Sfarsitul erei colesterolului
Înlocuiți pieptul de
pui cu......pieptul de porc !
La fiecare cinci ani Comisia de recomandari dietetice din
SUA (Dietary Guidelines Advisory Committee) pregateste un raport care afecteaza
pe gama larga comunitatea mondiala, despre nutriatie si sanatate. Aceste
recomandari afecteaza in mod direct rapoartele privind mentiunile nutritionale,
sustinerile pentru sanatate ale firmelor care produc alimente, recomandarile si
liniile directoare date de medici si dietologi, alimentatia din scoli si modul
de publicitate al alimentelor.
Recomandari Nutritionale si Colesterolul
Liniile directoare din 2015 arata o
schimbare foarte importanta fata de anii precedenti in legatura cu colesterolul,
cum ar fi:
”Colesterolul: Anterior
liniile directoare dietetice recomandau limitarea consumului de colesterol la
mai putin de 300 mg/zi. In 2015 recomandarile dietetice (DGAC ) nu mai continua
cu aceste recomandari deoarece dovezile
disponibile arata ca nu exista o legatura intre consumul de colesterol prin
alimentatie si nivelul colesterolului din sange. In
conformitate cu concluziile raportului American Heart Association (AHA / ACC
raport), colesterolul este un nutrient
al carui consum marit nu este o problema.” (DGAC). Raport 2015,
cap 1, pag. 17.
Mai
simplu spus, consumul de colesterol nu este o problema pentru sanatate si nu
afecteaza nivelul colesterolului din sange. Aceasta este o
schimbare revolutionara in raport cu recomandarile de acum 50 ani, care au
afectat si schimbat complet obiceiurile noastre alimentare.
Cu acest raport si in legatura cu noile
instructiuni ale American Heart Association care elibereaza utilizarea de
medicamente de la nivelul colesterolului, a cazut si ultimul bastion de
recomandari dietetice si medicamente legate de colesterol.
Colesterolul, ca un factor bun
Colesterolul
este produs in proportie de 85% de organismul insusi si este un compus de baza
pentru existenta vietii. Absorbtia
colesterolului din alimente este de numai 15% si nu afecteaza nivelurile
sanguine. Datorita implicarii colesterolului in numeroase
functii ale organismului, nivelul lui
in sange creste, nu penrtu ca am absorbi mai mult din alimente ci pentru ca
este necesar sa repare defectiuni ale celulelor si tesuturilor. Organismul
nostru creste productia endogena de colesterol pentru a ajuta la mecanismele de
reparare.
Fiecare dintre noi este diferit si are un
nivel genetic determinat al nivelului colesterolului. Nu exista dovezi stiintifice care sa ne permita sa
definim nivelul ”normal” al colesterolului. Valoarea normala a colesterolului este considerata intre 150-320
mg/dl.
Daca
o persoana are o valoare care de obicei este aproape de 220 ml/dl si acesta
creste la un moment dat, atunci aceasta inseamna ca, undeva in organism, exista
o problema si este necesar mai mult colesterol pentru a o repara. Colesterolul nu este o problema ci un mijloc de a
corecta defectiunea. Solutia
ideala ar fi sa identificam inflamatia cronica si sa intervenim ajutind
organismul sa finalizeze procesul.
Din pacate aceasta vanatoare a
colesterolului a condus in mare parte populatia sa evite alimente cu valoare
nutritiva ridicata cum ar fi: oua, carne, fructe de mare, unt
biologic si o crestere in paralel a
consumului de zahar si alimete procesate care au dus la o epidemie de
obezitate, diabet, boli de inima, cancer si boli autoimune des intilnite
astazi.
Ce este mai exact colesterolul ?
Colesterolul este o molecula de grasime
produsa in ficat si care este necesar pentru o multime de functii din
organism. Este esential pentru creerea
de componente cheie ale organismului cum ar fi membranele celulelor,
functionarea sistemului nervos, un numar mare de hormoni cum ar fi hormonii de
sex masculuin si feminin. De asemenea, este folosit drept combustibil pentru muschiul
cardiac. Este vorba de cel mai important component al corpului
uman. Astfel 2/3 din colesterolul care
circula in sange este produs de organsim si numai 1/3 se absoarbe din alimente.
Cum devine colesterolul asociat ca factor
de risc pentru vasele noastre ?
Colesterolul si Inflamatia
Harvard Medical School, a declarat intr-o
publicatie recenta ca modul de a trata colesterolul ca pe un sistem hidraulic,
care duce la infundarea arterelor noastre nu mai este valabil. O multime de date arata ca nivelul crescut al
colesterolului este asociat cu prezenta de inflamatii. Inflamatia
este un termen intalnit foarte des, dar care nu este foarte clara pentru multi
dintre noi. Se asociaza cu multe proble de sanatate si mai ales cu bolile de
inima. De fapt, acesta este un lucru
bun, o functionare normala. Inflamatia
in organism este pregatirea pentru a face fata unei amenintari (interne sau
externe).
O inflamatie in organismul
nostru:
- Determina constrictia
vaselor de sange pentru a reduce pierderile in caz de sangerare.
- Creste
coagularea sangelui, din acelasi motiv;
- Creste numarul de
celule albe pentru a micsora dezvoltarea microbilor;
- Celulele se multiplica
pentru a repara defectiuni;
- Creste
nivelurile de colesterol din sange pentru a face posibila multiplicarea si
alimentarea mecanismelor de mai sus.
Niveulul crescut al colesterolului nu
inseamna ca ceva nu merge bine in legatura cu vasele noastre, nu este
personajul negativ al procesului. Nivelele foarte scazute ale colesterolului au fost asociate cu un
pericol crescut de sangerare datorita vaselor rupte.
Colesterolul
este de fapt un indicator al probabilitatii riscului cardiovascular, NU CAUZA.
Un
indicator fiabil al inflamatiei cronice este PCR (proteina C reactiva). Este
folosit ca un marker al inflamatiei vaselor de sange si a riscului bolilor de
inima:
- Cu PCR sub 1 mgr/lt, avem un risc
mic pentru episoade cardiovasculare;
- Cu PCR intre 1-3 mgr/lt, avem un
nivel mediu;
- Cu PCR mai mare de 3 mgr/lt,
riscul este mare.
Din cele de mai sus deducem ca nu exista colesterol bun si rau. Acesta
este motivul pentru care unii cu valori ridicate ale colesterolului pot trai
pana la adinci batrinete iar altii cu valori scazute pot avea probleme
cardiologice serioase si o sanatate subreda.
Problema
principala este daca coexista inflamatie si daca organismul nostru este capabil
sa o gestioneze repede si nedureros. Pe de alta parte
daca organismul are nevoie de mai mult colesterol pentru a face fata si a
gestiona o problema, nu este deloc util si benefic sa il reducem.
Cum au rezultat limitele actuale ?
In 2004 o comisie de specialisti din SUA
(US National Cholesterol Education Program), recomanda tuturor celor care
prezinta un risc crescut pentru boli cardiovasculare, sa reduca foarte mult
nivelul colesterolului. In 2006 la o revizuire publicata in Annals of Internal
Medicine, s-a constatat ca nu exista
suficiente date care sa sustina atingerea unui nivel scazut al colesterolului
sau date care sa justifice stabilirea unei valori tinta.
Daca scade mult nivelul Colesterolului meu ?
Atunci este posibil sa se intample
lucruri neplacute in corpul nostru. Asa cum am mentionat mai sus, colesterolul
este o molecula importanta pentru functionarea organismului. Suntem obisnuiti
sa auzim lucruri rele despre acest lucru, adevarul
este ca organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona. Prezenta
colesterolului este o conditie de baza pentru viata.
Membranele
celulare ale tuturor organismelor vii de pe planeta au ca element de baza
colesterolul. Nu ar exista viata daca nu exista colesterol.
Nivelul scazut al colesterolului
este asociat cu :
- Depresie. Colesterolul
este necesar penrtu producerea de serotonina.
- Disfunctii sexuale. Colesterolul
este necesar pentru producerea de testosteron si estrogen
- Boli neurologice. Creierul
contine ¼ din colesterolul din organismul nostru.
- Nivel scazut
al vitamine D. Organismul nostru produce vitamina D din
colesterol.
Ce putem sa facem ?
Trebuie sa scadem posibilitatea riscului
inflamatiilor: greutate, dieta, lipsa miscare, stres si sa ne
preocupam sa existe toate componentele
necesare in organismul nostru, astfel incat sa functioneze in
cel mai bun mod posibil.
Nu
reusim SA FIM SANATOSI cu panica, daca perturbam mai mult echilibrul biochimic
al organismului nostru. Suntem sanatosi atunci cand facem lucruri care creeaza
si imbunatatesc starea sanatatii noastre.
Concluzie: ma ajuta sa
ma simt mai bine si sa fiu mai sanatos sau nu? Ceea ce avem nevoie nu sunt de
fapt cateva date ci mai multa siguranta pentru ceea ce se intampla in jurul
nostru si acest lucru este valabil si in alte domenii ale vietii.
SANATOSI SA FIM !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu