miercuri, 6 septembrie 2017

SIMTUL AUZULUI






LUMANAREA - Arhiepiscopul Iustinian Chira

Ce rost are pe lumea aceasta un fir de lumânare? Ea înseamna o marturisire, un crez: cred în lumina, cred în Hristos. Toata lumea stie de Iisus Hristos, dar nu-L cunoaste cu adevarat si, de aceea, nu-L asculta, nu-L iubeste, nu-L urmeaza. Când Iisus este cunoscut si ascultat cu adevarat, atunci se face pace si în suflet si în familie si în tara si în lume.

Arhiepiscopul Iustinian Chira, Cuvintele Parintelui - un ghid al frumusetii launtrice, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2009, p. 28, 31


SIMTUL AUZULUI - Sfantul Nectarie al Eghinei

Auzul este un simt formator, modelator si înaltator; prin mijlocirea acestuia se plasmuieste inima omului, prin el se arata a fi fiinta rationala si prin el se ridica la pozitia superioara care i se cuvine; cu ajutorul lui distinge toate felurile de sunete produse de vibratiile aerului; distinge glasuri, tunete, sunete s.a.m.d., îsi rânduieste timbrul si ritmul propriei sale voci si îsi compune piesele muzicale; cu ajutorul acestuia a inventat muzica si instrumentele muzicale si a descoperit melodia si armonia prin intermediul carora sunt miscate sufletul si inima si sunt înflacarate spiritele. Cu ajutorul cuvântului launtric, auzul transmite sufletului glasul naturii însufletite, pe care ochiul îl percepe mut; prin auz omul s-a ridicat la înaltimea contemplatiei; parasind pamântul, s-a înaltat prin intermediul acestui simt la ceruri ca sa auda cân tul îngeresc si cântarea dumnezeiasca ce îl înduhovnicesc; auzul i-a pus în miscare limba spre cântarea Ziditorului sau si îl face sa-si afle ritmul [potrivit] cântului sau spre a cânta frumusetea creatiei; prin auz omul se bucura de toata desfatarea trupeasca si este înaltat în sfera spiritelor.

Sfantul Nectarie al Eghinei, Un portret al omului, traducere de protopresbiter dr. Gabriel Mandrila, Ed. Sophia / Metafraze, Bucuresti, 2015, p. 93-94.

Sursa: Pr. Alexandru Stanciulescu Barda










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu