sâmbătă, 15 decembrie 2018

SCRISOARE PASTORALĂ - 386





SUBTIRIMEA PANZEI DE PAIANJEN
- Sfantul Ioan din Kronstadt


           În comparatie cu sufletul omului, al crestinului, lumea toata este asemenea unei pânze de paianjen. Nimic nu este statornic în ea, pe nimic nu ne putem sprijini, nu ai pe ce pune baza; totul se rupe, cedeaza. Nu-ti lega inima de nimic în afara de Dumnezeu, Cel ce a urzit aceasta pânza, care o tine si îi da viata. De orice si de oricine te vei lega în afara de Dumnezeu îti va otravi viata, îti va strâmtora inima. Numai legându-te deplin de El vei dobândi viata.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 418.



SCRISOARE PASTORALĂ - 386






Dragii mei enoriași!

               România tainică.     La început  de Decembrie, scriu aceste rânduri, ca un omagiu pentru România adevărată, România mea, a ta, a lui, a noastră, a celor care o iubim ca pe o mamă, ca pe o soră, ca pe o soție, ca pe o fiică. România nu e cea de la televizor, cu care ne-am obișnuit. Aceea este un surogat, un înlocuitor al României adevărate. România mea nu este țara circului de prost gust, a certurilor și scandalurilor, a corupților și hoților, a proștilor și leneșilor, a cocotelor, a fâțelor, a așa-zișilor  artiști și intelectuali de doi bani, a cerșetorilor de prin canale și din gropile de gunoi. România mea nu este țara de la coada tuturor clasamentelor țărilor civilizate, țara despre care atâția spun că le e rușine să trăiască în ea…!

          România adevărată, România mea, a ta, a lui, a noastră, a celor care o iubim ca pe o mamă, ca pe o soră, ca pe o soție, ca pe o fiică, este România tainică și trainică. Este România care a supraviețuit mii de ani pe aceste locuri, înfruntând viscolele, hoardele, secetele, inundațiile și toate greutățile și pericolele. Este România în care îl găsesc pe badea Ion lucrând cu speranță pământul, plângându-și morții și legănându-și copiii. Este România în care găsesc meseriașul cu înaltă calificare, inginerul capabil, intelectualul devotat culturii, profesorul care se topește la catedră precum făclia ca să împărtășească lumina, medicul care stă zeci de ore cu bisturiul în mână ca să redea viața și sănătatea, ostașul care veghează zi și noapte la fruntariile țării. Este România în care politicienii adevărați și diplomații devotați neamului românesc stau la cârma țării precum un căpitan de corabie, scrutând depărtările și adâncimile, intuind pericolele, ocolind stâncile, punând interesul național mai presus decât interesul personal și mai presus decât însăși viața lor. Este România în care copiii pot să viseze cu încredere la viitorul lor și să și-l clădească pe-ncetul. Este România în care savanții pot să-și găsească rostul și să dea țării, neamului și lumii întregi roadele muncii lor. Este România copiilor și tinerilor talentați, olimpici în sport și în diferite discipline ale științei, care fac ca tricolorul să fie văzut în lumea întreagă și imnul țării să fie ascultat de miliarde de pământeni. Este România în care îmi place să trăiesc, să-i admir munții și codrii, dealurile și câmpiile, holdele, livezile și podgoriile, fluviul și marea, râurile și fântânile, monumentele, mânăstirile, bisericile, troițele, satele și orașele. Este România în care preotul își face cu adevărat datoria lui de preot, credincioșii umplu bisericile și înalță rugă spre Creator pentru ei, pentru cei dragi ai lor, pentru țară, pentru neam. Este România în care aud doina, colinda  și privighetoarea, văd veșmântul frumos lăsat de zestre din strămoși, hora, datinile și tradițiile noastre scumpe. Este România în care-l găsesc pe Eminescu, pe Enescu, pe Brâncuși, pe Cantemir, pe Iorga și pe tot neamul lor. Este România care are o istorie milenară ca un pașaport spre eternitate, cu voievozi și cu martiri, cu viteji și cu sfinți, cu morminte știute și neștiute. Este România cu pământul spălat de sânge și de lacrimi, cu speranțe scrise-n cronici și pe stânci. Este România celor ce-au fost, a celor ce sunt, a celor ce vor fi din neamul românesc pe acest pământ.    

              Aceasta-i România adevărată, România mea, a ta, a lui, a noastră, a celor care o iubim ca pe o mamă, ca pe o soră, ca pe o soție, ca pe o fiică, este România tainică și trainică.

             La început de Decembrie, toți cei care suntem români și simțim românește, să înălțăm o rugăciune către Tatăl Ceresc și către Împărăteasa Cerului și a Pământului să ocrotească România și pe români, să le redea speranța de mai bine, spor în viață și-n credință, să-i apere de liftele păgâne, de dușmani și dușmănii, de tot răul din ei și din jurul lor.

             La mulți ani, România adevărată!

*

               Sfaturi părintești. Din cartea Iubire pentru totdeauna a părintelui Pr. Andreas Konanos, în traducerea din greacă a Ierom. Ștefan Nuțescu, mai selectăm un fragment intitulat Celălalt ochi. Iată-l:

              ,,Mama lui avea numai un ochi… Se rușina de ea și uneori o ura.    Lucra ca bucătăreasă la cantina unui institut. Făcea mâncare pentru studenți și profesori ca să-și agonisească cele de nevoie… Aici studia și băiatul ei, dar nu voia să-i vorbească, ca să nu se afle că este fiul unei mame cu… un ochi.

            Studentele plecau repede când o vedeau că iese pentru puțin din bucătărie și spuneau că nu pot suporta s-o vadă, căci le pricinuia un fior nesuferit…

              Băiatul de mic copil avea probleme cu înfățișarea mamei sale. Într-o zi, când încă mergea la școala primară, mama lui a trecut pe la el într-o pauză ca să-l salute. S-a simțit foarte deranjat. „Cum a putut să-mi facă asta?”, s-a întrebat în sinea sa. A ignorat-o. I-a aruncat numai o privire disprețuitoare și tremura.

                A doua zi unul dintre colegii lui i-a strigat: ,, - Eeee, mama ta are numai un ochi!”

                Ar fi vrut mai bine să moară, decât să audă aceste cuvinte. A vrut să plece și să nu se mai întoarcă la școală. Când s-a întors acasă, i-a spus: ,,- Dacă este să râdă toți de mine din pricina ta, mai bine să mori!”

                Dar mama lui nu i-a spus nimic…

               „- Nu m-a interesat atunci ce am spus sau ce a simțit ea, pentru că eram foarte nervos”, a spus el mai târziu unui prieten. „- Voiam să plec din acea casă și să nu am nici o legătură cu ea. De aceea am învățat foarte mult cu scopul ca într-o zi să plec departe la studii. Și am reușit, dar a venit și ea și s-a angajat la bucătăria studenților ca să mă ajute… Nu putea să meargă în altă parte?”.

               Mai târziu băiatul ei s-a căsătorit. Și-a cumpărat o casă. A făcut copii și era fericit cu viața sa, cu copiii, cu soția și cu serviciul său. Într-o zi, după mulți ani, mama a vrut să meargă să-i viziteze. Nu-și văzuse niciodată nepoții de aproape. De îndată ce a apărut în ușă, copiii lui au început să râdă. Băiatul ei s-a mâniat pentru că venise la el fără să o cheme și fără ca ea să-i înștiințeze. Și a început să strige la ea: ,,- Cum îndrăznești să vii nechemată la casa mea și să-mi înfricoșezi copiii? Ieși afară! Pleacă!”

               Atunci mama lui i-a răspuns liniștită: ,,- Ah, domnule, îmi pare foarte rău. Cred că mi-au dat o adresă greșită!” Și a dispărut fără ca nepoții să-și dea seama că este bunica lor…

            Au trecut anii și într-o zi băiatul a aflat în cutia de scrisori a casei sale o scrisoare cu o invitație pentru întâlnirea cu colegii lui din clasa sa de la școala primară. Întâlnirea avea să aibă loc în orașul în care se născuse. A spus soției sale că va trebui să facă o deplasare în interes de serviciu și a mers. După ce s-a sfârșit întrunirea cu colegii, a mers din curiozitate și la casa unde crescuse… Vecinii i-au spus că mama lui murise de curând. Nu a scos nici o lacrimă. Aceia i-au dat o scrisoare pe care le-o lăsase pentru el. A deschis-o și a citit:

             „Iubitul meu fiu, mă gândesc la tine mereu. Îmi pare rău că am venit la tine și ți-am înfricoșat copiii. Am aflat că vii pentru întrunirea cu colegii tăi de școală și m-am bucurat mult. Însă mă tem că s-ar putea să nu fiu în stare să mă scol din pat, ca să vin să te văd. Am scris această scrisoare și am dat-o vecinilor ca să ți-o dea, în cazul că nu mă vei mai apuca în viață. Mă mâhnesc pentru că te puneam în situații dificile și îți era rușine cu mine câtă vreme erai mic. Dar să știi ceva! Când erai foarte mic ai avut un accident foarte grav și ți-ai pierdut un ochi. Nu aș fi putut să te văd crescând cu un ochi. De aceea ți l-am dat pe al meu. Și eram atât de mândră că fiul meu va vedea lumea cu ajutorul meu, cu ochiul meu…

             Întotdeauna toată dragostea mea va fi cu tine, Mama ta.

*

File de jurnal-31 mai 1982 ,,La un parastas la familia Rolea Alexandru din Țigăreni, am stat  cu Domnul Învățător I. M. la masă. După câteva minute de ezitare, și-a dat drumul: ,,- Cum pot eu să mai fac educație copiilor, părinte, când nu am ce mânca? Cum pot eu să le insuflu dragoste de muncă și de țară, când mi se spune la brutărie că n-am dreptul să cumpăr pâine? Când eram eu în școală, mi s-au spus verzi și uscate; când am dat piept cu viața, realitatea a fost cu totul alta, îngreunându-se din zi în zi. Tot felul de decrete și de legi vin să ne încătușeze tot mai puternic și să ne lege de glie.

   Au amendat ca-n codru toate cadrele  didactice, care nu și-au făcut încă mutație în localitățile unde-și desfășoară activitatea. Până aseară depuseseră 20 demisie la Inspectoratul Școlar. Alte 600 de cadre din învățământul nostru, la nivelul Mehedințiului, sunt afectate. Multe asemenea cadre sunt hotărâte să-și schimbe profilul de activitate și să se recalifice.

 Oare, ce-am ajuns eu ca învățător? Asemenea omului de serviciu de la Consiliul Popular! Mai mă trage pe mine inima să-mi fac datoria cum se cuvine, când mi se spune că trebuie să iasă la muncă în câmp și profesorii, și învățătorii, și cadrele sanitare. Și așa stau degeaba toată ziua! Oricine ține la propria sa demnitate și la respectul său în fața oamenilor. L-am întâlnit pe fostul activist de partid Ciucur. E aproape de pensionare. Mi-a spus: ,,- Bine, domʽM., pentru asta am luptat noi și pentru asta am târât oamenii în colectiv, convingându-i că acolo e fericirea, pentru ca acum să n-aibă pâine pe masă?”

Domnul M. credea că ,,șeful statului nu cunoaște realitățile. E înconjurat de oameni care vor cu orice preț să-l compromită în fața istoriei și a poporului”.

Am mai discutat despre latinitatea poporului român, despre publicații, despre organizarea Bisericii. Domnul M. mă căiește că am rămas la Bârda, pentru că dacă aș fi mers mai departe aș fi avut șanse mult mai mari de afirmare.

L-am întâlnit pe Domnul Vișan Constantin, directorul Școlii Generale din Malovăț. Mi-a spus că a fost cu câteva zile în urmă la o ședință. Noul prim-secretar al județului, Marcoșan, le-a vorbit de la ora 8 la 16 despre conștiința socialistă. Când a plecat de acolo, amețit și cu nervii dărâmați, a intrat într-o brutărie să cumpere pâine: ,,-N-aveți dreptul!” i s-a spus. A luat un corn și a plecat acasă cu burta flămândă și cu capul îngreunat de conștiință!”


*

              Folclor din Mehedinți(LXXXV). Din cântecele  populare culese de subsemnatul la 23 octombrie 1983 de la regretatul Rolea Petre(zis Pătru lui Râcu) din Bârda, mai redăm câteva. Iată-le:




Du-te dor, du-te durere



Du-te dor, du-te durere,

Du-te la cine te-o cere!

Du-te și la mândra mea,

Să te mai poarte și ea!

Că eu te-am purtat destul,

De nu pot să merg pe drum!

Când visez pe mândra-n crâng,

Mă deștept din somn și plâng,

Mă deștept și caut bine,

Nu e mândra lângă mine!



Mult mi-e somn



Mult mi-e somn și pic de somn,

Dar n-am brațe ca să dorm!

Plecai aseară prin sat,

După brațe de culcat.

Toate lămpile sunt stinse

Și porțile sunt închise.

Numai la mândruța-n vale

Arde muc de lumânare.

Dar eu fiind puțin cam beat,

Prin grădină am intrat,

De fereastr-am zgândărat,

Bărbatul s-a deșteptat.

,,- Ia ascultă, fă nevastă,

Cine-i la fereastra noastră?”

,,- Măi bărbate, hai, te culcă,

Nu-ți face singur nălucă,

Că e mâța luʽ vecina,

Care ne-a mâncat slănina!”

,,- Las-o tot mâță să fie,

D-are-n cap o pălărie

Și-ți tot face semne ție!”

,,- Bărbate, nu fi nebun,

C-așa-i casa lângă drum,

Vine Ion, vine Vasile,

Întreabă mereu de tine!”



Foaie verde măr domnesc



Foaie verde măr domnesc,

Am iubit și-am să iubesc,

Să știu că mă prăpădesc.

Am iubit o sută una,

Dar acum nu pot nici una!

Am iubit o sută zece,

Dar puterea mi se trece!

Inima din piept îmi seacă,

C-o fi altul să mă-ntreacă!



Spune, mândro, unʽți-e gândul



-Spune, mândro, unʽți-e gândul,

De ți-e fața ca pământul?

-Neică ți-am călcat cuvântul,

Nu mi-am ținut jurământul!



Peste deal răsare luna



Ioane, Ioane, frate Ioane,

Du-te la mândra că moare!

Peste deal răsare luna.

Eu mă duc la mândr-acuma.

Eu pun punte peste punte

Să mă bag la mândra-n curte.



Nevestică frumușică



-Nevestică frumușică,

Ia la masă de mănâncă!

-Nu mănânc, mâncare-aș foc,

Că eu n-am avut noroc,

Să mă duc după boboc,

Să mă ia seara la joc,

Nu ca tine-un mormoloc!

Eu te chem să mergi la joc,

Tu mă iei pe scaun la foc!


*

Contribuția de cult. La 30 nov. încheiem acțiunea de strângere a contribuțiilor de cult pe 2018. Reamintim că în parohia noastră contribuția de cult nu este stabilită la o sumă fixă, ci după principiul: fiecare dacă vrea și cât vrea, iar serviciile religioase sunt gratuite. Indiferent dacă cineva achită sau nu ceva pentru contribuția de cult, preotul  îi stă la dispoziție pentru orice servicii religioase pe care le-ar solicita 365 de zile pe an, 24 ore pe zi, în mod gratuit. Și anul acesta, majoritatea enoriașilor parohiei noastre au achitat, după posibilitățile lor, contribuția de cult. Situația se prezintă astfel: în Malovăț au achitat 96,68%, iar în Bârda au achitat 90,91%. La nivel de parohie au achitat 94,87%. Cea mai mică a fost de 5 lei(Bârda), iar cea mai mare de 518 lei (Doamna Ionașcu Maria din Malovăț). Dintre fruntași, menționăm următorii:

             a)în Malovăț: I. Ionașcu Maria: 518 lei; II. Dima Vasile: 410 lei; III. Paicu Domnica: 320 lei; IV. Nistor Petre și Michescu I. Ion(Primarul): 300 lei;  V. Cioabă Dumitru: 254 lei; VI. Oproiu Petre, Borugă Ion și Nistor Vasile: 250 lei; VII. Popescu V. Ion: 230 lei; VIII. Coman Dumitru: 220 lei; IX. Popescu Mihai: 215 lei; X. Bobiț Claudiu, Almichi Constantin, Popescu M. Mihai, Pau Claudiu, Crumpei Sever și Băleanu Ioana: câte 200 lei; XI. Bobiț Gheorghe, Ionașcu Ștefan, Crașoveanu Valeriu, Surugiu I. Mihai și Mănescu Gh. Vasile: câte 170 lei; XII. Boncioc Elena(II) și Haidamac Minodora:câte 160 lei; XIII. Manolea Elisabeta și Meilă Nicolae: câte 155 lei; XIV. Coman Constantin, Micu Valeriu, Bazavan Claudiu, Ungureanu Gheorghe, Voican Petre, Bondoc-Ionașcu Gheorghe și Bucică Bebe: câte 150 lei; XV. Popescu Grigore: 145 lei; XVI. Crașoveanu Valeriu: 143 lei; XVII. Glavan Pompiliu: 126 lei; XVIII. Tărăbâc Angela și Paicu Maria: câte 125 lei; XIX. Vișan Sevastița, Cernea Mihăiță, Ungureanu Constantin, Manolea Nicolae, Tărăbâc Grigore, Pera Aurica, Crumpei Gheorghe, Vasilescu Ioana, Pau Daniel, Pereanu Constantin, Coman Elena, Dragotă Nicolița și Munteanu Alexandra:câte  120 lei; XX. Motreanu Petre, Popescu Marga, Baltac Lida, Mănescu Constantin și Motreanu Vasile: câte 115 lei; XXI. Surugiu Eugenia, Bazavan Dumitru, Vlădescu Emil, Colibășanu Dumitru, Surugiu N. Ion, Chiriță Toni, Iorgovan Viorel, Curea Gheorghița, Paicu Nicolae, Munteanu Iorgu și Ciurel Valentin: câte 110 lei; XXII. Surugiu Elena, Căprioru Gheorghe și Badea Aurel: câte 109 lei; XXIII. Popescu Dumitru, Ciobanu Alexandra, Pereanu Viorel, Orodan Aneta, Cojocariu Titu, Vișan Sevastian, Răchiunoiu Grigore, Ciurel Dumitru, Oprișan Elena, Săftoiu Liviu(I) și Tătucu Grigore: câte 105 lei; XXIV. Pirici Constantin și Ilinca Alexandru: câte 103 lei; XXV. Boncioc Dumitru: 102 lei; XXVI. Manolea Grigore, Ungureanu Dumitru, Iordache Mihai, Băleanu Petre, Voican Ion, Bazavan Gheorghe, Ghilerdea Sevastian, Bondoc Eugenia, Chilom Valentin, Giura Dragoș, Meilă Costel(I), Lupșa Dumitru, Baltac Alexandru, Almichi Ion, Bazavan Gheorghe(Ieleșnic), Borugă Mihai, Teșilă Elisabeta, Mănescu C. Vasile, Minune Ion, Badea Marius, Înv. Michescu Ion și Munteanu Puiu:câte  100 lei;

           b)în Bârda:  I. Popescu Valeria: 275 lei; II. Botoșan Dumitru: 250 lei; III. Bobocea Savu: 160 lei; IV. Duțoniu Gheorghe: 155 lei;  V. Șeitan Gica, Ivașcu Vasile, Curea Gigi, Horodnic Tudor și Mihăescu Nicolae: câte 150 lei; VI. Luca Aristița: 130 lei; VII. Rolea Pantelie, Mema Elena, Turlacu Emil și Gârbovan Ion: câte 120 lei; VIII. Stănciulescu Ion, Anghel Domnica, Butoi Ion, Luca Nica, Gârbovan Nicolina, Mema Petre și Șonea Floarea: câte 110 lei; IX. Rolea A. Ion, Luca Vasile, Mema Ștefan și Mucioniu Ion(Mucești): 105 lei; X. Dragomir Gheorghe, Dragomir Nicolae, Dragomir Virginia, Dragomir Bădiță, Cimpoieru Viorel, Pr. Stănciulescu Alexandru, Luca Ana, Ivașcu Ion, Luca Jana, Luca C. Maria, Gheran Pantelie, Luca I. Ion, Sfetcu George, Ene-Mihăescu Doru, Rolea George, Sfetcu Sorin, Stănciulescu Florin, Drăghia Tudor, Sfetcu Bebe și Sfetcu Dumitru: câte 100 lei;

               Le mulțumim acestora și celor ce au achitat mai puțin. Dumnezeu să le ajute!

               Începând de la 1 Decembrie, vom strânge contribuția de cult pentru 2019, după același principiu: fiecare dacă vrea și cât vrea. Serviciile religioase vor fi, în continuare, la același preț: zero lei, zero bani. Dacă e prea scump, negociem și mai scădem.

*

I.                                  Ajutoare și donații. În cursul anului 2018, mai precis între 1 dec. 2017-30 nov. 2018, am primit ajutoare și donații din afara parohiei, de la credincioși care au avut sau nu vreo legătură cu parohia noastră. Dintre fruntași menționăm:

II.                              A. Fii ai satului Malovăț: I. Gogoașe Marian(Tr. Severin): 2.100 lei; II. Butoi Denisa(Londra): 400 lei; III. Bogdan Gheorghe Gabriel(Germania): 325 lei; IV. Michescu Cernica(Tr. Severin), Pera Nicolae (Constanța), Crăciunescu Marian(Tr. Severin) și Ing. Teșilă Doina(Tr. Severin): câte 300 lei; V. Usturoi Georgian(Tr. Severin): 220 lei; VI. Pleșan Valeria(Tr. Severin), Avoc. Ploștinaru Ramona (Caransebeș), Michescu Monica(Tr. Severin), Prof. Univ. Dr. Ionașcu Georgeta(București), Boncioc Mircea (Italia), Popescu Angela(Tr. Severin) și Ghijan Angela (Anglia): câte 200 lei; VII. Popescu N. Mihai(Tr. Severin): 192 lei; VIII. Popescu Constantin (București): 190 lei; IX. Ciobanu Ionuț(Timișoara), Turiță Laurențiu (Timișoara), Borcilă Dumitru(Italia), Voican Ionuț(Franța), Micu Valentin(Anglia) și Ciurel Valentin-Marian (Tr. Severin): câte 150 lei; X. Ionașcu Marian(Londra): 140 lei;  XI. Sandu Aurica(Tr. Severin): 125 lei; XII. Crumpei Valeriu-Eugen(Tr. Severin) și Voican Doru-Gabriel(Franța): câte 110 lei; XIII. Albulescu Maria(Tr. Severin), Săvescu Aurelia(Tr. Severin), Iordache Sevastița(Tr. Severin), Pera Valeriu(Tr. Severin), Pera Alexandru(Tr. Severin), Vasilescu Daniel(Tr. Severin), Crumpei A. Ion(Tr. Severin), Baltac Cristina(Timișoara), Crăciunescu Costel(Italia), Mănescu C. Vasile(Tr. Severin), Partenie Doru-Nicușor(Tr. Severin), Vlădioniu Mariana(Tr. Severin), Paulețu Iancu(Balotești-MH), Pleșan Luminița (Tr. Severin), Pera Măriuca(Tr. Severin), Pera Vasile(Tr. Severin), Zorilă Mihai(Tr. Severin), Mârza Simona (București), Surugiu Nicu(Italia), Nistor Costinel(Franța), Voican Gabriel(Franța), Oproiu Gheorghe (Germania), Săvescu Victor(Tr. Severin), Grecu Grigore(Tr. Severin), Popescu Constantin-Iulian(Italia), Michescu Vasilca (București) și Vâlceanu Simona(Londra): câte 100 lei;

             B.Fii ai satului Bârda.  I. Prof. Virgil Sfetcu(București): 650 lei; II. Butoi Emil (Timișoara): 600 lei; III. Trocan Maria(Lugoj): 400 lei; IV. Ile Teodor(Sânicolaul Mic-AR): 250 lei; V. Sfetcu Crinel (Franța): 225 lei; VI. Rochian Tudor(Tr. Severin): 200 lei; VII. Rădulescu Gica(Tr. Severin), Ing. Zăuleț Aurica(Tr. Severin), Arhire Evelina-Lili(Tr. Severin) și Mucioniu Petre(Tr. Severin): câte 200 lei; VIII. Avram Adriana (Tr. Severin): 182 lei; IX. Trocan Pantelie(Tr. Severin), Duțoniu Valentina(Tr. Severin), Iusuf Alin (Tr. Severin), Stănciulescu Cristian(Germania) și Mema Dumitru(Balș-OT): câte 150 lei; X. Prof. Iacov Raluca(Tr. Severin), Popescu Dan(Tr. Severin), Dragomir Ion(Tr. Severin), Bălu Constantin(Tr. Severin), Mema Mariana(Tr. Severin), Dragomir Marius, Rolea Nicușor (Timișoara), Mucioniu Ilie(Tr. Severin), Rolea Aurel(Schela Cladovei-MH), Boescu Gabriel (Tr. Severin), Motreanu Constantin (Timișoara), Cioloca Polina(Timișoara), Pătru Mădălina (Timișoara), Dragomir Iulia(Timișoara), Dragomir Mihai(Baia de Aramă), Botea Constantin(Șimian-MH), Chircu Ramona(Tr. Severin), Didici Dragoliub (Serbia), Gâdea Dumitru(Austria), Ciurel Elisabeta(Tr. Severin), Rolea Ion(Tr. Severin), Zamfirache Cornelia (Craiova): câte 100 lei;

               C. Credincioși din afara parohiei: I. Dr. Ionescu Mihaela-Aritina(Curtea de Argeș-AG): 8.290 lei; II. Ovidiu Mitran-De Cindy(Belgia): 2.514 lei; III. Pr. Vasilescu Gheorghe (Italia): 2.285 lei; IV. Toncea Cătălin-Ioan(București): 1.500 lei; V. Bordeiașu Eugenia (București): 720 lei; VI. Prof. Dr. Dan Romalo (București): 600 lei; VII. Filip Cornelia (Tr. Severin): 550 lei; VIII. Gheorghescu Anca(Canada), Mătuș Natalia (Timișoara), Ivanovici Florica(București) și Enache Maria(București): câte 500 lei; IX. Ing. Caragioiu Melania (Canada) și Roman Carmen(Tr. Severin): câte 400 lei; X. Prof. Univ. Dr. Mircea-Ioan Popa(București) și  Bogdan Soare(București): câte 300 lei; XI. Pițiga Emilia(Timișoara) și Mehedințu Elena (Brașov): câte 290 lei; XII. Petre Mihai-Ionuț(Tătărani-PH): 280 lei; XIII. Leonte Daniela(Buzău): 260 lei; XIV. Mateescu Bogdan-Costin(Elveția), Vermeșan Mirel (Timișoara) și Crăciunescu Valeria(C-lung-Moldovenesc-SV): câte 250 lei; XV. Pârvuceanu Eugenia(Gârla Mare-MH): 210 lei; XVI. Dr: Cristina Dumitru(București), Ing. Octavian Cudalbu(Baia-Mare - MM), Popescu Georgică-Adrian(Teregova-CS), Mocănașu Oprea(Tr. Severin) și Ionescu Floarea (Câmpina-PH): câte 200 lei; XVII. Cristescu Anca (Botoșani): 190 lei; XVIII. Dr. Petruțiu Monica(Orăștie):câte 180 lei; XIX. Pr. Croitoru Gheorghe(Mizil-PH) și Bucur Emilia(București): câte 160 lei; XX. Antonescu Mădălina(București), Barbu Ioana(Buftea-IF), Deatcu Viorica(Tr. Severin) și Sprijan Ramona(Cluj-Napoca): câte 150 lei; XXI. Funk Mihaela(Germania) și Ciornei Tatiana(Suceava): câte 130 lei; XXII. Golea Nicoleta(Tr. Severin), Ceaușu Ion(Rm. Vâlcea) și Cârligeanu Maria(Răușeni-BT):câte 120 lei; XXIII. Pr. Stelică Zoican(Tr. Severin), Avoc. Olteanu Marina (Caransebeș), Bojinescu Alexandru(Reșița), Proc. Dr. Ana Călin(Galați), Prof. Mocioiu Mariana(Tr. Severin), Mihai Eugen (Săsenii Noi-BZ), Bobocel Filofteia(Tr. Severin), Neagu George(Simian-MH), Paraschiv Vasile(București), Suciu Aurelia(Cluj-Napoca), Pr. Stoica Haralambie(Craiova), Boștenaru Valentin(Tr. Severin), Popescu Ionel(Timișoara), Familia Ciurel(Tr. Severin), Ing. Spătariu Miron-Filip (Reșița), Dăncilă Daniel(Bistrița –MH), Papavă Sebastian(Malarișca-MH), Anton Cheată(Tr. Severin), Dorca Constantin(Tr. Severin) și Buzatu Dana(Tr. Severin): câte 100 lei, cât și altele mai mici.

              Nu putem să nu amintim aici pe Doamna Dr. Ionescu Aritina Mihaela, care a donat banii necesari publicării  cărții Dicționarul proverbelor, spre a fi donată Dvs.; pe Domnul deputat  Alexandru Bălănescu, care a donat bisericilor noastre o Sf. Evanghelie și o Sf. Cruce; pe Doamna Bordeiașu Eugenia, care a donat un rând de veșminte; pe enoriașul anonim din Bârda, care a donat banii pentru gardul bisericii de la Bârda, pe Domnul Nistor Petre, care a construit magazia/capelă de la biserica din Malovăț, fără să pretindă nimic pentru manoperă, adăugând el însuși  donații în bani și tâmplărie pentru acest obiectiv.

              Tuturor acestora, cât și celor ce au donat mai puțin, le mulțumim cordial și rugăm pe Dumnezeu să-i răsplătească, așa cum numai El știe!

*

               În cursul lunii noiembrie am donat pâine credincioșilor participanți la slujbe, astfel: 4 Nov.(Bârda): 266 pâini; 8 Nov(Malovăț): 168 pâini; 11 Nov.(Malovăț): 120 pâni; 18 Nov.(Bârda): 150 pâini; 21 Nov. (Bârda): 70 pâini; 25 Nov.(Malovăț): 225 pâini; 30 Nov.(Malovăț): 150 pâini. Așadar, în luna noiembrie s-au donat 1.149 pâini. Copiilor li s-au donat și ciocolate. Totodată, în cursul lunii noiembrie s-a vândut pâine enoriașilor noștri la prețul de achiziție de 0,70 lei/buc., astfel:  4 Nov.(Bârda): 534 pâini; 8 Nov(Malovăț): 132 pâini; 11 Nov.(Malovăț): 80 pâini; 18 Nov.(Bârda): 550 pâini; 21 Nov(Bârda): 130 pâini; 25 Nov. (Malovăț): 75 pâini; 30 Nov.(Malovăț): 50 pâini. Așadar, în noiembrie s-au vândut cu 0,70 lei/buc. 1.551 pâini.

Am început distribuirea cărții Dicționarul Proverbelor religioase  românești, vol. II. Până la închiderea acestei ediții am donat, fie direct, la biserică, fie prin poștă, 205 exemplare. Respectând tradiția parohiei noastre, dorim să donăm câte o carte fiecărei familii din parohie și celor din afara parohiei, care ne-au ajutat cu cel puțin 100 lei în perioada 1 decembrie 2017-30 nov. 2018. Așadar, vă așteptăm să vă ridicați cărțile de la biserică, iar celor din afara parohiei continuăm să le trimitem prin poștă.

*

            Plăți. În  cursul lunii noiembrie am efectuat o serie de plăți mai mari, astfel: 11.575 lei tipografiei pentru cărți; 3.905 lei material pentru gardul bisericii de la Bârda; 1.960 lei brutăriei pentru cele 2.800 pâini donate și vândute în noiembrie; 1.400 lei tâmplărie metalică pentru magazia/capelă de la Malovăț; 850 lei poștei pentru colete; 780 lei impozit; 300 lei pentru steaguri și suporturi la cele două biserici; 200 lei transport cărți; 50 lei internetul; 50 lei toner pentru imprimantă și altele mai mici.

*

          Publicații. În această perioadă, preotul Dvs.  a reușit să mai publice câteva materiale, astfel: Hrană pentru suflet – noiembrie 2018, în ,,Armonii culturale”, Adjud(VN), 20 nov. 2018, ediție on-line (http:// armoniiculturale.ro/category/scrisoare-pastorala); In memoriam: Preotul Nicolae Armășescu, în ,,Națiunea”, București, 2 dec. 2018, ediție on-line(http://www.ziarulnatiunea.ro/category/firea-romanilor); Dragoste, Măria Ta, în ,,Națiunea”, București, 4 dec. 2018, ediție on – line(http://www.ziarulnatiunea.ro /category/ colocvii-literare); în ,,Omniscop”, Craiova, 5 dec. 2018, ediție on-line(http://www.omniscop.ro);

         În această perioadă, parohia noastră a republicat volumele Amintiri din paradis, Stat și Biserică în Banat, Dicționarul proverbelor religioase românești, vol. I și vol. II și Bibliografia Revistei ,,Mitropolia Olteniei”(1948-2008), vol. I și vol. II.

           Patriarhia Română a comandat parohiei noastre un important număr de exemplare din cartea preotului Dvs.  Bibliografia Revistei ,,Mitropolia Olteniei”(1948-2008).

          Parohia noastră a publicat cartea preotului Dvs. Unirea dintotdeauna(125 pagini).

          Cartea reunește o serie de articole și studii dedicate Marii Uniri de la 1918 de către autor, amintiri ale unor martori oculari din vremea respectivă. Cartea urmărește să dovedească, pe de o parte, că Marea Unire a fost încununarea unei aspirații de veacuri a poporului român, iar pe de altă parte, că Biserica Ortodoxă Română a contribuit din plin la realizarea acestui ideal.

*

Înmormântări. În ziua de 17 nov. am oficiat slujba înmormântării pentru Mihăescu Dumitru(41 ani) din Bârda; în ziua de 21 nov. pentru Paicu Elena(88 ani) din Malovăț, iar în ziua de 29 nov. pentru Duțoniu Gheorghe(79 ani) din Bârda. Dumnezeu să-i ierte!

*

Anunțuri: - Luni, 17 Decembrie, la orele 17,00, în biserica noastră parohială din Malovăț va susține un concert de colinde Corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaei. Sunteți invitați toți enoriașii parohiei și oricine dorește să-și desfete sufletul cu un act cultural de certă valoare artistică. Și anul trecut Prea Sfințitul Episcop Nicodim a dat binecuvântarea pentru deplasarea corului în parohia noastră, iar lucrul acesta s-a repetat și anul acesta, fapt pentru care îi mulțumim în numele tuturor enoriașilor noștri. Sperăm că și în anii viitori să avem parte de asemenea bucurii. Precizăm că inițiativa a pornit de la Dl. Primar Ing. Ion Michescu.

*

Program. În cursul lunii ianuarie avem următorul program de slujbe:  1 Ian. (pomeniri dimineața la Bârda; slujbă la Malovăț); 2 Ian.(colindul cu Botezul în Bârda); 3, 4, 5 Ian.(colindul cu Botezul în Malovăț); 6 Ian. (slujbă la Bârda de la 8,30; slujbă la Malovăț de la 10,30); 7 Ian.(pomeniri dimineața la Bârda; slujbă la Malovăț); 12 Ian. (Malovăț-Bârda); 13 Ian.(Bârda); 16 Ian.(Malovăț-Bârda); 17 Ian. (Malovăț); 19 Ian.(Malovăț-Bârda); 20 Ian.(Malovăț); 25 Ian.(Malovăț-Bârda); 26 Ian.(Malovăț-Bârda); 27 Ian.(Bârda); 30 Ian.(slujbă la Bârda; pomeniri la Malovăț, la 12.30). În restul timpului, la orice oră din zi sau din noapte, preotul poate fi găsit la biserică, acasă, la școală, la telefon: 0724. 99. 80. 86, ori pe adresa de e-mail: stanciulescubarda @gmail.com.

Sfintele Sărbători să le petreceți cu sănătate, pace și bucurii! La mulți ani!                                      


                               Pr. Al. Stănciulescu-Bârda









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu