miercuri, 27 ianuarie 2016

“Timp special” – pentru relatia cu copilul tau

Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiță

Intensitatea legăturii dintre părinte și copil este atât de importantă, încât influența sa devine mai puternică decât a altor factori asociați în mod tradițional cu problemele comportamentale, precum faptul că trăiesc cu un singur părinte sau că petrec mai puțin timp cu părinții.

 



Modul în care funcționează sistemul limbic profund (legăturile afective) este esențial pentru existența noastră, cu atât mai mult pentru viitorul copiilor noștri.
Adolescenții care se simt iubiți și care au legături mai puternice cu părinții lor sunt mai încrezători în ei și nu agreează comportamente de răzvrătire sau distructive atât pentru ei cât și pentru cei din jurul lor.
Noi adulții mereu avem foarte multe de făcut, suntem prea ocupați în zilele noastre pentru a aduce acasă tot ce are nevoie copilul și familia, dar in plan fizic, material, și de cele mai multe ori nu mai avem timp să stăm cu copiii noștri. De aceea de multe ori, într-o discuție cu prietenii care au și ei copii și care au mai mult timp să stea cu copiii lor ne simțim vinovați că nu prea știm nimic despre trăirile și emoțiile copilului, cu cine umblă, ce mai trăiește în interiorul lui, etc. De obicei nu căutăm și bineînțeles că nu găsim soluțiile care să ne aducă într-o relație mai apropiată cu copilul, astfel încât copilul să se simtă securizat emoțional, mai ales în perioada adoilescenței (12-18 ani) când vin buluc peste ei hormonii sexuali și emoțiile de tot felul. Pentru a vă sprijini în crearea unei legături mai apropiate cu proprii copii am găsit un exercițiu foarte interesant și ușor de pus în practică. Este un exercițiu foarte eficient pentru îmbunătățirea calității timpului petrecut cu copilul dumneavoastră.
Exercițiul se numește “un timp special”. Acest exercițiu vă va îmbunătăți rapid relația cu copilul. Pașii în acest exercițiu sunt:
1. Petreceți 20 de minute în fiecare zi împreună cu copilul făcând ceva ce îi place. Este important să îl abordați cu o atitudine constructivă, spunându-i: “Simt că nu ne-am bucurat suficient timp împreună deși ești important pentru mine. Hai să petrecem un timp special în fiecare zi. Ce ți-ar plăcea să facem?” Este important să aveți în minte că scopul acestui timp special este construirea legăturii la nivel afectiv și a relației cu copilul dumneavoastră. Mențineți o atmosferă cât mai adecvată cu putință.
2. Este foarte important ca, în timpul special, să nu existe ordine, întrebări sau indicații părintești. Este un timp dedicat construirii relației voastre, nu disciplinării unui comportament dificil. Dacă jucați un joc de exemplu, și copilul începe să trișeze, puteți să abordați comportamentul său într-o manieră diferită. Puteți să îi spuneți ceva de genul: “Văd că ai schimbat regulile jocului și voi juca și eu după regulile tale”. Nu uitați scopul timpului special este să vă consolidați relația cu copilul, nu să îl învățați ceva. Bineînțeles că în restul timpului, dacă vă surprindeți copilul trișând, este important să rezolvați situația direct și imediat.
3. Lăudați cât mai des posibil comportamentul constructiv, pozitiv al copilului. Aprecierea binelui este mult mai eficient pentru modelarea unui comportament decât evidențierea răului sau a unui comportament distructiv.
4. Ascultați mai mult decât să vorbiți.
{Sursa este: Schimbă-ți mintea ca să te vindeci de tulburările emoționale, de Dr.Daniel G. Amen}.
Acționând în această manieră, veți vedea ce repede se va schimba relația cu copilul. Veți fi primul la care va veni să vă povestească ce i s-a întâmplat, cu cine s-a împrietenit, ce a mai făcut nou pe la școală, etc.
Părinții sunt singurii responsabili de relația pe care o au cu propriul copil. Așa că dragi părinți priviți-vă copii ca pe niște spirite libere care au venit pe acest plan pentru a se manifesta în plenitudinea lor și nu pentru a se distruge. Oferiți-le încredere și aprecieri, valorizați-i când depășesc o anumită situație pe propriile puteri și ajutați-i să rămână lumină, așa cum au venit. Spor la lucru și nu uitați dacă vrem o societate constructivă și plină de bucurie totul pleacă de la noi spre generațiile viitoare. Așa este și așa să fie!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu