vineri, 22 iulie 2022

Stefan Dumitrescu - ÎN ROMÂNIA TRĂIEȘTE ȘI SCRIE UNUL DIN MARII SCRIITORI AI LUMII ! -3-

 




1.12.2008  DUMITRU VELEA, SCRIITOR, Secretar literar la teatrul din Petroșani, critic literar

 

 

 

Domnule Profesor Ștefan Dumitrescu, zice dl profesor Nicolae Manolescu, zău dacă nu îmi pare rău că nu v-am citit și nu v-am băgat în seamă. Dacă știam că sunteți un dramaturg așa mare, dramaturgia fiind genul literar cel mai greu, și în care în afară de Caragiale și de Ionescu nu prea avem valori, vă propuneam în locul lui Mircea Cărtărescu pentru Premiul Nobel. Sincer îmi pare rău. Vă rog să mă iertați.

 

 

 

 Mă fac că nu aud și  continui. Așadar, piesa sărmanului dramaturg ”Ștefan Dumitrescu” face parte din tabelul mendeleevic al dramaturgiei române ! Hm !

 

 

 

     O altă piesă, comedie, a subsemnatului, „Caragiale se pupă cu Stalin ”, Premiul special al Juriului la Concursul de dramaturgie Bogdan Amaru, de la Râmnicul Vâlcea, la ediția a doua, a fost foarte apreciată de dl profesor de teatrologie de la Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș, Mihai Sin. Piesa „Caragiale se pupă cu Stalin”, fiind material didactic pentru studenții la Academia de teatru și film de la Târgu Mureș, ai d-lui profesor Mihai Sin. Dl profesor a lucrat cu studenții pe piesa mea „Caragiale se pupă cu Stalin”,. Una dintre marile piese ale dramaturgiei românești: Iată ce mi-a scris dl Profesor Mihai Sin :

 

 

 STIMATE DOMNULE PROFESOR  ŞTEFAN DUMITRESCU

 

 

 

„În ce mă priveşte, cum nu mi-aţi mai dat nici un semn luni de zile, am fost iarăşi nedumerit, crezând ca v-aţi supărat din cine ştie ce motiv (va intuiesc că sunteţi un om hipersensibil); deşi n-ar fi fost cazul, mai ales ca "v-am predat" la studenţii mei un semestru, iar "Caragiale..." a fost subiect de examen, în vară. Mai mult ce-aş fi putut sa fac din poziţia în care sunt ? „

 

 

 

 ( dintr-o scrisoare a domnului Profesor Univ dr Mihai Sin, profesor de Teatralogie de la Academia de teatru de la Târgul Mureş, din care rezultă că piesa mea de teatru „Caragiale se pupa cu Stalin”, care a luat Premiul special al Juriului la Festivalul Naţional de Teatru Bogdan Amaru, ediția a doua, 2007”, de la Râmnicul Vâlcea, a fost obiect de studiu şi de examen la această facultate. Prof Mihai Sin, 12.novembre 2006.

 

 

 

Un mare regizor român stabilit la Paris îl apreciază de asemenea pe dramaturgul Ștefan Dumitrescu:

 

„Și domnului Petrică Ionescu îi plac piesele mele,  dar îmi pare rău că nu face un eforat în plus să mă ajute.  Cu siguranță că mă va ajuta Domnul.

 

 

 

"From: Petrika Ionesco <petrika.ionesco@yahoo.fr>

To: Stefan Dumitrescu <stefandumitrescu@yahoo.com>

Sent: Thursday, September 6, 2012 4:09 PM

Subject: Re: Rugaminte, sa nu ma uitati !

 

Da, piesele Dumneavoastra m-au uns la suflet.....si ma bucur tare ca sinteti pe pragul de a definitiva una noua.....eu nu am citit de cit doua dintre ele.....Stalin/Caragiale si cea despre sfirsitul lumii intr-o inchisoare in America latina......vibratia data de text este foarte puternica....atmosfera crincena.....tragismul coplesitor.....pesonajele traind la maximum situatia exasperata.......impresionant si foarte visceral si poetiv.....o lume de nebuni concentrata la maximum in citeva tablouri.....formidabil......TOTUSI.....am citeva probleme cu "decalajul "creat intre Forta de expresie atit de puternica si repetitiva si subiectul decalat in timp fata de actualitate si o transpunere ar parea in cazul Dumneavoastra mult prea fortata....nu stiu daca ma intelegeti clar.......deci va string in brate doresc numai succes si mia-ti intrat sigur in suflet dar as vrea sa mai citesc si alte piese si subiecte in speranta sa-mi gasesc fericirea si sa fiu perfect convins si te puterea exceptionala a expresiei literale de care dati dovata dar cit si de cea a actiunii scenice si a rezonantei ei actuale.

Si eu va inbratisez cu dragoste

Petrica Ionescu

 

 

 

 

 

 PETRICĂ  IONESCU :

 

Petrika Ionesco <petrika.ionesco@yahoo.fr>

 

To:Stefan Dumitrescu

 

Jan 28 at 9:52 AM

 

 

 

Draga Stefan,

 

 

 

Am citit piesa, (Este vorba de piesa „Granițele înroșite în sânge” tradusă în franceză. Același sentiment. Foarte bine scrisa, foarte puternica cu carne si suflet cu suferinta imensa. Excelent tradusa. Nu pot decât sa te felicit. Din pacate eu nu pot sa te ajut in nici un fel si-mi pare tare rau. Nu sint din pacate director de teatru si astfel de piese fara actiune in sensul teatral al cuvintului, fiind mai mult o opera filozofica de cit teatru, atit de "grea" in sensul digestiei spectatorului nici diluata in zece si nu se accepta. Eu in plus fac putin teatru fiind specializat in opera. Imi pare extrem de rau ca trebuie inca o data sa fiu negativ in fata unei lucrari care in realitate m-a emotionat.

 

Dac mi-as putea permite un sfat ar fi sa scri romane ai putea fi un Dostoievski actual.

 

Cu toata stima Petrica Ionescu

 

28. 01. 2018

 

 

 

 Așadar, tânărul dramaturg Ștefan Dumitrescu a dus prima sa piesă de teatru la un Teatru românesc în 1971. De atunci au trecut 51 de ani. În timpul acesta a trimis piese la multe din teatrele românești, din capitală și din provincie. Așa cum a spus criticul de teatru, dl Valentin Silvestru, marea dramaturgie românească, dramaturgia de valoare, și dramaturgul Ștefan Dumitrescu nu  au avut nici o șansă într-o jumătate de veac în teatrul românesc.

 

     Prin anii aceia 1975-80, 82 mergeam  și lăsam piese de teatru la redacția revistei Teatrul, pe fostul Sărindar. Un timp redactor la teatru a fost Paul Cornel Chitic, parcă îl văd în fața ochilor. Mi-a citit mai multe piese de teatru. Tot îmi spunea că sunt în portofoliu și or să le vină rândul. La una din întâlniri dl Paul Corneliu Chitic mi-a spus, „sunteți doi dramaturgi buni, tu și Matei Vișniec, piesele tale sunt mai profunde și au un orizont mai larg”. Nu am dat nici o atenție afirmației dlui Chitic (ce o mai fi făcând ? terminase  Filozofia, ca și Gabriel Liiceanu, cu vreo 5 ani înaintea mea). Au trecut anii, Matei Vișniec a plecat într-o excursie și a rămas în Franța, cum mă sfătuia pe mine dl Valentin Silvestru... Mai târziu am aflat că este un dramaturg foarte jucat în Franța și în România. Extraordinar, dacă îl ascultam pe dl Valentin Silvestru și rămâneam în Franța aș fi fost un dramaturg  foarte jucat !  Cum să ne explicăm faptul că daca vrei să fii apreciat și recunoscut în România trebuie să fii recunoscut întâi în Franța ? Dacă dl Celestin Duca mi-ar fi montat piesa „Râsul” la Paris, aș fi fost băgat  în seamă de teatrele din România ? Sau dacă regizorul Petrică Ionescu mi-ar fi montat una din piese la Paris aș fi fost jucat în România ?

 

 Abia în anul 1988 dl Paul Tutungiu, redactor la revista Teatrul, mi-a publicat în revista teatrul piesa „Cât de frumoasă treci prin lume, femeie !”, montata de o trupă de studenți de la Teatru în București acum câțiva ani. Tot o piesă dostoievskiană și o mare piesă a dramaturgiei românești.

 

 

 

                                            9

 

 

 

     Să mă întorc acum din nou la invitații de la Capșa, la dl Nicolae Manolescu și la dl  Aurel Ioan Pop, care acum îl cunosc puțin mai bine pe dramaturgul Ștefan Dumitrescu.

 

    Pe dramaturg Ștefan Dumitrescu l-am cunoscut acum cât de cât, îmi spune dl profesor Manolescu, deși dacă zici, dragă Ștefan, că ai scris 30 de piese de teatru, îmi dau seama ce univers literar terifiant, extraordinar creionează piesele tale. Trebuie să fie o nebunie. Și eu cred că s-ar putea să fii unul din marii dramaturgi europeni, și al treilea mare dramaturg  român după Caragiale și Eugen Ionescu.

 

 

 

    Mulțumesc, domnule Manolescu. O să vorbesc acum despre poet și despre prozator, despre scriitor în general. Scriitorul Ștefan Dumitrescu a început să publice în revistele din capitală, Amfiteatru, Contemporanul, Luceafărul, România Literară, încă din anul 1970, fiind de acum Student al Facultății de Filozofie din București. Scriitorul care mi-a ocrotit adevăratul debut,și cărei îi voi fi mereu recunoscător, a fost poeta Ana Blandiana. Care în numărul 12 al revistei Amfiteatru îl prezenta pe tânărul poet Ștefan Dumitrescu astfel :

 

„„O  ţară în văile cosmice ale căreia înfloresc păsări, al cărui cer este susţinut de corul fecioarelor, ale cărei steaguri sunt sufletele strămoşilor plecaţi la luptă, o ţară halucinantă, un pământ cântător şi orbit de lumină proslăveşte în versurile sale recente Ştefan Dumitrescu, poet straniu, cu sufletul lansat riscant, punte peste prăpastia lirică, căreia nu i se cunoaşte ţărmul de dincolo. Spun că această lansare este curajoasă şi riscantă pentru că ea se produce în afara drumurilor bătătorite ale poeziei, pentru că Ştefan Dumitrescu nu versifică frumos şi cu talent în cadrele unui lirism ştiut sau bănuit numai, ci îşi creează propriile sale cadre, propriile sale sisteme de referinţă. Fiecare din poeziile sale este o deschidere către o lume creată de el, o lume în care păsările umblă înarmate şi se cântă din ruine ca din fluiere. Talent în afara oricărei îndoieli, spirit neliniştit şi în continuă ardere, autor de eseuri reinterpretând miturile şi de poeme reclădind universul, Ştefan Dumitrescu este un poet mai dur, mai abrupt, mai supus suferinţei şi neliniştii, decât limpedele Dan Verona, dar la fel de cert, la fel de Adevărat” (Ana Blandiana, Amfiteatrul, nr I2, 1971)

 

 

 

    Peste doi ani, în septembrie 1973, poetul Adrian Păunescu, care vedea în Ștefan Dumitrescu un mare talent, un mare scriitor, l-a invitat să-i deschidă Cenaclul Flacăra. Astfel că în seara zilei de 17 septembrie 1973, la Casa de Cultură Mihai Eminescu din București, am citit un volum întreg de poezie intitulat „Nicolae Labiș - Portret cosmogonic”, volum care a impresionat asistența numeroasă. Cu acest prilej s-a vorbit elogios despre poezie lui Ștefan Dumitrescu, iar Adrian Păunescu (cu care aveam să nu mă înțeleg deloc mai târziu) a afirmat despre subsemnatul: „Ștefan Dumitrescu este o șansă a literaturii române. Ștefan Dumitrescu este o mare șansă a literaturii române”. Altfel spus, A. Păunescu vedea în Ștefan Dumitrescu un mare scriitor în devenire.

 

   Am stat mulți și m-am gândit asupra afirmațiilor celor doi poeți, doamna  Ana Blandiana și Adrian Păunescu. În 1967, avem 17 ani, i-am trimis poetului Miron Radu Paraschivescu la revista Ramuri, unde ținea o rubrică, trei poeme rugându-l să îmi spună dacă am talent. Peste două săptămâni am primit de la M. R. Raraschivescu o scrisoare caldă și încurajatoare în care îmi spunea. „Dacă vei merge pe drumul acesta, dragul meu, vei ajunge departe”. Nu cumva cei trei poeți, M R Paraschivescu, Ana Blandiana și Ad. Păunescu au avut revelații ? Iată, trei revelații despre un tânăr poet care acum la 72 de ani le scrie colegilor lui ingrați, scriitorilor și domnilor academicieni, această scrisoare în care le vorbește cu umilință despre opera lui scrisă în această jumătate de veac… Iar profețiile lor, vedem acum că s-au împlinit. Să fi fost profețită încă de acum o jumătate de veac evoluția mea ca scriitor ?

 

    Să mergem mai departe. Să vedem ce alți scriitori au văzut în Ștefan Dumitrescu un scriitor valoros. La prima ședință a cenaclului Flacăra la care am citit volumul de poezie „Nicolae Labiș - Portret cosmogonic” a fost și criticul literar Șerban Cioculescu. Care m-a lăudat. Printre altele a spus : „"Ştefan Dumitrescu este un poet foarte interesant şi îl voi urmări cu toată atenţia." ȘERBAN CIOCULESCU, FLACĂRA, 1973

 

 

 

    Tot la această ședință a participat și omul de știință și scriitorul Ioan Crișan, o minte extraordinară și un mare disident în perioada comunistă, alături de Paul Goma. Am scris o carte despre amândoi, tipărită la editura eLiteratura în 1914, care se cheamă „ Ioan Crișan și Paul Goma doi mari scriitori și doi mari dizidenți”. Volumul electronic i-a fost trimis la Paris dlui Goma, care mi-a mulțumit. Ioan Crișan, care îmi citise vrei zece volume în manuscris a scris despre subsemnatul : „

 

"Ştefan Dumitrescu este un scriitor profund şi serios. Este din acei scriitori care dau conţinut unei epoci întregi.”

 

            IOAN CRIȘAN, scriitor, om de ştiinţă, 1975.

 

      Nu-i așa că te apucă amețeala ? Eu am trăit sentimentul acesta. „Nu se poate, i-am spus. Te rog să nu îmi mai spui niciodată asta, îmi face rău”. Dar dumneavoastră, domnule Nicolae Manolescu, Ioan Aurel Pop, Ilie Bădescu și d-le Președinte al României vă spun, pentru că dacă este adevărată această afirmație ? ce vă faceți, domnule profesor Nicolae Manolescu ?

 

    Să mergem mai departe.  Când am ajuns la Facultatea de Filozofie am înființat în toamna anului 1969 Cenaclul Lucian Blaga, la care au venit regulat domnul profesor Ion Ianoși și ginerele  poetului Lucian Blaga. Iar în anul 1972 am înființat împreună cu câțiva colegi un Cerc de studii viitoriste pe care l-am desființat după trei ședințe pentru că s-a interesat Securitatea de noi. Cel care ne-a reclamat la Securitate a fost Mihai Botez, care a făcut pe dizidentul mai târziu, dar de fapt el era omul securității. Un ticălos. La începutul anul 1990, pentru că acum aveam libertatea de a vorbi, am reînființa Cercul de studii viitoriste sub numele de Biroul de Viitorologie de la București. Asta pentru că am fost toată viața pasionat de cercetarea în domeniul Științelor socio-umane, Psihologia, Sociologia, Pedagogie, Economia, Viitorologia. Fiind profesor de Psihologie, Pedagogie, Logică, Filozofie la un Liceu pedagogic mulți ani am putut să efectuez cercetări în aceste domenii care mai târziu m-au condus la descoperiri importante în aceste Științe, domnule Ilie Bădescu, și la fundamentarea unor noi Științe în aria Științelor socio-umane.

 

   Domnule profesor Dumitrescu, ne uimiți, zău așa, zice dl Președinte al  Academiei,  Ioan Aurel Pop.

 

      Cum aveam mai multe lucrări scrise în aceste domenii ca urmare a cercetărilor mele în domeniul Psihologiei, al Economie, al Pedagogiei, am luat trei Cărți aflate în manuscris și i le-am dus dlui  Ion Zubașcu,  în acei ani redactor la revista Magazin. Era scriitor, îl cunoșteam de la Flacăra unde a lucrat. Dl Zubașcu, un maramureșean dârz, așa cum l-am cunoscut eu, a scris în revista„ Magazin”, de popularizare a Științei, unde lucra acum, în 1993, următoarele :

 

„"Ştefan Dumitrescu:  În tot ceea ce faceţi şi gândiţi aveţi mai degrabă aura unui întemeietor. Cred că ar trebui să faceţi şcoală în jurul dumneavoastră, lucrând direct asupra destinelor vii prin elevii care ar putea să vă continue lucrarea, întemeind cetăţi de spirit la fel de durabile ca şi cele create la umbra măslinilor antici. Trăim vremuri prea mărunte şi interesate pecuniar ca să găsiţi o revistă deschisă imediat spre ceea ce gândiţi. Singura soluţie ar fi să vă adresaţi unei edituri ca Humanitas, care ar putea fi interesată de anvergura viziunilor dumneavoastră."  ION ZUBAŞCU, scriitor, Revista Magazin, nr. 4, 1993

 

 O să revin asupra acestui portret pe care dl Zubașcu în făcea în 1993, cercetătorului în Științele socio-umane, în viitorologie, Ștefan Dumitrescu, pentru că ne găsim și de data aceasta în fața unei profeții. Adică s-au întâmplat toate cele profețite de dl Ion Zubașcu, în textul acesta atât de concentrat. Pentru că Ștefan Dumitrescu chiar a realizat descoperiri de mare importanță în Științele socio-umane, Psihologie, Pedagogie, Economie, a fundamentat de asemenea noi Științe, ca părintele Ciberneticii, Ștefan Odobleja.

 

      Să notăm că dl Zubașcu face aceste profeții în revista Magazin acum 30 de ani. Tot acum 30 de ani, adică tot în 1993 îmi apărea volumul de povestiri „Matca Ancestrală”, care  avea pe copertă acest text al doamnei prof universitare Francesca Pini. Să vedem ce spunea doamna profesoară Francesca Pini despre Subsemnatul acum 30 de ani. :

 

„     “Poet, prozator, dramaturg, eseist, critic literar, filozof, analist politic, omul acesta atât de cuminte, cu o expresie de copil care se miră veşnic, este una dintre cele mai ardente şi mai neliniştite conştiinţe ale veacului lui. Când românii îl vor cunoaşte cu adevărat, în toată adâncimea şi profunzimea operei lui pe Ştefan Dumitrescu, se vor mira că un scriitor de talia lui Thomas Mann, a lui Albert Camus s-a aflat, fără să-l cunoască, printre ei. La sfârşitul acestui veac, Ştefan Dumitrescu este vârful de lance al literaturii române împlântat adânc în universalitate. L-aş compara cu Mircea Eliade, dacă nu aş şti, cunoscându-i o mare parte din operă, că Ştefan Dumitrescu nu seamănă decât cu el însuşi. Francesca Pini, Prof univ. dr, critic literar, coperta a IV-a a cărţii  “Matca ancestrală”, 1993

 

     I-auziți, domnule profesor Nicole Manolescu, ce se scria în 1993, și încă de un profesor universitar, despre Ștefan Dumitrescu, că e un scriitor de talia lui Albert Camus și a lui Thomas Mann, că seamăn,  că aș putea să fiu comparat cu Mircea Eliade (pentru că sunt și scriitor și cercetători în Știință n. n). Vedeți, domnule profesor Manolescu, dumneavoastră știați adevărul despre Ștefan Dumitrescu încă din anul 1971 și 1973 (din portretul făcut de Ana Blandiana lui Ștefan Dumitrescu, și din afirmația lui Adrian Păunescu, „Ștefan Dumitrescu este o șansă a literaturii române. Ștefan Dumitrescu este o mare șansă a literaturii române.”  Adrian Păunescu, Flacăra, 1973).

 

       Iar din 1993 știați că Ștefan Dumitrescu este uns scriitor care poate fi comparat cu Albert Camus și Mircea Eliade, dar ați tăcut mâlc. Ați continuat să îl promovați pe elevul dumneavoastră Mircea Cărtărescu, să în propuneți la Premiul Nobel.

 

      Printr-o întâmplare fericită am cunoscut-o pe scriitoarea argentiniană de origine română Alina Diaconu.  Am făcut schimb de cărți. Eu am scris recenzii le cărțile doamnei Alina Diaconu, dânsa mi-a tradus și mi-a publicat în Argentina poezii în revista Prisma, a Fundației Borges. Iată cum îl apreciază doamna Alina Diaconu pe scriitorul Ștefan Dumitrescu :

 

„Va felicit, sunteţi un mare scriitor, îmi pare nespus de bine să fi luat aşa contact cu Dv.” ALINA DIACONU, Scriitoare româno-argentiniană, stabilită în Argentina, 28, iulie, 2007.

 

     Vedeți, domnilor Nicolae Manolescu și Ioan Aurel Pop, vedea doamna Alina Diaconu din Argentina că Ștefan Dumitrescu este un mare scriitor. Iar dumneavoastră de aici din România nu vedeați. Dânsa se bucură că a luat contact cu mine pe când dumneavoastră nu ! Dar poate acum după ce mă cunoașteți mai bine ca scriitor o să mă căutați și o să vă bucurați că m-ați cunoscut ! Dar să vedeți ce o să vă bucurați, ce fericit o să fiți când o să începeți să îmi citiți romanele, cărțile de poezie, eseurile literare, cărțile de gazetărie. Este posibil ca să fiu și un mare gazetar.

 

                                    10

 

 

 

    Acum, despre poetul Ștefan Dumitrescu și cărțile lui de poezie. Iată ce  spunea despre subsemnatul prietenul dumneavoastră, domnule profesor Manolescu, vâlceanul Doru Moțoc. Câțiva ani ați copilărit împreună:          

 

     „ Ai scris o carte de poezie de dragoste absolut excepţională („ MUNTELE ÎNCĂRCAT DE DRAGOSTE”. Editura Marea Neagră”). E tot ce am citit mai frumos si mai nobil în ultimii ani, când poezia noastră a fost sufocată de un val de lături şi pornografie abjectă. Faptul că tu mai ţii încă steagul sus îmi dă curaj. Dar încă o odată şi încă o dată îmi dau seama câtă dreptate ai avut când ai pus acel fantastic diagnostic ca suntem un popor axiofag. Aşa e ! Nu ne preţuim valorile autentice, nu le cultivam, nu ştim sa le impunem atenţiei lumii. Ce păcat !” 29.05. 2008. DORU MOȚOC ”

 

      Multe cărți de poezie, de proză, romane excepționale am scris domnule Nicolae Manolescu, dar din păcate dumneavoastră nu v-ați bucurat de ele. Iată, cu Scrisoarea aceasta pe acre v-o trimit dumneavoastră, Conducerii Uniunii Scriitorilor, ICR, Academiilor din România, din Moldova și Academiei Româno-Americane, așa cum v-am sus mai sus, Domnul vă face bucuria de a cunoaște un mare scriitor român de talie internațională, așa cum ați visat dumneavoastră toată viața. Parcă vă pierduserăți speranța. Acum v-ați convins că chiar există în România un scriitor de talia lui Camus, a lui Thomas Mann. Haideți să mergem mai departe, să vedem ce au mai scris alți scriitor despre bietul și marginalizatul scriitor Ștefan Dumitrescu.

 

      Iată ce scria acum aproape zece ani vâlceanul dumneavoastră, dl Petre Cichirdan, directorul revistelor Cultura și Povestea Vorbei din Vâlcea natală : „PETRE CICHIRDAN. Am citit cele două cărţi, romanul, în inspirată şi dublă ipostază, şi volumul de poezie, "Bălcescu fluturând", şi conchid acum-înainte dea scrie recenziile-că într-adevăr,  sunteţi marele scriitor vizionar şi artist pe care eu şi ideaticul popor român îl aşteptam să vină, de douăzeci şi cinci de ani! Atât de mult am preţuit aceste două cărţi, încât, romanului i-am citit şi litera, şi golul de lângă ea, iar volumului i-am răspuns, fiecărei pagini, cu o pagină-oglindă a celei din carte... dar, în care imaginea este refractată!... Domnule Ştefan Dumitrescu, unde şi când ne-am cunoscut, şi au săgetat, inimile şi conştiinţele noastre? Am incredibila şi "obraznica" senzaţie că "dvs" sunt eu!... Nu credeţi, că atunci când citeşti o carte valoroasă-genială trăieşti în fiinţa eroului care neapărat este autorul...mai mult decât trebuie? Petre Cichirdan, scriitor, eseist, artist plastic, sculptor,  8. 10. 2014

 

                                                 

 

 

 

 

 

Mama ta, ce zice, domnul Petre Cichirdan, stimați domni ! I-auz că „, sunteţi marele scriitor vizionar şi artist pe care eu şi ideaticul popor român îl aşteptam să vină, de douăzeci şi cinci de ani ! ” 

 

    Dar dacă este adevărat, domnilor Nicole Manolescu, domnule Ioan Aurel Pop, Ilie Bădescu, Klaus Iohannis, ce ne facem ?

 

   Ce să ne facem, zice colegul meu de facultate, dl Ilie Bădescu. Trebuie să nu îți pierzi cumpătul, dragă Ștefan. Trebuie  să iei lucrurile ca și cum ar fi normale, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Eu așa le iau, zice dl profesor Ilie Bădescu. Continuă să fii un om normal ca și până acum.

 

      Ia uite cum îl vede pe scriitorul Ștefan Dumitrescu, dl Mihai Ciubotaru, pe vremea aceea Președintele Uniunii Scriitorilor basarabeni :

 

 

 

„Basarabia Literara <basarabialiterara@yahoo.com>

 

To  Stefan Dumitrescu  Today at 6:19 PM

 

Mult stimate Stefan Dumitrescu, va mulțumesc ca ne-ați trimis adresa. Noi suntem un neam de înțelepți, nu vom dispare. Neamul nostru divin trebuie sa propună calea adevărata, așa cum a făcut-o in timpurile străvechi cruciale. Dumneavoastră sunteți unul dintre acei mari înțelepți care va scrie marea învățătura a viitorului.  Sunteți un om puternic, cu mare har poetic”. Cu un respect deosebit, Mihai Ciubotaru. Președintele Societății scriitorilor români din Basarabia.

 

 

 

    Haideți să mergem mai departe, stimați domni. Am uitat să vă spun că încă din anul 1976, după ce doamna Ana Blandiana și Păunescu au scris despre mine atât de frumos, așa cum ați văzut mai sus, domnii Alexandru și Radu, Conducătorii Grupării Renașterea, înființată în anul 1965 (Gruparea Renașterea avea ca scop descoperirea de talente, de oameni creatori, pe care să îi ajute să se formeze, să se realizeze,  să creeze valori de importanță națională, care intrate în Universul cultural românesc să genereze apariția unei mici Renașteri în România. După 1974 Gruparea Renașterea a activat în subteran) văzând în mine un mare  talent și un scriitor care poate să dea o operă de premiul Nobel, după 1990 m-a propus de mai multe ori la Premiul Nobel. Am fost propus la Premiul Nobel de asemenea de către Societatea scriitorilor Basarabeni din Basarabia. Iată :

 

„NOBEL  Det Norske Nobelinstitutt

 

Henrik Ibsens gate 51, N-0255 OSLO

 

 +47 22 12 93 10    FAX

 

SOCIETATEA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN BASARABIA

 

PROPUNEREA PENTRU DECERNAREA  PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ SCRIITORULUI ROMÂN, ŞTEFAN DUMITRESCU, ADRESATĂ COMITETULUI  PENTRU DECERNAREA  PREMIULUI NOBEL PENTRU LITERATURĂ DE LA STOCKHOLM

 

Societatea Scriitorilor Români din Basarabia, ce are drept scop dezvoltarea procesului literar, consolidarea şi renaşterea spiritualităţii româneşti în Moldova, educaţia patriotică în baza tradiţiilor istorice naţionale, educaţia lingvistică a tuturor generaţiilor, cultivarea în rândurile membrilor asociaţiei a eului şi tradiţiilor strămoşeşti, îl propune pe Scriitorul Ştefan Dumitrescu atenţiei Comitetului pentru Acordarea  premiului Nobel, de la Stockholm.

 

Motivaţia propunerii noastre: în timpul de faţă scriitorul Ştefan Dumitrescu este un scriitor cu o vastă şi profundă operă literară. Impresionează foarte mult profunzimea gândurilor sale referitor la destinul fiinţei umane, dragostea lui neţărmurită faţă de Măria sa, Omul.

 

Scriitor total şi om total, Domnia sa a marcat literatura noastră contemporană, creând opere nepieritoare, ce au o valoare universală.

 

Îi urăm mari succese  în drumul  lui nobil către obţinerea premiului Nobel pentru literatură. Dumnezeu să-l binecuvânteze!

 

MIHAI CIUBOTARU, PREŞEDINTE AL SOCIETĂŢII SCRIITORILOR ROMÂN   DIN BASARABIA

 

20 septembrie 2010 str. Albisoara 84/5 ap. 13  MD-2005, mun. Chişinău, R. Moldova

 

    Acum, despre cărțile de povestiri. Am două cărți de povestiri tipărite. Și am nouă volume de povestiri publicate pe AMAZON. Nu am avut bani să le tipăresc chiar și în tiraje mici de 50 de exemplare. De aceea le-am pus pe Amazon. Sunt și cărțile de povestiri valoroase. Cu cele 15 romane publicate, proza lui Ștefan Dumitrescu se constituie într-o Operă bogată, care oglindește Omul și lumea în care trăim, care investighează universul interior al Omului, fenomenul uman în multe din aspectele sale, unele jalnice, dramatice, altele mărețe, dramele și realizările mari ale lumii contemporane, profunzimile mitice ale lumii.

 

 

 

                                         11

 

 

 

 DESPRE OPERA POETICĂ

 

 Opera poetică este la fel de bogată, de profundă ca și opera romanescă, sau ca dramaturgia. Domnul m-a ajutat să public 20 de volume de poezie. Domnul m-a inspirat să scriu al doilea mare poem după Luceafărul lui Eminescu, este vorba despre poemul„Calul troian al lumii, America sau Luceafărul”, despre care poetul Nichita Stănescu spunea că este al doilea Luceafăr după Luceafărul lui Eminescu. Este un poem sumbru de 96 de strofe, scris în anul 1977. Este un poem profetic care prevestește încă din anul 1977, când România şi lumea erau bine, ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă acum după anul 2000, războiul acesta mondial, distrugerea Europei.

 

 

 

    Volum de poezie, „Imnele Marii Iubiri” apărut la Beijing, în China, bilingv, tradus de poetul chinez Bei Ta. La rândul meu și eu i-am tradus și i-am publicat în România (pe filieră engleză) poetului chinez, dl Bei Ta, volumul de poezie, „Încă urcă în interiorul îngust” (o selecție din poeziile marelui poet chinez, un fel de Nichita Stănescu și Tudor Arghezi al nostru, făcută de el) carte apărută anul trecut la editura eLiteratura.

 

     Volumul meu de poezie „Imnele marii iubiri” a apărut de asemenea la Hanoi, în Vietnam, tradus de poetul Pham Viet Dao, un important scriitor vietnamez. Domnul Dao și-a făcut studiile în România. Iată aproximativ în ordinea publicării lor cărțile mele de poezii : „Poeme din Valea Dunării”, 1983, „Imnele Marii Iubiri„, „101 Poeme”, „Înaltele Poeme”, „Doamne, de ce ? ”, „Calul troian al lumii sau Luceafărul”, „Epopeea din Împărăția Bunicului”, „Împărăția animalelor”, „Abecedarul”, Poporul meu infirm”, „Bălcescu fluturând”, „Muntele încărcat de dragoste”, „Maiestuoasele și tragicele iubiri”, „Rugăciune pentru poporul român”, „Râul care curge pe munte în sus”, „Iubirea ca un camion și ca un țipăt pe vârful muntelui”, „Marile Poeme”, „Cântecele de jelanie ale lui Che Guevara”, „Turlele sinelui”, Cartea tradusă în românește a dlui Bei Ta, „Încă urcă în Interiorul îngust”, și volumul meu de poezie „Imnele Marii Iubiri”, bilingv, în engleză și chineză ”, și Volumul „Imnele marii Iubiri, apărut în Vietnam, tradus de domnul Pham Viet Dao.

 

    Am poezii care au apărut în Canada, în Australia, în Argentina, în spaniolă, în traducerea doamnei Alina Diaconu.

 

 Și ca să închei, în volumele de poezie publicate cred că am peste 200 de o poeme  memorabile, care vor rezista timpului și peste o sută de ani. În final voi reda începutul cronicii la volumul  semnate de criticul literar Mihaela Rădulescu”,

 

„Ștefan Dumitrescu, personalitate plurivalentă s-a remarcat deopotrivă în poezie, proză, dramaturgie, critică și istorie literară, filozofie și analiză politică. Scriitorul contemporan publică o operă impresionantă, fiind o voce puternică în spațiul literar contemporan. Volumul de versuri intitulat Iubirea ca un canion și ca un țipăt pe vârful muntelui, publicat la Editura Armonii Culturale, în 2021, impresionează prin ideatică și prin construcție vizionară, fiorul autenticității suprapunându-se unei arhitecturi lirice livrești. Poezia este o chemare a sinelui și totodată, o redefinire a lumii interioare în raport cu spațiul exterior, emoția lirică transfigurând realitatea într-un univers diafan, impregnat de viziuni cosmogonice ”

 

„Fără să fie tributar vreunei direcții estetice anume, acest volum de versuri instituie arhitecturii poemelor, o construcție postmodernă, stilistica textuală valorificând tehnica ingambamentului și a obiectivizării discursului liric. Dincolo de structura modernistă a versurilor, dinamica ideatică dezvoltă receptări intertextuale. Poetul este un vizionar, cântând iubirea în note înalte, invocând fiorul ancestral al refacerii poveștii paradisiace, avatarul cuplului adamic, întrupându-se în Poet și în Muza sa. Cântecul iubirii lui Ștefan Dumitrescu este un țipăt cu ecouri prelungite dincolo de ființă, e ca un surâs al Giocondei, care imprimă deopotrivă extaz și miraj. Cartea Iubirea ca un canion și ca un țipăt pe vârful muntelui ilustrează definiția iubirii care nu se pierde, a dragostei care mântuiește și care înalță. Ștefan Dumitrescu construiește o frumoasă poveste , în care Iubirea devine ea însăși un meta-personaj, din care se naște cântecul lumii”.

 

 

 

 Este posibil să fiu unul din marii poeţi europeni, sper să nu facă nici un scriitor român infarct, auzind această afirmaţie…

 

 

 

                                       12

 

 

 

     Bunul Dumnezeu a vrut să fiu și un critic literar, un eseist bun. Am publicate 8 cărți care s-ar încadra la acest capitol, Critică și eseistică literară. Este vorba de cărțile tipărite : „Dicționarul complet al dramaturgiei lui I L Caragiale”, Editura Conphis, Vâlcea, 2000,   „Psihanaliza și filozofia operei Amintiri din Copilărie”, a lui Ion Creangă, editura Didactica Nova, Craiova 1999, „O nou interpretare a poemului „Luceafărul”, de Mihai Eminescu”, editura Origini, „Mihai Eminescu - Un Iisus al poporului român”, Editura Armonii culturale.

 

      Am în manuscris (necules la computer) „Dicționarul complet al operei  Caragialilor” (a lui Costache și Iancu Caragiali, I L Caragiale, Mateiu și Luca Caragiale) și „Monografia neamului Caragiale în literatura română”. Trebuie spus că neamul lui Caragiale este cel mai longeviv neam din istoria literaturii române. Oamenii dați de acest neam scriu din anul 1840, Costache Caragiali, până în 1936, când moare Mateiu Caragiale.

 

   Dacă aș aduna în volume cronicile scrise la cărțile mai multor scriitori cred că aș mai putea tipări încă cinci cărți de cronici literare. Să dea  Domnul să le tipăresc.

 

 

 

    Bunul Dumnezeu a vrut să fiu  și un gazetar bun. Am publicat până acum trei cărți de gazetărie: „Scrisori literare și pedagogice adresate poporului român”. „ Experimentul Eminescu” (scriu în continuarea articolelor lui Eminescu”, și „Regăsirea și Renașterea poporului român”. Mulțumesc, Doamne. Dar și cărțile „Psihologia și  Pedagogia poporului român”, „Explicarea poporului român”, „Filozofia  destinului românesc”, „Cunoaște-te pe tine însuți, popor român ! ”, ca și celelalte cărți ale mele de știință, au o dimensiune literară, este vizibil că sunt scrise de un scriitor.

 

Cam aceasta ar fi o panoramă largă a operei umilului, nedreptățitului și marginalizatului scriitor Ștefan Dumitrescu.

 

     Dar ați scris nu glumă, domnule profesor Ștefan Dumitrescu, zice dl Președinte al României Klaus Iohannis. Felicitări. Ați realizat o operă  impresionantă.

 

    Da, și eu te felicit, dragă Ștefan, zice dl Ilie Bădescu, fostul meu coleg de facultate. E o mare realizare.

 

     Dacă este adevărat că există această operă în cultura română, eu  vă propun să fiți primit în Academie, domnule profesor Dumitrescu, zice dl I A Pop, Președintele Academiei. Pentru că m-am simțit ironizat, îi răspund imediat :

 

      Mă jicniți, domnule profesor I A. Pop. Academia pe care o conduceți cu onoare nu este interesată de valorile  românești. De valorile care ar veni cu Soluții, care ar dezvolta arta și știința românească, care ar salva România din prăpastia în care ne afundăm, și o interesează opera lui Ștefan Dumitrescu. Haide să fin serioși ! Nu interesează pe nimeni nimic în țara asta, domnilor, valorile românești sunt nebăgate în seamă, și au toate șansele să trăiască și să moară în sărăcie… Toți sunt interesați numai de persoana lor și a acoliților lor de la primul om în stat la ultimul.

 

      Păi, dragă Ștefan Dumitrescu, dacă este adevărat că ai publicat toate cărțile astea, și eu cred că este adevărat, le găsim la biblioteca Academiei, și dacă este adevărat ce au spus oamenii aceștia despre dumneata, că ești la fel de valoros ca Thomas Mann, ca Albert Camus, chiar ne găsim în fața unul mare scriitor, a unui scriitor de talei mondială. Poate a unui Dostoievski de factură românească. Ceea ce ar fi un mare noroc pentru literatura română. Și pentru poporul român. Poate se trezește demnitatea și mândria în români. Iată că putem să dăm și noi mai scriitori de talie mondială, își vor zice românii.  Și în cazul acesta  noi, criticii literari, trebuie să începem să te citim, să te studiem, să te comentăm. Pentru că altfel Criticii literari români, Critica românească ne facem de râs în istoria literaturii române.

 

     Da, stimate domnule profesor Manolescu, ați zis bine. Asta trebuie făcut, să îmi citiți dumneavoastră, criticii literari și scriitorii cărțile. Chiar vă rog frumos ! Și apoi le vor lectura și cititorii. Cât despre faptul că vor exista scriitori, academicieni, profesori universitari, critici literari, oameni de știință, români în care se va trezi demnitatea și mândria, că iată, poporul român este capabil să dea o operă literară mai bogată și mai valoroasă decât a lui Marea Vargas Llosa sau Orfan Pamuc, vă asigur că nu se va întâmpla asta.

 

    Da, mă vor invidia, vor suferi de invidie ca niște șobolani opăriți, mă vor înjura, mă vor bârfi, mă vor urî. Și vor tăcea mâlc. Dar nu-i nimic, eu îi voi iubi și mă voi ruga pentru ei și pentru poporul român în continuare.

 

       Uite ce vă propun eu, domnule profesor Nicole Manolescu, pentru că sunteți Președintele Uniunii Scriitorilor, zice dl Președinte al României. Vă rog să alcătuiți un grup de 10 -15 critici literari să îi citească opera literară a domnului profesor Ștefan Dumitrescu. De asemenea o să-i solicit dlui Director al I C R să se apuce să îi traducă la început romanele cele mai valoroase, care ar fi un succes pe piața internațională de carte, și să îi publice opera dlui Dumitrescu în limbile de circulație internațională. Așa cum ați procedat, domnule profesor Manolescu, cu Mircea Cărtărescu. Pe traducerea și publicarea în străinătate a lui Mircea Cărtărescu ați cheltuit peste patru milioane de euro. Eu așa cred că este bine. Ca dumneavoastră,  scriitorii, să lăsați la o parte orgoliile, invidia și ranchiunele, și interesele egoiste și să vă aplecați asupra operei omului acesta, pentru că deja ne-am făcut de rușine în istorie. Ce este mai trist decât faptul că suntem un Stat eșuat, că ne găsim într-o perioadă foarte grea, că ne așteaptă vremuri grele și că în continuare ne ducem la fund ca pietroiul. Poate că nu întâmplător această Scrisoare tragică, așa cum o numește domnule Ștefan Dumitrescu, vine în acest moment istoric când României îi este cel mai greu. Poate că ar trebui să vedem în această Scrisoare un strigăt de ajutor al poporului român. Din acest punct de vedere poate că Scrisoarea aceasta este un Semn, un Mesaj.

 

     S-ar putea ca Scrisoarea aceasta, dragă Ștefan, zice dl profesor Ilie Bădescu, să producă un fel de cutremur în literatura și în cultura română. Cutremur care ar fi binevenit daca va exista. Nu s-a mai întâmplat lucrul acesta în nici o țară. Eu am mare încrede în tine și în opera ta.

 

    Așa cred și eu, stimați domni, că soluția propusă de dl Președinte al Uniunii Scriitorilor, domnul profesor Nicolae Manolescu, aceea de a se organiza un Grup de Critici literari și de eseiști care să îmi citească romanele și celelalte cărți este binevenită. Pentru că vă spun, când o să intrați în spațiul Operei literare a subsemnatului o să vă cam pierdeți. O să aveți mari surprize. O să vă rătăciți într-un Univers imens, profund, și cred că și fascinant. Gândiți-vă, 15 romane, 12 piese de teatru, să le luăm pe cele mai mari, 20 de volume de poezie. Este adevărat că este un univers imens și profund, în același timp în viziunea sa cea mai largă el este coerent. De asemenea, oamenii din presa literară, cercetătorii în domeniul culturii, scriitorii care scriu la multele reviste literare mi-aș dori să îmi lectureze cărțile și să se pronunțe despre ele. La fel, îi rog pe cititori să se apropie cu încredere de cărțile mele !

 

      Extraordinar, zice dl profesor I A Pop, am impresia că mă aflu în fața  unui cutremur. A unui mare eveniment.

 

     Ce să fac și eu, domnilor profesori. Gândiți-vă că am stat mult timp și am meditat asupra acestui gest, că am scris cu mare durere această Scrisoare dramatică, foarte dureroasă, conștient că trebuie să fac acest gest radical, care iese din ființa mea ca un țipăt, Că m-am simțit neputincios și zdrobit în  această existență, că altă soluție nu am mai văzut… Gestul meu este unul de umilință, că m-am umilit în fața dumneavoastră, și a  cititorilor, asumându-mi tot ridicolul. Da, m-am simțit umilit. Mă simt umilit și în același timp mă simt victimă. Spuneți-mi dumneavoastră, ce rău v-am făcut eu !?

 

      Eu îți propun, dragă Ștefan,  spune dl profesor Ilie Bădescu, să trimiți această Scrisoarea tuturor revistelor și Instituțiilor de cultură din Țară, cum ar fi Academia, I. C. R., Ministerul culturii și să așteptăm. Și chiar Societății scriitorilor din Moldova, Academiei din Moldova și Academiei Româno-americane. Să facem un  experiment. Pentru mine ca sociolog acest Experiment va fi revelator. Vom vedea dacă există cât de cât un interes pentru cultură, pentru valori în țara aceasta, deși eu mă îndoiesc. O să vedem ce tip de reacții, de atitudini or să dezvolte românii din țară și din străinătate ! Când or să se trezească deodată în fața unul mare scriitor.

 

  Îți mulțumesc, dragă Ștefan Dumitrescu, spune domnul profesor Nicole Manolescu oftând. Este posibil ca Domnul prin această Scrisoare a ta să îmi fi făcut cel mai mare dar ar vieții mele. Demult, din tinerețe, doream să apară în România un scriitor asemenea lui Thomas Mann, a lui Albert Camus. Și dacă este adevărat ce a spus domnul Cichirdan că „sunteţi marele scriitor vizionar şi artist pe care eu şi ideaticul popor român îl aşteptam să vină, de douăzeci şi cinci de ani ! ” atunci eu îți promit că o să fac tot ce pot ca să te fac cunoscut, ca să scriu despre tine, ca să îți tipăresc cărțile. Să ajut să fie traduse și publicate în străinătate ! Pe mine chiar mă ia cu fiori. Îmi pare rău că mi-ai trimis scrisoarea aceasta acum când am 83 de ani.  Ar fi fost bine să mi-o fi trimis acum 10 sau 20 de ani, pentru că înțeleg că opera dumitale este  constituită mai demult.

 

     Când ne-am întâlnit în anul 2004, domnule profesor Manolescu, când v-am adus la Uniunea Scriitorilor romanul „Delirul, vol II”, continuare la romanul  „Delirul I”, al lui Marin Preda, v-am spus că Domnul mi-a dăruit un mare talent. V-am spus că în sufletul unui mare scriitor este o mare suferință. Că Dumnezeu când îți dă talentul îți pune pe umeri o suferință egală cu mărimea talentului. Am vrut să vă sugerez că vă aflați în fața unui mare scriitor. Dumneavoastră ați spus că, dimpotrivă, e o bucurie când Dumnezeu îți dă un mare talent. Ar trebui să fiu fericit. Au trecut aproape 20 de ani de atunci. Dacă ați fi lecturat „Delirul” meu scris în continuarea „Delirului” lui Marin  Preda cu atenție, ați fi văzut că vă aflați în fața unui romancier de talent. Pentru că iată ce ămi spunea de curând un mare scriitor, fostul Ambasador al României în China, dl Constantin Lupeanu :

 

„EXCELENȚA SA, CONSTANTIN LUPEANU, FOST AMBASADOR ÎN CHINA, CEL MAI MARE SINOLOG ROMÂN: „Aseară am terminat romanul tău („Delirul, vol II”). Este și va rămâne unul din marile rămâne ale secolului X ”.  Constantin Lupeanu, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. 16. Iulie, 2022

 

  Acum asta este, dragă Ștefan. Te rog să mă crezi că îmi pare rău. Îmi cer scuze ! Îți promit și le promit și celor de față, că voi alcătui o echipă de critici literari, de 10-20 de critici literari care să se ocupe de opera dumitale. Și acum, după discuția aceasta eveniment, eu vă propun să ne retragem. Mie mi s-a făcut foame.

 

       Și mie mi s-a făcut foame. Eu chiar v-aș invita la masă la Cotroceni. Și cum am legături cu Cercuri literare din Germania eu chiar o să iau legătura cu ele în vederea traducerii și publicării în Germania a toamnelor domnului Dumitrescu. Și a unor volume de poezie.

 

 

 

                                               13

 

 

 

    Stimate domnule Președinte al României, stimați domni profesori, căci toți cei de față suntem profesori, vă mulțumesc foarte mult că ați venit și că ați participat și asistat la această discuție, la acest Simpozion, că ați lecturat această Scrisoare de mai sus.

 

      Dacă domnul profesor Nicolae Manolescu m-a invitat pe mine la Capșa să avem această discuție și dacă eu v-am invitat pe dumneavoastră, acum vă spun că vă invit eu la masă. Vom  prânzul aici la Capșa. Totul a fost aranjat. Plătește Biroul de viitorologie de la București, al cărui Purtător de cuvânt sunt.

 

     De fapt acesta este un Banchet, în sensul pe care îl dădeau grecii antici acestui cuvânt, stimați domni. Într-un fel suntem în Grecia Antică. După masă o să vă prezint descoperirile, teoriile și noile Științe în domeniul  Științelor socio-umane pe care cu ajutorul domnului le-am realizat în cadrul Biroului de viitorologie de la București. Bunul Dumnezeu înzestrându-mă și cu acest dar, o mare sete de cunoaștere și fascinația pentru cercetare. Aceste descoperi și noile Științe fundamentate vi le prezentăm, și ca să le cunoașteți desigur, să luați act că ele au fost făcute în România, că sunt creație a Gândirii românești, dar mai ales pentru că ele ne-au ajutat să descoperim Strategia, Calea cea mai bună prin care se poate slava România din cel de al Treilea Război mondial în care ne găsim și care ne distruge zi de zi. Pentru că suntem agresați de acest Război mondial ceas de cea și zi de zi la toate nivelele Organismului național românesc. M-aș bucura să doriți să cunoașteți  descoperirile științifice și noile Științe fundamentata de subsemnatul în cadrul Biroului de viitorologie de la București

 

     V-am  spus mai sus că domnul Ion Zubașcu a făcut această profeție despre mine acum  30 de ani. Profeție care s-a împlinit și se împlinește : „"Ştefan Dumitrescu:  În tot ceea ce faceţi şi gândiţi aveţi mai degrabă aura unui întemeietor. Cred că ar trebui să faceţi şcoală în jurul dumneavoastră, lucrând direct asupra destinelor vii prin elevii care ar putea să vă continue lucrarea, întemeind cetăţi de spirit la fel de durabile ca şi cele create la umbra măslinilor antici. Trăim vremuri prea mărunte şi interesate pecuniar ca să găsiţi o revistă deschisă imediat spre ceea ce gândiţi. Singura soluţie ar fi să vă adresaţi unei edituri ca Humanitas, care ar putea fi interesată de anvergura viziunilor dumneavoastră." ION ZUBAŞCU, scriitor, Revista Magazin, nr. 4, 1993

 

    Iar doamna profesoară Francesca Pini spunea despre mine că semăn cu Mircea Eliade, altfel spus, sunt și scriitor și om de știință. Vă spun cu umilință că nu este meritul meu. Eu chiar spun că nu am nici un merit. Meritul este al Domnului, e darul Lui. Eu am fost pur și simplu absorbit de această sete de creație.

 

      Dar ce este, dragă Ștefan, acest Birou de Viitorologie ?, întreabă domnul profesor Ilie Bădescu.

 

     Am explicat mai înainte cum s-a format el. Vă spun doar că este format dintr-un Grup, acum foarte mic, de cercetători pasionați în domeniul Științelor Socio-umane, Psihologie, Sociologie, Pedagogie, Economie, Viitorologie, fascinați și absorbiți total de cercetare. O să vă prezint mai încolo una dintre cele mai mari descoperiri făcute de noi în  Știința Economiei, în cadrul Biroului de viitorologie. Suntem un fel de „nebuni frumoși ai cercetării științifice”, oameni însetați, obsedați, fascinați de a depăși  limitele cunoașterii

 

        Haideți că m-ați făcut foarte curios, domnule profesor, spune dl Președinte al României. Poate putem beneficia și noi, românii, de aceste descoperiri. Măcar să mai creștem puțin nivelul de trai în România, să le mai mărim amărâților de pensionari pensia. Și poate îmbunătățim Proiectul România educată, de care s-a ales praful.

 

       Este vorba, iubiți domni, despre descoperirea Sistemului socio-economic al viitorului, denumit de noi „Sistemul socio-economic de evoluție”, superior din toate punctele de vedere celor mai performante Sisteme socio-economice capitaliste de azi. Care sunt sisteme învechite, perimate. Care nu mai sunt capabile să producă progres, dezvoltare și evoluție, să mai satisfacă nevoile și aspirațiile oamenilor, ale societăților național. Ba, dimpotrivă, produc războaie de tot felul, așa cum vedem în această etapă istorică, produc foarte multe efecte negative, îmbolnăvesc psihic, social, educațional, spiritual Omul și societatea umană. Produc sărăcie, boli, înapoiere și mizerie în Țările din lumea a treia.

 

      Așa cum vedem în România. Și produc criza Civilizației umane, care se adâncește cu fiecare zi. Din cauza acestui Sistem economic capitalist Societatea umană, Civilizația umană arată atât de rău. Din cauza Sistemului socio-economic capitalist s-a prăbușit România după 1990 și este în cădere liberă. Și tot din cauza Sistemului economic capitalist dar și a Sistemului de patologii al psihologiei poporului român au eșuat partidele politice, Statul român și România la sfârșitul perioadei regelui Carol I și în perioada interbelică.

 

     Sistemul socio-economic de evoluție, stimați domni, fructifică munca, inteligența, creativitatea tuturor indivizilor societății. Nu cunoaște șomajul și fenomenul crizelor, are un nivel educațional înalt, și are ca produs principal EVOLUȚIE OMULUI ȘI A SOCIETĂȚII. Este un Sistem socio-economic care produce evoluție. Prin producerea Evoluției Omului și a Societății Sistemul socio-economic de evoluție va urca Societatea și Civilizația umană în viitor pe următorul Nivel de evoluție. Atunci Omul și Societățile naționale fiind mai evoluate vor simți și vor gândi altfel, vor avea relații interumane și interstatale mai bune, vor avea un Sistem de valori și un nivel educațional superioare.  Vor fi mult mai fericite. Da, atunci este posibil să fie întronată Pacea pe planeta noastră. Dacă nu se va întâmpla lucrul acesta și Civilizația umană va rămânea pe acest Nivel de evoluție capitalist, și vom merge înainte tot cum suntem acum, atunci Omenirea va dispare.

 

      Extraordinar, se arată entuziasmat dl Președinte al României. Vreau să știu totul despre acest Sistem economic de evoluție, domnule Dumitrescu. Sunt foarte interesat. Poate că el ne va salva din criza aceasta economică îngrozitoare. Îmi doresc să rămân în Istorie ca Președintele care scoate România din criză și o salvează. Vreau ca românii să mă iubească și să mă prețuiască, nu să mă înjure după ce nu voi mai fi președinte.

 

     Așa este, domnule Președinte Klaus Iohannis, acest Sistem socio-economic de evoluție producând în primul rând Evoluție, Evoluția Omului și a Societății, el va  scoate Sistemul socio-economic  românesc din criză și va salva România de la prăbușire. Va salva Civilizația umană de la dispariție prin urcarea ei pe următorul nivel de evoluție. (a se vedea cărțile noastre „Salvarea Civilizației umane”, „Știința salvării Civilizației umane”, „Proiect pentru salvarea Civilizației umane adresat Instituțiilor și Organizațiilor internaționale”. Toate sunt publicate pe Amazon)

 

    Unde ați scris lucrurile acestea ? se arată foarte interesat dl președinte al Academiei.

 

    În cărțile „Manualul Revoluției autentice și pașnice”, Editura eLiteratura, „Economia secolului XXI sau Psiho-Economia”, publicată la editura eLiteratura, București, în anul 2015. Tot în această carte fundamentez o nou Știință în cadrul Științelor  Economice denumită de mine „Psiho-Economia. Descoperirea  acestui Sistem socio-economic al viitorului, „Sistemul socio-economic de evoluție” și fundamentarea „Științei Psiho-economiei” este posibil să fie o mare revoluție în gândirea economica, în plan românesc și mondial. Și ca să  nu credeți că vorbesc de la mine iată ce au spus doi domni profesori universitari de economie despre această carte, „Economia secolului XXI sau Psiho-Economia”. Este vorba despre domnul profesor univ dr de Economie, Ștefan Răgălie, în anul 2000, Director la Institutul de Cercetări Economice al Academiei și de domnul profesor universitar de Economie dr Marius Băcescu, prin anii aceia 2005, 2008, Președintele Secției de Științe Economice a Academiei Oamenilor de știință :

 

 

 

OAMENI DE ŞTIINŢĂ, ECONOMIŞTI DESPRE ȘTEFAN DUMITRESCU

 

  STIMATE DOMNULE ŞTEFAN DUMITRESCU

 

„ Deoarece aveţi o serie de elemente de noutate, sincer trebuie sa recunosc că, în acest moment,  ele mă depăşesc şi încerc "pas cu pas" sa înţeleg mesajul adevărat al  descoperirii d-voastră.

 

        Totuşi, trebuie sa înţelegeţi ca reuniunea de elemente care caracterizează descoperirea d-voastră, deşi mă depăşesc, ele mă  fascinează în actuala faza şi voi continua sa descopăr elementele de forţa pe care d-voastră le stăpâniţi cu mult mai multă uşurinţa. În consecinţă, sper ca după o meditaţie mai îndelungată să pot intra în sincronism cu descoperirea d-voastră şi să continuam dialogul pentru a va susţine.”

 

De aceea propun  să rămânem in legătura şi pe măsura ce înţeleg cu adevărat mesajul d-voastră Va rog sa-mi permiteţi sa va contactez, prin aceasta forma moderna - emailul.

 

Propun sa rămânem in contact. Cu deosebita stima, 

 

  2001  Prof     Dr. ŞTEFAN RĂGĂLIE, Directorul Institutului de Cercetări Economice al Academiei

 

 

 

DL PROFESOR UNIV DR DE ECONOMIE MARIUS BĂCESCU

 

message body

 

                                 DOMNULE DUMITRESCU

Va mărturisesc ca ați scris o carte f. interesanta, in primul rând pentru economiști. Eu as prefera sa publicam cartea la editura academiei oamenilor de știință.  După cum bine știți, Academiei noastre  de un an i s-au ridicat toate fondurile de funcționare. in prezent suntem în dialog cu parlamentul pentru a se reveni la vechea situație. Nu știm care va fi rezultatul final. deci noi avem toata bunăvoința, dar nu avem putere.

Așa ca singura soluție este sa găsim o sponsorizare pentru publicare.  As fi mândru sa o găsim. sa dea dumnezeu. Mă străduiesc si eu sa găsim.  Pentru ca avem nevoie de mai mulți bani. eu nu vreau să vă mint.  Al dvs. susținător fidel, prof. M. Băcescu

2009  Prof. univ.dr. Marius Băcescu

ASE  București  tel:0745927010   e-mail:mariusbacescu@gmail.com

 

 

 

    Așa este, domnilor Profesori, descoperirea Sistemului socio-economic de evoluție și fundamentarea Științei denumită Psiho-Economia. Și așa cum  au spus cei doi domni profesori universitari, Ștefan Răgălie și Marius Băcescu Viziunea pe care o aduce această nouă Știință este o adevărată revoluție în gândirea economică în plan românesc și mondial.

 

     Ea deschide căi nebănuite în cercetarea  economică și a viitorului și în evoluția Societății umane în viitor. Dacă această carte ar fi fost publicată în Occident, începând cu anul 2000 sau cu anul 2008, când ar fi vrut să o publice la Editura Academiei Oamenilor de știință domnul profesor Marius Băcescu, ea, această carte ar fi adus premiul Nobel pentru Economie României. N-o spun eu, a spus-o altcineva. Dar dacă Dumneavoastră, Academia României, Institutele de cercetări Economice, Profesorii universitari de economie nu vă vedeți decât de interesele dumneavoastră și nu vă pasă de Economii acestei Țări, de Țară !

 

    Vă mulțumim, stimate domnule profesor Ștefan Dumitrescu. Micul prânz și cafeaua pe care le-ați dat dumneavoastră au fost excelente.

 

       Mă bucur foarte mult, domnilor profesori, domnilor academicieni, domnule  Președinte Iohannis, etc

 

     După masă, pentru că suntem al Doilea Banchet, vă prezint, iubiți domni, așa cum am spus, descoperirile făcute de subsemnatul în domeniile Științelor Socio-umane. Sper să vă bucurați. Vă mai precizez, vă prezint aceste descoperiri importante și noile Științe fundamentate în aria Științelor socio-umane pentru că ele ne vor ajuta să descoperim cea mai bună Strategie, Cale prin care se poate salva România de la prăbușirea totală. Așa cum o să vedeți în cea de a Doua Scrisoare. În urma cercetărilor făcute în cadrul Biroului de Viitorologie în aceste  domenii, de  aproape 50 de ani, am reușit, domnilor profesori, domnilor generali să  finalizez și să public acesta Cărți :

 

„LUCRĂRI DE ȘTIINȚĂ  PUBLICATE DE ȘTEFAN DUMITRESCU DUPĂ 1989

 

 

 

„Salvarea Civilizației umane” ( 2007, editura Anamarol)

 

 „Inteligența pozitivă și Inteligența negativă”,  Ed Marea Neagră, 1995

 

„Psihologia și Pedagogia poporului român”,  Ed eLiteratura, 2014

 

„Explicarea poporului român”, Ed eLiteratura, 2015

 

„Filozofia destinului românesc”, Publicat pe site-ul lui Stefan Dumitrescu

 

 „Metoda salvării rapide a Țărilor din Criză”, Ed Armonii culturale, 2009

 

 „Economia secolului XXI sau Psiho-Economia”,  Ed eLiteratura, 2016

 

„Al Treilea mare curent în Istoria Filozofiei universale”, ed Mușatinii, 2026

 

„Revoluția Binelui”, Ed eLiteratura, 2017

 

„Efectologia”,

 

„Manualul revoluției autentice și pașnice”, Ed eLiteratura, 2018

 

„Știința salvării Civilizației umane”. Ed Armonii culturale, 2019

 

„Proiectul de Țară menit să salveze România de la dispariție, Ed Mușatinii 2018

 

„Știința  Reformei autentice a Sistemelor socio-economice naționale și a subsistemelor lor”, Ed RoTipo, 2010

 

„Știința Revoluției autentice și pașnice”. Ed RoTipo, 2010

 

„Psihologia și Pedagogia Elitei politice și a clasei politice românești”, Ed eLiteratura 2021

 

„ O nouă teorie despre materia și univers”, Ed Mușatinia 2021

 

„Psihologia și Pedagogia Elitei și a Clasei politice românești”, Amazon 2022

 

„Proiectul pentru salvarea Civilizației umane adresat Instituțiilor internaționale”,publicat pe Amazon

 

 

 

                                                    14

 

 

 

     Așa cum vedeți, stimați domni aici la Capșa are loc un mare Banchet.  După ce voi prezenta descoperirile științifice o să discutăm și o să dezbatem, până când vom ajunge la un consens, PROIECTUL NAȚIONAL DE SALVARE AL ROMÂNIEI, gândit și elaborat de mulți ani în cadrul Biroului de viitorologie. Pentru că aceste descoperiri ele ne-au ajutat să gândim și să elaborăm tocmai acest proiect de Salvare al Țării

 

      Stimate domnule Președinte al României, Klaus Iohannis, stimați domni academicieni, așa cum vedeți și dumneavoastră nu mai putem merge pe calea aceasta pe care ne găsim din 1989, pentru că ne autodistrugem. Ceaușescu ne-a lăsat cu o populație de 23 de milioane de locuitori și cu o forță de muncă de 10 milioane oameni. Mai avem acum în țară în jur de 12 milioane, suntem o țară depopulată, au dispărut și dispar satele. Suntem în cea mai mare catastrofă demografică. Nicolae Ceaușescu a plătit datoria România exportând jumătate din cerealele produse, acum importăm 80 la sută din alimente. În timpul lui Ceaușescu se producea totul în țară, de la ac la hidrocentrale și la avionul ROMBAC, acum nu mai producem nimic.

 

     Oare dumneavoastră nu v-a spus și nu vă spune nimici lucrul acesta ? N u v-ați gândit la asta ? Nu ați înțeles că în acești 30 de ani Organismul național românesc a suferit cea mai mare distrugere de la ultimul război daco-roman din anii 105-106 e n încoace ? Că poporul român a fost pur și simplu decimat în acești 30 de ani, tragedie pe care a mai trăit-o doar acum 1900 de ani în urma înfrângerii regelui Decebal ? Dumneavoastră, domnilor profesori universitari nu realizați că această distrugere a poporului român este mai mare decât holocaustul făcut de Hitler în timpul celui de al Doilea Război mondial ?

 

     V-ați gândit la lucrul acesta, domnilor academicieni ? S-au gândit la faptul acesta domnii generali ai Armatei române, care au prin pregătire și prin lege datoria să apere Țara ?  Și oare s-a întrebat cineva dintre dumneavoastră, domnilor profesori și scriitori, domnilor jurnaliști care bombardați societatea cu mii de știri despre crime, violuri, furturi, jafuri, cu tot felul de prostii și grozăvii, care îmbolnăvesc psihic poporul român ? Și în același timp îl spălați pe creier, îl anesteziați, (aneantizați) îi distrageți atenția de la CEA MAI MARE TRAGEDIE DIN ISTORIA POPORULUI DACO-ROMAN ?

 

     Vă spunem noi cum și de ce s-a întâmplat această mare tragedia a poporului român. Pentru că  după căderea lui Ceaușescu, o dată cu el a dispărut Statul Român autentic, Creierul acestei națiuni. A fost ca și cum ai fi ucis Ciobanul turmei și ai pus în locul lui Lupul ! Turma s-a răzlețit.  Iar Organismul socio-economic românesc a devenit Victima și Obiectul celui mai mare și distructiv Război mascat invizibil (economic, financiar, informațional, politic, ideologic, cultural, educațional etc, sunt sute de asemenea războaie mascate, invizibile) care a agresat poporul român de la Burebista încoace. Așa se face că am fost introduși pe un culoar autodistructiv, pe o Linie de evoluția negativă, care producând efecte negative ne face să ne distrugem continuu. După asasinarea rușinoasă, oribilă a Cuplului Ceaușescu Statul român autentic a dispărut. O dată cu Ceaușescu fiind împușcat și Statul român autentic (înlocuit cu un Stat mafiot, mai precis cu un Anti-Stat), care a fost înlocuit cu un Pseudo-stat și un Anti-stat. Iar o dată cu Statul român autentic a fost împușcat poporul român și România.

 

    Este ceea ce ați constat dumneavoastră, stimate domnule Președinte al României Klaus Iohannis (și ce a afirmat fostul președinte Traian Băsescu, deci doi președinți ai României, că suntem un Stat mafiot) afirmând că suntem un Stat eșuat. Suntem o națiune Eșuată, o Economie eșuată, un Sistem educațional național eșuat, o Cultură națională eșuată, o Armată națională eșuată. Suntem în curs de dispariție, în al 12-lea ceas, aceasta este constatarea Biroului de viitorologie de la București.

 

      România se găsește ca în momentul din 1940 când se prăbușiseră granițele și Carol al II ca să se salveze pe el și să salveze și Țara l-a rugat pe Generalul Ion Antonescu să preia el Țara. L-a rugat frumos, spunându-i, atențiune, că numai el mai poate salva Țara. Doamne  ferește să credeți, domnule Președinte al României și domnilor academicieni, că eu spun ca să predați Puterea Armatei. Nu !

 

    Există o altă soluția, o altă Cale mult mai bună, și anume trecerea de la Sistemul socio-economic capitalist, care este un Factor complex de distrugere continuă a României, la Sistemul socio-economic de evoluție. În care toți oamenii vor fi proprietari și vor avea de lucru, participând fiecare cât de mult poate la dezvoltarea și evoluția Țării. Pe această Cale vă propunem să o dezbatem cu Intelighenția națională și cu Conducerile celor mai importante instituții naționale. Cum putem să ne salvăm cu toții, pentru că suntem toți pe aceiași Corabie, o să vedem mai jos.

 

      Vă precizez că la ora actuală, nici o Instituție din România, nici dumneavoastră domule Președinte, nici Guvernul, nici parlamentul, nici domnii academicieni nu știu cum poate fi salvată România.  Pentru că vă aflați în ceea ce se cheamă SITUAȚIA MINUS INFORMAȚIE ȘI FENOMENUL MINUS INFORMAȚIE. Chiar dacă se revoltă poporul și alungă Puterea din România, adică vă alungă pe dumneavoastră împreună cu guvernul, domnule Președinte, ca în 1989, cum s-a întâmplat recent în Shri Lanca, după aceea ne vom prăbuși și mai rău. Pentru că nu o să știm ce să facem, o să fim blocați, o să creăm un haos și mai mare, fapt care va duce la prăbușirea vertiginoasă a țării. Este ceea ce își doresc Dușmanii României. Și ceea ce nu trebuie să se întâmple. Trebuie neapărat să evităm această catastrofă.

 

    Gândiți-vă la salvarea dumneavoastră, domnule Președinte al României, la salvarea clasei politice (marea vinovată de distrugerea Românie), la salvarea poporului român. Suntem cu toții pe o corabie care se scufundă și trebuie să ne salvăm cu toții, să ne ajutăm între noi, să colaborăm, contribuind toți la salvarea Țării.

 

     Ne oprim aici, domnilor Profesori. Prin dumneavoastră această Scrisoare le este dresată tuturor intelectualilor români, întregii clase politice, întregii armate române, tuturor românilor. Scrisoarea aceasta are rolul nu numai de a ne prezenta noi realizările literare și științifice, (care nu interesează pe nimeni), ci pe acela de a aduna ce are mai bun această Țară în vederea salvării poporului român și a Românei. Rolul ei este acela de a organiza și iniția o amplă dezbatere pe marea temă a Salvării României. Pentru că Biroul de Viitorologie chiar a descoperit ADEVĂRATA CALE PRIN CARE NE PUTEM SALVA CU TOȚII, PUTEM SALVA ROMÂNIA ! În mod pașnic, fără violență, fără să tragă nimeni un glonț, pe cale democratică și pașnică. Și aceasta datorită descoperirilor științifice și fundamentării noilor Științe din aria Științelor socio-umane în cadrul Biroului de viitorologie de la București

 

 

 

                                                    15

 

 

 

     Această scrisoare, așa cum am spus mai sus, este o scrisoare dramatică adresată Domnului Președinte al României Klaus Iohannis,  Conducerii Uniunii Scriitorilor, I. C. R. și Academiei române, și un Experiment. O vom adresa și Ministerului Culturii. Din cercetările noastre a rezultat că destinul nefericit al României nu s-a datorat poporului, ci a fost creat mai mult de valoarea, de deciziile și de Comportamentul Vârfului piramidei sociale naționale. De Vârful politic și de Vârful culturii române, format din oameni mai mult dezbinați și interesați doar de interesele lor. Bolnavi de  individualită, de egoplasm, de axiofagie.

 

       O să  ne convingem acum, dacă oamenii aceștia  cărora la trimitem această Scrisoare dramatică au măcar un strop de conștiință, sau continuă să își vadă numi de interesele lor. Bine ar fi să fiu ajutat, pentru că am nevoie de ajutorul lor și eu cer ajutorul, ați văzut, în mod dramatic !

 

 Rugăm ca scrisoarea să fie dată  după fiecare lectură mai departe.

 

11. 07. 2022, prof Ștefan Dumitrescu, scriitor, Putătorul de cuvânt al Biroului de viitorologie de la București.

 

 

 

Așteptăm răspunsul Conducerii Uniunii Scriitorilor, al Conducerii Academiei, al dlui Klaus Iohannis,  al ICR, al tuturor celor care pot să ne ajute. Așteptăm părerile tuturor celor care lecturează această Scrisoare dramatică la adresa de email  stefandumitrescu@yahoo.com

 

 Fie ca Bunul Dumnezeu să ne ajute în toate. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne inspire tot timpul, să fie cu noi și cu poporul român și să nu ne lase ! Amin ! Doamne ajută !

 

 

 

  Continuare în cea de-a doua Scrisoare. Peste câteva zile vom trimite a Doua Scrisoare dramatică mai multor Instituții naționale. Pe care o vom publica pe Amazon, putând să fie citit de un număr cât mai mare de cititori.

 

 




COMENTARII:


Mult Iubite și Stimate Domnule Scriitor Viitorolog, Stefan Dumitrescu,

Ne bucurăm mult de Analiza realității din România, analiză care a fost incepută cu timiditate de către cronicarii noștri, continuată de cei care au fost schingiuiți în timpul comunismului și astăzi ascultată cu ,,ureche surdă” de cei care sunt primii care ar trebui să audă.

 Mereu repet spusele D-lui Președinte Al. Florin Tene, care spune că trebuie să se schimbe mentalitatea românului și atitudinea lui față de problemele vieții.

Dar când și prin cine va sosi acel moment, Dumnezeu știe, așa cum înțelegem și din cele expuse de Domnia voastră.

 Așteptăm acel moment nu pentru noi neaparat, care am suferit toată viața pe toate planurile, dar măcar pentru urmașii noștri și pentru prestigiul României.

Viața unora merge înainte, pe linia lor personală egoistă, și ne bucurăm dacă se abțin și nu iau în derâdere principiile pentru care unii își riscă sănătatea, profesia sau liniștea în societate.

 Vă mulțumim pentru acest mare adevăr exprimat ,,vocal, virtual și în scrierile Domniei voastre”

 Epoca transformării va fi o epocă grea nu în a exprima părerea noastră, ci în îndărătnicia de a ,,întoarce vorba” și de a rămâne tot ei pe pozițiile câștigate.

Încă nu ne-am vindecat de frica de a vorbi deschis și nici de frica acelor clanuri cu ciomagul, sau cu ,, taci!, altfel te tai de la ajutoare!”

 Dumnezeu să vă ajute să ne puteți apăra drepturile și să găsiți și în jurul Dumneavoastră oameni de înțeles,

 Cu deosebită stimă,

 Melania Rusu Caragioiu


RASPUNS:

SĂRUMÂNA STIMATĂ DOAMNA MEL, DOMNUL SĂ VĂ BINECUVÂNTEZE CĂ TARE MINUNATĂ SUNTEȚI !

ȘTIU DE LA FRATELE NOSTRU ALEX CETĂȚEANU CĂ SUNTEȚI UN OM MINUNAT.

SĂRUMÂNA, IUBITE DOMNULE BEN TODICĂ PENTRU TOT CE FACEȚI

 DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI ROMÂNI !

FIE CA DOMNUL SĂ NE AJUTE SĂ FACEM CEVA PENTRU A AJUTA POPORUL ACESTA TRĂDAT, JEFUIT ȘI CHINUIT CA PE HOȚII DE CAI !

VĂ ÎMBRĂȚIȘEZ CU DRAG, ȘTEFAN













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu