duminică, 24 iulie 2022

Elena Radu - Am „evoluat”, nu se mai merge pe rata de incidența, ci pe gradul de ocupare al spitalelor

 



Am „evoluat”, nu se mai merge pe rata de incidența, ci pe gradul de ocupare al spitalelor

Av. Elena Radu

24 Iulie 2022

 

Pe asta s-a mers și vreun an jumate, ca era singurul motiv invocat pentru prelungirea stării de alertă. Sunt atâtea mesaje contradictorii de îți dau neuronii peste cap. De exemplu:

 

- Spală-te pe mâini! (5, 7, 10 min sau cat ziceau?)

- Nu folosi prea multă apă ca să salvezi planeta! Folosește cât mai puțină apă, mai ales caldă, ca să fii solidar (cu cine? Nu contează, dacă ești bucureștean, te ajuta Nicușor sa „economisești” de toate și să fii „solidar” că e la modă).

Asa că mă spăl sau nu mă spăl pe mâini?  Face bine la sănătatea individuală, dar strică binelui comun?

 

Uite aici temă, dacă te plictisești și nu ai ce face. Te duci la baie să te speli pe mâini și stai și te conversezi cu tine în oglindă pe teme filosofice până trece noaptea și te trezești că trebuie să pleci la muncă rupt de somn, cu balamalele tremurând, de începi sa te gândești ca a sărit covidul pe tine când te luptai cu dezlegarea enigmelor.  Asa ca ignora aberatiile și fii atent la tine. Cine știe mai bine stările tale decât tine?

 

Tu știi cel mai bine și ce te doare și ce nu te doare în mod constant. Bineînțeles, asta dacă nu ai devenit ipohondru. Dacă ai devenit, oricum ceea ce auzi pe la TV începi să și simți și nu se mai pune.

 

Aștia zic acum că plămânii unora încep sa își facă simțită prezența.  Din ce motiv? Nu are nicio relevanță (ca aer condiționat, ca te-ai spălat cu apa rece, ca e gripa, ca e codiv), puțin contează.  Important este ca dacă începi să behăi (tușești) mai discret sau mai cu simțul răspunderii și eventual sa te mai doara prin spate, dacă mai apare și un junghi „intercostal” de-ți taie respirația, du-te la un control de specialitate: adică la pneumolog.

 

Lasa testele vieții ca alea nu sunt metode de diagnostic, sunt modalitati de a face bani de către alții. Alea din salivă de le găsești la îndemână pot sa iasă negative, dar să "behăie" plămânii în tine că sunt supărati și nu au nicio treabă cu testele. Și uite așa tu ești bolnav pe bune, dar ești fericit că n-ai codiv că așa ți-a zis testul și crezi eronat că dacă n-ai codiv pe test, nu ai nimic.

 

Deci, simți modificări la starea ta, își fac simțită prezența plămânii, ia-o din loc și du-te la un specialist să te consulte. Te ascultă omul la plămâni, faci și o radiografie și te lămurești cum stai. Treci sau nu pe antibiotice în funcție de starea ta de sănătate. Ca iti face și un test (ca e la modă) și iasă pozitiv, oricum zic ăștia ca nu mai contează la statistici.

 

Dar, dacă stai acasă, dă pneumonia în tine si ajungi la spital, e posibil sa te treacă aia oricum in statisticile de codiv ca internat/decedat. Ie-te, asa creste gradul de ocupare al spitalelor și de teama testului pozitiv poți să ignori starea ta de sănătate reală.

 

Pe partea ailaltă, unii aleargă la testat fără să aibă nimic, că poate iasă pozitiv să își scoată certificatul, că le expiră ăla vechi și uite așa dau apă la moară alora de fac afaceri. Mai achiziționează oamenii niște stocuri de diverse ca să fie, că oricum nu le cumpără din banii lor, dar le mai iese și lor de o ciorbă.

 

E cazul sa ne revenim și sa ne aducem aminte ce e aia boală. Momentan nu au schimbat definiția bolii din dex: „Modificare organică sau funcțională a echilibrului normal al organismului care provoacă alterarea stării de sănătate; proces patologic care afectează organismul”.

 

Definiția nu este „testat pozitiv, fără modificări la nivelul organismului”. Chiar dacă „țara te vrea prost”, adu-ți aminte de înțelesul termenului boală și ține de el, să nu îl modifice și să rămânem sănătoși la cap!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu