşii de apă cand se usuca se transformă în sticlă

Unic: “urşii de apă” se transformă în sticlă. Tardigrada – “ursul de apă” invincibil: poate trăi în spaţiu şi rezistă la temperaturi -273°C și +151°C.
Tardigradele sunt animale nevertebrate de dimensiuni foarte mici, 1,5 – 0,1 mm lungime.

Tardigradele sunt răspândite pe tot globul, de la 6000 m înălțime în Munții Himalaya, până la 4000 metri în adâncimile Pâmântului.


tardigrada - water bears


Aceste animale pot fi găsite în sol și nisip umed, dar şi în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare, însă mai rar în mediul marin. Cel mai des au fost observate printre licheni și mușchi.


Tardigradele sunt capabile să supraviețuiască în condiții extreme, la temperaturi de -273 °C și +151 °C, și își păstrează vitalitatea circa un deceniu fără apă. Aceste vietăţi pot rezista la cantități enorme de radiații(sursă wikipedia)


Au fost realizate experimente prin care urșii de apă au fost lăsați în spațiu la mai puțin de -200°C.

Surpriză: au supraviețuit.

Se pune întrebarea: dacă tardigradele supraviețuiesc spațiului, atunci ele au venit din spațiu?


tardigrada in space


Urșii de apă mai au un atu: pot intra în stare de cripto-bioză, situație în care își pot opri metabolismul pentru perioade lungi de timp când întâlnesc condiții vitrege vieții. În această stare metabolismul se reduce la 0.01%.


În luna septembrie 2015, cercetătorii de la University of Chicago au anunţat că au descoperit un nou tip de sticlă produs de tardigrada.


“Am descoperit in vitro că aceste proteine formează o sticlă biologică atunci când se usucă” – Dr. Thomas Boothby.tardigrada water bears


Cum revin la viaţă aceste fiinţe după ce au fost supuse unor temperaturi sau radiaţii extreme?


Tardigrade produc proteine în stare lichidă. Pe măsură ce apa dispare, proteinele formează o folie de sticlă care protejează părți ale celulei care altfel ar fi avariate de absența apei. Sticla se dizolvă când apa revine, permițându-le acestor tardigrade să revină la starea inițială, afirmă cercetătorii.

Cercetătorii au reuşit reproducerea acestor proteine.
http://andrasi.ro/ursii-de-apa-se-transforma-in-sticla-tardigrada-ursul-de-apa-invincibil/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu