Acad. Ioan Bruckner despre legătura
dintre COLESTEROL și bolile de INIMĂ
VAL. NORMALĂ este 28O
mg
Dr. Ioan
Bruckner - Toți bolnavii care au murit de inima au murit cu colesterolul foarte
mic.
Academicianul
ne spunea, de cate ori avea ocazia, doua lucruri despre valoarea normala a
colesterolului:
1- este
specific habitudinilor alimentare ancestrale ale fiecărei populații si zone
geografice (cald, rece, temperat), deci nu poate fi vorba de o valoare unica,
internațional acceptata;
2- valoarea
considerata normala a colesterolului este cea recomandata de americani (când,
la moda erau savanții ruși!!): numărul 2 urmat de cifra vârstei. Aceasta
valoare ar fi cifra medie acceptata ca normala si este corectata de indicatorii
de la pct.1.
Statistic
vorbind, așa cum spune si dr. Dragomir, in principala cauza de mortalitate in
care colesterolul ar juca un rol important (bolile cardiace!) valoarea
colesterolului este ... mica!
Colesterolul,
o problemă ?
Mijloacele
media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Oameni
de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă
programare pentru "colesterol". Buletinul de analize le adâncește
angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am două sute. E grav, dom'
doctor ?" Răspundem: nu, nu este grav.
*Valoarea
normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.* Dacă
este așa, cum s-a ajuns totuși că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc
buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal
de mari!?!?!??
Ei bine,
aici este o altă poveste. Una discret rușinoasă pentru tagma noastră medicală,
dar care totuși trebuie spusă. Secretul este că scăderea valorii normale a
colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puțin ulterioară,
descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul.
Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această proprietate principală era
acidul nicotinic. Acesta era foarte ieftin şi, de altfel, avea reacții adverse
importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de
a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide
orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală
a colesterolului, care este de 280 mg %, așa cum am spus. Intervalul 260-280 mg
% impunea atenție şi regim, dar nu tratament medicamentos. Odată cu
descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai
eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente
pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienților cu
hipercolesterolemie reală era mic, specialiștii în marketing au făcut diferite
socoteli, din care a reieșit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la
260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament
medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai
de câștigat. Cum, cel puțin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt
stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au
început a se întruni "vârfurile cercetării medicale", mai întâi în
congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale
prin locuri mult mai exotice. La astfel de "întruniri științifice
mondiale", de regulă însoțite de un bogat program cultural-artistic (de la
degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanți să
prezinte lucrări "științifice", în care se pretinde, folosindu-se cu
multă măiestrie posibilitățile largi ale statisticii, că valorile normale sunt
mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori
care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase
probleme de sănătate publică etc.
*Tratamentul
hipercolesterolemiei*
Dacă
valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un
tratament, așa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de
hipercolesterolemie în această situație.
Dacă
valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ținerea
unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea
determinării colesterolului şi a fracțiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă
nu a fost făcut)
Dacă
valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim
hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii
grase şi cu limitarea numărului de gălbenușuri la 4 pe săptămână (albușurile nu
conțin colesterol). Se recomandă un regim bogat în peste (minimum 2 kg pe
săptămână ) şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului. Toate
fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privință.
Din 6 în 6
luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul
total, cât şi fracțiile lui.
Dacă
valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament
medicamentos. De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de
masa principală, sau o altă schemă în funcție de datele culese la consultul
medical.
Reevaluare
după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.
Tipuri de
întrebări frecvente:
- Am
colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar negru
şi în dreptul ei scrie: "above normal range”. Șefa laboratorului, când
mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei din
familie sunt îngroziți de cât de mult colesterol am, iar medical cardiolog mi-a
prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar am să
fac infarct. Ce este de făcut ?
Răspuns:
dacă încă nu ați citit articolul acesta, citiți-l. Laboratorul dă valorile
normale în funcție de ce valori “normale” se introduc cu ajutorul tastaturii,
nu în funcție de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un
eșantion considerat sănătos, așa cum ar trebui, potrivit unei definiții
științifice a normalului". Vecinii şi cei din familie sunt victimele
campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească invitație şi
sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la Ouagadougou. Dacă nu credeți
toate acestea, intrați în primul anticariat şi uitați-vă în orice carte de
medicină anterioară anului 1980 şi vedeți cât este colesterolul normal.
- Am auzit
că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat?
Răspuns:
*nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să
sintetizeze colesterol ca atare*. Deci, orice fruct sau legumă sau cereală este
la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei
hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod deosebit indicate,
de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul. Peștele este foarte indicat. Orice fel
de peste şi cu precădere, în mod paradoxal, peștele gras. Deși laptele şi multe
brânzeturi conțin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul
dacă sunt folosite în cantități prudente.
-
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacții adverse?
Răspuns:
Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacții adverse. Cu
deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are posibile
riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci să o facem
atunci când, în urma unui raționament medical, medical nostru consideră că
beneficiul scontat este mai mare decât riscul potențial.
- Urmez un
regim strict vegetarian, şi totuși colesterolul meu nu scade sub valoarea de
280 mg %. De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat
numai urzici şi mere?
Răspuns:
Această situație (relativ rară) în care vă aflați se explică printr-o tulburare
reală de metabolism. Așa cum spuneam, celulele animale sintetizează colesterol,
iar cele umane nu fac excepție. Uneori această sinteză este în exces. Va trebui
să urmați un tratament medicamentos, în principiu toată viața, tratament în
lipsa căruia există un mare risc să suferiți de una sau mai multe din
numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică,
accidentul vascular cerebral, etc.
- Am
colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peste, iar usturoiul îmi face rău.
Ce este de făcut?
Răspuns: În
loc de peste, puteți folosi numeroasele suplimente alimentare care conțin acizi
omega-nesaturați, iar în loc de usturoi, încercați tablete de usturoi de la
farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteți găsi combinații din
plante pentru ceaiuri hipolipemiante.
-
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL – LDL nu este bun. Ce
trebuie să fac?
Răspuns:
afectarea raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL şi
"colesterolul rău", adică LDL are importantă mai ales în cazurile în
care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită. Deci, în cazul
dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importantă mai mare acordată
peștelui în alimentație ar fi indicată, totuși.
Dr. Mihnea
DRAGOMIR
Toți
bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte
mic
E un adevăr
dovedit statistic. Colesterolul mărit nu produce moartea!!!!!!!!!
Sursa: Prof. Valentina Lupu
Foarte interesant articolului. Cred ca ar trebui sa ținem ont de asemenea ea recomandări și în special Precizări despre limitele normale ale colesterolumultumesc pyr ac interesa ye precizări Felicitari
RăspundețiȘtergere